Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

‘Εκθεση – Κόλαφος για την ρύπανση του Ασωπού


Κόλαφο αποτελεί η έκθεση για το πρόβλημα ρύπανσης του Ασωπού ποταμού που δόθηκε την περασμένη Πέμπτη στην δημοσιότητα από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Η έκθεση αναδυκνείει με τον καλύτερο τρόπο το αλαλούμ που υπάρχει στην νομοθεσία, τις πάγιες παράνομες πρακτικές αδειοδότησης, την εμπλοκή δεκάδων φορέων και αρχών που έχουν ως αποτέλεσμα την συνέχιση αυτής της κατάστασης και την έλλειψη πόρων για την συστηματική παρακολούθηση και έλεγχο του προβλήματος.

Η έκθεση ολοκληρώνεται ως εξής:

Αναζητούνται πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες:

· για τους εκδώσαντες τις Άδειες Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) των εταιρειών που διαθέτουν υπεδαφίως επικίνδυνα απόβλητα, χωρίς να εφαρμοστούν οι προβλέψεις της Κ.Υ.Α. 26857/553/88 για την προστασία των υπογείων νερών, με αποτέλεσμα την πιθανή επιβάρυνση του περιβάλλοντος (με τη δημιουργία κινδύνων ρύπανσης και υποβάθμισης των υπογείων υδάτων) και, κατ΄ επέκταση, τη δημιουργία κινδύνων για τη δημόσια υγεία.

· για τους εκδώσαντες τις Άδειες Λειτουργίας εταιρειών, χωρίς να έχει εκδοθεί προηγουμένως Άδεια Διάθεσης των λυμάτων-βιομηχανικών τους αποβλήτων.

· για τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους (εισηγητές-προϊσταμένους)

· για τις εμπλεκόμενες εταιρείες (ποινικές ευθύνες)

Όλο το κείμενο μπορείτε να το κατεβάσετε από την βιβλιοθήκη του Οικολογίου.

Στο μεταξύ, κυκλοφόρησε το δεύτερο newsletter του οικολογίου με βασικό θέμα τον Ασωπό.
Μπορείτε να κατεβάσετε το άρθρο για τον Ασωπό (που περιλαμβάνει κι ένα πολύ αναλυτικό Ιστορικό) από ΕΔΩ και μπορείτε να εγγραφείτε στην λίστα των παραληπτών του newsletter από ΕΔΩ.

Η προσεκτική μελέτη των δύο κειμένων δείχνει με τον καλύτερο τρόπο την τραγική κατάσταση της Δημόσιας Διοίκησης και το αποτέλεσμα της κακοδιοίκησης που πλέον φτάνει να απειλεί την υγεία, ακόμα και την ζωή των πολιτών - υπηκόων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: