Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007

Φύση δεν είναι μόνο τα δέντρα

Αλλά και τα άγρια ζώα που ζουν μέσα στα δάση. Βρίσκω λίγο υποκριτικό λοιπόν να μιλάμε μόνο για τα δέντρα. Διαβάστε και πάρτε μιά ιδέα του τι παίζεται. Οι οργανώσεις προτείνουν, το κράτος κωφεύει.

Γιατί στ'αλήθεια το Υπουργείο καλεί τις οργανώσεις να υποβάλουν προτάσεις;
Είναι οι κυνηγοί κράτος εν κράτει ή απλά η εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση αδιαφορεί εντελώς;

Αθήνα, 09/08/2007
Δελτίο Τύπου των

ANIMA - Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής
Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού
Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης
Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας
Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας
Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών
Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων

Καθαρά για λόγους νομιμοφάνειας το Υπουργείο καλεί πλέον τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να υποβάλουν τις προτάσεις τους για το κυνήγι, καθώς όχι μόνο δεν εντάσσει εδώ και χρόνια καμία από τις απόψεις τους στις εκδιδόμενες ρυθμιστικές διατάξεις αλλά, χρόνο με το χρόνο, υποβιβάζει την ίδια τη διαδικασία. Εφέτος, η διαδικασία ήταν ιδιαιτέρως υποβαθμισμένη. Οι οργανώσεις ειδοποιήθηκαν μόλις την παραμονή να προσέλθουν σε μια συνάντηση, στην οποία δεν υπήρχε κανένα στέλεχος του Υπουργείου με δυνατότητα λήψης αποφάσεων στο συγκεκριμένο θέμα.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, πέρα από τις απόψεις και προτάσεις που εκφράζουν η κάθε μία, επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, απαγορεύεται ρητά το κυνήγι κατά την μεταναστευτική και αναπαραγωγική περίοδο. Το Υπουργείο, αντίθετα, εδώ και χρόνια, παραβιάζει τη συγκεκριμένη νομοθεσία με ετήσιες ρυθμίσεις στη λήξη της κυνηγετικής περιόδου, εφαρμόζει κλιμακωτές ημερομηνίες, δημιουργώντας έτσι ένα σωρό εξαιρέσεις και «παραθυράκια».

Με δεδομένη αυτή την πάγια τακτική, ούτε καν οι φετινές πυρκαγιές δεν ήταν αρκετές για να κινητοποιήσουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να γίνουν δεκτά έστω ορισμένα από τα έκτακτα μέτρα που προτάθηκαν από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για την αποφυγή επιπτώσεων στα κατεστραμμένα οικοσυστήματα. Μάλιστα, πρόσφατες τροποποιήσεις της νομοθεσίας φροντίζουν αυτή τη δυνατότητα να μην την έχουν ούτε καν τα Δασαρχεία και οι Διευθύνσεις Δασών, οι οποίοι κανονικά είναι οι καθ' ύλη αρμόδιοι.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν έκκληση στο Υπουργείο, αλλά και σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, να σεβαστούν την ουσία της συμμετοχής των περιβαλλοντικών οργανώσεων στην έκδοση της ρυθμιστικής του κυνηγιού και να λάβουν στα σοβαρά τη διαδικασία υποβολής προτάσεων και τις απόψεις μας. Ας σεβαστούμε όλοι μας τους νόμους, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

***
Διαβάστε και καμαρώστε το ελληνικό φιλότιμο.
Διαβάστε και για το ενδιαφέρον που δείχνει η ελληνική πολιτεία.
Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν να βοηθήσουν.

Τα ζώα δεν είναι δικά τους για να βγούνε να κυνηγήσουν. Ο ζωικός πλούτος της χώρας δεν ανήκει ούτε στις κυβερνήσεις, ούτε στους κυνηγούς. Ανήκει σε όλους μας και πρέπει να τα διεκδικήσουμε.

2 σχόλια:

Swell είπε...

Ε, βέβαια. Τη σχέση του ελληνικού κράτους με την πανίδα την αντιλαμβάνεται κανείς μόλις πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

δυστυχώς τα περισσότερα είναι μόνο στους τύπους και τα χαρτιά. Στην ουσία πολύ λιγα πράγματα γινονται γιατι απλα δεν υπάρχει ατομική συνείδηση. Αυτο επεκτείνεται μετα στη συνειδηση εργασιας και στην κρατική συνειδηση!! δυστυχώς....