Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2007

Γεμίστε την Αθήνα πάρκα!

Με δεδομένες τις καταστροφές στα περιαστικά δάση της Αθήνας το φετινό καλοκαίρι (Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός), καλό θα ήταν να ξανασκεφτούμε μια ριζικά διαφορετική εκμετάλλευση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, που είχε διατυπωθεί ήδη από το 2001.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε προ μηνός τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου έκτασης τουλάχιστον 5.000 στρεμμάτων στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου. Την ίδια ανακοίνωση είχε κάνει τον Φεβρουάριο 2001 ο κ. Σημίτης και την επανέλαβε τον Απρίλιο 2003. Η απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει 5.000 στρέμματα του αεροδρομίου του Ελληνικού σε μητροπολιτικό πάρκο είναι μια απίστευτη επίδειξη ματαιοδοξίας νεόπλουτων, τρανή απόδειξη βαθιάς πνευματικής κούρασης και έλλειψης τόλμης, οράματος και νέων ιδεών για την Αθήνα, την Ελλάδα και την πολιτική.

Aυτό που χρειάζεται η πρωτεύουσα είναι να δημιουργηθούν 20-25 πάρκα των 100 στρεμμάτων (ή και περισσότερα μικρότερα) στις διάφορες πυκνοκατοικημένες και χωρίς το ελάχιστο πράσινο περιοχές. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, το Πεδίο του Άρεος είναι περίπου 40 στρέμματα. Τέτοιους κήπους –κοντά στο σπίτι τους- χρειάζονται οι μητέρες με τα παιδιά τους και όχι ένα απροσπέλαστο και άρα άχρηστο γι’ αυτές μεγαλεπήβολο πάρκο στα προάστια, το οποίο ουσιαστικά θα προσφέρει μόνο στους περίοικούς του.

Αν η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να έχει το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης δεν έχει παρά να φροντίσει να γίνουν πάρκο οι καμένες υπώρειες του Υμηττού (πριν ανεχθεί την αυθαίρετη δόμηση τους) και η κορυφή του Υμηττού, όπου σήμερα υπάρχει ένα πάρκο αυθαίρετων κεραιών (πάρκο του Υπουργού Επικρατείας και ΜΜΕ). Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι στο πάρκο του αεροδρομίου θα φυτευτούν μόλις 36.800 δέντρα και 17.500 θάμνοι (αναλογούν 7 δέντρα και 3 θάμνοι σε κάθε στρέμμα πάρκου, πυκνότητα αστεία φυσικά)! Αντίθετα, καθολική αναδάσωση του Υμηττού, που θα απαιτήσει τη φύτευση ενός και πλέον εκατομμυρίου δέντρων, θα ήταν ένα απείρως χρησιμότερο για την υγεία και την αναψυχή των Αθηναίων έργο από το κακής έμπνευσης μεγαλεπήβολο και σε μεγάλο βαθμό άχρηστο πάρκο στο αεροδρόμιο.

Η έκταση του παλαιού αεροδρομίου είναι 5.200 στρέμματα. Αν το 50% της έκτασης δοθεί σε κοινή χρήση (1600 στρέμματα για δρόμους, πλατείες και 1000 στρέμματα για πάρκα και κήπους), τα υπόλοιπα 2.600 στρέμματα ως οικοδομήσιμα οικόπεδα έχουν αξία που με βεβαιότητα υπερβαίνει τα 4 δισεκατομμύρια €. Το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων € αρκεί για την απαλλοτρίωση περισσότερων από 20 εκτάσεων των 100 στρεμμάτων στις πυκνοκατοικημένες και υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας και τη διαμόρφωση τους σε ισάριθμα λειτουργικά πάρκα. Η Κυψέλη μπορεί να αποκτήσει πάρκο. Το ίδιο και ο Κολωνός, το Περιστέρι, το Αιγάλεω κ.ο.κ. Η αναβάθμιση και της ποιότητας ζωής και της οικονομικής αξίας όλων των σήμερα υποβαθμισμένων περιοχών θα είναι άμεση και εντυπωσιακή.

Ταυτόχρονα η δημιουργία ενός νέου πολυτελούς προαστίου και η κατακόρυφη αναβάθμιση είκοσι περιοχών του λεκανοπεδίου (εκεί όπου θα δημιουργηθούν τα νέα πάρκα) θα δώσει διέξοδο υψηλής ποιότητας κατοικίας στις ομάδες του πληθυσμού που την αναζητούν, αποσυμφορώντας την έντονη οικιστική πίεση που σήμερα οδηγεί στην ανομία, τις καταπατήσεις, την αυθαίρετη δόμηση σε όλη την Αττική και την άσκηση τρομακτικών πιέσεων για να επιτραπεί η καταστρεπτική τσιμεντοποίηση της περιοχής των Μεσογείων, καθώς και των δασών του Λεκανοπεδίου.

Τέτοιες ευκαιρίες για την αναμόρφωση μιας ολόκληρης πόλης δεν ξαναπαρουσιάζονται και θα είναι έγκλημα σε βάρος και των σημερινών και των μελλοντικών κατοίκων της Αθήνας, να στερηθούν της ευκαιρίας να αποκτήσουν προσβάσιμους χώρους πρασίνου σε κάθε περιοχή της.

Ελπίζω αυτή η πρόταση (η οποία υπάρχει ολοκληρωμένη και μελετημένη από πολεοδόμους από το 2001) για μια συνολική αναβάθμιση όλων των περιοχών του Λεκανοπεδίου να βρει ανταπόκριση από τους πολίτες, αφού οι διαχειριστές της εξουσίας την απορρίπτουν εδώ και χρόνια...


ΥΓ. Ευχαριστώ για την πρόκληση να γράψω σε αυτό το ιστολόγιο. Σεβόμενος την θέση των υπόλοιπων διαχειριστών να μην περνάνε άμεσα πολιτικά μηνύματα, αφαίρεσα από το κείμενο όποια κομμάτια ή λινκς θα μπορούσαν να θεωρηθούν πολιτική διαφήμιση.

29 σχόλια:

Unknown είπε...

Υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση που να έχει κατατεθεί και "κολλησε"?

Μπορούμε να την προωθήσουμε μέσα από το οικολογιο αν συμφωνούν όλοι...

Unknown είπε...

Δήμος Φαλαισίας:΅

Οι κάτοικοι της περιοχής θρηνούν ανθρώπινες απώλειες, θρηνούν 186.000 καμένες ελιές και 600 καμένα ζώα.

Αυτή την στιγμή, όπως αναφέρουν, η πρώτιστη ανάγκη τους είναι ζωοτροφές (καλαμπόκι, άχυρο, τριφύλλι και πίτουρο) καθώς υπάρχουν 2.600 ζώα χωρίς τροφή, αλλά και λάδι, ελιές και μέλι.

Αντίστοιχες ανάγκες υπάρχουν και σε άλλες περιοχές. Τα ζώα που δεν κάηκαν κινδυνεύουν.

Roark είπε...

Όπως εξηγώ στο υστερόγραφο, αφαίρεσα το από ποιούς κατατέθηκε και από ποιούς επαναφέρεται, για να μην κάνω άμεση πολιτική διαφήμιση από αυτό το ιστολόγιο, αλλά να προβάλλω την πρόταση μόνη της. Δεν είναι δύσκολο με ένα απλό ψάξιμο στο google να βρει κάποιος τα υπόλοιπα.

Φλύαρος είπε...

Ένα παράδειγμα μικρότερου πάρκου: 147 στρέμματα της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. Αντίστοιχα είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλά και σε άλλες περιοχές της Αθήνας. Αλλά δυστυχώς τα μικρότερα έργα έχουν και μικρότερα περιθώρια για μίζες, οπότε πάντα στην Ελλάδα προτιμάμε τα "μεγάλα" έργα.

Earn Internet Money είπε...

Συγνωμη παιδια αλλα διαφωνω μερικως...δεν θελουμε εκπτωσεις και αυτες οι συζητησεις ειναι αφορμη να μην φτιαχτει ουτε το μητροπολιτικο Παρκο στο Ελληνικο και οι επιτηδειοι να αρχισουν να καρπωνονται φιλετα...αυτο περιμενουν...Η ΑΘΗΝΑ ΑΞΙΖΕΙ και μητροπολιτικο παρκο και πολλα επιμερους παρκα στο κεντρο...δηλαδη τι παει να πει μην φτιαξετε αυτο να φτιαξετε το αλλο....να φτιαξετε και το ενα και το αλλο αχρηστοι πολιτικοι που εχετε καταστρεψει την ποιοτητα ζωης σε αυτη την χωρα...(και με την πολιτικη σας και με το που εχετε κανει αυτο τον λαο μιζερο και απολιτιστο)...αυτη η χωρα χρειαζεται Υπουργειο Περιβαλλοντος με μοναδικο σκοπο την προστασια του Περιβαλλοντος και την δημιουργια πρασινου παντου στις ασχημες πολεις μας και ιδιως στην Αθηνα...αλλα επισης η Παρνηθα, Πεντελη, Υμηττος δεν πρεπει να ξεχαστουν .... αναδασωση τωρα...πυροπροστασια και κατεδαφιση των αυθαιρετων

DPurpler είπε...

Διαφωνώ.
Ποιός θα το διαχειριστεί το θέμα της αγοράς των νέων μικρότερων πάρκων;

Και το Αεροδρόμιο θα πουληθεί και θα γεμίσει κτήρια, και τα άλλα πάρκα ΔΕΝ πρόκειται να αγοραστούν. Να θυμηθούμε Κατράντζο; Με το πεδίο του Άρεως δεν βλέπουμε ότι το τρώνε κομμάτι - κομμάτι τα συμφέροντα;
Στα χαρτιά καλή είναι η ιδέα του Μάνου αλλά στην πράξη με τους άχρηστους που έχουμε μπλέξει (και εκλέγουμε) δεν τους εμπιστεύομαι.

GreenForest είπε...

Να ενημερώσω οτι η συγκεκριμένη πρόταση είναι από την Φιλελεύθερη Συμμαχία.
Αυτό το γράφω για να μη ψάχνετε στο google

Ανώνυμος είπε...

Εκτός από το ότι δεν έχω καμμία εμπιστοσύνη στις προθέσεις τους και συμφωνώ απόλυτα με όποιον είπε να τα κάνουν όλα πάρκο χωρίς εκπτώσεις, να προσθέσω ότι από περιβαλλοντικής σκοπιάς, το οικοσύστημα που δημιουργείται σε πολλά απομονωμένα μικρά πάρκα, είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που δημιουργείται σε ένα μεγάλο ενιαίο πάρκο. Όσο για τις απαλλοτριώσεις κλπ, γιατι μου φαίνεται οτι κάποιοι θα θησαυρίσουν πουλώντας πανάκριβα; ε;

Ανώνυμος είπε...

Στη θεωρία, η πρόταση του Roark ακούγεται πειστική. Στην πράξη, συμφωνώ με τους inner tree και dpurpler ότι οι πιθανότητες είναι να πουληθούν τα "φιλέτα" του Ελληνικού μεν, να μη δημιουργηθούν ποτέ πολλά μικρότερα πάρκα δε. Η πολιτική βούληση στη χώρα μας δυστυχώς δεν έχει δώσει τα σχετικά δείγματα ώστε να αισιοδοξούμε.

Σαφώς χρειάζονται πόροι για να απαλλοτροιωθούν εκτάσεις και να φτιαχτούν πάρκα. Υπάρχουν κονδύλια από την Ε.Ε., φοροαπαλλαγές και άλλοι τρόποι. Επίσης, υπάρχουν εκτάσεις όπου έχει δρομολογηθεί ήδη η "ανάπτυξη" τους (π.χ. Βοτανικός) χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στα σχέδια πάρκα (κανονικά, όχι γκαζόν και τρία δέντρα για ντεκόρ).

iQfish είπε...

Μιας και είμαι κατοικος νοτίων προαστίων , διαφωνώ απόλυτα με τον τεμαχισμο σε οικοπεδοφιλέτα.
Ήδη εδώ και χρόνια σπατάνια καρπόνοντε δις απο την γύρω περιοχή , που κάποτε θεςρούνταν αλάνες και τώρα βίλες..

Και απο την άλλη , ποιο το κακό ενός μητροπολιτικού πάρκου .. 1000 φορές πάρκο παρά τσιμέντο ..

Μην μπαίνετε σε αυτό το τριπ... ο χώρος αυτός πρέπει να εκμεταλευτεί με γνώμονα το κοινό καλό και όχι τις τσέπες ορισμένων.
Το να πιστεύουμε οτι λεφτά απο το πούλημα φιλέτων θα πάνε στην δημιουργία και άλλων μικρών πνευμόνων πρασινου και σε αναδάσωση , είναι αν μη τι άλλο ΟΥΤΟΠΙΚΟ...

Roark είπε...

Αν υπάρχει πολιτική βούληση, το να μην φαγωθούν τα χρήματα του Ελληνικού γίνεται ευκολότατα.

Όσο για γιατί όχι πάρκο-τέρας στο Ελληνικό, η απάντηση είναι ότι η περιοχή του Ελληνικού δεν ανήκει στους περιοικούς του (τα προάστια των οποίων δεν είναι ακριβώς και τα πιο υποβαθμισμένα στο Λεκανοπέδιο), αλλά σε όλους τους πολίτες, όπου και να μένουν.

Ο κάτοικος του Κολωνού και της Κυψέλης έχουν το ίδιο δικαίωμα σε πρόβαση σε πράσινο σε απόσταση περιπάτου από το σπίτι τους, και το να το στερηθούν προς όφελος ενός πάρκου χιλιόμετρα μακριά τους είναι κατάφορη αδικία.

Δε λέει κανείς να μην γίνει πράσιν στο Ελληνικό. Λέμε ότι δεν χρειάζεται να γίνει όλο και μόνο εκεί, αλλά ότι μπορεί να χρηματοδοτήσει μια συνολική ανάπλαση όλης της Αθήνας.

DPurpler είπε...

roark, η πρόταση ΕΙΝΑΙ σωστή. Αλλά θα υλοποιηθεί κατά το μίσό κομμάτι της, αυτό της πώλησης. Άγορές δεν θα γίνουν και θα χάσουμε τελικά και το Ελληνικό. Εγώ που μένω στο κέντρο, νομίζεις ότι δεν θα ήθελα να έχω παρκάκι κοντά μου; Αλλά θα τα φάνε ρε φίλε τα λεφτά.

inlovewithlife είπε...

Συμφωνώ με iqfish, dpurpler, nefelikas.

Τα 20 μικρά πάρκα σε όλη την πόλη, τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να φτιαχτούν, θα είναι μία ωραία δικαιολογία, για να μπαζωθεί και το Ελληνικό με εμπορικά κέντρα τύπου MALL και υπέροχα κτήρια BABIS VOVOS.

Δεν θεωρώ λανθασμένη την πρόταση ούτε καταλογίζω ιδιοτέλεια στους εκφραστές της, απλώς τη θεωρώ ουτοπική και 100% σίγουρη ότι θα χρησιμοποιηθεί από τους κρατούντες και τους Βω(ου)βούς φίλους τους, για μια χειρότερη Αθήνα.

ΥΓ. Παρεπιμπτόντως, μια και πιάσαμε στο στόμα μας την παρουσία του κ. Βωβού στο χώρο των κατασκευαστικών, να αναφέρω ότι η εταιρεία του τριπλασίασε τα κέρδη της το τελευταίο εξάμηνο, ενώ ετοιμάζει νέα ΒΩ(ου)ΒΟΥΠΟΛΗ στην τεράστια έκταση του Ελαιώνα. Πως; Ε, αγόρασε δύο χρεωκοπημένες κατασκευαστικές που είχαν μεγάλες αδόμητες εκτάσεις στην περιοχή, ανέβασε τον συντελεστή δόμησης με τις άκρες στο Υπουργείο, για να πυκνοδομήσει, τώρα διώχνει τους τσιγγάνους και σε λίγο θα φέρει τους γερανούς.

20 πάρκα;;;; Το άλλο με τον Τοτο;

Roark είπε...

Υπάρχουν απλές λύσεις για να μην φαγωθούν τα χρήματα. Πχ. να μην πωλείται απευθείας η οικοδομήσιμη γη στο Ελληνικό, αλλά να γίνει αντιπαροχή. Για κάθε ιδιοκτησία που απαλλοτριώνεται κάπου αλλού να δίνεται ίσης αξίας τμήμα στο Ελληνικό. Το θέμα επιμένω δεν κολλάει στην υλοποίηση. Στην θέληση να γίνει κολλάει.

kosmas είπε...

να πω και εγω μιας και έχω ασχοληθεί επιστημονικά και κινηματικά με το θέμα.
Θα συζητούσα την πρόταση του roark αν βρισκόμασταν σε μια άλλη κοινωνία που θα είχαμε ως "λαός" πλήρη έλεγχο του πλούτου, της γης, της πολεοδομίας κτλ
Στον παρόν σύστημα και ειδικά στην Ελλάδα αυτά είναι το λιγότερο ουτοπικά, αν όχι επικίνδυνα να χάσουμε και αυτά που έχουμε ή ελπίζουμε να κερδίσουμε. Προφανως υπάρχουν και επιστημονικές προσεγγίσεις του θέματος σε σχέση με το τι πόλη θέλουμε, το μικροκλίμα κτλ αλλά δεν φτάσαμε ακόμα εκεί.
Όσο για το τι θέλει η κυβέρνηση, θεωρώ ότι αυτό που θέλει είναι η μεγαλύτερη δυνατόν επιχειρηματική εκμετάλλευση από το κεφάλαιο του πάρκου, του πρασίνου, του κάθε δέντρου ξεχωριστά, ακόμα και του αέρα που αναπνέουμε. Αυτό μπορεί να γίνει απείρως πιο εύκολα σε ένα τεράστιο πάρκο παρά σε πολλά μικρά.
Ωστόσο, δεν πρέπει να υπαναχωρούμε από το αίτημα για πάρκα μεγάλα και μικρά παντού (και δέντρα στα βουνά φυσικά...) γιατί τα λεφτά υπάρχουν και μας τα χρωστάνε πολλά χρόνια τώρα. Μην παρασυρόμαστε στο να διαχειριζόμαστε τη βαρβαρότητα και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού. Καλύτερα να οικοδομούμε από τώρα μια καλύτερη κοινωνία για το μέλλον.

δείτε και το http://prwkat.blogspot.com/
αν και βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία ακόμα...

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά κρίμα που σε αυτό το blog υπάρχει ένα τόσο μη-ρεαλιστικό post.

Ανώνυμος είπε...

Μητροπολιτικού Πάρκου ???? - δηλαδή ???

stathis είπε...

Ενδιαφέρουσα η θέση της Φιλελεύθερης συμμαχίας. Αποτελεί και παλαιότερη πρόταση του Στ. Μάνου. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω, είναι το απίστευτο ταμπού του να παρουσιάζεται η όποια πρόταση προσπαθώντας να δίνουμε apolitik αναφορά. Η όποια ανεξαρτησία του κάθε μέσου δεν αφορά την μή αναφορά σε πολιτικούς χώρους. Έχει να κάνει με τη διαλεκτική. Όλοι είμαστε πολιτικά όντα. Την πολιτική μας οφείλουμε να την εκφράζουμε.
Το site αυτό, από μόνο του είναι πολιτικό. Ασχολείται με την οικολογία. Ασχέτως των όποιων απόψεών μας, η οικολογία είναι πολιτικό πρόβλημα. Πολιτική είναι η συνολική προσέγγιση ανάλυσης και επίλυσης του κάθε προβλήματος.
Θα ήθελα να συμμετέχω πιό ενεργά στέλνωντας τις απόψεις μου επί θεμάτων που άπτωνται του site αυτού, αλλά δεν γνωρίζω πως.
Ευχαριστώ.

Unknown είπε...

μπορειτε να προχωρησετε σε μια συμβολικη υιοθετηση καποιου χωρου πρασινου ή καμμενου προς αποκατασταση ,φυλαξη κλπ σε συνεργασια με καποιες απο τις περιβαλλοντικες οργανωσεις που δραστηριοποιουνται σε αυτο τον τομεα

Ανώνυμος είπε...

na mhn xexniomaste:
http://www.youtube.com/watch?v=Ze0TbI2VMsE

Libertad είπε...

Από πότε ο νεοφιλευθερισμός ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και την οικολογία για να καταλάβω;
H "πρόταση" Μάνου είναι τόσο προφανής και απροκάλυπτη όσο και οι προθέσεις των εμπνευστών της.
Ήταν άδικος κόπος η προσπάθεια απόκρυψης της προέλευσης της αφού ήταν ενήμεροι οι περισσότεροι...
Όσο συγκεκριμένη είναι η πρόταση για το μέλλον της έκτασης στο Ελληνικό, άλλο τόσο αόριστη είναι για τις περιοχές που υποτίθεται ότι θα απαλλοτριωθούν. Από αυτό εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι κάποιοι ψάχνουν για κορόιδα που θα προωθήσουν (εν αγνοία τους ίσως τις περισσότερες φορές)τις οικονομικές επιδιώξεις κάποιων.
Που ήταν ο κύριος Μάνος και η πολιτικοί του φίλοι στις διαμαρτυρίες για το κτήμα Θων να καταθέσουν είτε τη συγκεκριμένη είτε άλλες περισπούδαστες "προτάσεις";
Φίλε Roark δυστυχώς όμως διαπιστώνω ότι επιπλέον έχεις υιοθετήσει την επιχειρηματολογία Μάνου στο σύνολο της, όπως αυτό το απίστευτο ευφυολόγημα περί του πάρκου που δήθεν θα το χαίρονται μόνο οι κάτοικοι της περιοχής. Άποψη που παραπέμπει σε μια ολότελα ατομικίστικη αίσθηση της ιδιοκτησίας. Τις παραλίες της Αττικής τις χαίρονται δηλαδή μόνο οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών; Την Πάρνηθα την χαίρονταν μόνο οι κάτοικοι των εκεί περιοχών;
Επιπλέον βλέποντας την "πρόταση" αναρτημένη στο κεντρικό post δε θα αντισταθώ να ρωτήσω αν αποτελεί επίσημη ή ημιεπίσημη πρόταση των συντελεστών του oikologio.gr.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙ ΠΡΑΣΙΝΟ Η ΑΘΗΝΑ
Αυτή νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι η θέση και κάτι τέτοιο περίμενα...

Maria είπε...

Το Αεροδρομιο πρεπει να γινει παρκο.Αν γινει τσιμεντο χαθηκαμε

NIKOS είπε...

σχόλιο πρός ΜΑΡΙΟ.
Φίλε, για να σε βοηθήσω. Υπάρχουν 3 βασικές προσεγγίσεις επίλυσης προβλημάτων. Άνεξαρτήτως του ονομάτων προσπαθούν να επιλύσουν τα θέματα προβάλλοντας είτε την αρχή της δικαιοδιανομής βλ.ισότητα(σοσιαλισμός), είτε της ελευθερίας (φιλελευθερισμός), είτε της πυραμιδικής (φασισμός). Προφανώς και κάθε προσεγγιση έχει τις οικολογικές της ανησυχίες, επομένως και οι φιλελεύθεροι. Σχετικά με το Ελληνικό, προσωπικά δεν θέλω πάρκο, θέλω γκρέμισμα των πάντων και δένδρα. Ούτε καφετέριες ούτε "επενδυτές". Ο Τρίτσης -ίσως ο μόνος πολιτικός που είχε επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις περι περιβάλλοντος- έλεγε "βγάλτε τσιμέντο και αφήστε χώμα".
Φιλικά

stathis είπε...

Διευκρίνιση. Ο Mr.N είμαι ο STATHIS. Δεν ξέρω γιατί πήρε άλλο nickname. Συγνώμη.

Libertad είπε...

Δες το βραβευμένο ντοκιμαντέρ "The Corporation" για τις περιβαλλοντικές "ευαισθησίες" του νεοφιλευθερισμού...
Επίσης δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η εφαρμογή του σοσιαλισμού στην Αν. Ευρώπη δεν υποβάθμισε το περιβάλλον.
Βασίζόταν κι αυτός στο δυτικό (εγελιανό αν προτιμάς)υπόδειγμα "ανάπτυξης" και επέκτασης με άλλους όρους πολιτικής και κοινωνικής οικονομίας.
Πόσο "κοινωνικό" όμως μπορεί να είναι ένα οικονομικό μοντέλο που δεν βάζει σε προτεραιότητα την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης;

Libertad είπε...

Και φυσικά ούτε κάνω τον κόπο να ασχοληθώ με οποιοδήποτε θεώρημα φασισμου, οικοφασισμού κλπ.
Αυτό για να μην παρεξηγηθώ...
Υπάρχουν περισσότερες προσεγγίσεις και ευθύνη μας είναι να συνθέσουμε τις πιο αξιόπιστες.
Αρκεί να υπάρχει η βούληση για σύνθεση και αποτελέσματα...

Νικος Σιμος είπε...

Οι ίδιοι και οι ίδιοι. Πάλι στις εκλογές, όπου θα φανεί πια το κριτήριο που ψηφίζει ο ελληνικός "λαός" τίποτα δεν θα κινηθεί, τίποτα δε θα προχωρήσει. Πολύ το φοβάμαι. Όπως επίσης φοβάμαι πως τελικά δε μας υπολογίζουν. Ούτε εμάς, ούτε τις ζωές μας, ούτε το μέλλον μας.

Δεν ξέρω αν έτυχα να διαβάσετε για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των καμένων στην Πελοπόννησο, αλλά πάρτε μία γεύση από τη συνάθροιση των σχετικών

http://burnland.blogspot.com/2007/09/blog-post_10.html

Unknown είπε...

Asxeto alla xrisimo

H Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος - HELMEPA συντονίζει κάθε χρόνο στην Ελλάδα την «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών», που πραγματοποιείται το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου. Σκοπός της Παγκόσμιας αυτής Ημέρας Εθελοντισμού είναι να μετρηθεί το επίπεδο ευαισθητοποίησης όλων μας, κατοίκων των πάνω από 80 χωρών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, σχετικά με τις ακτές που χρησιμοποιούμε για την ψυχαγωγία μας.


Μετά όμως από τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα των πυρκαγιών, για τα οποία τα μέλη της οργάνωσης εκφράζουν την οδύνη και αγανάκτησή τους, αλλά και τις προκηρυχθείσες εθνικές εκλογές, αποφασίστηκε η μετάθεση της ημερομηνίας των Εθελοντικών Καθαρισμών Ακτών για το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007.


Όσοι πιστεύουν πως είναι χρέος τους να πάρουν μέρος στον καθαρισμό μιας ακτής που τους έδωσε χαρά το καλοκαίρι, ας επικοινωνήσουν με την Παιδική HELMEPA στα τηλέφωνα 210-9401364 και 210-9343088 ή με email στο
helmepajunior@helmepajunior.gr.

Polykarpos είπε...

Αθήνα και Υποβάθμιση του κέντρου

ΤΣΙΜΕΝΤΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΔΑΣΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

http://kyameftopedioareos.blogspot.com