Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007

Το δάσος των ανθρώπων

Ελάχιστη σημασία έχει αν η πρωτοβουλία για την αποψινή κινητοποίηση ξεκίνησε από κάποιους μπλόγκερ, αν διαδώθηκε μέσω SMS και e-mail, αν προβλήθηκε ή όχι από τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ελάχιστη σημασία έχει αν κάποιες πολιτικές παρατάξεις ή άλλες οργανώσεις επέλεξαν να τη στηρίξουν ή προτίμησαν να την απαξιώσουν επειδή δεν μπορούν να την ελέγξουν. Ελάχιστη σημασία έχει αν ο καθένας από εμάς έχει τις δικές του προτάσεις ή αντιρρήσεις σχετικά με τον χρόνο και τον τρόπο διεξαγωγής των αποψινών συγκεντρώσεων και το αν θα έπρεπε να υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα προς συγκεκριμένους αποδέκτες ή όχι.

Το μόνο που πραγματικά έχει σημασία είναι ο λόγος για τον οποίον γίνεται αυτή η κινητοποίηση. Και είναι ένας λόγος που μας αφορά όλους – ανεξάρτητα από το πού μένουμε, ποιοί είμαστε ή τι θα επιλέξουμε να ψηφίσουμε στις επερχόμενες εκλογές. Σε περίπτωση που κάποιος δεν το έχει ακόμα συνειδητοποιήσει, κάηκαν 64 άνθρωποι. Κάηκαν δεκάδες χωριά, εκατοντάδες σπίτια, χιλιάδες κτήματα και ζώα. Μέσα σε ένα και μόνο καλοκαίρι κάηκε το 12% των δασών της χώρας μας – 2.700.000 (ολογράφως - δύο εκατομμύρια επτακόσιες χιλιάδες) στρέμματα. Εθνική τραγωδία, ανυπολόγιστη καταστροφή, πρωτοφανές ολοκαύτωμα. Όσο μεγάλα κι αν είναι τα λόγια, δεν αρκούν για να περιγράψουν αυτό που έγινε, ούτε τις συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον και τις ζωές όλων μας.

Καμία πολιτική ηγεσία δε θα μπορέσει ποτέ να δώσει πειστικές εξηγήσεις στο γιατί ακριβώς συνέβη η καταστροφή. Καμία χρηματική αποζημίωση δε θα μπορέσει ποτέ να φέρει πίσω τις ζωές που χάθηκαν. Κανένα σχέδιο ανοικοδόμησης των περιοχών που επλήγησαν δεν θα αποκαταστήσει τα σπίτια και τις περιουσίες που καταστράφηκαν όπως ήταν πριν. Κανένας από εμάς δε θα προλάβει ποτέ να δει τα νέα δέντρα που θα βλαστήσουν να φτάνουν στο μέγεθος ή στην έκταση εκείνων που κάηκαν. Ούτε να αναπνεύσει το οξυγόνο τους.

Καιρός να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας, τον ατομισμό μας, τους φόβους μας. Θρηνούμε αλλά και εξοργιζόμαστε για την απώλεια. Σιωπηλά ή μη, διαδηλώνουμε ειρηνικά και διεκδικούμε το αυτονόητο: να μην επιτρέψει κανείς μας να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο, αλλά και να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα ώστε κάποτε τα παιδιά μας να ζήσουν σε μία καλύτερη χώρα από αυτή που εμείς και οι ηγέτες μας αφήσαμε να ρημάξει.

Απόψε στις 7 το απόγευμα. Στην πλατεία Συντάγματος και σε κάθε κεντρική πλατεία κάθε πόλης σε ολόκληρη τη χώρα. Θα είμαστε όλοι εκεί.


Η φωτογραφία είναι από το δάσος της Φολόης στο νομό Ηλείας, το οποίο κάηκε σχεδόν ολοσχερώς.

24 σχόλια:

tsetse είπε...

Συμφωνώ απόλυτα. Η παρουσια μας στο Συνταγμα και στις πλατείες της χώρας δεν εχει να κανει με κομματα. Εχει να κανει με τα θεμελια της πολιτικης και της δημοκρατιας, αν δηλαδη η πολιτεια σεβεται το δημοσιο καλο και συμφερον, ή αν για χαρη του (καθε) κομματικου συμφεροντος η πολιτεια μπορει να συμπερφερεται στους πολιτες σαν να ειναι ανικανοι να κρινουν και ο λογος τους να ειναι ασημαντος.

Αν εμεις οι ιδιοι δεν φωναξουμε οταν κλεβουν και καταστρεφουν τη χωρα μας, κανεις δε θα το κανει για μας, εκλεγμενος η υπάλληλος. Ειμαστε αξιοι της μοιρας μας.

Αναδημοσιευω το σχόλιο σου στο iconlife.blogspot.com

Arkin είπε...

Το ξαναγράφω και εδώ, αφού είναι το πιο πρόσφατο κείμενο:

Αν και τελευταία στιγμή, μπορεί κάποιος ή κάποιοι να ανάψουν από ένα κερί-καντήλι για κάθε συνάνθρωπό μας που χάθηκε στις φλόγες και να τα τοποθετήσουν μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη;

(Και ένα για τα ζώα που χάθηκαν)

Μακάρι να υπήρχε χρόνος να έφερνε κάποιος και μισοκαμένα κούτσουρα από τα μέρη των πυρκαγιών, να τοποθετηθούν κι αυτά εκεί.

Δημήτρης (mitSOS) είπε...

Ο καθένας μπροστά στην κάλπη μπορεί να ψηφίσει ό,τι θέλει. Πολλά κριτήρια καθορίζουν μία ψήφο.Με άλλα συμφωνω, με άλλα διαφωνώ. Όμως πάνω από όλα σέβομαι το δικαίωμα του καθενός να υποστηρίζει αυτά που πρεσβεύει. Για το δικαίωμα αυτό χύθηκε πολύ αίμα στη χώρα μας.
Δε σέβομαι όμως αυτούς που με θεωρούν απλό ψηφοφόρο. Οι αυθόρμητες αυτές διαμαρτυρίες οργής, θυμού, πίκρας αυτό το στόχο πρέπει να έχουν. ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΑΙΣΘΗΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. Κανείς δεν είναι τόσο αιθεροβάμων ώστε να πιστεύει πως θα αλλάξει άμεσα κάτι. Αλλά όπως πολύ σωστά λέει ο Νεφέλικας, υπάρχουν και τα παιδιά μας και οι γενιές μετά απο εμάς. Κάποτε κάποιο παιδί θα δει στην τηλεόραση ένα ιστορικό απή την καταστροφή των τελευταίων ημερών....φαντάζεστε πως θα νιώσουμε στην αφελή ερώτηση του..."γιατί? και τί έκανες? κτλ"
Για αυτό ρε παιδιά..να κατέβουμε όλοι σήμερα......Έτσι, σαν ελάχιστο πένθος..

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Απατάσθε αν νομίζετε ότι γράφετε λογοτεχνικά κείμενα. Εδώ μιλάμε για συγκεκριμένες πράξεις και όλα έχουν σημασία - τουλάχιστον για όσους δεν διαθέτουν εγκέφαλο για διακοσμητικούς λόγους.

Διαβάζω εδώ, μεταξύ άλλων:
http://do.pasok.gr/int/?p=72

"οι bloggers δίνουν το δικό τους ραντεβού" και ερωτώ. Aφού αναφέρει πως η πρωτοβουλία είναι δική σας, σας παρακαλώ να μου πείτε αν εσείς δώσατε την ανακοίνωση για το ραντεβού των bloggers;

Αν ναι, από πού αντλείτε το δικαίωμα να κανονίζετε ραντεβού εξ ονόματός μου;

Ευχαριστώ

Δημήτρης (mitSOS) είπε...

Aγαπητέ/ή κ.σ-μ,
να σε ενημερώσω πως η συγκεκριμένη δημοσίευση είναι από το in.gr!(http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=814297) Δεν είναι πρωτοβουλία του εν λόγω κόμματος.(Και αλήθεια, που το κακό αν ίσχυε..) Η ίδια νομίζω δημοσίευση υπήρχε εκείνες τις μέρες και στην Ε. Το εν λόγω ραντεβού κανονίστηκε απο το φόρουμ του anadasosi και ο καθένας είναι ελεύθερος να το δημοσιεύσει ή ακόμη και να παραστεί! Δεν βλέπω που είναι το κακό να παίρνουν δημοσιότητα οι πράξεις μας! Επίσης, δεν βλέπω πουθενά να χρησιμοποιείται το όνομα σου...
Τώρα αν εσύ θες να βλέπεις παντού προβοκάτορες, υποκινούμενους, σημασιολογικές πράξεις κτλ κτλ, σύμφωνα με το κλίμα των ημερών, δικαίωμα σου.
Ευχαριστώ

Δημήτρης (mitSOS) είπε...

επανέρχομαι, και χωρίς ευγένεια τώρα, γιατί μόλις διαπίστωσα...ΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ στο άρθρο που χρησιμοποίησες για να πετάξεις το φαρμάκι σου, πως ειναι αναδημοσίευση.....ΝΤΡΟΠΗ ΡΕ!!!
τουλάχιστον κάνε έξυπνη προπαγάνδα...και μιλάς και για διακοσμητικούς εγκέφαλους...τουλάχιστον τον δικό ου ελπίζω να τον ξεσκονίζεις που και που....
συγγνώμη ρε παιδιά για το ύφος μου...αλλά το βρήκα αισχρό αυτό που γράφτηκε!!!

Ανώνυμος είπε...

Για όσους βρίσκονται Πάτρα άκουσα πως η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 στην πλατεία Γεωργίου.

Giannis123 είπε...

Έχει γεμίσει ο τόπος λαμόγια και ρουφιάνους και από τις δυο όχθες του ποταμού.
Τι πρέπει να κάνουμε για να γλιτώσουμε;
Να πηδήξουμε μέσα στο ποτάμι;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Αν ήμουν στη θέση σου, Δημήτρη, δεν θα θεωρούσα αισχρό αν κάποιος με συνέδεε με ένα δημοκρατικό κόμμα.

Αν εσύ θεωρείς αισχρό να σε συνδέουν με το πασόκ, αυτό είναι πρόβλημα δικό σου και δεν με αφορά.

Αυτό, όμως που με αφορά, είναι η χρήση της συγκεκριμένης φράσης: "οι bloggers δίνουν το δικό τους ραντεβού" που είδα στο σάιτ που υποδεικνύω. Εκεί το είδα, αυτό γράφω. Ματαίως στρεψοδικείς γιατί αλλού είναι η ουσία του σχολίου μου, και αυτή τη φορά ελπίζω να καταλάβεις.

Ξαναρωτώ, λοιπόν, αν συγκροτήθηκε κάποιος σύλλογος Bloggers που μπορεί να ομιλεί εξ ονόματός μας, αφού η είδηση λέει ότι έγινε με δική σας πρωτοβουλία και αναφέρεται ως "ραντεβού των bloggers".

Αν δεν υπάρχει κάποιο όργανο που δικαιούται, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, να εκπροσωπεί όλους τους έλληνες bloggers, αλλά γίνεται με πρωτοβουλία κάποιας παρέας, τότε ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να μιλάτε εξ ονόματος χιλιάδων μπλόγκερς, αλλά εξ ονόματός σας ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ.

doctor είπε...

Θα είμαι κι εγώ εκεί.

Να υπενθυμίσω την προσπάθεια του ερχόμενου Σαββάτου:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ ΒΕΪΚΟΥ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ

doctor

Δημήτρης (mitSOS) είπε...

άρα το σωστό θα ήταν "κάποιων μπλογκερ..". Και αυτό σε πείραξε τόσο πολύ...μάλιστα....
Ε συγγνώμη τότε. Πάντως σύλλογος bloggers δεν υπάρχει. Αν το bloggers το γράφουμε στα ελληνικά...μπλογκερς δηλαδή...σε ενοχλεί εξίσου??

Arkin είπε...

Μισό λεπτό ρε παιδιά, μην σφαχτούμε χωρίς λόγο.

Το κείμενο στο οποίο αναφέρεστε είναι το άρθρο κάποιου δημοσιογράφου (;) στο in.gr. Απ' όσο ξέρω κανείς δεν έστειλε κανένα δελτίο τύπου που να λέει "εμείς οι bloggers θα συναντηθούμε... κλπ". Τα κείμενα και τα banners που κυκλοφόρησαν επίσης δεν λένε πουθενά "εμείς οι bloggers σε καλούμε να... κλπ".

Αυτές οι γενικεύσεις ("οι bloggers") είναι ηλιόθητες των ΜΜΕ (και ειδικά των καναλιών) που μας αντιμετωπίζουν λες και είμαστε εξωτικά πουλιά. (Αχ τι ωραίο παπαγαλάκι, βγαίνει και σε κίτρινο;) Αν και δεν είναι της ώρας, έχετε δει πώς φοράνε οι παρουσιαστές ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά και παίρνουν το πιο γλυκό τους ύφος όταν μιλάνε για τους bloggers; Και μέσα σε αυτήν την ωραία ατμόσφαιρα, ό,τι και να ειπωθεί περνάει (υποχθόνια) ως η άποψη ορισμένων "ρομαντικών" που αντί να "βγουν έξω στη ζωή" κάθονται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους.

Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν να τσακωνόμαστε για τις βλακείες των ΜΜΕ. Έχουμε σοβαρότερα πράγματα να κάνουμε.

Μάνια Σωτηροπούλου είπε...

kaike kai i foloi?
den to pisteuo
pote tha stamatisoun ta matia mas na trexoun dakrya re gamoto...

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Oτιδήποτε με καπελώνει, με ενοχλεί.

Συγγνώμην, αλλά είμαι βαθιά δημοκρατικός άνθρωπος για να ανέχομαι χειρισμούς και καπελώματα από όσους δεν έχω εκχωρήσει τέτοιο δικαίωμα.

Είτε αυτά λέγονται ΜΜΕ ((βλέπε τι συνέβη με τον Σκάι και τον Νίκο Δήμου)), είτε αυτόκλητοι εκπρόσωποι των bloggers.

O καθένας μας, ας ομιλεί μόνον για τον εαυτό του.

Ανώνυμος είπε...

^Δηλαδή συγνώμη, εσάς τη δημοκρατικότητά σας αυτό σας την έθιξε; Το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε ο όρος bloggers για μια γενικότητα που δείχνει ότι από Έλληνες bloggers (και όχι απαραίτητα το σύνολο) ξεκίνησε η διαδήλωση;

Ας μη γινόμαστε γελοίοι, αγαπητέ. Δε νομίζω ότι η ορολογία που χρησιμοποιήθηκε προκάλεσε κάποιο κακό. Δεν πιστεύω ότι επειδή εγώ ή εσείς είμαστε bloggers, θα γυρίσουν αύριο να μας δακτυλοδείξουν και να πουν "είναι ένας blogger! ένας από αυτούς που ξεκίνησαν τη διαδήλωση!". Χαλαρώστε...Γι' άλλα κι άλλα τη δημοκρατία τη γράφουμε στο παλιό μας τεφτέρι, εδώ κολλήσατε; Μα τι να πω, φαίνεστε και μορφωμένος άνθρωπος.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΧΩΡΑ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΝΑ ΠΡΑΣΙΝΙΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!

ΠΟΥΣΤΡΑΚΙΑ ΔΕΞΙΟΙ, ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΧΑΨΑΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΟΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΟΥ ΒΓΑΛΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΤΕ;
ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΗΝ ΧΑΨΑΤΕ, ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΓΙΑΤΙ Η ΝΙΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΣΤΙΣ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ.
ΞΕΒΡΑΚΩΤΟΙ ΘΑ ΤΡΕΧΕΤΕ ΓΑΛΑΖΙΑ ΒΟΥΤΥΡΟΠΑΙΔΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΛΗΡΟ ΑΓΓΟΥΡΙ!

Ο ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ ΑΝΑΤΕΛΛΕΙ ΞΑΝΑ!

Ανώνυμος είπε...

mpravo stous opoious aristerous k anarxikous pou anertisan politika pano.

merikoi den theloun na katalavoun me tipota oti merika pragmata den prepei na politikopoiountai.

Ανώνυμος είπε...

eiste geloioi osoi mpainete edw mesa kai grafete politika sinthimata, eiste geloioi osoi irthate simera sti sygentrwsi kratwntas kommatika pano, eiste geloioi giati i Ellada kaike kai kaneis, ma kaneis politikos de diatithetai na kanei tipota.

Sas parakalw epitelous 3ypniste, 3ekolliste apo tyxon politikes skopimotites kathe eidous kai sineiditopoieiste to megethos tis dynamis mas. mporoume na kanoume polla arkei na to theloume.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά, μη μουρλαθούμε κιόλας:
η Φολόη χαίρει άκρας υγείας!!

Arkin είπε...

Μακάρι ανώνυμε των 1.37πμ να είναι όπως τα λες, γιατί η Ελευθεροτυπία την αναφέρει (με πηγή το WWF) ως έναν από τους 5 βιότοπους που καταστράφηκαν: Τα 5 διαμάντια που χάσαμε

Ανώνυμος είπε...

συγγνώμη φίλοι, αλλά πολιτική είναι η κάθε κίνηση ατόμων ή συλλογικοτήτων ή "μαζών" σε δημόσιο χώρο. Το ότι κάποιοι θέλησαν να επιβάλλουν στους άλλους να είναι σιωπηλή η χθεσινή διαδήλωση είναι και αυτό πολιτική πράξη και επιλογή. Όμως, ο δημόσιος χώρος και λόγος, ο κόσμος, η διαδήλωση, η οργή και η κριτική δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα και προνόμιο κανενός και κανείς δεν μπορεί να βάλει με αυτόν τον τρόπο κανόνες σε μια διαδήλωση. Όσο και αν σας ακούγεται περίεργο η χθεσινή διαδήλωση ήταν η πιο αντιδημοκρατική που έχω πάει τα τελευταία 10 χρόνια (και έχω πάει σε πολλές, πιστέψτε με...) και αυτό δεν είναι τυχαίο. Επίσης, το μη καπέλωμα, η πολιτική ανεξαρτησία και η δημοκρατία επιτυγχάνονται με την πολυφωνία και όχι με την ομοφωνία της σιωπής.
Ντροπή και αίσχος, λοιπόν, σε αυτούς που αποδοκίμασαν όσους αγωνίζονται ρισκάροντας της ζωή τους δεκαετίες τώρα, απλά επειδή έκαναν την όντως άκομψη κίνηση να έρθουν με πανό της οργάνωσής τους. Την επόμενη φορά να σκεφτόμαστε περισσότερο πριν κλείσουμε ή ανοίξουμε το στόμα μας...

Unknown είπε...

... i to pano mas ekmetaleyomenoi mia idi eyaisthiti katastasi e?

Ανώνυμος είπε...

το να εκφράζεις συγκροτημένα τη θέση σου για ένα γεγονός δεν είναι "εκμετάλλευση". Εκμετάλλευση είναι να καταργείς τη δημοκρατία στο όνομά της. Και επειδή ακριβώς η κατάσταση είναι ευαίσθητη δεν της αντιστοιχεί μια διαδήλωση που δεν μπορεί να δει και να εκφράσει το ποιός είναι ο ένοχος και ποιός το θύμα. Και πίστεψέ με μέσα σε αυτούς που γιουχαίστηκαν υπήρχαν άμεσα θύματα της πυρκαϊάς με καμμένα σπίτια και ξεσπιτωμένους συγγενείς και φίλους. Αλλά ο εγωισμός μας και η αποψάρα μας για το ότι η διαδήλωση έπρεπε να ήταν όπως εμάς μας άρεσε (σιωπηλή και άτονη) ήταν για πολλούς ανώτερο ιδανικό από το να ανοίξουν τα αυτιά τους και τα μυαλά τους να ακούσουν και μια άλλη άποψη.

Μάνια Σωτηροπούλου είπε...

kala ti kanete... prova na ginetai politikoi?
Ti einai ola auta pou lete?
oi foties kaine akoma ki eseis milate gia somateia, pano kai alles malakies?
Epitelous vgalte to pro8ema neo apo to ellinas...esto kapoioi

OI FOTIES KAINE AKOMA


kales oi sygkentroseis kala ta mavra
kala ta aristera kai ta aristeristika alla OI
FOTIES KAINE AKOMA

moirazoun lefta pano sta kammena somata, sta kammena dentra, stis kammenes syneidisis gia na kerdisoun tis ekloges oi men kai oi den... kai emeis ti kanoume?
malonoume gia to tupis


i ousia einai oti oi
FOTIES KAINE AKOMA

kai eseis afinete to mualos sas na kaei mazitous

telika i Foloi kaike?
to wwf eipe nai. isxuei?