Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

Από την θεωρία στην πράξη!


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗΣ
(1η ΣΥΖΗΤΗΣΗ - "Εισαγωγή στα Είδη Δενδροφύτευσης")
ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - 17.00
Θεατράκι, ΠΕΔΙΟ του ΑΡΕΩΣ

Φέρτε τα μπλοκάκια σας!

Περισσότερα

.

5 σχόλια:

ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ & ανατίναξης πυρηνικών εργοστασίων είπε...

Φιλότιμη η προσπάθεια!
Θα αποδώσει, όμως, μόνο σε κατοικημένες περιοχές, καθώς, όπως έχει επαναληφθεί κατά κόρον τον τελευταίο καιρό, είναι γνωστή η μη επιτυχία των δενδροφυτεύσεων απότιστων δενδρυλλίων προσαρμοσμένων σε φυτώρια, μάλιστα από αποσιοπούντες την διεθνή επιτυχή εμπειρία των αντιπλημμυρικών-αναδασωτικών σπορών , οι οποίοι δεν έχουν καμία εμπειρία σε καμία επιτυχημένη αναδάσωση...

Σπορά για να ξαναπρασινίσει η περιοχή Σαϊττάς στο βουνό Τρόοδος στην Κύπρο !

Τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί για την επανεγκατάσταση του δάσους είναι τα ακόλουθα:
Σπορά σε επιλεγμένες θέσεις (όπου η ένταση της φωτιάς ήταν μεγάλη, όπου υπήρχε νεαρό δάσος και όπου έχει παρατηρηθεί ότι η ποσότητα του σπόρου ήταν ανεπαρκής). Η σπορά αλλού θα γίνει επιφανειακά, αλλού κατά θέσεις με σκέπασμα του σπόρου και θα καλύψει 300 εκτάρια.
• Φύτευση με πεύκα και θάμνους της περιοχής κοντά σε κύριους δρόμους, κυρίως σε θέσεις με μικρή κλίση (τα φυτά θα ποτίζονται) σε συνολική έκταση περίπου 30 - 40 εκταρίων.
• Υδροσπορά σε απότομα πρανή σε μικρή έκταση 5-10 εκταρίων. Το μείγμα του σπόρου, που θα χρησιμοποιηθεί, θα περιέχει σπόρους πεύκου και τοπικών θάμνων.
• Καμιά ενέργεια - σε καλές ποιότητες τόπου με άφθονο σπόρο (200 εκτάρια).
http://www.simerini.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=309626

Κώστας Α. Θάνος
Αναπλ. Καθηγητής, Τομέας Βοτανικής. Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η αφαίρεση της καμένης ύλης αλλά και η δημιουργία ‘κορμοδεμάτων’ και ‘κορμοφραγμάτων’ για την ελάττωση του κινδύνου πλημμύρας δεν έχουν επιστημονική τεκμηρίωση και μόνον περιορισμένη και ήπια εφαρμογή θα ήταν επιτρεπτή.
Επειδή, όπως αναφέρθηκε, το αναπαραγωγικό δυναμικό (δηλαδή τα διαθέσιμα σπέρματα) δεν είναι επαρκές για πλήρη ανάκαμψη του οικοσυστήματος προτείνεται να αναληφθεί προσπάθεια υποβοήθηση της φυσικής αναγέννησης με ήπιες παρεμβάσεις.
Συγκεκριμένα, θα ήταν δυνατό να συγκροτηθεί ερευνητική ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση και μελέτη της φυσικής αναγέννησης αλλά και τη συλλογή συγγενούς γενετικού υλικού (σπερμάτων από γειτονικά άκαυτα πευκοδάση) και είτε απ’ ευθείας σπορά είτε φύτευση αρτιβλάστων μαύρης πεύκης την επόμενη άνοιξη. http://www.biology.uoa.gr/~cthanos/Papers/Dervenifire2000.pdf

Είναι τραγικό δε να έχουν καταφέρει τα τρομοΜΜΕ να ταυτίζουν ακόμα και εθελοντές τις λέξεις αναδάσωση=δενδροφύτευση και αντιπλημμυρικά=καθαρισμός κοίτης και ΌΧΙ ΣΥΓΚΡΆΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΑΤΟΥ ΧΩΜΑΤΟΣ...
Τα φαλακρά βουνά δε διδάσκουν όσους σιχαίνονται να πιάσουν χώμα και να κάνουν σβώλους. ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΑΡΑΓΕ;

Ανώνυμος είπε...

αν κρίνω από το γεγονός ότι η πρόσφατη προσπάθεια δενδροφύτευσης στο Πεδίο του Άρεως αντιμετωπίστηκε με ξύλο και συλλήψεις
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=685468

και πως όταν επιχειρήθηκε από τους κατοίκους της νότιας Αθήνας να σωθεί ο Υμηττός από τη ΔΕΗ που ήθελε να κατασκευάσει ένα ΚΥΤ στα όρια Ηλιούπολης-Αργυρούπολης, χτυπήθηκε βάναυσα ο κόσμος από τα ΜΑΤ τα οποία κατέλαβαν ως στρατός κατοχής επί βδομάδες την ευρύτερη περιοχή
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=103399

τότε φοβάμαι μήπως τα μαθήματα δενδροφύτευσης θεωρηθούν από την κυβέρνηση ως μαθήματα "τρομοκρατικής δράσης" και αντιμετωπιστούν ανάλογα...

Εμπρός σε κάθε δρόμο, βουνό, ακτή, πλατεία
να σπάσουμε του κράτους την τρομοκρατία

ellinida είπε...

Πολύ ωραία ιδέα. Αν δεν καταφέρω να έρθω θας μας ενημερώσετε;

doctor είπε...

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2007 ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ

Καθαρισμός του άλσους Βεϊκου από ξερόχορτα και σκουπίδια
Την Κυριακή 23/9/2007, στο άλσος Βεϊκου θα συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε (και δεν θα σταματήσουμε ποτέ).

Θα συνεχίσουμε διότι η πρώτη μας κίνηση δεν ήταν μια σπασμωδική αντίδραση απέναντι στις εικόνες των πυρκαγιών της Πελοποννήσου και της Εύβοιας.

Θα συνεχίσουμε διότι αυτές οι φωτιές ήταν απλά η σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι.

Η ώρα είναι κάπως ελεύθερη, νομίζω όμως ότι όσο πιο πρωί πάμε, τόσο πιο πολύ θα αποδώσουμε.

Από τις 8 και μετά είναι καλά.

Βασικά ο καθένας έρχεται όποτε θέλει και κάθεται όσο θέλει.

Σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης και τα υλικά/εργαλεία που μπορεί να φέρει κανείς, στα προηγούμενα ποστ υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες.

Θα έχουμε σίγουρα ένα χορτοκοπτικό, αυτό του φίλου μου του Μίλτου, το οποίο το Σάββατο τα πήγε περίφημα αν και είχε να αντιμετωπίσει πολύ πυκνά και πολύ ψηλά χόρτα.

doctor

23/9/2007 ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά θα ήθελα κι εγώ να παρακαλέσω επειδή δε βρίσκομαι Αθήνα, αν γίνεται να αναρτηθούν σημειώσεις των όσων ειπωθούν στο οικολόγιο! Ευχαριστώ.