Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Πορεία «ενέργειας» για τη σωτηρία του Κορινθιακού

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με δύο αυτοκινητοπομπές από την Στερεά Ελλάδα και από την Πελοπόννησο, ομάδες πολιτών με μαύρες σημαίες περάσαμε από τα χωριά και τις πόλεις γύρω από τον Κορινθιακό και καταλήξαμε στο Ρίο.

Στόχος μας να διαδηλώσουμε την απόφαση μας να προστατέψουμε τον Κορινθιακό από τις ασύδοτες δραστηριότητες. Να σταματήσουμε την συγκέντρωση ολοένα και περισσότερων ενεργειακών και ρυπογόνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην Βοιωτία. Να φωνάξουμε όχι στην εγκληματική λειτουργία των μονάδων με λιθάνθρακα. Να μην επιβαρυνθεί το ήδη αλλοιωμένο οικοσύστημα του Κορινθιακού. Να γίνει ο Κορινθιακός θαλάσσιο καταφύγιο, πηγή ζωής για όλους.

Από την Αττική, τη Βοιωτία, τη Φωκίδα, την Αιτωλοακαρνανία, την Κορινθία και την Αχαΐα, κινήσεις και ομάδες πολιτών συνεργαζόμαστε και αγωνιζόμαστε μαζί για τη διάσωση του Κορινθιακού κυρίως από τις βιομηχανικές δραστηριότητες στα Άσπρα Σπίτια και τη Θίσβη.

Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα πάνω στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Αναρτήσαμε πανό, που το μισό μεταφέρθηκε από την πλευρά της Πελοποννήσου και το άλλο μισό από την Στερεά Ελλάδα. Αποκλείσαμε συμβολικά τη γέφυρα, για περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια αποχωρήσαμε με την υπόσχεση να συνεχίσουμε τους κοινούς αγώνες.

Την κινητοποίηση μας στηρίζουν επίσης οικολογικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, η WWF Ελλάς και η Μεσόγειος SOS, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, Αντιεξουσιαστικές οργανώσεις, και ο Σύνδεσμος 33 Δήμων του Κορινθιακού.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε μήνυμα για την "πορεία ενέργειας" από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το Περιβάλλον, Σταύρο Δήμα, που υπογράμμισε ότι οι πολίτες πρέπει ν' αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο για τη διαφύλαξη της φύσης και του περιβάλλοντος.
Επίσης ότι η πολιτεία οφείλει να λαμβάνει υπ' όψη την έκφραση της κοινής γνώμης και των κατοίκων της περιοχής, που τελικά είναι εκείνοι που θα υποστούν ή υφίστανται ήδη τις συνέπειες από τη εγκατάσταση ρυπογόνων βιομηχανιών.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για να δείτε τον πραγματικό λόγο που ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης επιτίθεται στο ΣτΕ και γιατί θέλει να "ξηλώσει" τον πρόεδρο του Ε' Τμήματος μέσω νομοθετικής ρύθμισης που προωθεί. Κυνηγάει λοιπόν το κράτος τα μπλογκς; Τώρα θα αρχίσει το δικό τους "κυνηγητό"...

Έχουν πάθει πλάκα με το γεγονός ότι το Ε' Τμήμα έβγαλε μία απόφαση - εισήγηση που ενδεχομένως να "σπάσει" τους δεσμούς πολιτικών - επιχειρηματιών και τώρα κάνουν ότι μπορούν για να μην υιοθετήσει την απόφαση αυτή η Ολομέλεια του ΣτΕ. Και όλα αυτά πίσω από το τεράστιο σκάνδαλο της ανέγερσης του "The Mall".

http://andjusticeformall.blogspot.com/2008/02/blog-post.html

http://andjusticeformall.blogspot.com/2008/02/and-justice-for-mall-part-2.html

http://andjusticeformall.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

Η παραπάνω παραπομπή:
http://andjusticeformall.blogspot.com
και μια υπενθύμιση:
Πότε ενδιαφέρθηκαν αυτές οι πολυδιαφημισμένες, ιεραρχικές οργανώσεις για τη διεθνή εκεχειρία, την αποκέντρωση και την αυτάρκεια, ώστε να τις θεωρείτε όχι δόλιες;;;
Είναι άραγε τυχαίο ότι τόσα παρανοϊκά κράτη χρησιμοποιούν το φασιστικό επιχείρημά τους ότι έχουμε δήθεν "συλλογική ευθύνη" για το κλίμα, και αναγγέλλουν συνεχώς νέα ραδιενεργά εργοστάσια;;;

Μενεξεδιά είπε...

παιδιά σαν απλός πολίτης αναρωτιέμαι τι μπορούμε να κάνουμε νομίκα ώστε να φανεί σε κάτρι χρήσιμο το πόρσμα των επιστημόνων για την αναδάσωση (ειδικά στην Πάρνηθα). Θα ήθελα την γνώση σας και την δράση σας.

Η συζήτηση για το θέμα ξεκίνησε εδώ http://mauros-pit.pblogs.gr/2008/04/stahtes-kai-apoka-dia.html

Ευχαριστώ