Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

Με αφορμή το Blog Action Day

Θα ήταν πραγματικά υπέροχο αν με μια απλή δημοσίευση σε ένα μπλογκ μία συγκεκριμένη μέρα σε παγκόσμιο συντονισμό ξεμπερδεύαμε με το οικολογικό ζήτημα. Καθώς όμως βιώνουμε καθημερινά τα οικολογικά προβλήματα τόσο της χώρας όσο και του πλανήτη ολόκληρου, ΟΛΟΙ εμείς που ασχολούμαστε με το oikologio.gr νίωθουμε ότι είναι ανάγκη να κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα, δηλαδή να περάσουμε στην αρχικά προσωπική και μετά στη συλλογική ενεργοποίηση. Καθώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ ότι η λύση του δε θα έρθει από κάποιους εκεί ψηλά αλλά από όλους εμάς εδώ κάτω, το σύνθημα που βάζουμε είναι απλό : ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.

Το oikologio.gr είναι ένα πείραμα. Ένα πείραμα που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει στο Ελληνικό διαδίκτυο, τουλάχιστον σε τέτοιο εύρος και με τέτοια διάρκεια. Από τη δημιουργία του μπλογκ anadasosi και της mailing list αυτού μετά τις φωτιές της Πάρνηθας, από τη σύσταση του δικτυακού κόμβου oikologio.gr, που σχεδόν συνέπεσε με το ολοκαύτωμα του Αυγούστου, από τη συγκέντρωση με τα μαύρα στο Σύνταγμα, μέχρι και σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.Όλοι εμείς που ασχοληθήκαμε με αυτή την προσπάθεια καταφέραμε σταδιακά να εξαϋλώσουμε τους ψηφιακούς μας εαυτούς και να συλλογικοποιήσουμε τη φυσική μας παρουσία, καταφέραμε να περάσουμε από το ατομιστικό μοντέλο δημοσίευσης σε ένα απλό μπλογκ στο συλλογικό μοντέλο συμμετοχής σε ομάδες εργασίας, συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, εθελοντικές δράσεις, συλλογή υπογραφών, επαφή με οργανώσεις, ηλεκτρονικές διαμαρτυρίες, επιστημονικές ημερίδες, εκθέσεις φωτογραφίας, ακτιβιστικές ενέργειες, καλλιτεχνικά εργαστήρια κτλ. Με κοινή συνείδηση το να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, ΟΛΟΙ όσοι συμμετείχαμε, βάλαμε και βάζουμε ο καθένας το λιθαράκι του και αυτό το λιθαράκι μετατρέπεται σε συλλογική πράξη και σε διαρκή κίνηση.

Πως είναι δυνατό μία συλλογική κίνηση άγνωστων μέχρι τώρα ανθρώπων και με ζωή μόλις δύο μηνών να παράγει δράση σε τόσα πολλά επίπεδα ταυτόχρονα ; Η απάντηση έρχεται από τη λειτουργία μας. Σεβόμενοι την ατομικότητα όσων συμμετέχουν λειτουργούμε όσο το δυνατόν πιο αμεσοδημοκρατικά. Δημιουργώντας ομάδες εργασίας, στις οποίες συμμετέχει όποιος ενδιαφέρεται, γεννούμε χωρίς κεντρικό σχεδιασμό καθημερινά δράσεις, τις οποίες μετά στηρίζει όποιος θέλει από την ομάδα. Με οριζόντιες δομές και σαφή διαχωρισμό από κάθε είδους εξουσίες, τόσο στο εσωτερικό μας όσο και εξωτερικής φύσης, πολιτικές ή οικονομικές, καταφέρνουμε κανείς και τίποτα να μη μπορεί να χρησιμοποιήσει την ανιδιοτελή προσφορά του καθενός και κατ’ επέκταση της ομάδας για προσωπικό, κομματικό, πολιτικό όφελος και προβολή.

Φανταστείτε λοιπόν μία γειτονιά, όχι σαν αυτές που έχουμε συνηθίσει, ή καλύτερα μία πλατεία, όπου όλοι συζητούν με όλους με κριτήριο τη δράση για το περιβάλλον και με μέσο ό,τι μας ενώνει, κάνοντας στην άκρη ό,τι μας χωρίζει. Φανταστείτε μία πλατεία με γραμμένα παντού συνθήματα για την οικολογία, τη φύση, τη ζωή και κυρίαρχο το ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ. Αυτή η πλατεία είναι το oikologio.gr

Δε γράφουμε αυτό το ποστ ως προσωπική πρόσκληση σε εσένα που το διαβάζεις, για να ασχοληθείς με το oikologio.gr. Έτσι και αλλιώς δεν επικαλεστήκαμε ποτέ την απόλυτη αλήθεια για το πείραμά μας. Το γράφουμε όμως ως πρόσκληση προς εσένα να ενεργοποιηθείς, να ξεσηκωθείς γιατί δεν πάει άλλο, να αλλάξεις ρότα την ύστατη στιγμή που ο πλανήτης ερημώνεται. Έτοιμες συνταγές για το τι και πως θα το κάνεις αυτό δεν υπάρχουν ή τουλάχιστον υπάρχουν αλλά εσύ θα βρείς ποια σου ταιριάζει και ποιά πιστεύεις ότι είναι η πιο σωστή. Ο πλανήτης δε μπορεί να περιμένει.

4 σχόλια:

Hades είπε...

Χαιρομαι να υπάρχει κόσμο που ΔΕΝ ξεχνάει τα πραγματικά σημαντικά και που ΔΕΝ ασχολείται με ηλίθια πράγματα. αλλώτρια ως επί τω πλείστω. Προσωπικά προσπαθώ άπό τη μεριά μου πολλά, προσπαθώντας μάλιστα να γίνομαι όσο το δυνατόν περισσότερο... ενοχλητικός. :)
ΑΚόμη κι αν το ενλόγω άρθρο πουγράφετε εκκληφθεί ως... προσωπική πρόσκληση, νομίζω δεν θα έπρεπε να σας ενοχλήσει ιδιαίτερα. Το να ξυπνήσει έστω κι ένας, είναι μεγάλο κέρδος, διότι θα δείξει ότι αύριο μπορεί να ξυπνήσει κι άλλος.
Αν θέλετε, ρίξτε μια ματιά σε αυτό. Αφορά άμεσα και το θέμα μα και κυρίως και όλους μας.

Ανώνυμος είπε...

Όμορφο κείμενο inlove. Θα ήθελα να το έχω γράψει εγώ :-)

Υ.Γ. Ξέρει κανείς πού εξαφανίστηκε το stat counter της σελίδας μας;

Δημήτρης (mitSOS) είπε...

blog action day για το περιβάλλον....ωραία ιδέα και εγώ σήκωσα μπανεράκι στο μπλογκ μου....
ΟΜΩΣ...το έψαξα λίγο...
Διαφημιστική εταιρεία από πίσω...http://eden.cc

δύσκολη εποχή για ρομαντικούς ακτιβιστές....
Τελικά καλά λένε πως πρέπει να καταργηθουν αυτές οι παγκόσμιες μέρες για το...τον...την...
Πιο πολύ μνημόσυνο μυρίζουν, ενοχικές γιορτές και καταναλωτικές παγίδες όπως του Αγ.Βαλεντίνου..

Ανώνυμος είπε...

Ωραία πήγε η μέρα για το περιβάλλον, αλλά 4 μέρες μετά αεροπλάνα ψεκάζουν όλον τον Αττικό ουρανό και δεν ακούγεται πουθενά! Ας μας πουν επιτέλους γιατί ψεκάζουν, αφού στην Αθήνα δεν υπάρχουν χωράφια για ψέκασμα!! Έχω προσέξει οτι ψεκάζουν πάντα όταν περιμένουν κακοκαιρία. Μήπως γι' αυτό έχει σταματήσει να βρέχει;