Νεκρός λύκος στις παρυφές της Βέροιας
Το απόγευμα της Τετάρτης 1 Απρίλιου, 3 χιλιόμετρα μόλις από το κέντρο της Βέροιας, στην διασταύρωση Σελίου στον δρόμο για την Παναγία Σουμελά, βρέθηκε τραυματισμένος λύκος σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Ήταν ένα ενήλικο εύρωστο αρσενικό ζώο. Ειδοποιήθηκε αρχικά η αστυνομία, η οποία στη συνέχεια ενημέρωσε το Σύλλογο Ζωόφιλων Ημαθίας και μέχρι να μεταφερθεί στο Κυνοκομείο (δεν ήταν σαφές ότι επρόκειτο για λύκο) εξέπνευσε. Η Οικολογική Ομάδα Βέροιας, διαπίστωσε ότι ο θάνατος του ζώου προήλθε από πυροβολισμό. Η μία και μοναδική σφαίρα, τον είχε χτυπήσει κάτω από το δεξί μπροστινό πόδι, το οποίο και έσπασε.
Οργανωμένο κυνήγι λύκων στο Καρπενήσι
Μια τέτοια ανώνυμη καταγγελία δεχτήκαμε ηλεκτρονικά στις 5 Φεβρουαρίου (το παραθέτουμε αυτούσιο):
Ήμουν στο Καρπενήσι το σαββατοκύριακο και βρήκα αυτή τη φωτογραφία!
Γνώρισα επίσης και κάποιον που μου έλεγε με καμάρι και τρελό κέφι πως από πέρυσι έχει σκοτώσει 12 λύκους!!! Και δεν είναι ο μόνος που τους κυνηγάει!!! Ολόκληρη γενοκτονία!!! Ψάξτε στα χωριά Κερασοχώρι, Κρέντη και Λημέρι. Δεν ξέρω αν γίνεται κάτι σ’ αυτήν την περίπτωση αλλά είπα να σας στο στείλω έτσι κι αλλιώς!
Υ.Γ. Στην επισυναπτόμενη φωτογραφία είναι 4 λύκοι που δεν συμπεριλαμβάνονται στους 12 παραπάνω!!! Έλεος.
Ανάλογες καταγγελίες έχουμε δεχτεί πολλές φορές χωρίς όμως να μπορεί να ταυτοποιηθεί ο δράστης καθώς και η περιοχή της παράνομης πράξης και χωρίς να έχει τιμωρηθεί ποτέ ένοχος.
Το συγκεκριμένο περιστατικό μαζί με τη φωτογραφία ως αποδεικτικό στοιχείο καταγγείλαμε στο Πρωτοδικείο Ευρυτανίας.
Δηλητηριασμένα δολώματα
Πληροφορίες για χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων με σκοπό την εξόντωση λύκων είχαμε πρόσφατα στο Δήμο Περάσματος του νομού Φλώρινας αλλά και τη Β. Εύβοια, το Καρπενήσι και τα Γρεβενά.
Βέβαια, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων παρά τη συγκεκριμένη στόχευση και χρήση της έχει καταστροφικά αποτελέσματα και θύματα σε πολλά και σημαντικά είδη της άγριας πανίδας που τρέφονται και ζουν στους ίδιους βιοτόπους.
Όλα τα παραπάνω περιστατικά αποδεικνύουν την ελλιπή φύλαξη της υπαίθρου παρά τη διοικητική λειτουργία της θηροφυλακής και της αγροφυλακής.
Συμπληρωματικά
Ο λύκος προστατεύεται σε όλη την Ευρώπη από τη νομοθεσία, με τη Σύμβαση της Βέρνης και την Οδηγία 92/43 της ΕΕ.
Στην Ελλάδα, ο λύκος έπαψε να θεωρείται επιζήμιο είδος από το 1991 και χαρακτηρίζεται επίσημα «τρωτό» είδος με πρώτη προτεραιότητα προστασίας από τον 39ο παράλληλο και νότια (νοητή γραμμή, στο χάρτη, που βρίσκεται η πόλη της Λαμίας). Ο Ν.998/79 του Δασικού Κώδικα στο αρ.19 ρυθμίζει τα ζητήματα που αφορούν τα μέτρα προστασίας για τη χλωρίδα και την πανίδα.
από το μπλογκ του Αρκτούρου
Σάββατο 4 Απριλίου 2009
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)