Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Ενημερωτικό Δελτίο Οικολογίου Νο 3

Ενημερωτικό Δελτίο Οικολογίου Νο 3, Μάιος 2008

Αγαπητά μέλη και φίλοι του Οικολογίου, το καλοκαίρι έφτασε.

Εάν δε θέλουμε να είναι πύρινο όπως το προηγούμενο. Εάν δε θέλουμε να είναι στεγνό και άνυδρο.

Εάν δε θέλουμε να είναι ασφυκτικό.


Ι. Αφιέρωμα: Λιθάνθρακας

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις που αφορούν στην κατασκευή νέων λιθανθρακικών μονάδων στην Ελλάδα, το Οικολόγιο ήρθε σ' επαφή με τους "Πολίτες κατά του λιθάνθρακα", μια συλλογική κίνηση τοπικών ομάδων που διεκδικούν ένα καλύτερο περιβάλλον. Θεωρούμε και εμείς, όπως τεκμηριώνεται από μελέτες και επιστημονικές δημοσιεύσεις, ότι η καύση του λιθάνθρακα είναι επιβλαβής και επιβαρυντική, όχι μόνο για τους τόπους εγκατάστασης των μονάδων αλλά για όλη τη χώρα. Με τον τρόπο μας λοιπόν στηρίζουμε την προσπάθεια των "Πολιτών κατά του Λιθάνθρακα" αφιερώνοντας το 3ο newsletter μας στον αγώνα τους ενάντια στο λιθάνθρακα, επιδιώκοντας τόσο τη σφαιρική ενημέρωση και αφύπνιση όλων μας, καθώς και την ανάδειξη και ενίσχυση της συλλογικής προσπάθειας για θέματα που αφορούν τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και το σύνολο της χώρας.

Ευχαριστούμε θερμά την κίνηση "Πολίτες κατά του λιθάνθρακα" που μας παρείχε το υλικό για το αφιέρωμα αυτό. Ελπίζουμε η ολοκληρωμένη αυτή δημοσίευση να συμβάλλει στον αγώνα τους για καθαρότερο περιβάλλον και ασφαλείς συνθήκες ζωής.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ


www.lithanthrakas.wordpress.com - email: lithanthrakas@gmail.com

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

Για περισσότερα διαβάστε τα ακόλουθα:

Ολόκληρο το ιστορικό της κινητοποίησης των πολιτών ενάντια στο λιθάνθρακα με στοιχεία και αναφορές

Επιστημονικές πληροφορίες & αιτιάσεις που τεκμηριώνουν την βασιμότητα της εναντίωσης των πολιτών στις λιθανθρακικές μονάδες παραγωγής ρεύματος - (Ευχαριστούμε πολύ τον Δήμο Κηρέως για την συνεχή πληροφόρηση.)

Περιβαλλοντικές οργανώσεις - Επιστημονικοί φορείς και πολίτες που τάσσονται στο πλευρό των Πολιτών κατά του Λιθάνθρακα - Σύνδεσμοι κλπ.

ΙΙ. Δράσεις και συμμετοχές του Οικολογίου

1. Πανελλαδική ποδηλατοπορεία 6/4/2008

Ανέλπιστη επιτυχία είχε η Ποδηλατοπορεία που οργανώθηκε για πρώτη φορά σε πανελλαδική κλίμακα από τοπικές ομάδες και κινήσεις ποδηλατών. Χιλιάδες ποδηλάτες από όλη τη χώρα βγήκαν στους δρόμους και έδειξαν έμπρακτα την αντίθεσή τους στην παντοκρατορία του ΙΧ, στον παραλογισμό και την ανικανότητα των ιθυνόντων που έχουν καταδικάσει το ποδήλατο, αυτό το ιδανικό για τις αστικές μετακινήσεις μέσο, στην αφάνεια ενώ επιμένουν να υποστηρίζουν το ΙΧ.

 2. Πρωτομαγιά στο 'Αλσος Νέας Φιλαδέλφειας.
Έπειτα από πρόσκληση των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας της Ν. Φιλαδέλφειας και με την ευγενική παραχώρηση ενός περίπτερου από τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας, το Οικολόγιο συμμετείχε στις εκδηλώσεις του εορτασμού της Πρωτομαγιάς που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Απρίλη 2008 και 1 Μαΐου 2008 στο Πάρκο της Ν. Φιλαδέλφειας.

3. Οικολόγιο & Πυρηνική Ενέργεια

Με αφορμή την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Βρεττός, το Οικολόγιο σύνταξε ένα κείμενο με τις θέσεις και τις απορίες του για το θέμα της πυρηνικής ενέργειας.

4. Ανακύκλωση και παιδιά

Το Οικολόγιο προώθησε το κείμενο που συνέταξε με απλές οδηγίες ανακύκλωσης για παιδιά, στα ελληνικά σχολεία.

IΙΙ. Άλλα νέα - επικαιρότητα

1. Ανοιχτή Συναυλία στο Σύνταγμα αφιερωμένη στις κλιματικές αλλαγές

Στις 9 Μαΐου, ώρα 20:30, όλοι μαζί στο Σύνταγμα στην ανοιχτή συναυλία αφιερωμένη στις κλιματικές αλλαγές! Ο Νίκος Αλιάγας, πρέσβης καλής θελήσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα παρουσιάσει αυτήν την εκδήλωση, στην οποία θα συμμετάσχουν γνωστοί Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες όπως (κατ' αλφαβητική σειρά) η Ευρυδίκη, ο Δημήτρης Κοργιαλάς, ο Νίνο, η Τάμτα, οι C-Real από την Ελλάδα, καθώς και ο Dany Brillant, ο Adam Cohen, η Demi Evans, και η Julie Zenatti από το εξωτερικό.

2. Οι τοπικές κοινωνίες αντιστέκονται. Δράσεις για την προστασία του Αμβρακικού

Άνθρωποι από τις γύρω περιοχές βρέθηκαν και καλλιέργησαν αρχικά την ιδέα και στην συνέχεια τη συνεργασία για την δημιουργία από κοινού δράσεων στην προσπάθειά τους να σταματήσουν την επέλαση της μολυσματικής ανάπτυξης και την προπαγάνδιση της κατάστασης. Αποφασίσθηκε να οργανωθούν μικρές εκδηλώσεις (μικροφωνικές, μοίρασμα εντύπων, προπαγάνδα) σε γειτονικές πόλεις όπως η Άρτα, το Αγρίνιο και στο Μενίδι (Αιτωλοακαρνανίας). Εκδόθηκαν μια κοινή προκήρυξη και μια αφίσα καταγγελίας. Το τέλος αυτών των δράσεων και η αρχή των επόμενων θα ολοκληρωθεί με μία κεντρική εκδήλωση στην Αμφιλοχία στις 11 Μαΐου. Στην Αμφιλοχία βρίσκεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Αμβρακικό, βρίσκονται εκεί οι αποθήκες καυσίμων μεγάλων εταιρειών (ΕΚΟ και SHEL) που απειλούν με ολοκληρωτικό αφανισμό τον Αμβρακικό.

3. Σειρά εκδηλώσεων "Unbuilt / Άκτιστο"

Με αφορμή τη σειρά εκδηλώσεων ?Unbuilt / Άκτιστο? που ξεκινά το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με την Sarcha / Αρχιτεκτονικοί αγωγοί ανακοινώνουμε την έναρξη του project: Firesundercontrol που εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Μαΐου. Παράλληλα από το δικτυακό αυτό τόπο το project θα ανοίξει ένα δημόσιο διάλογο σχετικά με το θέμα των πυρκαγιών, το Άκτιστο / Δυνάμει κτισμένο και το περιβάλλον. Η συνέχεια που θα ακολουθήσει θα διαμορφωθεί από τη συμμετοχή σας.

4. Πάρνηθα, ένα χρόνο μετά...

Ένα σχεδόν χρόνο μετά το ολοκαύτωμα της Πάρνηθας - μέσα στη γενικευμένη αδιαφορία, σιωπή και συνενοχή για ό,τι συμβαίνει στο μεγάλο βουνό που υψώνεται πάνω από την Αθήνα- το Καζίνο, εγκατεστημένο μέσα στην καρδιά του Δρυμού, συνεχίζει απρόσκοπτα την ολότελα ασύμβατη με την προστασία του ορεινού οικοσυστήματος λειτουργία του, αναπτύσσει μια προκλητική διαφημιστική καμπάνια για να προσελκύσει νέα θύματα στη βιομηχανία του τζόγου που απλώνεται σαν καρκίνωμα στο βουνό, και ξεκίνησε επιπλέον τα αναμενόμενα μεγάλα κατασκευαστικά έργα, ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, για την ανάπλαση κι επέκτασή του στην κορφή Μαυροβούνι, εκεί που άλλοτε απλωνόταν το παρθένο ελατόδασος.

5. Επιστημονική Κριτική του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου

Εν' όψει της επικείμενης εγκρίσεως και εφαρμογής του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο Περιβάλλον και την Βιώσιμη Ανάπτυξη της Χώρας, το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος έκρινε αναγκαίο να υποβληθεί το Σχέδιο αυτό στον προσήκοντα ειδικό επιστημονικό έλεγχο, ώστε να γίνουν φανερές οι ελλείψεις και αδυναμίες του που πρέπει να διορθωθούν. Για τον σκοπό αυτό, το Επιμελητήριο, στα πλαίσια του Διαρκούς Σεμιναρίου για την καλλιέργεια και διάδοση των Αρχών και Αξιών της Βιωσίμου Αναπτύξεως, οργάνωσε την Παρασκευή 18 Απριλίου ειδική Ημερίδα με θέμα την "Επιστημονική Κριτική του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου", στην Αίθουσα Μεγάλων Ευεργετών του Λαϊκού Πανεπιστημίου της Εταιρείας των Φίλων του Λαού (Ευριπίδου 12, Αθήνα).

6. ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι.

Διαβάστε για την άρνηση της εγκατάστασης χώρου υγειονομικής ταφής των αποβλήτων (ΧΥΤΑ) στο Καρβουνάρι.

7. Ο Αγώνας του Θριασίου.

Ο Όμιλος ΕΛΠΕ, επιχειρεί απατηλά να παρουσιάσει ως "πράσινη επένδυση" και σωτήρια λύση για το περιβάλλον της Ελευσίνας, της Μάνδρας, της Μαγούλας, της Ν. Περάμου, του Θριάσιου ολόκληρου το χειρότερο, όλων των εποχών, επεκτατικό σχέδιο του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ!

8. Ενέργεια από... ήλιο και νερό.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ηλιακό θερμικό αντιδραστήρα , δυναμικότητας 100 KW, στον κόσμο και δικαιολογημένα συγκεντρώνει τα βλέμματα ερευνητών (αλλά και επενδυτών) απ? όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο το εγκωμιαστικό δημοσίευμα του έγκυρου περιοδικού Chemistry World (τεύχος Απριλίου 2008). Στην καρδιά του προγράμματος βρίσκεται η ομάδα του προγράμματος Hydrosol, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Ντεκάρτ το 2006, αποκαλούμενο και «ευρωπαϊκό Νομπέλ» για την έρευνα. Συντονιστής είναι ο δρ Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών του ΕΚΕΤΑ.

9. Πτήση με "ηλιακή ώθηση".

 Θέλει να κάνει το γύρο του κόσμου με αεροπλάνο, χωρίς να καταναλώσει ούτε μια σταγόνα κηροζίνης. Ο λόγος για τον Ελβετό Μπερτράν Πικάρ, ο οποίος θα προσπαθήσει να πετάξει με αεροσκάφος, τα φτερά του οποίου θα έχουν ειδικό σχεδιασμό ώστε να «φυλακίζουν» την ηλιακή ενέργεια.

Σχετικός σύνδεσμος και εδώ .

ΙV. Υπογράψτε!

1. Συλλογή υπογραφών για την ανέλκυση του Sea Diamond.

Το Sea Diamond είναι πραγματικά, μια τοξική βόμβα βυθού. ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ. ΨΗΦΙΣΤΕ.

2. Όχι κατασκευή θερμοηλεκτρικού εργοστασίου.

Διαμαρτυρία προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την "κατασκευή θερμοδυναμικού εργοστασίου" σε προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού καταλόγου του Ευρωπαϊκού Οικολογικού δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR2540002 (Βάτικα & Ελαφόνησος) που ξεκίνησε η κ. Anita Pecher από την Β. Ευρώπη. ΨΗΦΙΣΤΕ .

V. Φιλοζωικά Νέα

1. Κοντά στο θάνατο εκατοντάδες φώκιες
 Κοντά στο θάνατο βρίσκονται στις ακτές της Βαλτικής εκατοντάδες μικρές φώκιες εξαιτίας τους ψύχους, φαινόμενο που θεωρείται ότι αποτελεί συνέπεια των κλιματικών αλλαγών, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF.

2. Κυνήγι φώκιας & Ευρωπαϊκά μέτρα κατά του Καναδά
Την επιβολή ακόμη και εμπορικών κυρώσεων φαίνεται ότι εξετάζει η Κομισιόν κατά του Καναδά, λόγω των απάνθρωπων μεθόδων με τις οποίες θανατώνονται οι νεαρές φώκιες, η γούνα των οποίων είναι περιζήτητο εξαγωγικό προϊόν.

3. Μελισσών κατάρρευση
Το σύνδρομο κατάρρευσης των μελισσοκοινωνιών έχει ήδη πλήξει βαρύτατα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, ενώ έχουμε κρούσματα και στην Ευρώπη - ευτυχώς όχι στην Ελλάδα. Μια ενδεχόμενη κατάρρευση των μελισσών θα φέρει κατάρρευση και της τροφικής αλυσίδας και της οικονομίας, ενώ ως βασικός ένοχος φέρεται ο άνθρωπος.

VΙ. Η συμβουλή του Μήνα

ΝΕΡΟ


Θεωρούμε την πρόσβαση σε καθαρό νερό τόσο δεδομένη που σπανίως σκεφτόμαστε πώς θα ήταν η ζωή χωρίς αυτό. Δεν έχουν όλοι όμως νερό ανοίγοντας μια βρύση. Κάθε πρωί χιλιάδες άνθρωποι περπατούν μακρινές αποστάσεις για να προμηθευτούν νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες.

Διδάξετε τα παιδιά σας να μεταχειρίζονται το νερό με σεβασμό. Οι βρύσες στο μπάνιο και στα λάστιχα των κήπων ή των μπαλκονιών δεν είναι παιχνίδια. Μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν με το τρεχούμενο νερό ? είναι μια υπερβολική σπατάλη ενός σημαντικού φυσικού πόρου της Γης.

Φροντίστε να ελέγξετε το σύστημα ύδρευσης (σωληνώσεις, βρύσες) σας για διαρροές, ελέγξτε και το ρολόι της ΕΥΔΑΠ τόσο για διαρροές όσο και για σωστή καταμέτρηση.

Χρησιμοποιήστε όσο νερό σας χρειάζεται, όχι περισσότερο. Για τις διάφορες καθημερινές δραστηριότητές σας μην αφήνετε τις βρύσες ανοιχτές όσο πλένεστε.

Γεμίστε τελείως τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων πριν τα χρησιμοποιήσετε, εξοικονομείτε νερό, ενέργεια και χρήματα.

Ποτίστε τα λουλούδια σας ή πλύνετε το αυτοκίνητό σας με το νερό που ξεπλύνετε τα λαχανικά σας ή με νερό βροχής, βάζοντας έναν κουβά ή άλλο οικιακό σκεύος στην υδρορροή. Χρησιμοποιήστε ποτιστήρι ή κουβά αντί για το λάστιχο.

Μην πλένετε τα μπαλκόνια και τις αυλές με τρεχούμενο νερό, αν χρειάζεστε το νερό ρίξτε το με κουβά και όχι με το λάστιχο.

Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να διαφυλάξουμε τους μικρούς μας θησαυρούς. Τα δάση, το νερό, τον αέρα, την ενέργεια.

Το περιβάλλον μας χρειάζεται όσο το χρειαζόμαστε. Ας μην το ξεχνάμε...

Η Ομάδα του Οικολογίου


www.oikologio.gr
info@oikologio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: