ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με δύο αυτοκινητοπομπές από την Στερεά Ελλάδα και από την Πελοπόννησο, ομάδες πολιτών με μαύρες σημαίες περάσαμε από τα χωριά και τις πόλεις γύρω από τον Κορινθιακό και καταλήξαμε στο Ρίο.
Στόχος μας να διαδηλώσουμε την απόφαση μας να προστατέψουμε τον Κορινθιακό από τις ασύδοτες δραστηριότητες. Να σταματήσουμε την συγκέντρωση ολοένα και περισσότερων ενεργειακών και ρυπογόνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην Βοιωτία. Να φωνάξουμε όχι στην εγκληματική λειτουργία των μονάδων με λιθάνθρακα. Να μην επιβαρυνθεί το ήδη αλλοιωμένο οικοσύστημα του Κορινθιακού. Να γίνει ο Κορινθιακός θαλάσσιο καταφύγιο, πηγή ζωής για όλους.
Από την Αττική, τη Βοιωτία, τη Φωκίδα, την Αιτωλοακαρνανία, την Κορινθία και την Αχαΐα, κινήσεις και ομάδες πολιτών συνεργαζόμαστε και αγωνιζόμαστε μαζί για τη διάσωση του Κορινθιακού κυρίως από τις βιομηχανικές δραστηριότητες στα Άσπρα Σπίτια και τη Θίσβη.
Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα πάνω στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Αναρτήσαμε πανό, που το μισό μεταφέρθηκε από την πλευρά της Πελοποννήσου και το άλλο μισό από την Στερεά Ελλάδα. Αποκλείσαμε συμβολικά τη γέφυρα, για περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια αποχωρήσαμε με την υπόσχεση να συνεχίσουμε τους κοινούς αγώνες.
Την κινητοποίηση μας στηρίζουν επίσης οικολογικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, η WWF Ελλάς και η Μεσόγειος SOS, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, Αντιεξουσιαστικές οργανώσεις, και ο Σύνδεσμος 33 Δήμων του Κορινθιακού.
Στη συγκέντρωση διαβάστηκε μήνυμα για την "πορεία ενέργειας" από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το Περιβάλλον, Σταύρο Δήμα, που υπογράμμισε ότι οι πολίτες πρέπει ν' αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο για τη διαφύλαξη της φύσης και του περιβάλλοντος.
Επίσης ότι η πολιτεία οφείλει να λαμβάνει υπ' όψη την έκφραση της κοινής γνώμης και των κατοίκων της περιοχής, που τελικά είναι εκείνοι που θα υποστούν ή υφίστανται ήδη τις συνέπειες από τη εγκατάσταση ρυπογόνων βιομηχανιών.