Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Το Κράτος Χτίζει Ήδη Στη Ζαχάρω

Η φράση “όπου ήταν δάσος, θα ξαναγίνει δάσος” έχει καταντήσει το συντομότερο ανέκδοτο των ημερών.

Η οικοπεδοποίηση και οίκηση των δασών και των Δρυμών της Ηλείας ήδη άρχισε από το ίδιο το κράτος. Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, όπως ανακοινώνει παρακάτω, συνάπτει συμφωνία με το Δήμο Ζαχάρως για την παραχώρηση χρήσης σε αυτόν έκτασης 2.650 στρεμμάτων από τα καμμένα και την κατασκευή εκεί τουριστικών εγκαταστάσεων. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις βρίσκονται στην παραλία και στη λίμνη του Καϊάφα, όπου πριν ήταν αδύνατο να γίνει η οποιαδήποτε επέμβαση, καθώς ήταν προστατευόμενες περιοχές από το πρόγραμμα NATURA 2000.

Η παρακάτω ανακοίνωση δεν αφήνει αυταπάτες τόσο στο ποιος τελικά βάζει τις φωτιές όσο και στο τι θα μετατραπούν σε ελάχιστο χρόνο τα δάση μας, αν δεν αντιδράσουμε.


Ανακοίνωση/Δελτίο Τύπου από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΖΑΧΑΡΩΣ

Η Κ.Ε.Δ., στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει το Υπουργείο Οικονομικών μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έγιναν στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ηλείας, καταβάλει την μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την επίσπευση διαδικασιών αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων που εμπίπτουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Ζαχάρως, με τρόπο συμβατό στις επιθυμίες και ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Για το λόγο αυτό η Διοίκηση της ΚΕΔ προχωρά την Τετάρτη 12.09.07 στην υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου σύμφωνα με τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους 12 μήνες με τον Δήμο Ζαχάρως. Η συνεργασία αφορά στην ταχεία ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων σε δημόσιο ακίνητο συνολικής έκτασης 2.593.041,80 μ² και στη σύνταξη προγράμματος αξιοποίησης 780 ακινήτων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου. Το 75% των εσόδων που θα προκύψουν από τις εκμεταλλεύσεις αυτές θα αποδίδονται στο Δήμο Ζαχάρως.

Ο Δήμος, με τη διαχείριση των επενδύσεων αυτών, στοχεύει στη βελτίωση και ενδυνάμωση της
αυξανόμενης τουριστικής κίνησης, μέσω της δημιουργίας τουριστικών εγκαταστάσεων υψηλής ποιότητας και χώρων αναψυχής. Τα οφέλη που θα προκύψουν για το Δήμο και την ευρύτερη κοινωνία του Νομού Ηλείας θα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αύξηση του εισοδήματος και οι νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, που θα δημιουργηθούν στην περιοχή.

Τέλος, η Προγραμματική Σύμβαση απαλλάσσει το Δήμο Ζαχάρως από την υποχρέωση καταβολής οιουδήποτε οικονομικού ανταλλάγματος για την εκμετάλλευση των ακινήτων του Δημοσίου που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο για τα έτη 2006 και 2007.

Η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα της άμεσης αντίδρασης και ενδιαφέροντος του Δημοσίου για τις πληγείσες περιοχές και τους κατοίκους τους.

Εκ της Διοικήσεως"


Παρατίθεται επίσης σχετικό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας της Ηλείας “Πατρίς”, φύλλο της 11/9/2007, που αλλιεύθηκε από το indy, όπου φωτογραφίζονται οι εκτάσεις, στις οποίες θα γίνουν τα τουριστικά συγκροτήματα.


Παραχωρούνται 2650 στρ. στον δήμο Ζαχάρως

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος, προκειμένου σήμερα το πρωί να υπογράψει σύμβαση με την ΚΕΔ, η οποία, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του θα αφορά την παραχώρηση 2650 στρεμμάτων στο δήμο στην παραλιακή ζώνη της περιοχής, για μελλοντική εκμετάλλευση.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Χρονόπουλος, με την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης, θα μπορέσει ο δήμος να αναπτύξει σε εκείνο το μεγάλο τμήμα, που τόσα χρόνια είχε δεμένα τα χέρια, υποδομές τουρισμού που θα βοηθήσουν την περιοχή. Ο κ. Χρονόπουλος αναφερόμενος στην εν λόγω σύμβαση τόνισε ότι πρόκειται για την παραχώρηση 2650 στρεμμάτων στην παραλιακή ζώνη, στο δήμο για εκμετάλλευση για τα επόμενα 70 χρόνια, προκειμένου να αναπτυχθούν εκεί ξενοδοχεία και ότι άλλο επιτρέπεται από τη νομοθεσία καθώς επρόκειτο για περιοχή ΖΟΕ και natura. Παράλληλα ο κ. Χρονόπουλος τόνισε ότι τα έσοδα θα αποδίδονται το 75% στον δήμο και το 25% στην ΚΕΔ.

Ωστόσο ο κ. Χρονόπουλος επεσήμανε «η προσπάθεια για το συγκεκριμένο έργο, είχε ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό αλλά λόγω διαφόρων δυσκολιών που αντιμετωπίζαμε δεν μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Πλέον με προσωπική παρέμβαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δούκα αυτό θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα. Ήδη από την περασμένη Πέμπτη, πέρασε στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔ και σήμερα υπογράφεται η σύμβαση».


Το φαινόμενο πάντως των επιθετικών επενδύσεων μετά από μεγάλες καταστροφές, που περιγράφεται στο καινούργιο βιβλίο της καναδής ακτιβίστριας Ναόμι Κλάιν με τίτλο “Η Άνοδος του Καπιταλισμού της Καταστροφής”, δεν είναι καθόλου καινούργιο αλλά φυσική εξέλιξη του πολιτικοοικονομικού συστήματος, στο οποίο ζούμε. Η επένδυση στη συμφορά με τεράστια κέρδη, τη στιγμή μάλιστα που οι χτυπημένες κοινωνίες διατηρούν ελάχιστες αντιστάσεις, εύκολα πετυχαίνει.

Το μέλλον των ανθρώπων της Ηλείας δε μπορεί να είναι αυτό. Χθες, αυτάρκεις, με δικές τους δουλειές, σε μία πανέμορφη φύση, και αύριο εξαρτημένοι από τις θέσεις εργασίας των κατασκευαστικών εταιρειών και με εξαθλιωμένους μισθούς, σε ένα απέραντο καμμένο τσιμεντένιο τοπίο, αυτοί, τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Απειλούμενοι και εμείς από τα ίδια ακριβώς πράγματα οφείλουμε να τους σταθούμε.


http://strofilia.blogspot.com/

39 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όπως πάντα όταν καίγεται ένα δάσος φυτρώνουν σπίτια, βίλες, ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις και αυτό το ονομάζουν «αξιοποίηση της περιοχής». Υπήρχε έστω και ένας ρομαντικός που πραγματικά πίστευε ότι δεν θα γίνουν αυτά;

ΦΑΝΤΙ είπε...

---------- SMS Μήνυμα ---------
Όχι στην αποχή, άκυρο, λευκό! Συμμετοχή! Αυτοί μας δίχασαν, εμείς θα τους ενώσουμε. Το Λευκό ας γίνει Λαχανί: http://notes-mirage.blogspot.com/2007/09/to.html
----------- SMS Μήνυμα ----------

Προφανώς απεντάσσεται αυτόματα απο το δίκτυο NATURA η περιοχή, εφόσον δεν υπάρχει τίποτα να προστατευθεί!!

Γι αυτό ο αγώνας μας πρέπει να είναι για τον:

Τοπογραφικό ορισμό του Δάσους

Στηρίξτε - διαδώστε και αυτό το μήνυμα

K-Top είπε...

Ξέρουμε τις ακριβείς περιοχές που κάλυπτε το Natura 2000 σε σχέση με αυτές που παραχωρήθικαν?

Unknown είπε...

http://www.minenv.gr/1/12/121/12103/g1210300.html

bes edw kai des tes

filika

Unknown είπε...

apo anthropos.gr

Σχέδιο 10 σημείων για τα δάση
12/9/2007

Εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και την προστασία των εθνικών πόρων, που να βασίζεται σε επιστημονική τεκμηρίωση και όχι σε αυθαίρετες πολιτικές επιλογές και να αξιοποιεί όλο το υπάρχον δυναμικό υπηρεσιών, οργανισμών, φορέων και προσώπων που μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών, ζητούν με παρέμβασή τους 21 ειδικοί επιστήμονες-ερευνητές σχετικοί με τις δασικές πυρκαγιές.

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τις πυρκαγιές του 2007 ως τη μεγαλύτερη κοινωνική, οικολογική και οικονομική καταστροφή που έχει υποστεί η Ελλάδα μετά τη λήξη του τελευταίου παγκοσμίου πολέμου, με σημαντικές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού και δεκάδες θυμάτων. Τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πυρκαγιές αυτές και οι συνέπειές τους, σε συνδυασμό με τις αντιλήψεις που επικρατούν και το δυναμικό που υπάρχει για την επανάληψη τέτοιων καταστάσεων, είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσουν μελλοντικά τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας με πολύ αρνητικό τρόπο.

«Πυρκαγιές σαν αυτές που ζήσαμε στην Ελλάδα, παρότι πρωτόγνωρες για τη χώρα μας, δεν είναι σπάνιες για τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Η μορφή αυτή των πυρκαγιών, που χαρακτηρίζεται διεθνώς με τον όρο Megafire (μεγα-πυρκαγιά), έχει γίνει αιτία για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, υποδομών και οικισμών στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την κεντρική και βόρεια Πορτογαλία, την Ισπανία, τη νότια Γαλλία, τη Ρωσία και αλλού. Οι χώρες αυτές, πολύ περισσότερο εξελιγμένες από την Ελλάδα στη διαχείριση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών, αν και δεν μπόρεσαν να αποφύγουν καταστροφές μεγάλης έκτασης, κατάφεραν τουλάχιστον να μην εξελιχθούν οι πυρκαγιές αυτές σε τραγωδίες και μάλιστα εθνικού χαρακτήρα. Βασικοί λόγοι εμφάνισης των μεγα-πυρκαγιών είναι οι παρατεταμένες ξηρασίες με επανειλημμένους καύσωνες, το έλλειμμα διαχείρισης των εύφλεκτων δασών μεσογειακού τύπου και κυρίως η αντίληψη ότι η προστασία από τις δασικές πυρκαγιές ταυτίζεται με τη δασοπυρόσβεση».

Οι ίδιοι τονίζουν ότι ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση των μεγα-πυρκαγιών είναι η πρόληψη που περιλαμβάνει κατάλληλα προγράμματα διαχείρισης της βλάστησης (κατασκευή ζωνών αναστολής γύρω από οικισμούς και προστατευόμενες θέσεις, δημιουργία μωσαϊκών δασικής κάλυψης κ.λπ.), η ήπια αντιπυρική διαχείριση, η ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών στην προστασία του δάσους.

Τα μέτρα που προτείνουν είναι:

Η εκδήλωση πυρκαγιών πολύ μεγάλου μεγέθους δεν αποτελεί συμπτωματικό χαρακτηριστικό του φετινού καλοκαιριού αλλά θα συνεχίζεται με ολέθρια κοινωνικά, οικολογικά και οικονομικά αποτελέσματα όσο δεν εφαρμόζονται δασοκομικές και διαχειριστικές πρακτικές που περιορίζουν την πιθανότητα αναβάθμισης μιας πυρκαγιάς σε μεγα-πυρκαγιά.
Η διαχείριση των πυρκαγιών και η προστασία των πολιτών θα πρέπει να ενσωματωθούν στο χωροταξικό σχεδιασμό της ελληνικής επικράτειας με τη δημιουργία σύγχρονων υπηρεσιακών δομών και υποδομών. Η πρόληψη της διόγκωσης του μεγέθους και της έκτασης των δασικών πυρκαγιών προϋποθέτει την άμεση επανεξέταση και αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού και της πολιτικής της δασοπροστασίας στην Ελλάδα.
Η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί επανασχεδιασμό της πολιτικής δασοπροστασίας σε εθνικό επίπεδο ώστε να εξασφαλίζεται ενιαία διαχείριση του κύκλου πρόληψης, καταστολής και διαχείρισης των καμένων περιοχών. Η ολοκληρωμένη αυτή διαχείριση του προβλήματος θα πρέπει να βασίζεται στο συντονισμό της συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων φορέων σύμφωνα με αρμοδιότητες και συμπληρωματικούς ρόλους που θα προσδιορίζονται με σαφήνεια στο πλαίσιο ενός ενιαίου εθνικού σχεδίου.
Η πολιτεία πρέπει να εξετάσει, μετά και τον φετινό απολογισμό, τα αποτελέσματα της εφαρμογής του Νόμου 2612 του 1998 και να επαναφέρει σε συζήτηση την προσέγγιση του ομόφωνου πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής του 1993 για τη δημιουργία Ενιαίου Διεπιστημονικού Φορέα Πυροπροστασίας (με ενοποίηση της πρόληψης, καταστολής και αποτελεσμάτων πυρκαγιών).
Η αποτύπωση και χαρτογράφηση των τύπων δασικής καύσιμης ύλης και η παρακολούθηση της συγκέντρωσης του φορτίου των καυσίμων σε εθνικό επίπεδο αποτελεί προτεραιότητα και προϋπόθεση της ορθολογικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Η διαχείριση της δασικής καύσιμης ύλης με προγράμματα μείωσης και ελέγχου της συσσώρευσης βιομάζας θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα σε συνεργασία της Δασικής Υπηρεσίας με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους ΟΤΑ. Θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί ο συνδυασμός μείωσης της βιομάζας και παραγωγής βιοκαυσίμων ή βιοενέργειας.
Οι δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας και η υπάρχουσα τεχνογνωσία για την οργάνωση και το σχεδιασμό της προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές με τη μορφή συστημάτων έγκαιρου εντοπισμού, εφαρμογών πληροφορικής για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών και τεχνολογιών πυρόσβεσης θα πρέπει να αξιοποιηθούν σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, με την ένταξη τέτοιων δράσεων πανελλαδικά, τόσο στα τομεακά όσο και στα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα για την περίοδο 2007-2013.
Είναι αναγκαία η αποτύπωση και χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων σε ετήσια βάση καθώς και η διαχρονική παρακολούθησή τους, έτσι ώστε αφενός να προστατευτούν από την παράνομη οικιστική επέκταση και αφετέρου να διευκολυνθεί η σύνταξη σχεδίων επαναφοράς των οικοσυστημάτων στην πρότερη κατάστασή τους.
Η ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών προϋποθέτει την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, την εκτίμηση και την ιεράρχηση των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν σε βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βάση και την εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων με ορίζοντα πενταετίας και εικοσαετίας αντίστοιχα.
Ο ευρύτερος σχεδιασμός θα πρέπει να λάβει υπ' όψιν του το ευάλωτο των καμένων οικοσυστημάτων και να εξασφαλίσει την προστασία τους από οικιστικές και κτηνοτροφικές πιέσεις αλλά και από διαβρωτικά και πλημμυρικά φαινόμενα. Οι αναδασώσεις και η επανεγκατάσταση του δάσους στις καμένες εκτάσεις θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αφορά τις ευρύτερες περιοχές που κάηκαν και η ανθρώπινη παρέμβαση θα πρέπει να περιορίζεται στις περιπτώσεις όπου το φυσικό οικοσύστημα δεν μπορεί να επανέλθει από μόνο του.
Τέλος, θα πρέπει να ενισχυθεί και να προωθηθεί η ιδέα και η συμβολή του εθελοντισμού για την πρόληψη και προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, καθώς και η ενημέρωση της κοινωνίας για ουσιαστική ενεργοποίηση της περιβαλλοντικής συνειδητοποίησης και ηθικής των Ελλήνων, όπως συμβαίνει στις περισσότερες από τις άλλες χώρες της Ε.Ε.
Ποιοι είναι

Τη διεπιστημονική πρωτοβουλία υπογράφουν οι: Ανδριόπουλος Παύλος, βιολόγος, Παν. Αθηνών, Αριανούτσου Μαργαρίτα, καθηγήτρια, Παν. Αθηνών, Βαρελά Βασιλική, δασολόγος, Γήτας Γιάννης, λέκτορας τηλεπισκόπησης ΑΠΘ, Γκούμα Βασιλική, δρ δασολόγος ΕΘΙΑΓΕ, Δασκαλάκου Βάλια, δρ δασολόγος ΕΘΙΑΓΕ, Ευτυχίδης Γιώργος, δασολόγος, Θάνος Κώστας, καθηγητής Παν. Αθηνών, Καζάνης Δημήτρης, δρ Βιολόγος Παν. Αθηνών, Καλαμποκίδης Κων/νος, επίκ. καθηγητής Παν. Αιγαίου, Καρέτσος Γιώργος, δασολόγος ΕΘΙΑΓΕ, Κωνσταντινίδης Παύλος, αναπληρωτής ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ, Λυμπερόπουλος Νίκος, δρ μηχανολόγος, Μαλλίνης Γιώργος, δρ τηλεπισκόπησης ΑΠΘ, Μαντζαβέλας Αντώνης, δρ δασολόγος, Μπαλατσός Παναγιώτης, δρ δασολόγος - πυρκαγιολόγος, Ξανθόπουλος Γαβριήλ, δρ δασολόγος ΕΘΙΑΓΕ, Σταθερόπουλος Μίλτος, καθηγητής αναλυτικής χημείας ΕΜΠ, Σφυρής Αγγελος, μαθηματικός, Τσαγκάρη Κωνσταντίνα δασολόγος - δρ μετεωρολογίας, Τσιουρλής Γιώργος αναπληρωτής ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, 11-9-2007

Unknown είπε...

Να κατεβει ο κοσμος στην συγκεντρωση του καραμανλη με πλακατ που να ζητανε
την αποσυρση καθε μορφης αναπτυξης με ορους αντιπεριβαλλοντικους. ΧΑ ΧΑ ΧΑ
Ουτε στο ονειρο τους.

Ανώνυμος είπε...

Grafei: "Το μέλλον των ανθρώπων της Ηλείας δε μπορεί να είναι αυτό." Poli sosto!
Apopsi mou: An peigane 10-15.000 kosmos sto Syntagma (gia mena san na min peige kaneis) kai o idios kosmos stis kamenes perioxes DEN antidrasoun enantion ton neon apofaseon peri "touristikis anpatiksis", tote DEN yparxei elpida! Poli aplo, distixos!

K-Top είπε...

vicky ευχαριστώ για το link. Το natura 2000 το είχα βρει αρκετά εύκολα, εκείνο που δεν μπορώ να βρω είναι οι ακριβείς εκτάσεις στις οποίες αναφέρεται το δελτίο τύπου του ΚΕΔ.

Στο natura περιλαμβάνεται πάντως όλη η παραλιακή περιοχή της Ζαχάρως, αλλά για να πυροβολήσουμε χωρίς τύψεις πρέπει να διασταυρώσουμε τα στοιχεία του Natura, της καμμένης έκτασης και των παραχωρημένων εκτάσεων.

ΥΓ. Τώρα που το σκέφτομαι μπορούμε να πυροβολήσουμε χωρίς τύψεις έτσι και αλλιώς! Πολιτικοί είναι, όλο και για κάτι θα φταίνε! :p

Ανώνυμος είπε...

www.housesingreece.gr/project/xrisochori/gr/dimarxos.php

Απόφαση Δημάρχου
Κυρίες και Κύριοι,

Ονομάζομαι Χρονόπουλος Πανταζής και είμαι εκλεγμένος Δήμαρχος του Δήμου Ζαχάρως του Ν. Ηλείας στην δυτική Πελοπόννησο.

Ο Δήμος Ζαχάρως στην προσπάθεια του για τουριστική αξιοποίηση της περιφέρειας του, αποφάσισε να παραχωρήσει ΔΩΡΕΑΝ μια απαλλοτριωμένη από το ελληνικό δημόσιο έκταση, συνολικής επιφάνειας 246.420 τ.μ. στην περιοχή Χρυσοχωρίου εντός των ορίων του Δήμου Ζαχάρως.

Η έκταση έχει χωριστεί σε 200 οικόπεδα, όπου καθένα από αυτά έχει επιφάνεια 500 τ.μ. περίπου.

Η πρόθεση του Δήμου Ζαχάρως είναι να δημιουργηθεί ένα πρότυπο χωριό αποτελούμενο από πανομοιότυπα ξύλινα σπίτια με την ελευθερία να οικοδομηθεί ελεύθερος αριθμός τετραγωνικών μέτρων ανά μονάδα.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα πολεοδομικό κανονισμό για οικισμούς και οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 500 τ.μ. το ανώτατο επιτρεπτό ποσοστό κάλυψης είναι περί των 350 τ.μ..

Επιπλέον οι περιβαλλοντικές μας ανησυχίες, επιβάλλουν να λάβουμε σοβαρά υπόψη την καταπόνηση του πλανήτη μας για την παράγωγη ηλεκτρικής ενέργειας και ως εκ τούτου αποφασίσαμε ότι κάθε σπίτι θα πρέπει να εγκαταστήσει αυτόνομο δίκτυο παράγωγης ηλιακής ενέργειας.

Σας προσκαλώ λοιπόν να γίνετε μέλη τις τοπικής μας κοινωνίας αποδεχόμενοι τη ΔΩΡΕΑ μας και σας υπόσχομαι ότι ο Δήμος Ζαχάρως θα είναι κοντά σας και θα δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές για μια όμορφη και άνετη παραμονή σας σ' αυτόν είτε για διακοπές ή γιατί όχι και για μόνιμη εγκατάσταση.

ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ

Ανώνυμος είπε...

Παραφράζοντας το γνωστό ρητό, ο νεοέλληνας έχει καταντήσει να του βάζουν κ@λ#δάχτυλο και αυτός να κοιτάζει το φεγγάρι. Έλεος!

Προτάσεις για τρόπους που μπορούμε να αντιδράσουμε στο www.oikologio.gr. Ας έρθουμε σε επαφή (αν δεν το έχουμε κάνει ήδη) με τοπικές οικολοικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών. Στην ανάγκη, να πάρουμε κι εμείς ένα από τα "δωρεάν" οικόπεδα και να το μετατρέψουμε σε ορμητήριο ακτιβιστών μέχρι να αναγκαστούν να μας πετάξουν έξω με τη βία (μπροστά στις κάμερες). Ή να κατέβουμε το επόμενο ΣΚ και να αναδασώσουμε την συγκεκριμένη έκταση με το ζόρι. Κάτι ρε παιδιά - έστω μία μήνυση ή μία καταγγελία στην Ε.Ε. Αν περάσει αυτό έτσι εύκολα δεν πρόκειται να κολώσουν μετά πουθενά.

Unknown είπε...

Νομίζω οτι η δραση αυτη που προτεινεις nefelika ειναι πολυ σωστη. η αναδασωση ενος απο αυτα τα κομματια

ΦΑΝΤΙ είπε...

Μπράβο ΒΙΚΥ!

Για αρχή, για ΑΜΕΣΟ αποτέλεσμα (σε 2 ημέρες έχουμε εκλογές!), ψηφίστε Οικολόγους Πράσινους, βιντεάκι θα βρείτε στο

http://whispering-planet.blogspot.com/2007/09/blog-post_5197.html

Διαδώστε στο ακόλουθο

---------- SMS Μήνυμα ---------
Όχι στην αποχή, άκυρο, λευκό! Συμμετοχή! Αυτοί μας δίχασαν, εμείς θα τους ενώσουμε. Το Λευκό ας γίνει Λαχανί: http://notes-mirage.blogspot.com/2007/09/to.html
----------- SMS Μήνυμα ----------

Τι την έχετε την βάση με τις απαφές;; Τα SMS και την τεχνολογία;; Μόνο για να κατεβαίνει ο κόσμος στο Σύνταγμα;

Διαδώστε το μήνυμα, να μπουν έστω και την τελευταία στιγμή ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ στην ΒΟΥΛΗ!

Η απαραίτητη, η προσδοκώμενη, η απόλυτη έκπληξη!

Ανώνυμος είπε...

Ανθρωπος της νυχτας ( της κακιας) και με περιστροφο ο Δημαρχος Ζαχαρως?
Κοινό Μυστικό στον Τόπο του

Ανώνυμος είπε...

.....χτες το απόγευμα ειδα οτι καθαρισαν και τον χώρο στην εισοδο του νησιου του καιαφα απο τη χαμηλη βλαστηση με μπουλντόζα....
λέι ενας φίλος απο Ηλεία , μεσα στο NAtura παρακαλω οχι μονο στα άκαυτα. Κάτι πρεπει να γινει και επειγόντως. σε λιγο θα σας στειλω και φωτογραφια

Unknown είπε...

@atron

εεε... δύσκολα. Δεν το βρίσκω - αν το βρεις πες το είναι χρήσιμο.

@νεφελικα
Γίνεται αμέσως αναδάσωση? Ποιες οι προϋποθέσεις?

Ανώνυμος είπε...

Οι πρόγονοι μας θα έλεγον "ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ"

Ανώνυμος είπε...

Mirage, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με τη στάση σου. Όχι όσον αφορά την αποχή, το λευκό και το άκυρο (τα οποία όντως ενισχύουν το πρώτο κόμμα σύμφωνα με το υπάρχον εκλογικό σύστημα) αλλά όσον αφορά την διαφήμιση ενός συκεκριμένου κόμματος μέσα από τα σχόλια της αναδάσωσης. Ανεξάρτητα από το αν θεωρώ αξιόπιστους τους Οικολόγους-Πράσινους ή όχι (που προσωπικά δε με έχουν πείσει καθόλου ότι είναι κάτι περισσότερο από κοινοί καιροσκόποι με θολή ιδεολογία), δε νομίζω ότι είναι σωστό να χρωματίζουμε τις σελίδες αυτού του συλλογικού site με κομματική προπαγάνδα (οποιασδήποτε παράταξης).

Επιπλέον, έχε υπόψη σου ότι το εκλογικό μας σύστημα προβλέπει ευκολότερη αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος έφόσον το άθροισμα των ποσοστών που θα συγκεντρώσουν τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα είναι υψηλό. Κι επειδή μάλλον δεν θα τα καταφέρουν οι Οικολόγοι-πράσινοι να μπούνε στη βουλή, προτρέποντας τον κόσμο να τους ψηφίσει στηρίζεις έμμεσα τις κυβερνήσεις που μας οδήγησαν σ' αυτό το περιβαλλοντικό χάος που βιώνουμε πρόσφατα.

Η γνώμη που εκφράζω είναι απολύτως προσωπική και δεν εκπροσωπεί κανέναν άλλο πέρα από εμένα.

Ανώνυμος είπε...

Vicky, απ' όσο γνωρίζω μία σοβαρή προσπάθεια αναδάσωσης τώρα είναι ανέφικτη. Ωστόσο, θα μπορούσε να γίνει σαν συμβολική κίνηση και να αναγκάσει το κράτος και τον δήμαρχο να ξεριζώσουν φρεσκοφυτεμένα δεντράκια μπροστά στις κάμερες.

ΦΑΝΤΙ είπε...

Nefelikas δεν μπήκες στον κόπο να διαβάσεις το "Λευκό να γίνει Λαχανί" οπότε δυστυχώς δεν είσαι τόσο αμερόληπτος όσο θα ήθελες να γίνεις, απέναντι στο νόημα της "διαφήμισής" μου προς τους ΟΠ.

Φάνηκε και απο τον χαρακτηρισμό σου για "καιροσκόπους" ενω δεν τους έχουμε δει στον δημόσιο βιο για να τους κρίνουμε ...

Πάντως εγω έχω υποστηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ απο εδώ μέσα δημόσια και κανένας δεν είδα να μου "την λέει".

Όπως φαίνεται κάποια δενδρήλια δεν τ' αφήνουν οι αριστερές τους ρίζες να τεντώσουν τον κορμό τους Ψηλότερα ...

Unknown είπε...

@mirage
Οι κομματικες προτιμήσεις - πολιτικες απόψεις του καθενός είναι απόλυτα σεβαστές. Το δικαίωμα να τις εκφράζεις επίσης.

Κάνοντας χρήση του δικαιώματός σου, αναλαμβάνεις και την υποχρέωση να το ασκείς χωρίς να παραβιάζεις το δικό μου να βρίσκομαι σε ένα χώρο "καθαρό" από χρώματα.

Αν αρχίσουν να ψηφίζουν τα δέντρα΄.. το συζητάμε. Θα βγάλουμεκαι ψηφοδέλτιο.

Καταλαβαίνω τις προθέσεις σου μεν.. αλλά υπάρχουν καταλληλότερα βήματα.

Φιλικά

Ανώνυμος είπε...

Mirage, δεν έχω καμία όρεξη να ξεκινήσουμε τζάμπα αντιπαράθεση. Άλλα είναι αυτά που θα έπρεπε να μας απασχολούν σ' αυτή τη συζήτηση. Το είχα διαβάσει πάντως το post σου πριν γράψω το σχόλιο μου και ειλικρινά δεν είχα υπόψη μου ότι είχες υποστηρίξει ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ μέσα παλιότερα. Το ίδιο θα σου έλεγα και τότε, γιατί δεν πιστεύω ότι είναι σωστό να δίνουμε σ' αυτούς που μας διαβάζουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι αυτή η κοινή προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί είναι καπελωμένη. Ας ψηφίσει ο καθένας μας ό,τι καταλαβαίνει κι ας μην ταυτίζουμε την αγωνία μας για το περιβάλλον με οποιοδήποτε κόμμα θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως οικολογικό. Ακόμα κι αν όντως είναι.

Ο κύριος Τρεμόπουλος πάντως είναι αρκετά γνωστός στο δημόσιο βίο - το ίδιο και οι απόψεις του. Και δεν έστειλαν μόνο σε σένα έκκληση της τελευταίας στιγμής για υποστήριξη της καμπάνιας τους...

Unknown είπε...

780 αυθαίρετα νομιμοποιήθηκαν με την ρύθμιση στη Ζαχαρω..

Άλματα κάνουμε!

ΦΑΝΤΙ είπε...

Nefelikas δεν τον γνωρίζω τον Κο Τρεμόπουλο, αν θέλεις μπορείς να μου στείλεις στο προσωπικό μου eMail 1-2 στοιχεία. Ελπίζω να μην με πιάσει τρεμούλα ... :)

Πάντως διακρίνω μια μόνιμη φοβία για "καπελώματα", πρέπει να την ξεπεράσουμε. Καλώς ή κακώς οι κρίσιμες αποφάσεις θα λαμβάνονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τα επόμενα χρόνια. Το σημαντικό είναι να υπάρχουν εκεί μέσα όσο πιο πολλοί αξιόπιστοι και ικανοί άνθρωποι γίνεται. Το ζήτημα είναι πως θα μπαίνουν όλο και περισσότεροι ΕΝΤΙΜΟΙ άνθρωποι εκεί μέσα και σε άλλες δημόσιες ή διοικητικές θέσεις με Οικολογική συνείδηση ... δεν φταίει το καπέλο αλλά η φόδρα του ...

Συνεχίστε στο θέμα σας ;)

KitsosMitsos είπε...

Όπου ήταν δάσος, θα ξαναγίνει δάσος.
65 στρέμματα στο Μοντ Παρνές. Μερικές χιλιάδες στη Ζαχάρω.
Καλά πάμε. Και τα δάση; Το πράσινο; Το οξυγόνο;
Θα τα ξαναθυμηθούμε σύντομα, στις πλημμύρες.

Ανώνυμος είπε...

Με συγχωρείτε που γυρνάω τη συζήτηση πάλι στα κόμματα και τα καπελώματα, αλλά μόλις πριν από λίγο είδα στην τηλεόραση ένα προεκλογικό σποτάκι του ΠΑΣΟΚ όπου δίπλα στη φράση "είμαστε αποφασισμένοι" έχουν βάλει φωτογραφία από τη συγκέντρωση με τα μαύρα της Τετάρτης 29/8.

Ανέβασα ήδη μια ανοιχτή επιστολή στον Κώστα Λαλιώτη, αλλά δυσκολεύομαι να βρω το mail του. Όποιος θέλει, μπορεί να του την κοινοποιήσει (και στα ΜΜΕ επίσης).

Ανώνυμος είπε...

Που είναι οι κάτοικοι της Ζαχάρως να αντισταθούν;;;;Που είμαστε εμείς να ξεσηκωθουμε;;;; Αυτό είμαστε.....Ένα παθητικό και άβουλο σύνολο που κουνάει δίχρωμες σημαίες κάθε τέσσερα χρόνια...Κάθε 4 χρόνια ξεχυνόμαστε στους δρόμους για ένα ..."κοινό"σκοπό...Είμαστε οτι επιλέγουμε και θα γίνουμε όπως μας θέλουν και τους βολεύει...Δεν φταίνε οι κυβερνήσεις πράσινες ή μπλε...Φταίει το λευκό που έχουμε αφήσει να επικρατεί στις σκέψεις μας και στις συνειδήσεις μας.
Καλή μας μέρα!

Unknown είπε...

Ένα καλό νέο είναι ότι η Ζαχάρω βγήκε στη δημοσιότητα! Χθες στην εκπομπή του Χατζινικολάου αναφέρθηκαν στο θέμα και μάλιστα πήραν τον δήμαρχο όπου μίλησε για ‘ήπια τουριστική ανάπτυξη’. Όταν του ζήτησαν βέβαια να προσδιορίσει το ήπια δεν μπορούσε να απαντήσει … Σήμερα στο ραδιόφωνο μιλούσαν για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι και αυτό μια αρχή …

Unknown είπε...

Σχετικά δημοσιεύματα με την Ζαχάρω:

sto in gr http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=831556&lngDtrID=244

eleftherptipia http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=5109904

kathimerini http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100006_14/09/2007_241150

Ανώνυμος είπε...

oso yparxei kosmos pou mazeyetai sto p Arews kai kounaei shmaies..
Den to perimena to x8esinos kai fovamai ti 8a antikrysw tipota...
Oi kataskeuastikes etairies dinoun tou ypshloterous mis8ous. autes 8a perasoun kai 8a fygoun.
To mellon twn an8rwpwn ths Hleias kremetai apo tis touristikes epixeirhseis, opou 8a ksekolwnontai gia ena eksamhno kai to upoloipo eksamhno 8a plhrwnontai ta 400 eyrw tou tameiou anergeias.

Ανώνυμος είπε...

Το κράτος χτίζει στη Ζαχάρω και εμείς το γυρίσαμε στην πολιτική συζήτηση. Αλλά αφού αυτό είναι το κλίμα των ημερών σας λέω ότι για τους Ο.Π. διάβασα τα διάφορα σχετικά post και άρθρα και κατέληξα πάλι στο ίδιο συμπέρασμα. Στην Ελλάδα και η κουτσή Μαρία θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική και να κάνει κόμμα γιατί πιστεύει ότι θα σώσει τον τόπο. Είμαι υπέρ του να μπούνε μικρά κόμματα στην βουλή αλλά οι Ο.Π. δεν με έπεισαν. Θέλω να δω το πολιτικό τους πρόγραμμά τους και όχι βιντεάκια για το περιβάλλον. Τέλος πάντων έχω ακόμα δύο μέρες να κατασταλάξω διότι λευκό ή άκυρο δεν θα ρίξω.

Alexandra είπε...

ΑΧ mono pote tha pethano den ksero... Tin bradia tis sigentrosis eixa ayti tin koubenta me enan filo mou, toy elega akribos ayta kai mou elege oti eimai iperboliki. Nomiza oti tha to ksekinoysan se ena dio xronia alla ayto;i den exoun iero kai osio, pano sta ptomata xtizoun, prin toys kanoun ta saranta

Ανώνυμος είπε...

@freelancer

Δεν εχω σκοπο να υποστηριξω καποιον, αλλα στο σαιτ τους οι ΟΠ εχουν αναλυτικα το προγραμμα τους

www.ecogreens.gr

Ανώνυμος είπε...

@Butterfly
Ναι το είδα αφού έγραψα το προηγούμενο post. Ευχαριστώ πάντως.

ΦΑΝΤΙ είπε...

Freelancer εδω βρίσκεται η Χάρτα των Πρασίνων

http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=11

Και εδω θα βρείς το Πρόγραμμα των ΟΠ

http://www.ecogreens.gr/ekloges/egfiles/Perilipsi_Programmatos.html

Αλλά μην περιμένεις να ξετρελαθείς .... έχουν και έχουμε όλοι μας πολύ μακρύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη!

Πάντως εκτός απο το Λαχανί, καλό είναι και το Ντοματί, ιδιαίτερα το Βιολογικής Προελεύσεως ;)

Nenefelikas νομίζω είμαστε ok με την διατύπωση τώρα, ε;

Ανώνυμος είπε...

@Mirage

Thanx για τα Links.

Δεν περιμένω να ξετρελαθώ. Κανένας δεν με ξετρελαίνει όταν μιλάμε για πολιτικούς. Όλοι έχουν πολύ δρόμο. Και αυτοί που είναι πάνω τώρα και οι προηγούμενοι και όλοι. Γι’ αυτό δυο μέρες πριν τις εκλογές και ακόμα δεν έχω κατασταλάξει. Πολλοί θα με πούνε ανόητο που δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Εγώ δεν ψηφίζω βάση οικογενειακής παράδοσης ή για να μην στενοχωρήσω τον γνωστό που κατεβαίνει για υποψήφιος. Αν δεν αξίζει θα πάρει αρχ… Δεν είμαι από αυτούς που όποτε και να τους ρωτήσεις μέσα στην τετραετία τι ψηφίζουν θα σου απαντήσουν χωρίς να το σκεφτούν. Για μένα η απόφαση της ψήφου είναι μια δυναμική διαδικασία η οποία μεταβάλλεται συνέχεια. Έχω δυο μέρες ακόμα. Θα βρω την άκρη.

Hristos G. K. είπε...

SAX o δήμαρχος στην Ζαχάρω ήταν τροχονόμος και αποσπασμένος πολλά χρόνια ως μπράβος του μακαρίτη του Γιαννόπουλου. Κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με διάφορα να τον συνοδεύουν....

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Να πώ οτι δεν το περιμέναμε, ψέματα θα πω ( θυμάστε άλλωστε τα άρθρα μου στο "προχειρο τετράδιο"). Απλά δεν περίμενα οτι θα ξεκινούσε τόσο σύντομα και απροκάλυπτα.
Κάτι τέτοια ανοίγουν την όρεξη στους επόμενους εμπρηστές, του χρόνου το καλοκαίρι...

Ανώνυμος είπε...

νομιζω οτι απο την βουβη διαμαρτυρια για τα καμμενα θα πρεπει να περασουμε στην λαλιστατη διαμαρτυρια για την ολη τροπη που παιρνει το πραμα στη Ζαχαρω. Μην αφησουμε να καταληστεψουν πανω στον πονο των ανθρωπων εκει κατω. Προτεινω συγκεντρωση διαμαρτυριας παλι στο συνταγμα στις 19 Σεπτεμβρη. Δεν πρεπει να τους περασει.

Random Hate είπε...

Εντυπωσιακό. Εκεί που πιστεύει κανείς πως δεν μπορεί να εκπλαγεί άλλο από τις απροκάλυπτες αυθαιρεσίες και υποκριτικές δηλώσεις της (κάθε) κυβέρνησης, ξεπερνούν τον εαυτό τους.

Για την περίπτωση που ο μέσος ψηφοφόρος δεν έχει "μουδιάσει" τελείως από την βροχή καταγγελιών και λάσπης μεταξύ κομμάτων, εκτύπωση των πρακτικών του Συμβουλίου και ανάρτηση έξω από τα εκλογικά κέντρα. Σε λίγο οι συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα θα γίνουν τουριστικό αξιοθέατο σαν τους τσολιάδες.

Τι να πείς...