Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2007

Βγάζει μάτι!















Η σύντομη αυτή ανάλυση έπαιξε ελάχιστα στα ΜΜΕ. Σίγουρα όλοι το είχαμε στο μυαλό μας λίγο ή πολύ. Δεν αποτελεί απόλυτη λύση στα ερωτήματα των ημερών ούτε δικαστική απόφαση. Για μένα είναι το πιό λογικό σενάριο και αν επαληθευτεί, μας βοηθά να καταλάβουμε τι ακριβώς αντιμετωπίζουμε.

Όλες αυτές τις ημέρες ακούμε απίστευτα σενάρια για το ποιός μπορεί να έκαψε την Πελοπόνησσο. Οικοπεδοφάγοι, τρελοί, γριές με αλτσχάιμερ, αναρχικοί των Εξαρχείων, ξένοι πράκτορες έχουν μπλέξει σε ένα χορό του παραλόγου που σέρνει η κυβέρνηση και οι απανταχού συνωμοσιολόγοι. Μήπως τελικά η απάντηση είναι πιο απλή; Ίσως να αρκεί να δεί κάποιος το χάρτη της δημοπράτησης της Ιονίας Οδου,του καινούργιου, δηλαδή αυτοκινητοδρόμου της βορειοδυτικής Πελοπονήσσου (δείτε τον εδώ).

Γνωρίζετε απο που περνάει; Γαστούνη, Αμαλιάδα, Πύργος, Αρχαία Ολυμπία, Ανεμοχώριο, Σαμικό, Ζαχάρω, Φιγαλεία, Κυπαρισσία, Δώριο, Τσακώνα, Μεγαλόπολη, Κρέσταινα κ.τ.λ.

Έργο δύσκολο και με μεγάλο κόστος καθώς μόνο τα χρήματα για την απαλλοτρίωση της, ιδιαιτέρως εύφορης, γής ένθεν και ένθεν του δρόμου εκτίναζαν το προυπολογισμό του στα ύψη. Από την αλλή, οι βέβαιες αντιδράσεις των οικολόγων για καταστροφή του περιβάλλοντος θα έφερνε σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του. Όλα αυτα πρίν γιατί τώρα, ως εκ θαύματος η γή έγινε φθηνότερη και οι αντιδράσεις άλλαξαν προσανατολισμό.

Το έργο της κατασκευής του δρόμου έγινε ευκολότερο. Αν το προχωρήσει κανείς λίγο παρακάτω θα δει οτι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ - ΤΕΒ Α.Ε. και η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, που συνέτρεξαν να προσφέρουν την ανθρωπιστική τους βοήθεια στους πληγέντες με την κατασκευή ολόκληρων οικισμών, είναι οι δυο μεγαλύτεροι ανάδοχοι της Ιονίας οδού. Ουσιαστικά, δηλαδή και εξασφάλισαν την συμπάθεια των κατοίκων και θα τους μείνουν και αρκετά "ψιλά" στη τσέπη απο την σημαντική μείωση του κόστους του αυτοκινητοδρόμου. Και βέβαια, εαν αυτη τη στιγμή έχετε ήδη ανοίξει τον χάρτη δημοπράτησης, ρίξτε και μια ματιά στον παράδρομο στα βόρεια της Πελοπονήσσου που, βάση σύμβασης, είναι υποχρεωμένες να φτιάξουν οι ανάδοχες. Μήπως περνάει απο το κομμάτι της Αχαιας που κάηκε τον Ιούλιο;
Στο φτωχό μου το μυάλο το σενάριο αυτό που συνέθεσα μου φαίνεται λογικότερο απο την εμπλοκή της CIA, των "Γκρίζων Λύκων" ή κάποιων παιδιών που επειδή βαρέθηκαν να καίνε τράπεζες αποφάσισαν να κάψουν την Ελλάδα.

Τα συμπεράσματα δικά σας...
Όλοι αθώοι μέχρι αποδείξεως τουναντίον, αλλά εν τω μεταξύ δείτε αποτελέσματα χρήσης και θα τρίβετε τα μάτια σας από τα νούμερα και την ανοδική τους πορεία : http://www.aktor.gr/ -- http://www.etae.gr/

68 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ειδα στο Οικολογιο... ελεεινό!!!

Το εχω ηδη πρωωθησει με e-mail!

Μπραβο σου που μας ενημερωνεις!!!!

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Το proxeirotetradio.blogspot.com θα "ξαναχτυπήσει" την τετάρτη 5/9 με την έρευνα του για την πυρκαγιά στην Νότια Έυβοια.
Παναγιώτης Παπαχατζής

Earn Internet Money είπε...

To esteila se 100 filous

Ανώνυμος είπε...

Panagioti to esteila ki'egw se polu kosmo.

Opws sou eipa kai prin isws telika h "asumetri apeili" na einai apoluta sumetriki !!
Perimenw na dw tin erevna gia tin Evoia.

Kalo Mesimeri paidia.

Ανώνυμος είπε...

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4668&subid=2&pubid=328269

Ανώνυμος είπε...

Sxetika kai endiaferonta

http://www.pressreleases.gr/company/30774554/22323.html


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_08/08/2007_236979


http://www.eurocharity.gr/article.php?article_id=1616

Unknown είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή! Εαν λάβετε υπ'όψην ότι το υπουργικό συμβούλιο του ΥΠΕΧΩΔΕ αποτελείται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ απο Πολιτικούς Μηχανικούς, πού είναι οι Περιβαλλοντολόγοι από τους οποίους θα πρέπεινα περιμένουμε να δείξουν μια στοιχειώδη οικολογική ευαισθησία; Με άλλα λόγια, το "ΧΩ.Δ.Ε" (ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ& ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ) είναι εμφανές ενώ το "ΠΕ" (ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ) είναι ανύπαρκτο! Μπείτε στο site του υπουργείου και διαβάστε τα βιογραφικά του συμβουλίου στην "Πολιτική Ηγεσία". Σουφλιάς, Καλογιάννης, Ξανθόπουλος, Μπαλτάς, Κατσιγιάννης... παρακαλώ, δείτε το και μόνοι σας...

ΦΑΝΤΙ είπε...

Συμφωνώ με το τελευταίο σχόλιο, γι αυτό άλλωστε χρειάζεται ΑΜΕΣΑ το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Απο εκεί μέχρι την συνομωσιολογία του άρθρου και των σχολίων που προηγήθηκαν η απόσταση είναι τεράστια!

Σας έχει θολώσει τον νου το ΚΕΦΑΛΑΙΟ! Πρέπει να ασχοληθείτε με το Περιβάλλον, να γνωρίσετε τις Κλιματικές Αλλαγές! Μην διαδίδετε ανυπόστατες φήμες όπως κάνουν τα κανάλια και οι πολιτικοί. Μην σκορπάτε παραπληροφρόρηση στον Κόσμο!

Ενημερωθείτε πρώτα, μπείτε στο Παρατηρητήριο Κλιματικών Αλλαγών και δείτε τα δεδομένα ... Το έφτιαξα γιατί βαρέθηκα να ακούω για ασύμμετρες και άλλες καταχθόνιες απειλές. Εαν μου πείτε τώρα πως οι ελληνικές κατασκευαστικές σχεδιάζουν δρόμους σε Αλβανία και Μοντενέγκρο, γι αυτό καίγονται τα δάση τους, τότε τι να πω ας φτιάξουμε και μια ταινία Επιστημονικής Φαντασίας, θα σπάσει ταμία!!!

Εαν δεν ενδιαφερθείτε να αποκτήσετε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ γνώση για το Περιβάλλον, για τις Κλιματικές Αλλαγές, η κίνησή σας θα κατρακυλάει μέρα-με-την-ημέρα.

Είναι λυπηρό νέοι άνθρωποι να σκέφτονται όπως η γεννιά που καλούνται να αλλάξουν!

ΓΝΩΣΗ ή ΘΑΝΑΤΟΣ!

Mantalena Parianos είπε...

!!!

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=Q8DaKsxZQmo&mode=user&search=

Arkin είπε...

(Καταρχάς στον χάρτη υπάρχει ένα λάθος: Η Αρχαία Ολυμπία είναι πιο δεξιά, στο σημείο του πλησιάζουν περισσότερο οι 2 μικροί κόκκινοι δρόμοι.)

Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο, αν δεχτούμε ότι οι φωτιές στην Ηλεία ήταν οργανωμένος εμπρησμός.
Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να το υποστηρίζει. Αντιθέτως, η πυροσβεστική πιστεύει ότι η Ηλεία κάηκε από 2 μόνο φωτιές που έκοβαν βόλτες σε όλο τον νομό. (Τα Νέα, 30/8/07) :

Η Ηλεία κάηκε από δύο φωτιές!

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

Και τουλάχιστον για την πρώτη πιστεύεται ότι ήταν εμπρησμός από αμέλεια. (Μαγείρεμα σε εξωτερικό χώρο.)

Επομένως, μέχρι να ανακοινωθεί επίσημα το πόρισμα της πυροσβεστικής, ό,τι και να πούμε είναι υποθετικό.

ellinida είπε...

Είναι και αυτό ένα από τα σενάρια που παίζουν. Αλλά βρε παιδιά εδώ καίγονται τόσες γειτονικές χώρες, όλες δρόμους θα φτιάξουνε;
Οι φωτιές σε τέτοιες θερμοκρασίες και με τα μελτέμια του Αυγούστου δεν σβήνουνε. Οι φλόγες ήταν δέκα και είκοσι μέτρα!
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και εμείς είμασταν απροετοίμαστοι και ανοργάνωτοι.

Ανώνυμος είπε...

Μια εκδοχη απο τις τοσες ειναι και το ξεκαθαρισαμε εξ αρχης. Δεν λύσαμε το θέμα.. Εννοειται οτι οι κλιματικες αλλαγες ειναι βασικοτατος παραγοντας, αλλα και οι πρακτικες αυτες λειτουργουν υποβοηθητικά στην όποια φυσική επιδείνωση.

Όπως και οι ελλείψεις. Όπως αυτή του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως πολλές άλλες που δυστυχώς δεν είναι τυχαίες. Ούτε η κλιματική αλλαγή είναι τυχαία.

Το περιβαλλοντικό ζήτημα ειναι μια εξαιρετικα συνθετη περιπτωση και αυτό το αναγνωρίζουμε όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε και ενημερωνόμαστε σχεικά. Δεν φτανει να ασχολουμαστε μονο με το ενα ή μόνο με το αλλο...μια πιο ανοιχτη αντιληψη ειναι παντα χρησιμη, ιδίως όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενα παγκόσμιο φαινόμενο. 8-)

Ανώνυμος είπε...

Απο οτι διαβασα σε ενα αλλο blog, οι εταιρίες που λετε, ξαναφτιαχνουνε τωρα και τους Διδυμους Πυργους στο NewYork.

Σεπτεμβριος ητανε και τοτε. Κατι δεν παει καλα !

Ανώνυμος είπε...

Η Ιονία οδός δεν πιανει πουθενα παραλια στο Ιόνιο.

Αν το παρατηρησητε αυτό, θα σας πει πολλα! Αντίθετα καταληγει στην Αλβανία μέσω Ιωαννίνων.

Για άλλο λογο φτιαχνεται ο δρομος και το ονομα ειναι παραπλανητικό.

Ανώνυμος είπε...

Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Για κάθε έγκλημα υπάρχει κι ένα κίνητρο... Το ζήτημα όμως είναι ότι οι ενδείξεις απέχουν πολύ από τις αποδείξεις. Και οι αποδείξεις δεν πρόκειται να υπάρξουν ποτέ, γιατί καμία μεγάλη κοινοπραξία δεν είναι τόσο ηλίθια ώστε να αναθέσει γραπτώς σε κάποιον εμπρηστή να κάψει τη μισή Πελοπόννησο. Επίσης, καμία κυβέρνηση που τα μέλη της στηρίζουν την ευημερία τους σε μίζες από μεγάλες κοινοπραξίες δεν πρόκειται ποτέ να δαγκώσει το χέρι που την ταΐζει.

Οπότε, είναι λίγο άκυρο να παίζουμε κι εμείς το παιχνίδι της κολοκυθιάς για το ποιό σκοτεινό συμφέρον κρύβεται πίσω από τις πυρκαγιές (κάτι που μάλλον δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις). Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η υπόθεση της Ιονίας Οδού (και άλλων παρόμοιων έργων) έχει πολλή βρωμιά, αλλά δυστυχώς δεν αρκεί αυτό. Για να τους "κάψουμε" και να τους κλείσουμε το μαγαζί χρειάζονται στοιχεία που να μπορούν να σχηματίσουν δικογραφία. Αλλιώς, γινόμαστε κι εμείς σαν τα κόμματα και τους δημοσιογράφους που κυνηγάνε μάγισσες για να εντυπωσιάσουν τα πλήθη.

Στο μεταξύ, αυτό που οφείλουμε και μπορούμε να κάνουμε είναι να αντισταθούμε στο βιασμό του περιβάλλοντος και της ελληνικής υπαίθρου από οποιαδήποτε κοινοπραξία, οικοπεδοφάγο, βοσκό ή διεφθαρμένο κρατικό λειτουργό. Να εμποδίσουμε την ανεξέλεγκτη ανοικοδόμηση και τη μετατροπή δασικών εκτάσεων σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα ή τη μετάλλαξη χωριών σε εμπορικά κέντρα. Να διασφαλίσουμε ότι οι μεγαλοστομίες του τύπου "όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος" θα έχουν αντίκρυσμα. Πιέζοντας συνέχεια και κάνοντας όσο μεγαλύτερη φασαρία γίνεται. Προς το παρόν τουλάχιστον.

Ανώνυμος είπε...

Το σενάριο της "Ιονίας Οδού" πάσχει από τις εξής απόψεις:
1. Ο δρόμος στα περισσότερα σημεία είναι διαπλάτυνση του παλιού, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη απαλλοτριώσεων ή πάντως είναι περιορισμένη.
2. Τις απαλλοτριώσεις (όσες είναι) δεν τις κάνουν οι κατασκευάστριες εταιρίες αλλά το κράτος. Και εγώ ευχαρίστως να δεχτώ ότι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες (και ειδικά οι πολιτικοί μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ) θα έκαιγαν τα δάση για να γλυτώσουν τα χρήματα των απαλλοτριώσεων. Αλλά είναι παράλογο να πούμε ότι θα το έκαναν 15 μέρες πριν τις εκλογές, με σοβαρότατο κίνδυνο να τις χάσουν. Θα περίμεναν απλά μέχρι το επόμενο καλοκαίρι...
3. Αν θέλετε να συζητήσουμε για οικονομικά συμφέροντα, ας μιλήσουμε καλύτερα για το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών ξενοδοχειακών ομίλων (WTC κλπ.) για τις πανέμορφες και "αναξιοποίητες" παραλίες της Ηλείας και τα σχέδια για μπλοκ εξοχικών κατοικιών τύπου Ισπανίας...
4. Κι επίσης να θυμίσω την αποστροφή της Παπαρήγα ότι "οι δρόμοι του πετρελαίου είναι στρωμένοι με αίμα" στην πρώτη της συνέντευξη μετά τις πυρκαγιές. Ήταν σαφής αναφορά στην ενόχληση των Αμερικανών για τις συμφωνίες Πούτιν - Καραμανλή για τους αγωγούς...
Για μένα τα δύο παραπάνω σενάρια είναι αρκετά εύλογα. Τώρα όποιος νομίζει ότι είκοσι φωτιές σε μια νύχτα μπαίνουν από 77χρονες γριές που μαγειρεύουν στον κήπο, δικαίωμά του...

drunk tank είπε...

θα συμφωνήσω απόλυτα με τον προλαλήσαντα νίκο.
ξενοδοχειακές μονάδες και εταιρείες που κατασκευάζουν γήπεδα γκολφ, σύμφωνα με άλλη θεωρία είναι οι έχοντες συμφέροντα στις περιοχές.
όσον αφορά την Ιόνια οδό είναι Ελληνική Τεχνοδομική-ΤΕΡΝΑ και κάποιοι Ισπανοί που δεν θυμάμαι το όνομα της εταιρείας. Ο Ακτωρας στο συγκεκριμένο δεν εμπλέκεται άμεσα. σε άλλα τα συζητάμε.
το θέμα είναι ότι πάνω από όλα φταίμε οι ίδιοι και προσπαθούμε να βρούμε άλλοθι. Ας είμασταν οι ίδιοι ολα τα χρόνια ευαισθητοποιημένοι και σωστοί και μετά βλέπαμε.
Και πολύ φοβάμαι ότι σύντομα οι περισσότεροι θα ξεχάσουν...

inlovewithlife είπε...

Κάποιοι κερδίζουν από αυτές τις τεράστιες καταστροφές. Και μάλιστα πάρα πολλά. Ενδεικτικά, προτείνω σε απανταχού τζογαδόρους να επενδύσουν σε κατασκευαστικές στο χρηματιστήριο. Τώρα μετά τις φωτιές θα είναι η πιο πρόσφορη εποχή για την κερδοφορία τους.

@νίκος
Δεν πιστεύω ότι οι φωτιές σε όλη την Ελλάδα μπήκαν οργανωμένα αλλά ότι πάντως κάποιες υποκινήθηκαν από συγκεκριμένα συμφέροντα, όπως τα παραπάνω. Έτσι, δεν μπήκαν σίγουρα οι περισσότερες φωτιές από γιαγιάδες αλλά από κερδοσκόπους και μάλιστα Έλληνες.

Ναι Έλληνες φίλε χώνεψέ το. Δεν είναι οι Αμερικάνοι που ασελγούν τόσα χρόνια στην πατρίδα σου, είναι Έλληνες που κερδοσκοπούν σε βάρος σου και σε βάρος του τόπου σου. Από αποδείξεις πολλές. Φτάνει να δεις το νομοθετικό έργο των τελευταίων 30 χρόνων για τα δάση. Φτάνει να δεις τις ζημιές που κάνουν οι (Ελληνικές) επιχειρήσεις στην Ελληνική φύση με μόνο γνώμονα το κέρδος τους. Φτάνει να .....

Αυτές οι αποδείξεις ενός διαρκούς εγκλήματος τόσων χρόνων δε σου αρκούν, για να πειστείς; Αλήθεια εσύ τι στοιχεία παραθέτεις για το σενάριό σου; Είμαστε όλοι αυτιά.

Δε μπορούμε να βγάζουμε λάδι κάθε φορά τους πραγματικούς ενόχους με τέτοιες θεωρίες συνομωσίας. Το χρωστάμε στη φύση και στα παιδιά μας, μπας και καταφέρουμε να φτιάξουμε ξανά αυτά που χάσαμε.

Τα Ελληνικά αφεντικά πατίνι μας έχουν κάνει,
και ύστερα μας λένε πως φταίνε οι Αμερικάνοι.

Ανώνυμος είπε...

@ inlovewithlife:
1. Δε βγάζω λάδι κανέναν ένοχο. Άλλο γιατί μπήκαν οι φωτιές και άλλο γιατί δεν αντιμετωπίστηκαν σωστά. Όποτε θες το συζητάμε κι αυτό.
2. Δεν έχω καμία αντίρρηση για την ύπαρξη και τη δράση των οικοπεδοφάγων. Αλλά δε μπορεί να ξύπνησαν όλοι οι οικοπεδοφάγοι της Ελλάδας μαζί, ένα βράδυ Πέμπτης. Ούτε έχουν αξία οικοπεδοφαγική οι ραχούλες του Ταϋγετου, του Πάρνωνα και της Οίτης, όπου μπήκαν οι φωτιές.
3. Αποδείξεις δεν έχω για τα (δύο και όχι ένα) σενάριά μου, μόνο ενδείξεις έχω και υποθέσεις κάνω. Π.χ. μια ένδειξη για το θέμα των αγωγών είναι οι δηλώσεις της Παπαρήγα αμέσως μετά τις φωτιές. Άλλη ένδειξη είναι τα δημοσιεύματα του Βήματος για αμερικανική δυσαρέσκεια λόγω των αγωγών και "κίνδυνο καταστροφικών αντιποίνων" στις 29.6.2007, και το ότι η πυρκαγιά της Πάρνηθας μπήκε 2-3 μέρες μετά την αναγγελία υπογραφής του δεύτερου αγωγού (αυτού που ενόχλησε πολύ τους αμερικανούς). Είπαμε, απλές ενδείξεις. Αλλά αν δεν κάνω λάθος αυτή τη στιγμή σχολιάζουμε κι οι δύο ένα "σενάριο" σχετικά με την Ιόνια Οδό. Γι' αυτό το σενάριο τι αποδείξεις υπάρχουν; Καμία. Απλά ενδείξεις κι εδώ.
4. Το μόνο πράγμα για το οποίο κατά τη γνώμη μου υπάρχουν αποδείξεις, είναι ότι ήταν οργανωμένο σχέδιο. Δε μπαίνουν από οικοπεδοφάγους είκοσι φωτιές σε μια νύχτα, ούτε χρησιμοποιούν οι οικοπεδοφάγοι εμπρηστικούς μηχανισμούς με κινητά. Κι επειδή έχω μια κάποια εμπλοκή με τη δασοπροστασία, να σου πω επίσης ότι ο συνδυασμός των εμπρησμών ήταν "επιστημονικός", αριστοτεχνικός, με πολλαπλές φωτιές σε αρκετές περιφέρειες, ώστε να μην προλαβαίνει η Πυροσβεστική να επέμβει παντού στο πρώτο μισάωρο.

Ότι ήταν οργανωμένο σχέδιο είναι αδιαμφισβήτητο. Τώρα ποιανού ήταν το σχέδιο, σηκώνει κουβέντα. Αλλά να συνεννοήθηκαν τόσο καλά οι οικοπεδοφάγοι ανά την Ελλάδα, χλωμό το βλέπω.

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Αγαπητέ Νίκο,
Μην ξεχνάς ότι και η διαπλάτυνση ενός δρόμου προυποθέτει απαλλοτριώσεις ένθεν και ένθεν του δρόμου σε οικόπεδα που ανήκουν σε ιδιώτες.
Συμφωνώ μαζί σου οτι τις απαλλοτριώσεις τις κάνει το κράτος και εκεί είναι το θέμα.
Τα περισσότερα έργα είναι με την συγχρηματοδότηση της Ε.Ε με ποσοστό που πολλές φορές αγγίζει το 70-80%.
Αν ξεπεραστούν όμως οι,αυστηρες, ημερομηνίες παράδοσης η Ε.Ε αποσύρει την χρηματοδότηση.
Πολλοί κάτοικοι των περιωχών όμως προσφευγουν στην δικαιοσύνη καθυστεροντας κατα πολύ την ολοκλήρωση των έργων.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Παναγιώτη,
δεν αρνούμαι ότι υπάρχει και από πλευράς κράτους ένα κίνητρο (μείωση κόστους απαλλοτριώσεων και καθυστερήσεων), απλά το ζυγίζω κι αυτό μαζί με τα άλλα: πόσα χρήματα τελικά γλυτώνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, όταν το έργο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και οι απαλλοτριώσεις αφορούν απλή διαπλάτυνση και όχι εξ αρχής διάνοιξη του δρόμου; Και γιατί να μην τα κάψουν του χρόνου που δε θα είχαν εκλογές μπροστά τους;

ΦΑΝΤΙ είπε...

Συνεχίζετε να βρίσκεστε εκτός θέματος. Χρησιμοποιείτε την φαντασία σας (μην πω φαντασίωση) για να προσεγγίσετε ένα θέμα για το οποίο υπάρχουν πληθώρα στοιχείων απο σοβαρές πηγές.

Αντί να ενημερώνεστε και να ενημερώνετε γύρω απο τα ζητήματα του περιβάλλοντος, aντί να προσφέρετε και να συζητάτε γύρω απο links όπως αυτό εδω ασχολείστε με το Κεφάλαιο...

Γύρω στο 75% των πυρκαγιών στην Ελλάδα προέρχονται απο αμέλεια (ελληνικές μελέτες) ενώ διεθνείς μελέτες για όλη την λεκάνη της Μεσογείου λένε "Most of these fires result from human negligence and accidents"

H Πελοπόνησος κάηκε απο Περιβαντολογική Αμάθεια, Περιβαντολογική Αδιαφορία και το Εθνικό μας Σπόρ (Απουσία Πρόληψης).

Βασικά τόσο εσείς όσο και ο υπόλοιπος κόσμος δεν γνωρίζει πως η Μεσόγειος είναι η κατεξοχήν περιοχή πυρκαγιών της Ευρώπης και πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις πυρκαγίες. Διαβάστε ξένο άρθρο εδω.

To καλοκαίρι του 2003 στην Πορτογαλία κάηκαν 4.000.000 στρέμματα (!) και είχαν 20 νεκρούς.

ΦΕΤΟΣ (Ιούλιος) στην Αμερική η πολιτεία της UTAH (πληθυσμός όσο της Ελλάδος) αντιμετώπισε την χειρότερη φωτιά στην ιστορία της με 1.500.000 στρέμματα καμένης ΓΗΣ.

Οι πυρκαγιές τα επόμενα χρόνια θα γίνονται όλο και πιο ισχυρές εξαιτίας των Κλιματιών Αλλαγών. Για την Ελλάδα προβλέπονται παρατεταμένες ξηρασίες, απότομες αλλαγές και ισχυρότεροι άνεμοι. Ό,τι ήταν ακραίο (άνεμος, ξηρασία, ζέστη) χρόνο με τον χρόνο θα ενισχύεται.

Όταν ο άνεμος φυσάει με 6 & & Μποφώρ δηλαδή με 50-60 Km/ ώρα οι φωιτές τρέχουν με 4-5 Km/ ώρα και καταπίνουν 4.000 στρέματα/ώρα!!! Για να μην αναφερθώ στην περίπτωση Καταιγίδων Φωτιάς που μπορεί να συμβούν κάτω απο σπάνεες συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες 35+, εξαντλητική ξηρασία < 30% υγρασία, κλπ).

Εξαιρετικό ελληνικό άρθρο για μελέτη σχετικά με τις πυρκαγίες βρίσκεται εδω

Τώρα θα μου πείτε, τσάμπα κουράζεσαι εμείς είμαστε κατά του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού και αγωνιζόμαστε ενάντιά τους ... ! Μάλιστα! Με τις ευλογίες μας.

Με το Περιβάλλον (ας πούμε με την αναδάσωση της Πάρνηθας) πότε θα ασχοληθείτε;; Θα πιάσετε καμιά τσουγκράνα, καμιά τσάπα ή έστω κανένα σοβαρό Βιβλίο για τα Οικοσυστήματα και τις Κλιματικές Αλλαγές;

Μήπως αντίθετα ήρθε η ώρα να αλλάξετε το όνομα αυτού το blog απο

"Αναδάσωση Πάρνηθας"

σε "Αντι-Ιμπεριαλιστική & Αντι-καπιταλιστική Προπαγάνδα με πρόσχημα το Περιβάλλον";;;

Ανώνυμος είπε...

@ mirage:
Δεν καταλαβαίνω πώς χαρακτηρίζεις ως "εκτός θέματος" ο,τιδήποτε αφορά τα αίτια των πυρκαγιών, είτε αυτό είναι οι κλιματικές αλλαγές και οι καιρικές συνθήκες (που λες) είτε οποιαδήποτε άλλη αιτία που ενδέχεται να δρα παραλλήλως. Με το να χαρακτηρίζεις κάθε άλλη αιτία ως "εκτός θέματος" απλώς προκαταλαμβάνεις τη συζήτηση, υπονοώντας ότι άλλες αιτίες πλην της κλιματικής αλλαγής δεν υπάρχουν.
Αυτά που τονίζεις ως αίτια δεν τα αρνείται κανείς. Αλλά δεν υπήρχαν πέρυσι; Και η ορθή παρατήρησή σου για την ταχύτητα της φωτιάς υπό συνθήκες 6-8 Μποφώρ, αποκτά εντελώς διαφορετική σημασία αν υπό αυτές ακριβώς τις συνθήκες μπαίνουν τρεις τρεις οι εστίες.
Όσο για τσουγκράνες και τσάπες και ενασχόληση με το περιβάλλον, να σε πληροφορήσω ότι φέτος το καλοκαίρι έπιασα και τσουγκράνες και φτυάρια, και επινώτιους πυροσβεστήρες (αν ξέρεις τι είναι αυτό) και ασχολήθηκα με το περιβάλλον πολύ πιο έμπρακτα απ' όσο φαντάζεσαι. Αν θες να ασχοληθείς κι εσύ, να σου πω και τον τρόπο. Αλλά τι σχέση έχει αυτό με τις απόψεις που εκφράζουμε εδώ;

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

@ mirage
Απλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να χωνέψω ότι την ίδια ημέρα που ο... "στρατηγός" άνεμος αποφάσισε να φυσήξει με 8 μποφόρ, στην Ελλάδα είχαμε καμιά εκατοστή εστίες φωτιάς που προήλθαν απο περιβαντολογικά αίτια ή απλά απο γριούλες που τηγάνιζαν πατάτες...
Δεν το βρίσκεις λίγο αφελές;
Αν έχεις χρόνο τσέκαρε στο blogg μου και τα νέα άρθρα που ανέβασα.

inlovewithlife είπε...

Οργανωμένο σχέδιο δεν υπήρξε. Δε χρειάζεται να είσαι φωστήρας, για να καταλάβεις ότι η στιγμή που φυσάει με 9 μποφόρ και η πυροσβεστική τρέχει σε 10 μέτωπα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να βάλεις φωτιά. Εκείνη λοιπόν τη στιγμή και σε συνδυασμό με την ολοκληρωτική κατάρρευση της κρατικής μηχανής ενώθηκαν τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που 30 χρόνια τώρα κατακαίνε την Ελλάδα και μας κατέστρεψαν.

Νίκο, για το ΦΕΚ που χαρίζει 65 στρέμματα στο Καζίνο της Πάρνηθας οι Αμερικάνοι φταίνε; Για την απουσία δασολογίου όλα αυτά τα χρόνια πάλι οι Αμερικάνοι; Για τους αποχαρακτηρισμούς εκατομμυρίων στρεμματων δασικής έκτασης από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ μήπως πάλι οι Αμερικάνοι; Για την αναθεώρηση του άρθρου 24; Για το γεγονός ότι στην Ελλάδα αν πας μέσα σε ένα δάσος και χτίσεις, κανείς δε θα σε ενοχλήσει αλλά αντίθετα θα σου δώσουν ρεύμα και νερό, μήπως και πάλι οι Αμερικάνοι;

Αν αύριο το παιδί σου σε ρωτήσει τι έγινε και δεν έχουμε δάση, θα του πεις για Αμερικάνους; Και αν τα επόμενα χρόνια συνεχίσουμε να καιγόμαστε (είναι σίγουρο) πάλι άλλος θα φταίει;

Απλώς ένα λινκ με το τι λένε οι ξένοι για τις θεωρίες συνομωσίας μας

http://www.naftemporiki.gr/news/maties.asp

Ανώνυμος είπε...

@mirage
Αγαπητέ μου το άρθρο είναι εκπληκτικό.Μάλιστα αμέσως μετά τις φωτιές στην Πελοπόννησο, παρακολούθησα μια καταπληκτική εκπομπή στη ΝΕΤ- που παρεπιπτόντως είναι το λιγότερο κομματικοποιημένο κανάλι από όλα!!!- με φιλοξενούμενους δασολόγους, γεωλόγους και άλλους ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ που επεσήμαναν ακριβώς το ότι αν θέλουμε να ξαναγεννηθούν τα πευκοδάση πρέπει να τα αφήσουμε στην ησυχία τους!!! Δική μας δουλειά είναι να τα ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ με αντιπλημμυρικά έργα, πάντα με ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ και με έμφαση στο ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ και όχι στο θεαθήναι και στην ποσότητα. Εκεί που πραγματικά σηκώνει δουλειά και αναδάσωση είναι στα έλατα και στ κυπαρίσσια που έιναι πολύ αργή η διαδικασία ανάπλασής τους. Όλα όμως πρέπει να γίνονται από τους ανθρώπους που γνωρίζουν και όχι τσάτρα- πάτρα.

Όσον αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να είναι φυσικά, αλλά στην περίπτωση της καταστροφής των τελευταίων ημερών, ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ!!! Όταν ανάβουν 100 + ταυτόχρονες εστίες σε πολύ μικρές μεταξύ τους αποστάσεις σε 10 διαφορετικά σημεία της Ελλάδας και όταν με παραπλανητικά τηλεφωνήματα επιχειρείται αποσυντονισμός της Πυροσβεστικής, τότε δεν μιλάμε απλώς για εμπρησμό, αλλά για οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης, που πολύ φοβάμαι ότι σκόπευε στο να ΄χαθούν περιουσίες και ζωές. Και όταν συμβαίνει τόσο απροκάλυπτα και σε τέτοια έκταση, εγώ προσωπικά είμαι διατεθειμένη να δεχτώ σαν πιθανότητα κάθε σενάριο, ακόμα και το πιο τρελλό! Από Αμερικάνους ως αντίποινα ή προειδοποίηση για τη συνεργασία μας με τη Ρωσία, μέχρι Εβράιους, Τουρκους ακόμα και εξωγήινους!

Rodia είπε...

Για σκεφτείτε ποιοι άλλοι όμιλοι πρόσφεραν σημαντική βοήθεια στους πληγέντες... Και αυτοί με τα real estate προγράμματά τους, θα τα πάρουν πίσω με (τεράστιο!) τόκο επίσης.

Ανώνυμος είπε...

@ mirage: Όντως εξαιρετικό το άρθρο. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αποκλείεται να συνέβη φέτος κάτι το εντελώς πρωτόγνωρο...

@inlovewithlife:
Γράφεις: "Δε χρειάζεται να είσαι φωστήρας, για να καταλάβεις ότι η στιγμή που φυσάει με 9 μποφόρ και η πυροσβεστική τρέχει σε 10 μέτωπα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να βάλεις φωτιά".
Αυτό ισχύει για τον τοπικό οικοπεδοφάγο. Αλλά δεν εξηγείς πώς έφτασε η πυροσβεστική να τρέχει σε 10 μέτωπα ΠΡΙΝ εμπλακεί στο πρόβλημα, ευκαιρίας δοθείσης, και ο τοπικός οικοπεδοφάγος, και βάλει την 11η φωτιά. Οι προηγούμενες δέκα, οι καλά συντονισμένες για να διασπάσουν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, πώς μπήκαν όλες μαζί; Αυτό είναι το ερώτημα.

Γράφεις:
"για το ΦΕΚ που χαρίζει 65 στρέμματα στο Καζίνο της Πάρνηθας οι Αμερικάνοι φταίνε; Για την απουσία δασολογίου όλα αυτά τα χρόνια πάλι οι Αμερικάνοι; Για τους αποχαρακτηρισμούς εκατομμυρίων στρεμματων δασικής έκτασης από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ μήπως πάλι οι Αμερικάνοι; Για την αναθεώρηση του άρθρου 24; Για το γεγονός ότι στην Ελλάδα αν πας μέσα σε ένα δάσος και χτίσεις, κανείς δε θα σε ενοχλήσει αλλά αντίθετα θα σου δώσουν ρεύμα και νερό, μήπως και πάλι οι Αμερικάνοι;"
Στα παραπάνω έχεις απόλυτο δίκιο. Σε αυτά φταίμε όλοι μας ως κοινωνία, και ιδίως οι πολιτικές δυνάμεις που τα έκαναν αυτά. Αλλά ξαναλέω ότι αυτά δεν εξηγούν επαρκώς τους πολλαπλούς συντονισμένους εμπρησμούς μέσα σε μια νύχτα, σε διάφορες περιοχές.
Αυτή είναι η γνώμη μου, και αφορά αυτές τις πυρκαγιές και μόνον. Ούτε εμένα μου αρέσει να τα ρίχνουμε όλα στους ξένους.

Arkin είπε...

"Ταυτόχρονες εστίες σε μικρές μεταξύ τους αποστάσεις."

Αν και το πήρα από το τελευταίο σχόλιο, το αναφέρουν πολλοί.

Προφανώς κανείς (εκτός από τον mirage) δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο ότι υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες (απόλυτη ξηρασία, ισχυρότατοι άνεμοι, ξερόχορτα παντού) οι πολλαπλές εστίες μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας και μόνο φωτιάς.

Νίκο, επειδή επαναλαμβάνεις ότι μπήκαν 20 φωτιές σε μια νύχτα (της Πέμπτης), θα ήθελα αν μπορείς να παραθέσεις ή να μου στείλεις τα στοιχεία που έχεις, γιατί εγώ δεν έχω βρει πουθενά κάτι τέτοιο. Εκτός κι αν δεν αναφέρεσαι στη Δυτική Πελοπόννησο μόνο.

Νομίζω πάντως ότι αν θέλουμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για τις πυρκαγιές, πρέπει να τις πιάσουμε μια-μια (έχοντας βέβαια όλα τα πιθανά σενάρια στο μυαλό μας) και να δούμε τα αίτια. Μόνο έτσι θα μάθουμε πόσες αποδίδονται σε εμπρησμό από πρόθεση ή σε άγνωστα αίτια και τότε ίσως θα μπορούμε να σεναριολογήσουμε.

Arkin είπε...

Όταν γράφω 'τελευταίο σχόλιο', εννοώ αυτό των 6.07μμ. (Απλά στο μεταξύ έγραψαν κι άλλοι.)

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δε μπορούμε ποτέ να αποδεχτούμε ότι είναι εφικτή μια καταστροφή χωρίς να υπάρχει οργανωμένη συνομωσία εναντίον της Ελλάδας; Γιατί αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι μπορεί να υπάρχουν παραπάνω από ένας λόγοι για αυτό που συνέβη φέτος και ψάχνουμε να βρούμε τον έναν και αποκλειστικό ένοχο;

Μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι παιδιά. Άλλο ο Υμηττός - όπου καθημερινά ανακαλύπτουν οι περιπολίες πολιτών εμπρηστικούς μηχανισμούς και έχουν ήδη κατονομαστεί οι επίδοξοι οικοπεδοφάγοι (κάποιοι μάλιστα διεκδικούν δικαστικά δασικές εκτάσεις εδώ και χρόνια)- και άλλο ο Ταΰγετος ή ο Γράμμος. Άλλο ο Καϊάφας - όπου υφίστανται εδώ και καιρό σχέδια τουριστικής "αξιοποίησης" και παίζει και το σενάριο της Ιονίας Οδού - και άλλο ο Πάρνωνας και το Αλιβέρι. Δεν είναι όλα το ίδιο. Ακόμα κι εκεί που υπάρχουν συμφέροντα καταπατητών, άλλες φορές πρόκειται για ιδιώτες, άλλες φορές για μεγάλες κοινοπραξίες, άλλες για την εκκλησία και πάει λέγοντας.

Όσο για τις ταυτόχρονες εστίες, υπάρχουν κι άλλες εξηγήσεις πέρα από τον εμπρησμό (που σαφώς συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις): αυτοανάφλεξη λόγω ξηρασίας, κάφτρες που ταξιδεύουν στον αέρα σε συνθήκες μεγάλων πυρκαγιών και ισχυρών ανέμων, σπινθήρες από υπερφόρτωση του δικτύου της ΔΕΗ λόγω καύσωνα, κλπ. Χώρια η ανθρώπινη αμέλεια που αποδεδειγμένα φταίει για την πυρκαγιά στη Ζαχάρω και στα Στύρα.

Στη δε Πάρνηθα, κανείς δε θυμάμαι να έκανε λόγο για ταυτόχρονες εστίες και δράση εμπρηστών. Η φωτιά είχε ξεκινήσει από πυλώνα στα Δερβενοχώρια κι εξαπλώθηκε μέχρι το δρυμό εξαιτίας εσφαλμένης εκτίμησης της πυροσβεστικής. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.

Το θέμα είναι το εξής όμως: Θα ασχοληθούμε καθόλου με οργανωμένες και επιστημονικά σοβαρές προτάσεις για την πρόληψη, το δασολόγιο, κλπ ή θα μας νοιάζει μόνο να ενοχοποιήσουμε όποιον μας κάθεται στο λαιμό για πολιτικούς και άλλους λόγους;

Ανώνυμος είπε...

@ nefelikas: αυταναφλέξεις και σπινθήρες της ΔΕΗ λόγω καύσωνα δεν συμβαίνουν τη νύχτα.
@ arkin:
Τα στοιχεία για τις φωτιές μπορείς να τα βρεις στην ιστοσελίδα της Πυροσβεστικής www.fireservice.gr

Εδώ
http://www.fireservice.gr/pyr/site/home/LC+Secondary+Menu/Nea+-+Anakinosis/2007/August/sinentefksi_typoy.csp
θα βρεις τήν αναλυτική κατάσταση των 20 πυρκαγιών που ξέσπασαν τη νύχτα της 24 προς 25 Αυγούστου. Εύκολα προκύπτει ότι οι 8 από αυτές ήταν στην Πελοπόννησο, άλλες 6 στην Αιτωλοακαρνανία - Θεσπρωτία, και άλλες 6 στην Κεντρική Στερεά. Περιέργως δεν παρατηρήθηκαν πουθενά αλλού νυχτερινές πυρκαγιές...

Arkin είπε...

Ευχαριστώ Νίκο.

Arkin είπε...

Να επισημάνω μόνο ότι οι αυτές οι νυχτερινές φωτιές ξέσπασαν αρκετές ώρες μετά τις μεγάλες φωτιές σε Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία και Εύβοια.
Υπάρχει το ενδεχόμενο μερικοί αχρείοι συμπατριώτες μας να εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν απασχολημένες αλλού για να "αποχαρακτηρίσουν" το οικοπεδάκι τους.
Από την άλλη, δεδομένου ότι όλη η περιοχή καιγόταν και αποκαΐδια πετούσαν παντού, θα ήθελα να ακούσω (ή να διαβάσω) τη γνώμη ενός ειδικού για το κατά πόσο μπορεί τα ξερά να αρπάξουν φωτιά από αποκαΐδια τη νύχτα. Ξέρει κανείς;

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας φίλοι

Η κίνηση για την συλλογή των υπογραφών που έχετε ξεκινήσει είναι εξαιρετική.
Προσοχή όμως…
Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα της ενέργειας θα προκύψει αν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε έναν τέτοιο αριθμό υπογραφών, ώστε βάση του συντάγματος, η Βουλή να είναι υποχρεωμένη να συζήτησει το θέμα!
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, εάν το 1/10 των ψηφοφόρων ζητήσουν ενυπόγραφα κάποιο αίτημα, όπως είναι η ψήφιση ενός νόμου, η Βουλή υποχρεούται να συζητήσει το θέμα.

Υπάρχει όμως το θέμα της εγκυρότητας των υπογραφών.
Εάν μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει την εγκυρότητα των υπογραφών, τότε η κίνηση αυτή, δεν θα μπορέσει να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Για αυτό πρέπει η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να έχει την απαραίτητη νομική κάλυψη. Δεν ξέρουμε πόσο σας έχει απασχολήσει αυτό το θέμα.
Αν δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος, προτείνουμε οι υπογραφές στο κείμενο να στέλνονται ταχυδρομικώς και αφού έχει βεβαιωθεί το γνήσιο της υπογραφής σε κάποιο ΚΕΠ ή άλλη υπηρεσία.

Αν πράγματι μαζευτεί ο απαιτούμενος αριθμός δημιουργείται γεγονός πολύ μεγάλης εμβέλειας. Σε κάθε περίπτωση είμαστε μαζί σας, πρόθυμοι να σας στηρίξουμε στην προώθηση της κίνησής σας.

ΚΑΪΑΦΑΣ

ΦΑΝΤΙ είπε...

Φυσικά και μπορεί, ειδικά όταν ο άνεμος φυσάει μανιασμένα και αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση.

Επιπλέον οι μεγάλες φωτιές παρουσία ισχυρού ανέμου μεταδίδονται "με άλματα", δηλαδή απο τις καύτρες που μπορούν να εκτοξευθούν από 500 μέχρι 1000! μέτρα μακριά απο το κυρίως μέτωπο της φωτιάς.

Έτσι ακούγαμε στα κανάλια διάφορους να απορούν πως γίνεται "ταυτόχρονα" η φωτιά ενώ ήταν πίσω μας να εκδηλώνεται απο το πουθενά μπροστά μας! 1.000 μέτρα!!! Μϋθος οι ταυτόχρονοι εμπρησμοί σε ακτίνα τουλάχιστον 500 μέτρων σε υπαρκτή φωτιά που κινείται ανεξέλενγκτα.

Όσον αφορά τις 22 νυκτερινές πυρκαγιές της 25/08/2007 ακόμη και αν δεχθούμε πως ΟΛΕΣ ήταν εσκεμένοι εμπρησμοί το ποσοστό στο σύνολο είναι 22/125 περίπου 25% δηλαδή το αναμενώμενο ...

Επίσης δεν είναι πρωτοφανές ότι μπήκαν 125 πυρκαγιές σε 1 ημέρα.

Μόλις φέτος τον Ιούλιο (25/07/07) εκδηλώθηκαν επίσης 124 πυρκαγιές σε 1 ημέρα.

Τον Ιούνιο 2004: μέσα σε 48 ώρες εκδηλώθηκαν 198 πυρκαγιές

Τον Ιούλιο 2000: μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο εκδηλώθηκαν περισσότερες από 170 πυρκαγιές

Ιούλιος 1998: σε λιγότερο από μια ώρα ξέσπασαν 125 πυρκαγιές

Τώρα όσον αφορά τον αριθμό των πυρκαγιών τίποτε το μοναδικό:

Το 2000: 14.021 πυρκαγιές έκαψαν 1.541.774 στρέμματα.

Το 2001: 13.819 αισθητά μικρότερη ζημιά - 411.593 στρέμματα.

Το 2002: 8.683 πυρκαγιές έκαψαν μόλις 81.073 στρέμματα.

Το 2003: 9.117 πυρκαγιές έκαψαν 82.846 στρέμματα

Να μην σας κουράζω, στατιστικά μπαίνουν ετησίως περίπου 10.000 πυρκαγιές απο τις οποίες ένα 25-30% μπαίνουν σκόπιμα απο εμπρηστές.

Όμως γιατί άλλοτε καίγονται μόλις 80.000 στρέμματα ενω φέτος κάηκαν 2.500.000 με περίπου τον ίδιο αριθμό πουρκαγιών, το ίδιο ποσοστό εμπρησμών και τα ίδια ημερήσια peaks (125) ????

Εγω υποστηρίζω πως η ένταση έχει να κάνει με τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες κάθε χρονιάς και φυσικά με τα 3 κακά μας (Αμάθια, Αδιαφορία, Έλλειψη Πρόληψης).

Όσον αφορά αυτό που λέω πιο πάνω ΜΟΝΟ δύο χρονιές είχαμε απο το 1897 (!!!!) δύο ισχυρούς καύσωνες μέσα στο ίδιο καλοκαίρι: το 2000 και το 2007.

To ότι συνέπεσαν με τις εκλογές λέτε να είναι και αυτό υποχθόνιος δάκτυλος; Κάποιοι το ότι δεν είχαμε τα ίδια στις εκλογές του 2004 το συνδύασαν με τους Ολυμπιακούς αγώνες! Τους διέφυγε πςω το καλοκαίρι του 2004 ήταν ΟΧΙ ιδιαίτερα ζεστό ενώ οι χειμώνες 2003 & 2004 ήταν αρκετά ΥΓΡΟΙ ...

Παρατηρήστε πως επιταχύνεται η εμφάνιση ακραίων καυσώνων τα τελευταία χρόνια. Δεν θα μου κάνει καθόλου εντύπωση να περάσουμε τα ίδια που περάσαμε φέτος και στις επόμενες εκλογές ή ακόμη και νωρίτερα.

Άντε την Πέμπτη θα χιονίσει! Λέτε να είναι και αυτό δάκτυλος του ΑΚΤΩΡΑ;;;;

Ανώνυμος είπε...

@ mirage:
Εγώ δε σε ειρωνεύομαι, εγώ παρέθεσα λινκς για τους ισχυρισμούς μου και ο καθένας ας τους κρίνει, όπως και τις ειρωνείες σου.
Δεν αμφισβητώ τα στοιχεία που έδωσες (παρ' ότι χωρίς παραπομπές), αλλά τι από αυτά που είπες αναιρεί τις 20 φωτιές σε μια νύχτα, συγκεντρωμένες σε 3 περιφέρειες όπως απέδειξα; Το μόνο που είπες είναι ότι είναι μικρό ποσοστό του ημερήσιου αριθμού (άσχετο, γιατί για τις ημερήσιες απλά δεν ξέρουμε) και ότι ο ισχυρός αέρας μπορεί να εκτοξεύσει τις καύτρες 500-1000 μέτρα προκαλώντας νέες εστίες. Ως προς το τελευταίο, έκανες καν τον κόπο να δεις το λινκ που έδωσα; τα Φιλιατρά Μεσσηνίας από το Γερολιμένα Αρεόπολης, η Κλινδιά Ηλείας από τους Αζαίους Γόρτυνας και τη Νεμέα, σου φαίνονται να απέχουν μόνο 500-1000 μέτρα; Προφανώς όχι. Επομένως πολλά είπες, αλλά επί της ουσίας απάντηση δεν έδωσες. Γιατί δεν υπάρχει απάντηση άλλη από το οργανωμένο σχέδιο που αρνείσαι.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Νίκο, κανείς μας δε νομίζω ότι είναι τόσο αφελής ώστε να πιστεύει ότι δεν υπάρχουν εμπρησμοί. Πάντα υπήρχαν, σε ποσοστό 25% ή και περισσότερο. Αυτό δε συνεπάγεται όμως πως μιλάμε για οργανωμένο σχέδιο, ούτε πως πρόκειται για έργο ξένων κέντρων, αντιεξουσιαστών, ιεχωβάδων ή ιλλουμινάτων. Οικονομικών συμφερόντων ίσως, όμως πουθενά δεν υπάρχει σοβαρή ένδειξη ότι έχουμε να κάνουμε με οργανωμένο σχέδιο πανελλαδικής εμβέλειας (τοπικής -π.χ. Υμηττός- είναι εντελώς άλλη υπόθεση).

Στο κάτω-κάτω, σκέψου το εξής: Οι εμπρησμοί είναι ένας ανέξοδος και συγκριτικά εύκολος τρόπος να σαμποτάρεις τις υποδομές ενός κράτους και να παραλύσεις την οικονομία του. Γιατί ο όποιος αόρατος εχθρός να περιοριστεί μόνο στις περιοχές που επλήγησαν; Μήπως μας λυπήθηκε; Γιατί να μη χτυπήσει τη Ρόδο, την Κέρκυρα και άλλους τουριστικούς προορισμούς που είναι τίγκα στους ξένους αυτή την εποχή; (δε μιλάω για Μύκονο γιατί δεν έχει και πολλά να κάψεις εκεί). Γιατί να μη χτυπηθούν ταυτόχρονα με την Πελοπόννησο και την Εύβοια η Κρήτη και η Μακεδονία; Ή η Θεσσαλία και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου; Είχαν την ευκαιρία οι εχθροί του έθνους να μας γονατίσουν μια για πάντα και έκαναν οικονομία στα στουπιά; Ή δεν κατάφεραν να στρατολογήσουν αρκετούς εμπρηστές;

Επιπλέον, γιατί καίγεται όλη η Μεσόγειος και όχι μόνον η Ελλάδα; Ποιός έχει πολιτικά, εθνικά, φυλετικά ή θρησκευτικά συμφέροντα να καταστρέψει τη Σικελία ή την Αλβανία; (οι οποίες κατακάηκαν φέτος).

Ανώνυμος είπε...

Ξεκινώντας από το τελευταίο σου ερώτημα, για την Αλβανία δεν ξέρω, αλλά στη Σικελία είναι ευρέως γνωστό ότι οι εμπρησμοί έγιναν από τη μαφία, η οποία δραστηριοποιείται εμπλέκεται και στον τομέα ακινήτων/κατασκευών και τον ελέγχει. Επομένως κι εκεί οργανωμένο σχέδιο φαίνεται να είναι, απλώς διαφορετιόύ είδους από τη δική μας περίπτωση - πάντως όχι φυσικό φαινόμενο.
Και τώρα στο βασικό ερώτημά σου: αν ήταν "εχθροί του έθνους", γιατί να περιοριστεί στην Πελοπόννησο και τις άλλες περιοχές που επλήγησαν και να μην επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα; Όσο κι αν φαίνεται αστείο, η απάντηση κατά τη γνώμη μου βρίσκεται στην ερώτησή σου: "Ή δεν κατάφεραν να στρατολογήσουν αρκετούς εμπρηστές;". Δεν είναι και τόσο απλό να κάψεις μια ολόκληρη χώρα. Ήδη για να επιτύχει κανείς ταυτόχρονους εμπρησμούς σε 6-8 σημεία 2 ή 3 διαφορετικών περιφερειών, υποθέτω ότι χρειάζεται τουλάχιστον 30-40 άτομα με μηχανές ή αυτοκίνητα, σε 3 ομάδες των 10-15. Νομίζεις ότι είναι εύκολο για μια μυστική υπηρεσία να στρατολογήσει τόσους πολλούς πρόθυμους σε ξένη χώρα; Π.χ. οι Τούρκοι όταν μας έβαζαν τις φωτιές στα νησιά του Αν. Αιγαίου και τις βόμβες στη Ρόδο τη δεκαετία του '90 , δε χτυπούσαν πάνω από ένα νησί τη φορά. Και παρ' ότι εδώ δε μιλάμε για Τούρκους αλλά για "κάτι μεγαλύτερο", και πάλι δε νομίζω ότι θα μπορούσαν να διευρύνουν και τόσο πολύ τον κύκλο των συμμετεχόντων στο εγχείρημα.
Τέλος, παραδέχομαι πως ό,τι λέω είναι ένα υποθετικό σενάριο. Αλλά να υπενθυμίσω ότι κανείς ως τώρα δεν έχει δώσει πειστική απάντηση στο ερώτημα, γιατί μπήκαν είκοσι φωτιές τη νύχτα 24 προς 25 Αυγούστου, συγκεντρωμένες σε τρεις περιφέρειες. Εγώ τουλάχιστον δίνω μια απάντηση, ομολογουμένως αναπόδεικτη και βασισμένη σε απλές ενδείξεις. Εσύ τι απάντηση δίνεις;

Arkin είπε...

Εγώ θα επαναλάβω, μετά και το σχόλιο του mirage, ότι το γεγονός πως οι περισσότερες από τις 20 φωτιές ξέσπασαν κοντά σε περιοχές που ήδη καίγονταν, ενισχύει την πιθανότητα να προήλθαν από καύτρες των (τότε) εν εξελίξει πυρκαγιών. Ούτε εγώ μπορώ να το αποδείξω, αλλά τουλάχιστον αυτό εξηγεί γιατί δεν υπάρχει ομοιόμορφη κατανομή σε όλη τη χώρα.

Να προσθέσω στα στοιχεία που παραθέτει ο mirage

α) τη δραματική μείωση των κονδυλίων για την δασοπροστασία: Από 15 εκ. ευρώ το 2004 σε 3,2 εκ. ευρώ το 2007 (Τα Νέα, 4/9/07)

β) την πλήρη αποδιοργάνωση του πυροσβεστικού σώματος (και όχι μόνο) τα τελευταία 2 χρόνια, για την οποία είναι υπεύθυνος ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως (Τα Νέα, 1/9/07)

Με δυο λόγια, οι συγκεκριμένες φωτιές δεν ήταν ούτε τραγικά περισσότερες ούτε τραγικά δυσκολότερες απ' ό,τι άλλες χρονιές. Απλά φέτος (όπως και πέρυσι στη Χαλκιδική) ήμασταν ανίκανοι να τις αντιμετωπίσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Ίσως είναι λίγο εκτός θέματος, αλλά τουλάχιστον εδώ θα το διαβάσει αρκετός κόσμος. Μου ήρθε αυτό το mail χτες, αλλα δεν γνωρίζω αν είναι αληθινά όσα γράφει. Έχει πάει κανείς στην περιοχή; Ισχύουν όσα λέει;
το mail:
"Μπλα μπλα τα γνωστά για το καζίνο...
Aνεβαίνοντας προς την Πάρνηθα στα δεξιά του δρόμου -λεωφόρος Πάρνηθος- μια ακόμα οικοδομή, η πιο προωθημένη, που ξεφύτρωσε μέσα στο δάσος μόλις πρόσφατα. Για όποιον αμφιβάλει οι εργολάβοι έχουν αναρτήσει σε κάποιο πεύκο, πριν το κόψουν κι αυτό, την άδεια οικοδομήσεως μέσα στο δάσος! Στο βάθος, στην κορυφή, το Καζίνο! Νομιμότατο κι αυτό.

Στα αριστερά του δρόμου, στο Μετόχι, μέχρι το ρέμα του Αι Γιώργη γίνεται χαμός! Ανοίγονται δρόμοι, σηκώνονται οικοδομές, ξεφυτρώνουν περιφράξεις, ξεριζώνονται δέντρα και σχηματίζονται τεχνητά ξέφωτα που στρώνονται με χαλίκια για να μη ξαναφυτρώσει τίποτα! Στο εναπομείναν δάσος και μέσα στο ρέμα φορτηγά ξεφορτώνουν κάθε είδους μπάζα και σκουπίδια Μόνο τυφλός δεν τα βλέπει όλα αυτά αλλά συνεχίζονται ανεμπόδιστα μέχρι πλήρους καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος."

Αν ναι, μήπως η επόμενη διαμαρτυρία θα έπρεπε να είναι κάπου εκεί και όχι στο Σύνταγμα;

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που λέει για την οικοδομή ισχύει. Χτίζεται από τις αρχές του καλοκαιριού. Είναι αμέσως μετά τις ταβέρνες, δεξιά όπως ανεβαίνεις για το τελεφερίκ.
Για το Μετόχι δεν ξέρω, δεν έχω δει. Αλλά μου φαίνεται περίεργο να "σηκώνονται οικοδομές και να ξερριζώνονται δέντρα" χωρίς να παρεμβαίνει κανείς. Πάντως από το δρόμο δε φαίνεται τίποτα. Θα ρίξω μια κοντινότερη ματιά προσεχώς.

stathis είπε...

περί πάρνηθος...
Αναδάσωση; Προφανώς και δεν αποτελεί λύση. Οι κανονικοί οικολόγοι (και όχι αυτοί που μέχρι χθές θα ψήφιζαν για τη διατήρηση αυθαιρέτων μέσα σε δάση) προτείνουν την μή αναδάσωση σαν μόνη λύση για την αναγέννηση των καμμένων δασών. Προτιμότερο είναι η ουσιαστική απαγόρευση της βόσκησης στα αποψιλωμένα δάση, και βέβαια η μή αλλαγή χρήσης του δάσους (από υψηλής βλάστισης σε χορτολιβαδική έκταση - αγρό - οικισμό). Ατυχώς το blog μου διαβάζεται μόνο από την Έλενα, οπότε δεν τρέφω αυταπάτες ότι από αύριο κιόλας οι Γιωργάκηδες και οι Κωστάκηδες δεν θα αρχίσουν να αναδασώνουν και να φωτογραφίζονται.

Η φωτιά/ θάνατος είναι μέρος της ζωής (και για τους ανθρώπους και για τα δένδρα). Η φωτιά από μόνη της θανατώνει τα παλαιά δένδρα, για να βρούν χώρο τα νέα βλαστάρια. Παλαιότερα, το δάσος ήταν πηγή ζωής για τον άνθρωπο. Πηγή πρώτης ύλης. Πλοία, καύσιμα, ρετσίνη κλπ. πήγαζαν από εκεί. Πλέον αποτελεί μόνο πόλο αναψυχής. Θυμάμαι, 20 χρόνια πρίν, είδα τα πευκοδάση της Σκοπέλου. Δάση με ημερομηνία λήξεως. Δεν παίρνουμε πιά το ρετσίνι, δεν ξηλεύουμε αρκετά την πεύκη. Υπάρχει συσσώρευση ξυλείας, οπότε κάποια στιγμή θα καεί. (Κάηκε τελικά το 1988). Σήμερα πως είναι; Καλύτερο από πρίν. Γιατί το πεύκο από μόνο του αναπαράγεται. Αρκεί να μήν ενοχλούνται τα νεοβλάσταρα.

Περι Πάρνηθος ο λόγος. Καλά έκανε και κάηκε. Είναι μία χρησή ευκαιρία, να αφήσουμε την φύση να επανέλθει. Καλά έκαναν και κάηκαν πολλά ελάφια. Ούτως εί άλλως θα λιμοκτονούσαν λόγω της έλειψης ανταγωνιστικού είδους (λύκος).

Τι να κάνουμε; Ο Λένιν δίνει και εδώ την απάντηση.

Ολα σχεδόν τα φυτά της χώρας μας που απαντώνται σε περιοχές μεσογειακού κλίματος έχουν προσαρμογές με τις οποίες μπορούν να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια της φωτιάς και να επανέλθουν ύστερα από αυτή.

Τα πεύκα επανέρχονται μόνο με φύτρωση των σπόρων τους, πράγμα το οποίο σημαίνει μεγάλη καθυστέρηση στην αποκατάσταση των πευκώνων που κάηκαν, και αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για τη μη χρησιμοποίηση πεύκων στους νέους χώρους πρασίνου που δημιουργούμε. Από την άλλη, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι στα καμένα φυσικά πευκοδάση υπάρχει συνήθως αυξημένη φυσική αναγέννηση. Ετσι δεν είναι αναγκαία η αναδάσωση.

Οι καμένοι θαμνώνες αν δεν υπάρξει ανθρώπινη παρέμβαση επανέρχονται ταχύτατα.
Η επανάκαμψη των φυτών, ιδιαίτερα είναι ταχύτατη επειδή τα νέα φύλλα είναι μεγάλα και η φωτοσύνθεση ­ των φυτών ιδιαίτερα αυξημένη.

Κλάδεμα των δένδρων, κίνητρα για διατήρηση υλοτόμων στα χωριά.

Απαγόρευση της βόσκησης στις περιοχές που κάηκαν.

Και φυσικά όχι άλλοι οικισμοί σε δασικές εκτάσεις.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά που γράφει ο Στάθης για την Πάρνηθα ισχύουν, αλλά μόνο για τα πευκοδάση. Το ελατόδασος δεν αναγεννιέται από μόνο του, και χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση. Επομένως όπου ήταν πευκοδάσος (χαμηλές περιοχές προς Δερβενοχώρια) πρέπει απλώς να προστατευτεί από τη βόσκηση και την ανοικοδόμηση και να αφεθεί να αναγεννηθεί μόνο του. Αλλά όπου ήταν ελατόδασος (και μιλάμε για χιλιάδες στρέμματα, στην καρδιά του δρυμού), δε μπορούμε να τα αφήσουμε να αναγεννηθούν μόνα τους, γιατί απλούστατα δε θα αναγεννηθούν ποτέ. Για να ξαναγίνει το ελατόδασος, χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση, με προσεκτική και μελετημένη αναδάσωση. Και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι π.χ. το WWF αυτή τη στιγμή μελετά το θέμα από όλες τις πλευρές. Ελπίζω να έχουμε σύντομα απτά αποτελέσματα, να δοθούν οι επιστημονικές οδηγίες και να οργανωθεί μια μεγάλη προσπάθεια αναδάσωσης των ελάτων στην Πάρνηθα.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι χαρίσανε στρέμματα στο καζίνο μετά τις τελευταίες φωτιές.

Ανώνυμος είπε...

an exete to koyragio diabaste kai ayto, mou irthe me email

Ένα καθόλου ευφάνταστο σενάριο!

Το αγγλικό άρθρο βρίσκεται στη σελίδα:
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=757320

Η Ελλάδα κάτω από επίθεση τουριστικών καρτέλ
Την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου η Ελλάδα υπέστη μια τις από πιο
αποτροπιαστικές καταστροφές στην ιστορία της.
Η Δυτική και η Νότια Πελοπόννησος, η Νότια Εύβοια, αλλά και ορισμένα
προάστια της Αθήνας, καταστράφηκαν ολοσχερώς από πυρκαγιές. Εξήντα πέντε
άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (μια μάνα απανθρακώθηκε μαζί με τα τέσσερα
ανήλικα παιδιά της, θυμίζοντας σκηνικό αρχαίας τραγωδίας), αρκετοί ακόμα και
τώρα αγνοούνται, χωριά εξαφανίστηκαν από το χάρτη και εκατομμύρια στρέμματα
δασικής και αγροτικής γης μεταβλήθηκαν σε στάχτες και αποκαΐδια.
Πέρα από την απώλεια (πάρα πολλών) ανθρώπινων ζωών, η καταστροφή που
προκάλεσαν οι εμπρηστές θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, που θα αρχίσουν να
φαίνονται σε βάθος χρόνου. Ο αφανισμός των δασών θα προκαλέσει γενική αύξηση
της θερμοκρασίας, πλημμύρες το χειμώνα, διάβρωση του εδάφους και
κατολισθήσεις. Επιπλέον οι κατεστραμμένες περιοχές θα σημαδευτούν από
ραγδαία αύξηση της ανεργίας, τεράστια εσωτερική μετανάστευση του ντόπιου
πληθυσμού στην Αθήνα ή σε άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ ολόκληρη η Ελλάδα θα
υποστεί γενική πτώση της αγροτικής παραγωγής, καθώς οι περιοχές αυτές ήταν
σημαντικές παραγωγοί λαχανικών, φρούτων και, κυρίως, ελαιόλαδου.
Αναμφίβολα λοιπόν πρόκειται για ένα τεράστιο έγκλημα.
Ένα έγκλημα όμως που δεν φαίνεται να είναι και τόσο... ακούσιο. Οι περίπου
290 εστίες φωτιάς που ξέσπασαν σε Πελοπόννησο και Εύβοια για κάθε πολίτη
καλής πίστης, για κάθε πολίτη ο οποίος δεν έχει (ή δεν επιθυμεί να έχει)
«γραμμή» από κόμματα ή κομματίδια, παραπέμπουν ευθέως σε ένα οργανωμένο
σχέδιο εμπρησμού.
Ποιος έβαλε 290 εστίες φωτιάς; Γριές και γέροι 70-80 χρονών που συνελήφθησαν
από τις επίσημες ελληνικές αρχές; Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
(ΠΑΣΟΚ), για να κερδίσει πόντους στις εκλογές; Μήπως... αναρχοαυτόνομοι,
ξένος δάκτυλος, τρομοκράτες;
Μόνο έλληνες του εξωτερικού μπορούν να «χάψουν» τα διάφορα μυθεύματα που
ψιθυρίζονται τον τελευταίο καιρό. Όσοι ζουν στην Ελλάδα κατάλαβαν, ένιωσαν,
υποψιάστηκαν τι μπορεί να συμβαίνει.
Τι συμβαίνει λοιπόν; Ποιος ή ποιοι μπορεί να είχαν συμφέρον να γίνουν στάχτη
και αποκαΐδια εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ελληνικών δασικών εκτάσεων;
Μήπως αυτός ή αυτοί που θα αποκόμιζαν και το μέγιστο δυνατό όφελος από μια
τέτοια ολοσχερή καταστροφή; Ας εξετάσουμε προσεκτικά όλα τα δεδομένα...

Η Ιονία Οδός
Η κατασκευή νέου αυτοκινητόδρομου στην Πελοπόννησο με την ονομασία «Ιονία
Οδός» (συγκεκριμένα το νότιο τμήμα της Ιονίας Οδού, καθώς η Ιονία εκτείνεται
επίσης στην Κεντρική και στη Νότια Ελλάδα), που συνδέει τις τέσσερις
μεγαλύτερες πόλεις της, Κόρινθο, Πάτρα, Πύργο και Καλαμάτα, εμφανίστηκε ως
σχέδιο το 1996, αλλά δεν υλοποιήθηκε αμέσως λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του
2004 στην Αθήνα, οι οποίοι απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών
πόρων. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκε το 2004 να ξεκινήσει
σύντομα την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου. Τελικά η κατασκευή του
δημοπρατήθηκε τον Ιούλιο του 2007 στις ελληνικές και πολυεθνικές
κατασκευαστικές εταιρείες Vinci - Ελλ. Τεχνοδομική - TEV, ¶κτωρ, J&P Avax,
Hochtief και Αθηνά και είχε δρομολογηθεί να ξεκινήσει αμέσως, με την
προοπτική να ολοκληρωθεί το 2011 [i ].

Η Ιονία Οδός θα εξασφάλιζε οδική πρόσβαση στις τεράστιες τουριστικές
εγκαταστάσεις που κατασκευάζονταν στη δυτική Πελοπόννησο, καθώς και σε
εκείνες που σχεδιαζόταν να κατασκευαστούν, και επομένως η ολοκλήρωσή της δεν
θα έπρεπε να πάρει περισσότερο από τον απαιτούμενο χρόνο.

Το μόνο πρόβλημα που ανέκυπτε ήταν μερικά «ενοχλητικά» δάση, βιότοποι και
οικοσυστήματα, αλλά και ορισμένοι οικολόγοι ή τοπικοί ακτιβιστές. Ο
βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία Γιώργος Κοντογιάννης δήλωνε το
2004: «Πεποίθηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ότι η Ιονία Οδός
πρέπει να προχωρήσει με πολύ γρήγορο ρυθμό ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες
καθυστερήσεις των τελευταίων ετών» [ii].

Η Ιονία είχε αρχικά προγραμματιστεί να περάσει από μέρη υψίστης
περιβαλλοντικής σημασίας, όπως η λίμνη Καϊάφα στην περιοχή της Ζαχάρως, η
οποία μάλιστα είχε συμπεριληφθεί και στον ευρωπαϊκό περιβαλλοντολογικό
κατάλογο Natura 2000, χαρακτηριζόμενη ως περιοχή «υψηλής προστασίας». Όπως
μάλιστα επισήμαινε τον Ιούλιο ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβαλλοντικής
Προστασίας Ζαχάρως Κώστας Αγραπιδάς: «Ο συνδυασμός χερσαίου και λιμναίου
οικοσυστήματος, καθώς και η ταυτόχρονη συνύπαρξή τους με τις αρχαιότητες,
τους μυθολογικούς τόπους και την ιαματική πηγή, καθιστά το οικοσύστημα
Καϊάφα ένα μοναδικό σύμπλεγμα, το οποίο έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος
και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».

Παρά τις αφόρητες πιέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, το νομαρχιακό συμβούλιο Ηλείας, στο
οποίο υπάγεται η προαναφερθείσα περιοχή, αρνήθηκε να παραχωρήσει τη λίμνη
Καϊάφα για την κατασκευή της Ιονίας Οδού. Σύμφωνα ωστόσο με τους ισχυρισμούς
του κ. Αγραπιδά, υπήρχε δυνατότητα εναλλακτικής χάραξης της Οδού, ώστε να μη
διέρχεται από την περιοχή. Ενδεχομένως όμως να ήταν μεγαλύτερη σε μήκος (και
σε κόστος) [iii ]. Τελικά το υπουργείο ενέδωσε στα (αλλεπάλληλα) αιτήματα
των κατοίκων και αποφάσισε στις 24 Ιουλίου να ακολουθήσει άλλη χάραξη για
την Ιονία, προκειμένου να μη διέρχεται από τη λίμνη και να μη θίγεται έτσι
το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής [iv ].

Ωστόσο τα σχέδια άλλαξαν: μόλις ένα μήνα αργότερα η περιοχή γύρω από τη
λίμνη Καϊάφα κάηκε ολοσχερώς. Όλως δε τυχαίως, οι εστίες των περισσότερων
πυρκαγιών που ξέσπασαν συμπίπτουν απόλυτα με το αρχικό σχέδιο χάραξης της
Ιονίας Οδού...

Αρκεί κανείς να συγκρίνει την εικόνα της φλεγόμενης Πελοποννήσου από
δορυφόρο της NASA με το αρχικό σχέδιο της Ιονίας Οδού και θα βγάλει ένα πολύ
ενδιαφέρον συμπέρασμα. Τι είδους συμπέρασμα θα είναι αυτό;



Πολύ απλά, το ότι οι κατασκευαστές της Ιονίας Οδού τώρα θα έχουν
αντιμετωπίσουν την ελάχιστη δυνατή αντίσταση στην εκμετάλλευση της
κατεστραμμένης περιοχής.

«Επενδύσεις» στα αποκαΐδια
Η λίμνη Καϊάφα είχε όμως έλξει το ενδιαφέρον και άλλων «επενδυτών». Το 2003
ο τότε υφυπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Γεωργακόπουλος κατηγορήθηκε
ότι πίεζε την Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας -απ' όπου και εκλέγεται- να
αποχαρακτηρίσει τη λίμνη Καϊάφα από προστατευόμενη περιοχή για να την
παραχωρήσει σε μεγάλα τουριστικά τραστ, με σκοπό την ανέγερση ξενοδοχειακών
συμπλεγμάτων αλλά και γηπέδων γκολφ.

Ο ίδιος είχε παρουσιάσει μια έκθεση στην οποία προτεινόταν μια επένδυση 150
εκατομμυρίων ευρώ για τον «εκσυγχρονισμό» των ιαματικών λουτρών και την
κατασκευή άλλων εγκαταστάσεων στην περιοχή [v ]. Παράλληλα, δεν παρέλειπε
κάθε λίγο και λιγάκι να αποκαλεί τους οικολόγους που αντιδρούσαν στα σχέδια
αυτά «οικοτρομοκράτες» [vi ].

Τώρα λοιπόν που ο πανέμορφος αυτός βιότοπος γύρω από τη λίμνη έχει κατακαεί,
οι «επενδυτές» (και οι πολιτικοί ατζέντηδές τους) δεν προβλέπεται να
αντιμετωπίσουν και πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια ή τους ενοχλητικούς
«οικοτρομοκράτες» για να την αποχαρακτηρίσουν.

Πέρα όμως από τη λίμνη Καϊάφα, και άλλα μέρη της Δυτικής Πελοποννήσου, μέσα
(ή δίπλα) από τα οποία θα περάσει η Ιονία Οδός, θεωρούνται ιδανικά για την
ανάπτυξη τουριστικών επιχειρήσεων. Στη Μεσσηνία λ.χ. πάνω από ένα
δισεκατομμύριο ευρώ πρόκειται να επενδυθούν για την κατασκευή έντεκα μεγάλων
ξενοδοχειακών συγκροτημάτων πέντε αστέρων, πολυτελών εξοχικών βιλών, μονάδων
θαλασσοθεραπείας και σπα, ενός συνεδριακού κέντρου, καθώς και τεσσάρων
(τεράστιων) γηπέδων γκολφ. Ο κύριος επενδυτής στην περιοχή αυτή φαίνεται ότι
είναι ο εφοπλιστής Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, επικεφαλής της εταιρείας
Costamare Shipping SA., με έδρα τον Παναμά, αλλά και ισχυροί διεθνείς
επιχειρηματικοί όμιλοι. Η πολυεθνική Kempinski, που δραστηριοποιείται κυρίως
στη ΝΑ Ασία, πρόκειται να αναλάβει την εκμετάλλευση των μονάδων
θαλασσοθεραπείας και σπα, ενώ μεγάλο αμερικανικό γραφείο έχει αναλάβει την
εκμετάλλευση των γηπέδων γκολφ [vii ]. Ο εν λόγω επιχειρηματίας λέγεται ότι
έχει απαλλοτριώσει τεράστιες εκτάσεις αγροτικής γης με ελιές -πολλές φορές
χωρίς τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών της-, αλλά και εκτάσεις σε περιοχές
δίπλα στη λιμνοθάλασσα του Ναβαρίνου (επίσης προστατευόμενη από τη Natura
2000), παραβιάζοντας, όπως ακούγεται, ανοιχτά το νόμο. Τα λιγοστά
«γραφειοκρατικά» προβλήματα σε σχέση με τις άδειες από την Αρχαιολογική και
τη Δασική Υπηρεσία που παρέμεναν ξεπεράστηκαν το 2005, ύστερα από μια
επίσκεψή του στο προεδρικό μέγαρο και τη συνάντησή του με τον! πρωθυπο υργό
Κώστα Καραμανλή...

Παράλληλα ο ίδιος εξασφάλισε επιχορήγηση(!) 45% από το κράτος για τις
«επενδύσεις» του [viii ]. Και προφανώς τώρα, που μεγάλο μέρος της Μεσσηνίας
καταστράφηκε ολοσχερώς από τις πυρκαγιές, θα έχει πλέον τη δυνατότητα να
επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στις κατεστραμμένες περιοχές,
απαλλοτριώνοντας μάλιστα και την απαιτούμενη γη σε εξευτελιστικές τιμές...

Ένα άλλο μέρος στη Δυτική Πελοπόννησο που θεωρούνταν «κελεπούρι» εδώ και
καιρό από τους «επενδυτές» είναι το Κατάκωλο Ηλείας. Ως παράδειγμα
αναφέρουμε ότι στα τέλη Αυγούστου ο διεθνής επιχειρηματικός όμιλος World
Trade Center Group έστειλε τον αντιπρόεδρό του, David Η. Lee, στην Ηλεία να
επικυρώσει μια συμφωνία με κρατικούς και τοπικούς παράγοντες για την
«ανάπτυξη» της περιοχής [ix ].

Αλλά και για την περιοχή γύρω από την αρχαία Ολυμπία είχαν γίνει συζητήσεις
πιθανής τουριστικής εκμετάλλευσης. Πλήθος εγχώριων και ξένων «επενδυτών»
είχαν προτείνει την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου με το να χτιστούν
σύγχρονα στάδια, ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις. Επίσης είχαν προτείνει
ακόμα και τη χρήση για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων [x ]. Ένας από
τους λόγους για τους οποίους μέχρι τώρα δεν μπορούσε να γίνει εφικτή η
εφαρμογή αυτών των σχεδίων ήταν ότι η περιβάλλουσα περιοχή απλώς τύχαινε να
είναι δάσος. Μετά τη φωτιά ωστόσο, την Ολυμπία δεν την περιβάλλει πια δάσος.
Το εμπόδιο αυτό έπαψε να υφίσταται...

Κατά τα άλλα, είναι τοις πάσι γνωστό ότι η Δυτική Πελοπόννησος έχει μερικές
από τις πιο μαγευτικές ακτές σε όλη τη χώρα. Αρκετοί επίσης γνωρίζουν ότι οι
κάτοικοί της είναι από αρχαιοτάτων χρόνων παραδοσιακά προσηλωμένοι στις
ιδιοκτησίες τους και ουδέποτε θα επιθυμούσαν να αντίκριζαν μια μέρα τη γη
τους να την εκμεταλλεύονται τουριστικά πολυεθνικές «αναπτυξιακές» εταιρείες.

Έχοντας λοιπόν γνώση αυτού του στοιχείου οι τουριστικοί «επενδυτές»,
αντιλαμβάνονταν ότι για να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν την περιοχή έπρεπε
πρώτα να καταστραφεί οποιαδήποτε πιθανή αντίδραση στα σχέδιά τους.

Ο ρόλος των Γερμανών
Ο Ταΰγετος και ο Πάρνωνας κάηκαν. Ποιος μπορεί να είχε συμφέρον να καούν τα
βουνά;

Στις παρακείμενες τοπικές κοινωνίες ήταν από καιρό τοις πάσι γνωστό ότι
ισχυρός γερμανικός όμιλος συμφερόντων επιθυμούσε διακαώς να κατασκευάσει
πάνω στα δύο αυτά όρη χιονοδρομικά κέντρα και σαλέ. Οι Γερμανοί
ενδιαφέρονταν επίσης και για την εκμετάλλευση του Γράμμου στη Βόρεια Ελλάδα,
ο οποίος κάηκε μερικώς τον Ιούλιο...

Το γερμανικό κεφάλαιο ήταν παράλληλα δραστήριο στη Δυτική Πελοπόννησο και
στην Εύβοια, αγοράζοντας τεράστιες εκτάσεις γης είτε μέσω ιδιωτών είτε μέσω
offshore εταιριών. Μία από τις ανάδοχες γερμανικές εταιρίες για την
κατασκευή της Ιονίας Οδού, η Hochtief, ανήκει στον κ. Καϊτέλ.

Το γεγονός ότι ο τελευταίος είναι γιος του ομώνυμου και διαβόητου στρατηγού
των ναζιστών δεν φαίνεται να βαρύνει και πολύ στη συνείδηση των αρμοδίων: οι
περισσότεροι εξάλλου απ' αυτούς είχαν από καιρό αντιληφθεί, νομοτελειακά και
με μια δόση μοιρολατρίας, ότι ο γερμανικός ιμπεριαλισμός μπορεί να απέτυχε
να υποτάξει την Ελλάδα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τα κατάφερε όμως το 2007.
Χωρίς στρατιωτικές εισβολές, τανκς και βαρέα όπλα, μόνο με μερικές φωτιές,
με πακτωλό μάρκων και με τη βοήθεια των σύγχρονων δοσιλόγων, των σύγχρονων
ταγμάτων ασφαλείας: των κεντρικών και τοπικών αρμοδίων της δημόσιας
διοίκησης.

Δεν θα 'πρεπε ίσως εδώ να αγνοηθεί και ο -επίσης σημαντικός- ρόλος Βρετανών
και Αμερικανών. Έχοντας σχεδόν «καταλάβει» την Κέρκυρα και την Κρήτη με
ξενοδοχεία και γήπεδα γκολφ, άρχισαν να ορέγονται και την Πελοπόννησο. Έτσι,
αγόρασαν τεράστιες εκτάσεις γης και τώρα ετοιμάζονται να τις «αξιοποιήσουν»
τουριστικά.

Το λόμπι του γκολφ
Ένα από τα ισχυρότερα μπλοκ συμφερόντων -αν όχι το ισχυρότερο- από αυτά που
επιθυμούν διακαώς την τουριστική «ανάπτυξη» των ελληνικών ακτών είναι κι
εκείνο των κατασκευαστών γηπέδων γκολφ. Η τεραστίου μεγέθους περιβαλλοντική
καταστροφή που θα προκαλέσει η κατασκευή τέτοιων γηπέδων (από τη σπατάλη
νερού, τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων λιπασμάτων και τη διατάραξη των
παρακείμενων οικοσυστημάτων) δεν φαίνεται να απασχολεί και πολύ την
κυβέρνηση. Τουναντίον, κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να παραχωρηθούν
τεράστιες εκτάσεις γης της υπαίθρου σε «επενδυτές» γκολφ.

Έτσι, ο υπουργός Δημόσιων Έργων Γιώργος Σουφλιάς δήλωνε το Μάιο του 2007
σχετικά με το ζήτημα των γηπέδων γκολφ: «Η Ελλάδα έχει μόνο(!) έξι γήπεδα,
ενώ η Γαλλία πάνω από 500, η Ιταλία πάνω από 200, η Ισπανία πάνω από 300 και
η Πορτογαλία 36». Παράλληλα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος
κόμματος, ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, που όλως τυχαίως είναι και
πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γκολφ, είχε δηλώσει δημόσια το 2005:
«Είναι αναγκαία(!) πολύ περισσότερα γήπεδα γκολφ».

Επιπλέον αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση του
ΠΑΣΟΚ, πριν από τις εκλογές του 2004, υποστήριζε την επέκταση της
βιομηχανίας γκολφ στην Ελλάδα, ενώ μετά τις εκλογές, τις οποίες έχασε, δεν
αντιπολιτεύτηκε καθόλου την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο
θέμα αυτό [xi ].

Κατά τα άλλα, όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες και εκθέσεις, που
προειδοποιούσαν για την καταστροφή που θα προκαλούσαν τα γήπεδα γκολφ,
αγνοήθηκαν παντελώς.

«Ποιος παρακάμπτει μελέτες για χάρη της τουριστικής ανάπτυξης;»
διαμαρτυρόταν έντονα τότε η Ελένη Μπριασούλη, καθηγήτρια στο τμήμα
Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. «Νομίζουν ότι θα γεμίσουν έτσι τα
ξενοδοχεία; Το 70% του παγκόσμιου τουρισμού χειραγωγείται από έναν οργανισμό
( σ.σ.: Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού). Αυτοί προωθούν το σύμπλεγμα του
γκόλφερ και εκβιάζουν κι εμάς να αποδεχτούμε αυτό το μοντέλο. Έτσι έγινε και
με τις πισίνες». Ποιο σύμπλεγμα τουρίστα εννοούσε ακριβώς η Ελένη
Μπριασούλη; «Το μοντέλο αυτό του τουρισμού είναι ο ξένος που έρχεται και τα
κάνει ό-λ-α μέσα στην τουριστική εγκατάστασή του. Δεν βγαίνει έξω, δεν
καταναλώνει τίποτα ντόπιο! Και φυσικά τα πάντα παράγονται και
κατασκευάζονται από μεγάλες εταιρείες» [xii ].

Η μεγάλη ακτογραμμή της Δυτικής Πελοποννήσου φάνταζε ιδανική για την
ανέγερση γηπέδων γκολφ. Από το 2005 κιόλας, η Διεθνής Ομοσπονδία Γκολφ ήταν
ιδιαίτερα αισιόδοξη ότι το 2006 και 2007 θα γινόταν το μεγάλο «μπαμ» για το
γκολφ [xiii].

Υπήρχε όμως ένα κώλυμα. Ποιο ήταν αυτό; Μέχρι στιγμής ντόπιοι και οικολόγοι
αγωνίζονταν σκληρά εναντίον αυτής της «προοπτικής». Τώρα όμως που οι
κατεστραμμένες από την πυρκαγιά περιοχές δεν έχουν περιβαλλοντική αξία, αυτό
το «μπαμ» δεν προβλέπεται να συναντήσει και πολύ μεγάλη αντίσταση...

Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό, ο ίδιος ο Πέτρος Δούκας εμφανίστηκε στην
τηλεόραση δυο μέρες μετά την καταστροφή και προσπάθησε να... απαλύνει τον
πόνο των κατοίκων των πληγεισών περιοχών με την υπόσχεση ότι ένα μεγάλο
αναπτυξιακό τουριστικό σχέδιο (κατασκευή γηπέδου γκολφ...) θα αρχίσει να
υλοποιείται αμέσως!

Τα δε ΜΜΕ, κρατικά και ιδιωτικά, παρουσίαζαν το σχέδιο αυτό ως
«ευεργεσία»...

Συνενοχή κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από το 2004 που ανέλαβε την εξουσία,
αφιέρωσε εαυτόν στην κατεύθυνση της τουριστικής «αξιοποίησης» της ελληνικής
υπαίθρου και των ακτών της, με σκοπό να αυξηθεί η ετήσια εισροή τουριστών
στην Ελλάδα.

«Υπάρχουν ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι που ενδιαφέρονται να αγοράσουν θερινή
κατοικία στην Ελλάδα» ήταν ένα από τα κύρια επιχειρήματα των κυβερνητικών
αξιωματούχων, οι οποίοι συνήθιζαν να αναφέρονται στον τουρισμό ωσάν να είναι
η «βαριά βιομηχανία της Ελλάδας» [xiv ].

Ως εκ τούτου, το υπουργεία Δημόσιων Έργων και Τουρισμού επεξεργάστηκαν ένα
σχέδιο τουριστικής «ανάπτυξης», υπό την ονομασία «Νέο Χωροταξικό Πλαίσιο για
τον Τουρισμό», το οποίο φυσικά προσέφερε αφειδώς γη και ύδωρ στα τουριστικά
καρτέλ. Σύμφωνα με το προαναφερθέν σχέδιο, ένας «επενδυτής» μπορεί να
αγοράσει γη οπουδήποτε και απλώς ονομάζοντας την επένδυσή του «τουριστική»
να πάρει γενναία επιδότηση και να χτίσει τέσσερις φορές περισσότερη έκταση
από όση ένας ιδιώτης - με τον όρο βέβαια να πουλήσει το 70% των κατοικιών σε
ιδιώτες και να λειτουργήσει το υπόλοιπο 30% ως ξενοδοχείο.

Έχει επίσης τη δυνατότητα να χτίσει σε περιβαλλοντικά προστατευόμενες
περιοχές ή βραχονησίδες, αρκεί να τις ονομάσει «τουριστικές»! Μήπως φαντάζει
ολίγον τι τριτοκοσμική αυτή η κατάσταση;

Όχι αδίκως, αν λάβουμε υπόψη ότι τέτοιου είδους καταστάσεις συμβαίνουν σε
χώρες όπου παρατηρείται παντελής απουσία Εθνικού Κτηματολογίου και
Δασολογίου, τα οποία θα κατοχύρωναν τις δασικές εκτάσεις και τους βιοτόπους
και θα έκοβαν τυχόν πιθανές «ορέξεις» [xv ].

Και η Ελλάδα, αν και έχει λάβει από την ΕΕ τα αναγκαία κονδύλια, δεν έχει
προχωρήσει ακόμα στην εκπόνησή του...

Ωστόσο, προκειμένου αυτό το σχέδιο «ανάπτυξης» να είναι απόλυτα επιτυχές,
έπρεπε να λάβει χώρα και μια γενικότερη αναθεώρηση της χωροταξίας στην
Ελλάδα. Εν ολίγοις να μπορούν να δοθούν άδειες εκχέρσωσης δασικών εκτάσεων.

Έτσι, το 2007 η κυβέρνηση εισηγήθηκε στη Βουλή μια συνταγματική αναθεώρηση
σύμφωνα με την οποία το αρθρο 24 (εγγυάται την πλήρη απαγόρευση οικοδόμησης
σε δασικές εκτάσεις) πρακτικά καταργούνταν. Η αξιωματική αντιπολίτευση του
ΠΑΣΟΚ καταδίκασε έντονα την αναθεώρηση και παρεμπόδισε την επικύρωση της
αναθεώρησης, αποσύροντας μάλιστα και τους βουλευτές του από την ψηφοφορία.
Λίγα χρόνια πριν, είχε εξελιχθεί η ίδια σκηνή, αλλά με... ανάποδους ρόλους:
το 2003, που το ΠΑΣΟΚ κατείχε την εξουσία, προσπάθησε να περάσει
πανομοιότυπη μεταρρύθμιση, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση της Νέας
Δημοκρατίας αρνήθηκε να την υποστηρίξει...

Το αρθρο 24 τελικά δεν καταργήθηκε, οι υποψήφιοι εμπρηστές όμως έπαιρναν το
πρώτο «πράσινο φως» για να αρχίσουν να υλοποιούν τα σχέδιά τους.

Παράλληλα, το υφυπουργείο Περιβάλλοντος, που τυγχάνει να υπάγεται στο
υπουργείο Δημόσιων Έργων και είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση των κρατικών
κονδυλίων ως προς την προστασία δασών και βιοτόπων, μόνο ενέργειες προς
όφελος του περιβάλλοντος δεν έκανε. Τα περισσότερα από τα -ήδη πενιχρά-
κονδύλια για την περιβαλλοντική προστασία τα έστελνε πίσω(!) στο υπουργείο
Δημόσιων Έργων, για να υποστηριχτούν διάφορα υπό κατασκευήν έργα. Η μόνιμη
επωδός που ψιθυριζόταν σαν δικαιολογία για αυτό ήταν: «Το Υφυπουργείο
Περιβάλλοντος δεν είναι σε θέση να τα αξιοποιήσει όλα» [xvi ]...

Και ένας άλλος όμως παράγοντας φαίνεται ότι βάρυνε καταλυτικά στο πρόσφατο
ολοκαύτωμα: ο παραγκωνισμός της Πυροσβεστικής. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης,
στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται η εν λόγω υπηρεσία, δεν προχώρησε στις
απαιτούμενες προσλήψεις προσωπικού, προτιμώντας να προσλάβει χιλιάδες νέους
αστυνομικούς (πιο αναγκαίους, φαίνεται...) αλλά και... αγροφύλακες.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες μέσα από το Πυροσβεστικό Σώμα, ο υπουργός
Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας έσπευσε να μεταθέσει αξιωματικούς που ήταν
μέλη του κυβερνώντος κόμματος σε θέσεις-κλειδιά, οι οποίοι δυστυχώς
αποδείχτηκαν αν όχι παντελώς ανίκανοι, τουλάχιστον ανεπαρκείς, στην
αντιμετώπιση των πολυάριθμων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν [xvii ]. Παράλληλα το
υπουργείο φρόντισε να αχρηστεύσει εντελώς και το ρόλο της Δασικής Υπηρεσίας
στη δασοπυρόσβεση, παραχωρώντας τον αμιγώς στην Πυροσβεστική, σε μια
υπηρεσία που δεν γνώριζε πώς να προσανατολιστεί μες στα δάση αν δεν υπήρχε
επαρκής χαρτογράφηση...

Η ώρα είχε πια φτάσει
Τα τουριστικά καρτέλ είχαν από νωρίς «διαγνώσει» όλη αυτήν την ατμόσφαιρα
ανεπάρκειας. Και ενθαρρυμένα από το εκρηκτικό κοκτέιλ «υψηλότατες
θερμοκρασίες - ισχυροί άνεμοι» των τελευταίων ημερών, διαισθάνθηκαν ότι ήρθε
η ώρα τους...

Δεν έμενε πια τίποτα άλλο παρά να βρεθούν και οι φυσικοί αυτουργοί (ίσως
οικονομικά εξαθλιωμένοι, με ελαφρώς ελαστική συνείδηση, μετανάστες, τοπικοί
παρίες ή γενικώς φτωχοδιάβολοι ή ακόμα -ποιος ξέρει;- και έμμισθοι
πράκτορες), των οποίων οι τραπεζικές καταθέσεις θα αυξάνονταν με μερικές
χιλιάδες ευρώ. Την κατάλληλη στιγμή τα εμπρηστικά σχέδια μπήκαν σε πλήρη
εφαρμογή...

Αποδιοπομπαίοι τράγοι
Μόλις μαίνονταν οι πρώτες φωτιές, όλοι πίστεψαν ότι επρόκειτο για τους
συνήθεις οικοπεδοφάγους που καίνε κομμάτια δασικών εκτάσεων κάθε χρόνο με
σκοπό να χτίσουν μετά σ ' αυτές. Όταν όμως ξέσπαγαν ολοένα και νέες φωτιές,
που στην κυριολεξία κατέκαψαν ολόκληρα χωριά και σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους,
πολλοί άρχισαν να υποψιάζονται ότι κάτι σάπιο συμβαίνει στο Βασίλειο της
Δανιμαρκίας...

Ήταν εμφανές ότι η Ελλάδα δεχόταν επίθεση. Αυτό το πρόσεξε και η κυβέρνηση.
Από ποιους όμως; Έπρεπε να βρεθεί γρήγορα ο φταίχτης. Κα ι εφόσον η
Πυροσβεστική και η πολιτική της ηγεσία αποδείχθηκαν παντελώς ανίκανες, η ΝΔ
επιχείρησε να αξιοποιήσει τον όλεθρο που προκάλεσαν τα καρτέλ προς... όφελός
της!

Δύο μέρες μετά την πύρινη κόλαση, ο Πρωθυπουργός, ακολουθώντας παραινέσεις
επικοινωνιακών του συμβούλων, εμφανιζόταν στην τηλεόραση φορώντας ένα απλό
μπουφάν (όπως ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αμέσως μετά την 11η
Σεπτεμβρίου) και δήλωνε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει «οργανωμένη τρομοκρατική
απειλή».

Και αν ο ίδιος ούτε καν διανοήθηκε να κατονομάσει δημοσίως τους αληθινούς
τρομοκράτες, των οποίων την ταυτότητα προφανώς γνωρίζει, κυβερνητικά
μεγαλοστελέχια έβγαιναν υπογείως και κατάγγελναν είτε πασοκικές συνωμοσίες
είτε δάκτυλο ξένης χώρας... Ορισμένοι μάλιστα έφτασαν μέχρι το (φαιδρότατο)
σημείο να υπονοήσουν ότι τις πυρκαγιές τις έβαλαν άτομα του αναρχοαυτόνομου
χώρου, «για να αποσταθεροποιήσουν τη Δημοκρατία»!

Τα δε προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ επινοούσαν κάθε μ νέους «εχθρούς»:
Τούρκους, Αλβανούς, Σκοπιανούς.

Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ έσπευσε αμέσως να καταδικάσει όλα αυτά τα σενάρια,
σαν θεωρίες συνωμοσίας, αλλά, μην μπορώντας (ή μη θέλοντας) να κατονομάσει
το ποιος μπορεί να είναι αυτός που βάζει... 290 εστίες φωτιάς ταυτοχρόνως
φρόντισε να ρίξει όλο το φταίξιμο στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για
ανικανότητα. Η αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ με τα πανίσχυρα τουριστικά καρτέλ ίσως
άλλωστε να του κόστιζε μεγάλες μερίδες ψηφοφόρων στις επικείμενες εκλογές...

Εν τω μεταξύ η Αστυνομία και οι υπαγόμενες σ' αυτήν μυστικές υπηρεσίες
έδειξαν ότι θα έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να εντοπιστούν οι αυτουργοί του
εγκλήματος. Αποτέλεσμα; Η σύλληψη μιας ηλικιωμένης γυναίκας στη Ζαχάρω για
πρόκληση πυρκαγιάς ενώ μαγείρευε στην αυλή της, ενός Αλβανού μετανάστη που
επαγγέλθηκε παραπλανητικά ότι είχε βάλει φωτιές με σκοπό να εκδικηθεί τους
Έλληνες εργοδότες που τον είχαν κακομεταχειριστεί, αλλά και ενός 62χρονου με
ψυχολογικά προβλήματα, παλιού στελέχους του ΠΑΣΟΚ ( σ.σ.: βρέθηκε επιτέλους
ο ένοχος!), που συνελήφθη στην Αρεόπολη Λακωνίας και ο οποίος εξαναγκάστηκε,
όπως αργότερα έγινε γνωστό, να ομολογήσει ότι ήταν ένας από τους εμπρηστές
[xviii ]...

Πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται μήπως στην περίπτωση αυτή η Αστυνομία δεν
δρούσε κατ' ανάγκην με τη (γνωστή) ανικανότητά της, αλλά ίσως να της είχε
ανατεθεί μια αποστολή θόλωσης των νερών...

Ο τραγικός επίλογος
Μέρα με τη μέρα, όσο βγαίνουν όλο και περισσότερα στοιχεία στη δημοσιότητα,
καθίσταται ολοένα και πιο εμφανής ο «ύποπτος» ρόλος των τουριστικών καρτέλ
σ' αυτήν την υπόθεση.

Όλη δε η Πελοπόννησος βοά πια ότι τουριστικά μπλοκ της Δ. Ευρώπης (και της
Αμερικής), με τη συνεργασία Ελλήνων επιχειρηματικών αντιπροσώπων και την
ανοχή ντόπιων πολιτικών, από καιρό προσπαθούν να μετατρέψουν την περιοχή
τους σε τεράστιο τουριστικό θέρετρο για πλούσιους Ευρωπαίους (και
Αμερικανούς) και τους κατοίκους της σε σερβιτόρους.

Αν όμως σκόπευαν να την αξιοποιήσουν, γιατί να φτάσουν στο σημείο να την...
κάψουν;

Την απάντηση μας τη δίνει, πάλι, η ίδια η Πελοπόννησος, οι... ιθαγενείς της
οποίας δεν έδειχναν και πολύ σύμφωνοι σ' ένα τέτοιο σχέδιο. Το μόνο που δεν
ήθελαν οι Πελοποννήσιοι θα ήταν να ξυπνήσουν μια μέρα και να δουν εκποιημένη
τη γη τους, κοψοχρονιά, σε μια πολυεθνική και τους εαυτούς τους σε ρόλο
σύγχρονων ειλώτων.

Ασκήθηκαν λοιπόν πιέσεις - οικονομικές και άλλου τύπου. Κι αυτές όμως δεν
απέδωσαν. Και όταν πια κρίθηκε ότι όλες οι προσπάθειες ναυάγησαν, ένα πράγμα
μόνο φαινόταν ότι θα έσωζε τα σχέδια των «επενδυτών»: μια τυχαία πύρινη
λαίλαπα...

Η οποία ήρθε.

Μέχρι στιγμής, τα ευρωαμερικανικά καρτέλ φαίνεται ότι έχουν πετύχει το στόχο
τους: ερήμωσαν ένα μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας.

Θα καταφέρουν να ερημώσουν και την υπόλοιπη χώρα;

Ο μόνος που μπορεί να απαντήσει σ' αυτό είναι ο ίδιος ο (πληγείς) λαός:

Θα ξαναπάρει στα χέρια του τη γη που του ανήκει ή θα παραδοθεί αμαχητί στις
τουριστικές βιομηχανίες που έ-ρ-χ-ο-ν-τ-α-ι οσονούπω σε Ολυμπία, Ζαχάρω,
Ταΰγετο και Πάρνωνα;

Αυτός θα αποφασίσει...

Ανώνυμος είπε...

Paidia ola afta pou suzitame den apokleietai na einai alitheia.
Kapoia,se megalutero vathmo kai kapoia alla se mikrotero.
Ola ta senaria einai pithana kai giati oxi allwste.
Stin Ellada zoume,kai kseroume oloi mas para polu kala nomizw pws leitourgei o laos mas, oi poltikoi mas, oi epixeiriseis kai ta genikotera sumferonta.
Episis to fusiko perivallon exei ki' ekeino tous dikous tou mixanismous kai nomous pou ki' aftoi omws epireazontai oposdipote apo tis anthropines paremvaseis.
Pistevw pws h alitheia einai ena krama ap' oles aftes tis ekdoxes, kai nomizw pws den boroume na eimaste apolutoi alla oute kai arntikoi gia tipota.
Afto pou exei simasia gia mena proswpika einai na organothoume oso kalutera ginetai,kai na eimaste etoimoi sto mellon na prostatefsoume oti emeine(giati an perimenoume apo to ekastote kratos na to kanei, tzaba tha perimenoume).
H sugedrwsi tis Kuriakis einai oti kalutero pistevw.
Na gnwristoume, na suzitisoume,na antalaksoume idees kai protaseis kai na drasoume.
O skopos einai na min afisoume na ksexastei tipota,na min katastrafei ksana tipota,kai na voithisoume tin pligeisa fusi n' anakampsei me swsto tropo.
Allwste liga mas exoun meinei....kai ligoi noiazomaste pragmatika gi' afta.
As min afisoume kanenan na eksargurwsei kai ta upoloipa....

Tin Kuriaki tha xarw na eimai ekei mazi sas.
Tin kalispera mou...

Ανώνυμος είπε...

prepei na to diadosoume se oso to dynaton perissotera atoma... den einai dynaton ayto na einai tyxaio... toses fwties.... diabasa parapanw mia swsti apopsi oti exoun entonotata kairika fainomena... Dekto! Exw enan filo stin Pyrosbestiki Aigioy... "Den einai dynaton na ksepidaei fwtia sta 1.600 metra ypsometro" ta logia toy... Kai ayto me tin Ionia Odo omologo pos den to eixa skeftei... To exete steilei se efimerides kai alloy?

ΦΑΝΤΙ είπε...

Δεν ήξερα πως η Ιονία Οδός περνάει στα 1.600 μέτρα υψόμετρο ...

Το φαντασιακό παραλήρημα συνεχίζεται.

Για το πως μπαίνουν φωτιές σε αυτά τα υψόμετρα διάβασε εδω

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5348&subid=2&pubid=129735

Ανώνυμος είπε...

Ρε mirage,

για να διαψεύσεις το σενάριο της Ιονίας Οδού, την οποία κατασκευάζει ο Άκτωρας, μας παραπέμπεις σε άρθρο της εφημερίδας του συγκροτήματος του Άκτωρα; Μας δουλεύεις;
Σημειώνω μάλιστα ότι το άρθρο που παραπέμπεις δε λέει τίποτα για φωτιές σε υψόμετρο. Γιατί σίγουρα ούτε τα καλώδια της ΔΕΗ περνάνε σε υψόμετρο 1.600 μ.
Και τέλος, βρες πρώτα καμιά σοβαρή πηγή και μετά μας λες για "φαντασιακά παραληρήματα". Άντε μπράβο.

joannablog είπε...

Τι να πω!Όλο αυτό το διάστημα που βλέπαμε όλοι τη καταστροφή αυτή άνευ προηγουμένου προσπαθούσα να καταλάβω τι έφταιξε,ποιός μπορούσε να κερδίσει αφαιρώντας το πολυτιμότερο πράγμα στον άνθρωπο το οξυγόνο και καταστρέφοντας περιουσίες χιλιάδων ανθρώπων.
Τώρα κατάλαβα!Μας άνοιξες τα μάτια Vicky!

doctor είπε...

Οταν λέμε κάτι πρέπει να το αποδεικνύουμε, αλλιώς κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε και εμείς ως συνωμοσιολόγοι.

Νομίζω ότι η κυρίως σκέψη του ποστ είναι απλοϊκή εκτός κι αν είναι ειρωνική και εμένα μου διέφυγε.

Από τις απαντήσεις αρκετών κατάλαβα ότι άλλη μια θεωρία συνωμοσίας γεννήθηκε.

Υπάλληλοι της Ελληνικής Τεχνοδομικής κάψανε την Πελοπόννησο...

Ουάο, πως δεν το είχαμε σκεφτεί;

Μια συμβουλή στα παιδιά της Αναδάσωσης: Μην απαξιώσετε την νεογέννητη οικολογική ευαισθησία του κόσμου μέσα από ερασιτεχνισμούς και ανούσια χάπενινγκς.

φιλικά

Ανώνυμος είπε...

Με μια ετοιμολογικη ανάλυση προκυπτει οτι η λεξη φΩτια εχει το Ω σε αντίστοιχη θέση με το ακτΩρ συμμετρικά.

Επίσης δειτε την συνάφεια:
φΩτΙΑ
ιΩνΙΑ

τι κανει νιαου νιαουυυ στα κεραμιδια ?

Ανώνυμος είπε...

Doctor, συμφωνώ μαζί σου για τα περί συνωμοσιολογίας. Χρειάζονται στοιχεία για να αποδειχτεί ένα τέτοιο σενάριο - ακόμα κι αν δείχνει πιο πιθανό από άλλες θεωρίες που ακούγονται τελευταία.

Όσο για το τελευταίο σου σχόλιο, εξαρτάται από τη συμμετοχή όλων μας (και τη δική σου εφόσον ενδιαφέρεσαι) το να μην αναλωθούμε σε "ερασιτεχνισμούς και ανούσια χάπενινγκς". Κανείς μας δεν ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τις σωστές απαντήσεις στα περιβαλλοντικά ερωτήματα. Όσο πιο πολλοί είμαστε, τόσο πιο σοβαρά θα είναι τα αποτελέσματα της συλλογικής μας προσπάθειας. Ας μην επαναπαυόμαστε στα "παιδιά της Αναδάσωσης" λες και πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο σύνολο εθελοντών με συγκεκριμένο πρόγραμμα και στόχους. Μια δράκα τρελαμένοι είμαστε, που πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο να το παλέψουμε. Κάθε προσφορά βοήθειας δεκτή.

ΦΑΝΤΙ είπε...

Για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά να μάθουν για τις φωτιές, θα τους φανούν χρήσιμα τα ακόλουθα links:

Λύση για τα προβλήματα των πυλώνων της ΔΕΗ:

http://www.uspatentserver.com/686/6864421.html

Για τις δασικές διαδρομές των δικτύων διανομής υπερηψηλής τάσης

http://www.americantrails.org/resources/land/PowerLineBC.html

Ένα σύντομο search θα δείξει πως πολλοί πυλώνες βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 500 μέτρων. Τα 1.600 είναι υπερβολή, οι ΚΟΡΥΦΕΣ του Μαίναλου και του Πάρνωνα είναι στα 1.900 μέτρα ....! Εκτός και αν εννοούσε πως υπήρχε κοντά (στα 1.000 μέτρα) φωτιά που ήδη έκαιγε.

Πάντως το απο που θα περάσει το δίκτυο της ΔΕΗ εξαρτάται απο την γεωμορφολογία αλλά όταν υπάρχουν εγκαταστάσεις σε μεγάλο υψόμετρο, αναγκαστικά θα πάει η ΔΕΗ:

http://www.dei.gr/ecportal.asp?id=3555&nt=18&lang=1

Αυτό το χάλι μάλλον θα επιδυνωθεί με τα Αιολικά Πάρκα ενέργειας που ζητάνε να ανέβουν πάνω απο τα 1.000 μέτρα (γιατί φυσάει περισσότερο) αλλά ορθά βάζει φραγμούς η Πολιτεία, τουλάχιστον "επικοινωνιακά".

Οι πυλώνες σε μεγάλα υψόμετρα δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, συμβαίνει και αλλού

http://archive.southwalesargus.co.uk/2002/12/10/69521.html

Μάλιστα για τους Κινέζους αποτελεί και πρόκληση να καταρείψουν το ρεκόρ (πάνω απο 2.000 μέτρα)

http://english.peopledaily.com.cn/200510/24/eng20051024_216422.html)

Τέλος το καλύτερο link να ενημερωθείς για τι δασικές πυρκαγιές είναι αυτό

http://www.interfire.org/features/wildfires.asp

Ανώνυμος είπε...

xanaleme oti einai mia apopsi apo tis xilies pou kykloforoun. Den einai apantisi se tpt,den einai kataggelia. Einai apla apopsi.
8-) to kaname mesanatoliko.

ΦΑΝΤΙ είπε...

Βίκυ κορίτσι μου δεν είναι όλες οι απόψεις ίδιες. Υπάρχουν λανθασμένες και σωστές απόψεις, υπάρχουν απόψεις που σκοτίζουν και άλες που φωτίζουν, υπάρχουν επικύνδινες, ωφέλιμες και ανώδυνες απόψεις.

Εαν η ανταλλαγή απόψεων δεν γίνεται προς έναν ΑΞΙΑΚΟ (Γνώση, Αλήθεια, Αγαθό, κλπ) ΣΤΟΧΟ τότε απλά κάνουμε κουτσομπολιό ... όπως κάνουν και στα τηλεοπτικά παράθυρα. Δηλαδή παραμένουμε στην επικοινωνία/ επιφάνεια και δεν πάμε παραμέσα.

Η επικοινωνία είναι το ΜΕΣΟ όχι ο ΣΚΟΠΟΣ ... τάδε έφη το Φιλοσοφικό σου τσιμπούρι :)

shogun είπε...

Καλημέρα,

ένα άρθρο σχετικό με αυτή την ανάλυση που αναλύει και άλλες θεωρίες...

http://athens.indymedia.org/email_display.php3?lang=el&article_id=757499

shogun

Ανώνυμος είπε...

Mαλλον απο τον Λιακοπουλο εμπνευστηκε - ζήλεψε ο συντακτης του αρθρου που λες στο indymedia

Ανώνυμος είπε...

Ωραία!!!
Συμμτέχουμε και εμείς στην πολιτική διαμάχη Αλαφούζου-Τεγόπουλου (δημοσιογραφικές πηγές) με Μπόμπολα...

Σαν απάντηση.. ΔΑΝΕΙΣΜΕΝΗ από απάντηση σε άλλο blog

Από Hades :


"Δηλαδή σα να λέμε ότι κάηκε το 1/10 των δασών της χώρας για μια μικρή λωρίδα γης (στη δυτική Πελοπόννησο) προκειμένου να γίνει η Ιόνια οδός. Πολύ ενδιαφέρον....
Αφού (πρέπει να) ισχύει κάτι τέτοιο, έχω να προτείνω τότε μια ακόμη καλύτερη θεωρία:
Τις φωτιές τις έβαλαν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με τον οίκο Christies, το βρετανικό υπουργείο πολιτισμού και το βρετανικό μουσείο με μοναδικό σκοπό να καεί η Ολυμπία, να εκτεθούμε ανεπανόρθωτα και τελικά να μην μας επιστρέψουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Μάλιστα, έχει κι ακόμη καλύτερη συνέχεια, διότι δεδομένου ότι δείξαμε αδυναμία προστασίας του ιερότατου χώρου της Ολυμπίας η λογική λέει ότι την ίδια αδυναμία προστασίας θα επιδείξουμε και σε ενδεχόμενο κίνδυνο (φτου, φτου, φτου) του Παρθενώνα, ήτοι οι άγγλοι λίαν συντόμως θα μας ζητήσουν να ξηλώσουμε ολόκληρη τη Ακρόπολη και να μεταφερθεί στο Λονδίνο. Έτσι, θα έχουμε μ'ενα σμπάρο δυο τρυγώνια: και τον Παρθενώνα θα πάρουν ολόκληρο οι Άγγλοι (αφού δεν το 'χε καταφέρει ο Έλγιν ένεκα των τότε "φτωχών" μεταφορικών μέσων) και ο Παρθενώνας θα είναι πλέον ολοκληρωμένος στο βρετανικό μουσείο (έχουν τεχνογνωσία για το πως από άλλους ναούς άλλωστε).
Θα μου πείτε τώρα τι δουλειά έχουν ο οίκος Christies και οι μυστικές υπηρεσίες. Είναι απλούστατο:στον εν λόγω οίκοέχουμε μπει πολλές φορές στο μάτι ως προς τις διαδικασίες που απέκτησε διάφορα αρχαία και προφανώς θέλει να μας κάνει να το βουλώσουμε. Οι δε βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είναι τα παιδιά για όλες τις δουλειές (James Bond να'ουμ...), ενώ δεν πρέπει να παραλείψω ότι στη συγκεκριμένη θεωρία εμπλέκονται και οι Εβραίοι (sic... Ειδικά αυτοί επιβάλλεται να είναι πάντοτε πίσω από ο,τιδήποτε).

Πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης θεωρίας:
- όπως και στην θεωρία περί Ιονίας οδού έτσι κι εδώ έπρεπε να καεί το 1/4 της Ελλάδος προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάποια ξένα συμφέροντα σε ένα μικρό κομμάτι γης.
- την "επιχείρηση" αναλαμβάνουν έμπειρες οργανώσεις, με τεχνωγνωσία σε τέτοια ζητήματα (Εβραίοι-βρετανικές μυστικές υπηρεσίες), εν αντιθέσει με τη θεωρία της Ιονίας οδού όπου προφανώς τα τουριστικά καρτέλ και οι οι κατά τόπους κατασκευαστικές προφανώς δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο μόνες τους.
- όπως στην περίπτωση της Ιονίας ο δού υπάρχει το τεράστιο σχέδιο κατασκευής αυτού του δρόμου, έτσι κι εδώ υπάρχει το τεράστιο μυστικό σχέδιο (μην με ρωτάτε που το ανακάλυψα...) της πλήρους αναδόμησης του Παρθενωνα (είναι άλλωστε το υπ'αριθμόν ένα μνημείο9 της παγκοσμίου πολιτιστικής κληρονομιάς άλλωστε). Κι εδώ που τα λέμε, γιατί νομίζετε ότι δεν μας τα δίνουν τα μάρμαρα τόσα χρόνια οι άγγλοι; Κάτι είχαν κατά νου και φάνηκε τώρα...


Και για να σοβαρευτούμε λίγο επιτέλους, αν κάποιος νομίζει ότι θέλει να βοηθήσει, τουο προτείνω αντί να τρέχει σε άχρηστες διαδηλώσεις (νομίζωντας ότι κάτι έκανε) να γίνει εθελοντής δασοπυροσβέστης-αναδασωτής (πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.esepa.gr).
Ας σταματήσουμε να πετάμε τα τσιγάρα μας έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ας σταματήσουμε να πετάμε τα σκουπίδια μας σε παράνομες χωματερές μέσα στα δάση (ή ακόμη και "χύμα" όπου βρεθούμε), ας καθαρίσουμε τον κήπο μας και την περιοχή έξω από το σπίτι μας από κλαράκια και λοιπές βρωμιές, ας μαζεύουμε από τις παραλίες τα αποτσίγαρα και τα λοιπά σκουπίδια μας, ας κάνουμε κάτι στην πράξη για την προστασία του περιβάλλοντος (στο σύνολό του), ας συνειδητοποιήσουμε ότι κι εμείς αποτελούμε το κράτος (ήτοι όταν ευθύνεται το κράτος έχουμε τεράστια ευθύνη κι εμείς οι ίδιοι) και όταν θα τα'χουμε κάνει όλα αυτά, μετά ας το ρίξουμε σε θεωρίες συνωμοσίας αναφορικά με το ποιος "άλλος" μπορεί να ευθύνεται και τι σατανικά σχέδια υπάρχουν από πίσω...

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των θεωριών συνωμοσίας είναι ότι πάντοτε μεταθέτουν τις ευθύνες από εμάς στους άλλους. Μεγάλη υπόθεση αυτή, να "ξέρεις" ότι τα χέρια σου είναι καθαρά. ΑΝ μη τι άλλο σου παρέχει αστείρευτη δύναμη να συνεχίσεις ακάθεκτος να επιδεικνύεις αδιαφορία για ο,τιδήποτε συμβαίνει γύρω σου και μετά να εξοργίζεσαι που όλο αυτό το διάστημα δεν έκαναν τίποτε οι άλλοι...
Χιλιάδες εμπρηστές μπορεί αν κρύβονται πίσω από τις συγκεκριμένες πυρκαϊές. Μέχρι να συλληφθούν, ας κάνουμε λίγο και τη δική μας αυτοκριτική, μην περιοριζόμαστε μόνο στο να κάνουμε την αυτοκριτική των άλλων...

8 Σεπτέμβριος 2007 10:36 πμ
"

Ανώνυμος είπε...

Σωστά...
είναι μια θεωρία...
αλλά σε αυτή την θεωρία ονοματίζεται ένας πιθανός δράστης ...

χρησιμοποιώντας μάλιστα ως πηγή,(έτσι τουλάχιστον φαίνεται στην αρχική δημοσίευση στο indymedia), άρθρα δημοσιευμένα από εφημερίδα που δηλώνει ανοιχτά την διαμάχη της με τον πιθανο δράστη-εταιρία...

Εκεί που θέλω να καταλήξω... καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει...
και κανένας δεν είναι άγιος...

Αλλά είναι αφελές ως και επικίνδυνο να χαρακτηρίζεται ως "φονιάς" (64 νεκροί...χιλιάδες ζώα, χιλιάδες στρέμματα δάσους) συγκεκριμένη εταιρία, πολύ περισσότερο που στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν καν αποδείξεις και πρόκειται για άλλο ένα πιθανό σενάριο συνομωσίας ...

Ανώνυμος είπε...

@mirage
μαζι σου

Unknown είπε...

Mirage συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Και για να δείτε πόσο παλιά είναι η θεωρία για τους εμπρηστές (γιατί βέβαια για κάθε καταστροφή κάποιος πρέπει να κατηγορηθεί, πάντα κάποιος άλλος εκτός από τον εαυτό μας) διαβάστε τι είχε γράψει ο πρωθυπουργός Γ.Ράλλης το 1981. http://floraattica.blogspot.com/
Το παραπάνω blog είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί επίσης εξηγεί πως η φωτιά μεταδίδεται από τις καύτρες που εξηγεί το γεγονός των ταυτόχρονων εστιών (http://floraattica.blogspot.com/2007/08/blog-post_6295.html , http://floraattica.blogspot.com/2007/08/blog-post_26.html )
Για να μιλήσουμε λοιπόν βάση επιστημονικών μελετώ που έχουν γίνει, και επίσημων στατιστικών της πυροσβεστικής και όχι βάση της γνώμης του όποιου ανίδεου δημοσιογράφου και πολιτικού, λέω τα εξής:
· Η φωτιά είναι ένα φυσικό φαινόμενο των μεσογειακών οικοσυστημάτων και για αυτό και πολλά φυτά έχουν εξελυχθεί με τέτειο τρόπο ώστε να αντέχουν τη φωτιά ή να την χρησιμοποιούν ως μέσω για την αναπαραγωγή τους (πχ πεύκα). Εξαιτίας της ανθρώπινης παρουσίας και των κλιματικών αλλαγών τα τελευταία χρόνια οι φωτιές έχουν αυξηθεί.
· Βάση επίσημων στατιστικών στοιχείων της πυροσβεστικής οι εμπρησμοί δεν ξεπερνάνε το 20% ενώ οι εμπρησμοί από αμέλεια ξερνάνε το 45%

Μπορώ να μάθω λοιπόν ΓΙΑΤΙ εστιάζουμε τόσο πολύ στους εμπρηστές;;; Μήπως, λέω μήπως, την ενέργεια που χαλάμε για να βρούμε τους εμπρηστές (έχουμε όλοι γίνει ντεντέκτιβ) να την χαλάσουμε σε ποιο ωφέλημα πράγματα όπως της ΠΡΟΛΗΨΗ από τις πυρκαγές; Αλλά ναι βέβαια απαιτείτε κόπος να γίνει πρόληψη, ενώ να υψώσουμε τον δείκτη του χεριού μας και να πούμε να ο εμπρηστής είναι πιο εύκολο … Μήπως θα πρέπει να ενημερώσουμε τους αγρότες και τους βοσκούς ή τους απλούς πολίτες πώς να μην βάζουν κατά λάθος φωτιές; Δείτε ένα ωραίο site http://www.minagric.gr/greek/agro_pol/DASIKA/Forests/Forests2.htm το οποίο θα μπορεί να γίνει και βιβλιαράκι και να δοθεί στους δήμους και στους επισκέπτες των δασικών περιοχών για να ενημερώνουν τον κόσμο. Αλλά και αυτό είναι λιγάκι δύσκολο θέλει μια κάποια οργάνωση ..
Σας παρακαλώ όλους εστιάστε στο πραγματικό πρόβλημα άμα θέλετε να προστατέψετε τα δάση μας και πάψτε να ψάχνετε για αποδιοπομπαίους τράγους … Ναι υπάρχουν και αυτοί αλλά υπάρχουν και ΤΟΣΟΙ άλλοι. Αυτους δεν μπορούνε να τους πιάσουμε εμείς είναι σίγουρο! Μπορούμε όμως να κάνουμε άλλα (κολώνες ΔΕΗ, χωματερές, αμέλεια, τόσα και τόσα άλλα προβλήματα!!!)
Ενημερώστε, ευαισθητοποιήστε, και πάψτε να κυνηγάτε φαντάσματα!!!

Ανώνυμος είπε...

Nai to xw diavasei to blog kai exei kales plirofories..
Paidia nomizw oti to provlima einai syntheto arketa gia na asxoloumeste mono me to ena skelos i mono me to allo. Mia pio oloklirwmeni proseggisi sigoura boitha na bgoun kai pio swsta apotelesmata alla kai kiniseis pio stoxeymenes.

H politeia, o kathenas mas ofeilei na asxoleitai me osa perissotera borei. Oute mono i tade kataskeyastiki, oute mono to tade aythaireto, oute mono o tade ypourgos, nomos, "ebristis" klp einai o pyrinas tou provlimatos.

H klimatiki allagi den einai neo. Oyrliazoune xronia twra alla den akouei kaneis. Edw 189 xwres desmeytikan stoys stoxous tis xilietias toy OHE, na prostateysoyn to periballon kai ta bimata pou ekanan meta apo aytes tis diethneis desmeyseis einai brefika kai panta me gnwmona kapoia "symferonta". Kai oxi mono gia ayto to problima... yparxoun kai alla pagosmia problimata pou syndeontai me to periballon, opws i peina, i ekpaideysi, oi prosfyges.

Einai loipon simantiko kai na entopizoume tis sxeseis kai toys xronous kai na drouma parallila. Den nomizw oti fantasmata katastrefoun to periballon. Fantasma konteyei na ginei nai...

Exisou simantiko einai na min xexname ta basika. Oti i prolipsi kai i systimatiki drasi gia to periballon einai eythini olwn mas.
Oi ekloges den einai bima kanenos politi sto simerino politiko sistima. Liga pragmata boroun na ginoun nomizw,an prwta den allaxei o tropos pou blepoume ti zwi mas kai to mellon mas.

Kai ti 8a ginei diladi meta tis ekloges? 8a allaxei ardin i kathimerinotita mas? 8a bei stin paideia to periballon (to opoio katakreourgithike stin didaktea yli).. 8a katharizei i DEH toys pylwnes? 8a kopoun maxairi oi katapatiseis... 8a ginoun ta aparaitita antitpyrika kai antiplimmirika? Anadasosi se posa stremmata kai pou? Tosa xronakia den egine tpt kai to idio 8a ginei kai twraaa.. An den allaxei to myaloydaki mas grigora kai pros ti swsti kateythinsi,liga ta psomia mas.

Ανώνυμος είπε...

Βίκυ είπες τις μαγικές λέξεις!
Προληψη και Παιδεία.
Και εγώ δεν ελπίζω σε καμία κυβέρνηση. Σε καμία απόφαση. Ελπίζω σε συνειδητοποιημένους πολίτες. Γίνεται να βρούμε τρόπους να προχωρήσουμε όλοι μαζί προς αυτή την κατεύθυνση. Γίνεται να αφυπνίσουμε κόσμο? Και έναν να πείσω να κάνει το ελάχιστο, πχ να ανακυκλώνει τα σκουπίδια του το θεωρώ ένα βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος!
Έναν , δύο ο καθένας και μετά πυραμίδα...
Λοιπόν ... μπορούμε?

Polykarpos είπε...

Α Φυσικα και βγάζει μάτι !!!

http://kyameftopedioareos.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Μια εταιρία η οποία διαφέρει όμως απο τις αναφερόμενες , είναι η https://eunice-group.com/gr/ γιατί όντως κάνουν δουλειά με τις ΑΠΕ