Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

Οδοιπορικό στην Ηλεία













Το περασμένο Σάββατο έξι από εμάς κατεβήκαμε στην Ηλεία.

Στόχος της καθόδου μας ήταν να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους της Ηλείας που, μετά την καταστροφή, αποφάσισαν να αγωνιστούν για τη διάσωση της φύσης και τη διεκδίκηση των ζωών τους. Στόχος μας επίσης ήταν να κάνουμε ένα οδοιπορικό στα καμμένα, για να δούμε το εύρος της καταστροφής αλλά και τα έργα που γίνονται εκεί. Φυσικά κατεβήκαμε και για να γνωριστούμε αλλά και για να περάσουμε καλά.

Από αυτή την "εκδρομή-περιπέτεια" έχουμε να πούμε τα καλύτερα. Στην πρώτη μας στάση, ένα χωριό απέξω από τον Πύργο, είχαμε διεξοδική συζήτηση με μέλος της Επιτροπής Αγώνα για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ηλεία και για τις λύσεις που τελικά έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία, οι οποίες απέχουν πάρα πολύ από τις λύσεις που σχεδιάζονται από το κράτος. Βασικό μήνυμα που βγήκε από τη συνάντηση ήταν το ότι η επικαιρότητα ασχολείται αποκλειστικά με το τι λένε οι πολιτικοί, αφήνοντας έτσι δίχως φωνή τον απλό κόσμο της Ηλείας και κουκουλώνοντας ουσιαστικά τις ανάγκες και τα προβλήματά του. Δεύτερη στάση μας ήταν ο κοινωνικός χώρος ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ, όπου κάναμε συνέλευση όλοι μαζί με τον εκεί κόσμο, ανταλλάξαμε ιδέες, συζητήσαμε για το πως μπορούμε να βοηθήσουμε ως οικολόγιο κτλ. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η κατάκτηση εμπιστοσύνης μεταξύ της ομάδας μας και της Επιτροπής και η υπόσχεση για αλληλεγγύη αλλά και παροχή κάθε είδους βοήθειας, επιστημονικής και πρακτικής από μέρους μας. Στην συνέχεια και μέσα στα περιθώρια που μας άφηνε ο λίγος χρόνος, που απέμενε, καταφέραμε να κάνουμε ένα οδοιπορικό στα καμμένα και να πάρουμε μία πικρή γεύση από την καταστροφή (φώτο σε λίγο). Το τέλος της ημέρας μας βρήκε να τα πίνουμε σα παρέα (όχι ο οδηγός-χικ) σε μεζεδοπωλείο της περιοχής.

Η γενική εντύπωση της καθόδου μας στην Ηλεία είναι ότι κάτι κινείται εκεί και μάλιστα κάτι με τα χαρακτηριστικά που εμείς έχουμε και θέλουμε. Η βοήθειά μας (επιστημονική, νομική υποστήριξη, φυσικές παρουσίες, δημοσιοποίηση, ενημέρωση) σε αυτούς που αγωνίζονται στην εκεί τοπική κοινωνία μπορεί πραγματικά να προσθέσει κάτι σημαντικό στη διάσωση της φύσης της Ηλείας και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων εκεί. Η πρώτη γέφυρα φτιάχτηκε. Επόμενη στάση : Ασωπός.

ΥΓ. Ανεπιβεβαίωτες φήμες θέλουν φίλο μας , που συμμετέχει ενεργά στο οικολόγιο, να σχεδιάζει ντοκυμανταίρ για την καταστροφή στην Ηλεία και τους αγώνες που έρχονται.

3 σχόλια:

cangelo είπε...

Πολύ ωραία όλα αυτά. Είναι σημαντικό να υπάρχει επιστημονική επάρκεια και οργανωμένες ενέργειες.

iQfish είπε...

well done boys & girls..

κρατα τε μας ενημερους ..

Rodia είπε...

Για αυτό εδώ, γνωρίζεις κάτι?
http://www.ked.gr/website/index.php?MDL=pages&SiteID=360
(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΖΑΧΑΡΩΣ)