Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Η περιβαλλοντική κατάσταση σήμερα στην Βοιωτία



Προτάσεις

στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Κορώνειας, Σάββατο 5/4


Η κατάσταση σήμερα στην περιοχή μας

Συνεχίζουν να υπάρχουν ή να επανεμφανίζονται μια σειρά από παλιά προβλήματα, όπως: λατομεία και μεταλλεία στον Ελικώνα, ιχθυοκαλλιέργειες στα παράλια του δήμου, προβλήματα από τη στεγασμένη κτηνοτροφία, λειψυδρία στην Αγία Άννα κλπ.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι σε εξέλιξη δύο μεγάλα σχέδια, που αποτυπώνονται στο γενικό και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια:


Βοιωτία, περιοχή πλήρους, σχεδόν, βιομηχανικής ανάπτυξης

· Επέκταση βιομηχανικής περιοχής Θίσβης, νομιμοποίηση του παράνομου λιμανιού και επέκτασή του, μία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο με προοπτική να γίνει και δεύτερη, κατασκευή μεγάλου δρόμου ταχείας κυκλοφορίας και σιδηροδρομικής γραμμής Οινοφύτων – Θίσβης.

· Διόγκωση του βιομηχανικού πόλου της Αντίκυρας. Εκτός από το αλουμίνιο, δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και μία με λιθάνθρακα.


Βοιωτία, το νέο ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας

· 3 μονάδες με λιθάνθρακα 2.200 MW (Αντίκυρα, Λάρυμνα, Αλιβέρι)

· 9 μονάδες με φυσικό αέριο 2.850 MW (Θίσβη, 2 στην Αντίκυρα, Χαιρώνεια, 5 στη Θήβα)

(στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν μονάδες λιγνίτη 4.440 MW - στη Μεγαλόπολη 850 MW)

· υπερσυγκέντρωση αιολικών πάρκων (682 MW σε όλη τη Βοιωτία, από αυτά 400 MW στον Ελικώνα, δηλαδή, περίπου 200 ανεμογεννήτριες στον Ελικώνα). Ενώ υπάρχουν και νέες αιτήσεις (650 MW στη Βοιωτία, από αυτά 500 MW στον Ελικώνα). Πιο συγκεκριμένα:


εγκαταστάσεις με άδεια

νέες αιτήσεις


αριθμός

ισχύς (MW)

αριθμός

ισχύς (MW)

Θίσβη

5

106,15

17

330,95

Κορώνεια

6

78,6

1

2,4

Λιβαδειά

1

9

7

97,4

Κυριάκι

7

107,15

7

59,95

Δίστομο

7

99,55

2

9,6






Σύνολο

26

400,45

34

500,3



Ο δήμος μας βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της κοσμογονίας

Αν γίνουν πράξη αυτά που σχεδιάζονται, σε λίγα χρόνια, θα βρισκόμαστε ανάμεσα σε δύο βιομηχανικούς γίγαντες (Θίσβη – Αντίκυρα), ο Ελικώνας θα έχει καταληφθεί από ανεμογεννήτριες και γραμμές μεταφοράς – πυλώνες (οι περισσότερες συγκεντρώνονται στον υποσταθμό ή κοντά στον υποσταθμό της Αγίας Άννας) και θα έχει γίνει αγνώριστος, η επαφή με τον Κορινθιακό θα είναι εφιάλτης.

Πρέπει να γίνουμε μια γροθιά, με τους άλλους δήμους του Ελικώνα, αν όχι ολόκληρη η Βοιωτία, και να αντιδράσουμε δυναμικά, για να μην αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της περιοχής, που με πολλή προσπάθεια οι κάτοικοι διατηρούν, μόνοι και αβοήθητοι, συνήθως.


Προτείνουμε στο δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει:

1. Να ζητήσει κοινή σύσκεψη του νομαρχιακού συμβουλίου, της ΤΕΔΚ νομού Βοιωτίας, των επαγγελματικών φορέων και των φορέων των πολιτών, με σκοπό να γίνει ενιαία παρέμβαση για το γενικό και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια, με στόχο να αποτραπεί η πλήρης βιομηχανοποίηση του νομού και η μετατροπή του σε ενεργειακό κέντρο.

2. Να δηλώσει την αντίθεσή του στις μονάδες λιθάνθρακα στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Να υποστηρίξει και να πάρει μέρος στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν, για το ζήτημα αυτό.

3. Να καλέσει τους δήμους και τις κοινότητες του Ελικώνα (Θίσβη, Κυριάκι, Λιβαδειά, Δίστομο) σε συνάντηση και κοινή στάση και δράση, που θα περιλαμβάνει:

· Ενημερώσεις σε όλα τα χωριά, μέχρι το Πάσχα

· Κινητοποίηση από τους κατοίκους του Ελικώνα στην έδρα της περιφέρειας (Λαμία)

· Απαίτηση από τους αρμόδιους φορείς και τα υπουργεία, να δεσμευτούν ότι δεν θα υπογράψουν για την εγκατάσταση αυτού του παράλογου αριθμού αιολικών πάρκων στον Ελικώνα

· Μέχρι να γίνει αυτό, να δίνονται αρνητικές γνωμοδοτήσεις σε κάθε νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Να ζητήσουμε την ίδια στάση να κρατήσει και το νομαρχιακό συμβούλιο

4. Να γίνει άμεσα παράσταση στο υπουργείο ανάπτυξης και τα άλλα υπουργεία, από το δημοτικό συμβούλιο και τους φορείς του δήμου, κατά της επέκτασης της εγκατάστασης στο Περδικοβούνι και κατά της γραμμής μεταφοράς από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Θίσβης, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο έγκρισης.

5. Να καλέσει τους βουλευτές του νομού και τα κόμματα να δεσμευτούν ότι θα υποστηρίξουν τα παραπάνω συγκεκριμένα αιτήματα, στη συζήτηση για τα χωροταξικά, καθώς και με άλλες παρεμβάσεις εντός και εκτός Βουλής.



Επιτροπές πολιτών δήμου Κορώνειας

Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον

Δεν υπάρχουν σχόλια: