Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007

ΚΙΝΔΥΝΟΣ από τους ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ σπορείς



Αναδημοσίευση: το ποστ δεν είναι δικό μου, αλλά συμφωνώ με τον μπλόγγερ Vagelford και εκφράζω τις ίδιες ανησυχίες με αυτόν. Διαβάστε το και επισκεφθείτε τη σελίδα.

Έπεσε στην αντίληψή μου η παρακάτω εκδήλωση που οργανώνεται στο καταφύγιο Μπάφι στην Πάρνηθα:

Φυσική αναδάσωση
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας προσκαλούμε στην ημερίδα με θέμα τη φυσική αναδάσωση, όπου θα πραγματοποιηθεί στo καταφύγιο «Μπάφι» στην Πάρνηθα το Σάββατο 06/10/2007 και ώρα 10: 30π.μ.Ανοιχτή πρόσκληση σε όλους όσους πιστεύουν ότι θέλουν να βοηθήσουν για να ξαναπρασινίσουν τα βουνά μας. Η συνάντηση θα γίνει στο χώρο αναψυχής του καταφυγίου όπου θα παρέχεται αργιλόχωμα και σπόροι και υπό την καθοδήγηση ανθρώπων που γνωρίζουν τη συγκεκριμένη μέθοδο θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή της.

Αυτό που με ανησυχεί στην παραπάνω πρόσκληση είναι η φράση "υπό την καθοδήγηση ανθρώπων που γνωρίζουν τη συγκεκριμένη μέθοδο θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή της". Δηλαδή θα προχωρήσουν σε σπορά; Και τι σπόρους θα χρησιμοποιήσουν; Και ακόμα, μου φαίνεται πολύ ανησυχητική η παραπάνω πρωτοβουλία δεδομένης και της εμπειρίας από την πρώτη συνάντηση στο πεδίο του Άρεως, όπου κάποιος είχε αναφερθεί στην μέθοδο αυτή ισχυριζόμενος ότι είναι ευκαιρία τώρα να αποφύγουμε την "μονοκαλλιέργεια ελάτης" και είχε προτείνει την σπορά διάφορων άκυρων ειδών για την περιοχή. Οι ειδικοί επιστήμονες το έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ότι μας κατέβει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστούμε αυτή τη στιγμή και να εκβιάσουμε την φύση. Πρέπει να μάθουμε επιτέλους σ' αυτή τη χώρα να ακούμε και να ζητάμε τη γνώμη των ειδικών. Αν κάποιος βρεθεί στην εκδήλωση ή μάθει κάτι σχετικό, ας γράψει καμία πληροφορία παραπάνω για να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες

-->> Ανάρτηση Από τον Vagelford στο ΜΑΥΡΟ - ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ



___________
-->> το ίδιο ποστ ανέβασα και στο ΜΙΧΕR:
http://rodiat7.blogspot.com/2007/10/blog-post_7954.html

-->> φοβάμαι ότι το δάσος κινδυνεύει πραγματικά. Τι κάνουν οι φορείς, οι οργανώσεις, το κράτος;

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν λες αλήθεια καθόλου στα περί "μονοκαλλιέργειας ελάτης"! Όσο για τους ειδικούς, ορίστε:
Οι εμπειρογνώμονες της Ελαιουργικής με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και οι γεωπόνοι τής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Ηλείας, προτείνουν να αρχίσει άμεσα η ΣΠΟΡΑ με κριθάρι, βρόμη, χορτολιβαδικά φυτά, για να αποφευχθεί η διάβρωση του εδάφους. Αυτό είναι το δοκιμασμένο (επίσημα σε Κύπρο και ΗΠΑ τουλάχιστο, βλ. http://whispering-planet.blogspot.com/2007/07/free-reforestation-video.html), οικονομικότερο, κυριότερο αντιδιαβρωτικό έργο που πρέπει να εφαρμόζεται μετά από κάθε πυρκαγιά/εμπρησμό δασών.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ 28 Σεπτεμβρίου 2007 εφημ. Θάρρος Μεσσηνίας

Οδηγίες για την άμεση και αποτελεσματική αποκατάσταση των καμένων ελαιώνων εξέδωσαν οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Ηλείας, σύμφωνα με τους οποίους, οι αναγκαίες παρεμβάσεις διακρίνονται σε άμεσες και μακροπρόθεσμες.
Οι καμένες εκτάσεις του νομού είναι κατά 60% περίπου δασικές και 40% γεωργικές. Οι δασικές εκτάσεις έχουν ήδη χαρακτηριστεί αναδασωτέες και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τη δασοπονική επιστήμη, απαγορεύεται ρητά η βόσκηση αυτών των εκτάσεων τουλάχιστον για πέντε έτη.
Προκειμένου να μην υπάρξει από εδώ και στο εξής μεγαλύτερη επιβάρυνση των εδαφών, οι γεωπόνοι της Νομαρχίας Ηλείας κρίνουν αναγκαία τη σπορά των καμένων εκτάσεων των οποίων τα εδάφη είναι από ελαφριάς έως μέσης σύστασης, κατά προτίμηση με μίγμα κριθής και βίκου.
Το μίγμα κριθής και βίκου:
-Συμβάλλει στην αντιδιαβρωτική προστασία των εδαφών κυρίως στην περίπτωση ήπιων βροχοπτώσεων με το πλούσιο ριζικό σύστημα που αναπτύσσεται.
- Εμπλουτίζει το έδαφος σε άζωτο μέσω της διαδικασίας της αζωτοδέσμευσης στο ριζικό σύστημα των ψυχανθών, καθώς και σε οργανική ουσία μετά την ενσωμάτωση την άνοιξη.
-Στο τέλος του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης η συγκεκριμένη καλλιέργεια μπορεί, αφού προστατευθούν οι αναβλαστήσεις στα ελαιόδεντρα, να χρησιμοποιηθεί ως βοσκότοπος, αντικαθιστώντας έτσι σε κάποιο βαθμό τους δασικούς βοσκότοπους, όπου απαγορεύεται η βόσκηση.
-Εναλλακτικά μπορεί, εάν αντί βίκου χρησιμοποιηθεί κτηνοτροφικό μπιζέλι, να ενσιρωθεί το χόρτο και να χρησιμοποιηθεί αργότερα.
http://www.tharrosnews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=11824&Itemid=32
Ο σύλλογος των γεωπόνων Ηλείας προτείνει να αρχίσει άμεσα η σπορά με βρόμη, κριθάρι, χορτολιβαδικά φυτά, σε επίπεδα εδάφη, για να αποφευχθεί η διάβρωση του εδάφους, με υποσκάλιστρο ή ελαφρά φρέζα.

Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα για να προλάβουν να ριζοβολήσουν τα φυτά πριν έρθουν οι βροχές.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=24550944 ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ Ελευθεροτυπία,

Επιστημονικό πρόγραμμα, προκειμένου ν’ αποκαταστήσει τις ζημιές που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα στους ελαιώνες της περιοχής ξεκίνησε να υλοποιεί η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας – Ολυμπίας. Την Πέμπτη ερευνητικό κλιμάκιο από την Ελαιουργική συγκέντρωσε δείγμα από τα καμένα δέντρα, ενώ την Παρασκευή, μαζί με εκπροσώπους της ΕΑΣ έκαναν αυτοψία στην πλέον πληγείσα περιοχή της Ζαχάρως.
Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της Ελαιουργικής, κ.κ. Σφακιωτάκης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Χανιωτάκης από το Δημόκριτο και Ποντίκης, Γεωπόνος, επισκέφθηκαν χθες τα γραφεία της ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας.
Συνέστησαν, στα επικλινή εδάφη τής περιοχής, να γίνει σπορά ψυχανθών και κριθαριού, ως πρώτο αντιδιαβρωτικό μέτρο,
οι οποίες ταυτόχρονα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή στο μέλλον.
http://www.paseges.gr/dynamic/contentLoader/showContentObject.jsf?contentObjectId=64a606b0-b9c0-448d-bbd2-d7c93efbdb92&topicId=1

Ούτε είπε κανένας ότι θα γίνει αύριο σπορά στην Πάρνηθα. Εκτός αν έχουν λόγο όσοι τα διαδίδουν να διασκεδάσουν ΑΝΕΥΘΥΝΑ με πνιγμούς από πλημμύρες στα καμένα, που δε θέλω να το πιστέψω... Αλήθεια, μήπως οι δικοί σου "ειδικοί" πρότειναν τίποτα για να προλάβουν τις πλημμύρες στη Χαλκιδική λ.χ.;

Vagelford είπε...

Παραθέτω την απάντηση που έβαλα και στο blog μου:

Φίλε ανώνυμε, λυπάμαι αλλά η φράση "μονοκαλλιέργεια ελάτης" ήταν ακριβώς αυτή που χρησιμοποιήθηκε τότε (εκτός και αν με απατά τόσο πολύ η μνήμη μου, που δεν το νομίζω).

Στην ανακοίνωση που παραθέτεις αναφέρεσαι σε καμένους ελαιώνες, δηλαδή καλλιεργήσιμες εκτάσεις και όχι δασικές, όπου η διαφορά είναι τεράστια. Είναι προφανώς τελείως διαφορετικές οι συνθήκες οι σχετικές με έναν ελαιώνα και οι συνθήκες που επικρατούν στην Πάρνηθα.

Δεν ξέρω αν θα γίνει σπορά αύριο στην Πάρνηθα. Το μόνο που ξέρω είναι αυτό που διάβασα στην ανακοίνωση την οποία και παρέθεσα λέξη προς λέξη. Σύμφωνα με αυτή την ανακοίνωση λοιπόν εξέφρασα την ανησυχία μου.

Ανευθυνότητα χαρακτηρίζει όποιον πράττει έχοντας επίγνωση μεν αλλά παραβλέποντας δε την άγνοιά του.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ, Vagelfor, ότι "ανευθυνότητα χαρακτηρίζει όποιον πράττει έχοντας επίγνωση μεν αλλά παραβλέποντας δε την άγνοιά του", και γι΄αυτό δεν εστίασα στο ουδέποτε ειπωθέν περί "μονοκαλλιέργειας ελάτης".
Δε σου κάνει, όμως, καθόλου εντύπωση ότι αφενός τα πρακτικά της ημερίδας που αναφέρεις, ενώ ξεσκεπάζουν σωστά τις αποτυχημένες δενδροφυτεύσεις και ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ, αποσιωπούν αντιεπιστημονικά τη διεθνή βιβλιογραφία και εμπειρία (http://www.volunteertaskforce.org/ppwatershed
,
www.epa.gov/owow/info/NewsNotes/issue77/77issue.pdf,http://www.biology.uoa.gr/~cthanos/Papers/Dervenifire2000.pdf)
για την απαραίτητη ενίσχυση της φυσικής αναδάσωσης και αντιδιάβρωσης;
Και μέχρι να απαντήσουν δημόσια για αυτά τα καμώματα, θα περιμένουμε τα κόλλυβά τους για ενδεχόμενους πνιγμούς από πλημμύρες;
Σε ευχαριστώ πολύ, πάντως, για την απάντηση.

DPurpler είπε...

Η αλήθεια είναι ότι η φράση "υπό την καθοδήγηση ανθρώπων που γνωρίζουν" δεν με καλύπτει επιστημονικά ούτε εμένα.

Ανώνυμος είπε...

Κατά τη διάρκεια καταρρακτώδους βροχής στα καμένα των Αγριανών Λακωνίας στις 20 Σεπτεμβρίου, η οποία ήταν τοπικής εμβέλειας, η στάθμη του Ευρώτα στο ύψος της Σπάρτης ανέβηκε 1 μέτρο και 20 εκατοστά, ενώ η κοίτη γέμισε από λάσπη με τέφρα. «Στις αναλύσεις που πραγματοποιήσαμε οι συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων στη λάσπη του ποταμού ήταν περίπου ίδιες με αυτές που είχαμε καταγράψει στην τέφρα των Αγριανών πριν από την καταρρακτώδη βροχή. Αν η λάσπη αυτή παραμείνει στην κοίτη του ποταμού ή αν ο ποταμός κατεβάσει ακόμη περισσότερη τέφρα, είναι ιδιαίτερα πιθανό να προκληθούν προβλήματα στο οικοσύστημα της περιοχής», επισημαίνει ο δρ Νικολαΐδης.
Και το ξέπλυμα όμως των βαρέων μετάλλων από τα εδάφη των καμένων περιοχών ενέχει κινδύνους, καθώς δεν απομένουν αρκετά ιχνοστοιχεία στα εδάφη ώστε να υπάρξει καλή αποκατάσταση της βλάστησης. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η ποτιστική βροχή είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να διεισδύσουν τα βαρέα μέταλλα βαθύτερα στο έδαφος των καμένων περιοχών, αλλά ακόμη και αυτό μπορεί να παρασύρει ένα μέρος των τοξικών ουσιών μέχρι τους υδροφόρους ορίζοντες και να τους επιμολύνει. «Μία λύση σε αυτά τα προβλήματα θα ήταν η ανάμειξη της τέφρας με το χώμα, ώστε και να μην παρασύρεται από τις βροχές αλλά και να απορροφηθούν τα βαρέα μέταλλα από το έδαφος», αναφέρει ο δρ Νικολαΐδης, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Υδραυλικής και Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής στο Πολυτεχνείο Κρήτης
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20071006&nid=6233105&sn=%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%94%CE%91&spid=876
Δεν ανταγωνιζόμαστε κανένα, παρ΄όλες τις επιθέσεις εναντίον μας !
Ίσα-ίσα κάνουμε έκκληση να γίνει δημόσιος διάλογος κατεπειγόντως, με όσο το δυνατό περισσότερες απόψεις να ακουστούν και να κριθούν, προς όφελος του οικοσυστήματος και όχι των καραδοκούντων δασοφάγων, μεμονωμένων και οργανωμένων.

Vagelford είπε...

Φίλε ανώνυμε, αναγνωρίζεις δηλαδή ότι αυτά που αναφέρεις στην πρώτη σου απάντηση δεν εφαρμόζονται στην Πάρνηθα;

Σε ότι αφορά τα πρακτικά, αυτά είναι απλά μία περίληψη των όσων αναφέρθηκαν στην ημερίδα. Ούτε αποσιωπούν, ούτε ξεσκεπάζουν. Και ακόμα δεν αποτελούν ερευνητική εργασία ή review άρθρο ώστε να καλύπτουν κάθε πτυχή του θέματος και να έχουν εκτεταμένη και πλήρη βιβλιογραφία. Είναι απλά μια σύνοψη των όσων αναφέρθηκαν από τους ειδικούς και αφορούν κυρίως την Πάρνηθα.
Αρχικά στην δεύτερή σου απάντηση υπήρχε και αυτό το link http://www.biology.uoa.gr/~cthanos/Papers/Dervenifire2000.pdf
Ο καθηγητής Κ. Θάνος συμμετείχε στην ημερίδα. Γιατί δεν επικοινωνείς μαζί του να σου πει τη γνώμη του;

Κλείνοντας πρέπει να επισημάνω δύο πράγματα:
1. Η όλη συζήτηση γίνεται για την Πάρνηθα. Δεν γίνεται γενικά για "κάποιο" απροσδιόριστο δάσος. Η κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητές της και η εφαρμογή κοινών πρακτικών σε κάθε περίπτωση είναι υπεραπλουστευτική και πιθανός επικίνδυνη. Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει για τα δάση στην Πελοπόννησο. Ακόμα και εκεί δεν είναι όλες οι περιοχές ίδιες. Οι ειδικοί όμως ξέρουν.
2. Οι ειδικοί δεν είναι ο "εχθρός". Οι παραλήψεις τους ή οι επισημάνσεις τους δεν καταδικάζουν ή σώζουν έναν τόπο από την καταστροφή. Ο υπεύθυνος και αρμόδιος για να δράσει είναι ο κρατικός μηχανισμός και αυτός είναι που αδρανεί και αγνοεί επιδεικτικά τους ειδικούς επιστήμονες. Οι ειδικοί τα λένε, αλλά το κράτος δεν τους ακούει.
Εσύ τι κάνεις;

Ανώνυμος είπε...

Vagelford, χαίρομαι κατ΄αρχάς που επιμένεις στη διερεύνηση!
"Οι παραλείψεις ή οι επισημάνσεις των ειδικών δεν καταδικάζουν ή σώζουν έναν τόπο από την καταστροφή";
Μα οι "ειδικοί" που ΔΕΝ έχουν εμπειρία ή εντιμότητα δεν είναι συνυπεύθυνοι που παραπλανούν, όπως πήγε να γίνει με την αείλανθο;
Πρότειναν κάτι κατά της διάβρωσης, όταν υπάρχει διεθνής εμπειρία;
Είναι εκ των προτέρων υπεράνω κριτικής;
Μήπως ανέβασαν σε μπλογκ τη γνώμη τους να γίνει ανοιχτή κριτική και πίεση παντού, ενόψει μάλιστα ενδεχόμενων πλημμυρών, που ήδη έδειξαν τα δόντια τους σε Ηλέια, Λακωνία;
Η διαφορά μας δε βρίσκεται τόσο στη μέθοδο αναβλάστησης, όσο στη διαφάνεια των ερευνών, η οποία συστηματικά συσκοτίζεται από "εκλεκτούς", εκ των οποίων ο πιο αξιολύπητος προβεβλημένος, θρασύτατα διαδίδει εμετικές συκοφαντίες περί "συμφερόντων" για τη σπορά (που είναι και η πιο οικονομική λύση, στην οποία δε χρειάζεται να εμπλακούν ιδιώτες, μεσάζοντες κλπ), και έτσι νόμιζε ότι θα έκρυβε το χρόνιο μίσος του για ό,τι τον ξεπερνά.
Η εκδικητικότητά του με κάνει να μην υπογράφω, όπως θα ήθελα, για να μη βλάψω το μέλλον των καμμένων.
Οι επίσημες σπορές σε Κύπρο και ΗΠΑ θα μείνουν να θυμίζουν για δεκαετίες τούς πραγματικούς ανεύθυνους των τελευταίων δεκαετιών...
Εύχομαι, καλοπροαίρετε φίλε, να βρούμε από κοινού μια λύση πριν είναι πολύ αργά.
Σε ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σου! Καλή συνέχεια!

Ανώνυμος είπε...

ΥΓ. Όταν μεγάλη εφημερίδα δημοσιεύει πρόσφατα ΥΜΝΟ ΣΤΗΝ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ (σημερινό "Βήμα") και τη φυσική καλλιέργεια, δηλ. το περιβόλι, με αναφορά σε ανάλογο προβληματισμό στη χώρα που επέβαλε με αμέτρητες σφαγές 200 ετών την ερημοποιητική μονοκαλλιέργεια, κι όταν υπό τη μεγάλη φετινή περιβαλλοντική πίεση, πολλοί φιλότιμοι δεν προλαβαίνουν να συνδέσουν την κατευθυνόμενη μοιρολατρεία για την εγκατάλειψη των καμμένων στο ξέπλυμα του χώματος, τις κανιβαλικές μεγαλοεταιρείες μεταλλαγμένων (που προσπαθούν να φιμώσουν κάθε φωνή υπέρ της αυτάρκειας, μια από τις οποίες είναι και ο Φουκουόκα με τους σβώλους, βλ. ενδεικτικά ταινία "The corporation"-http://www.youtube.com/watch?v=xa3wyaEe9vE), και τους ματαιόδοξους ψευτοερευνητές με τα λαμόγια των κονδυλίων και των τσιμεντοποιήσεων, καταλαβαίνουμε γιατί, ιδιαίτερα μερικοί ανυποψίαστοι, απαιτούν να σταματήσει το μπλογκ να ανέχεται αμφισβητίες.
Δεν περιμένουμε, βέβαια, ότι θα δούμε αύριο το πρωί παγκόσμια στροφή στην αυτάρκεια, αλλά δε σκοπεύουμε να σταματήσουμε τη διάδοση αυτής της ιερής παρακαταθήκης, που ύμνησε ο κρυφοδημοκρατικός Αριστοτέλης στα Πολιτικά του, και περιφρονούν μερικοί δυστυχισμένοι ελληνόφωνοι σήμερα...
Αν δε φοβόντουσαν το δημόσιο διάλογο, θα μπορούσαν να είναι περισσότερο χρήσιμοι στην ετοιμοθάνατη Πομπηία.
Στη διάθεση κάθε φιλικού συζητητή!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ! Από τον κ. Ντάφη (ομότιμος καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας).
"Η μαύρη πεύκη τής Πάρνηθας με τον χονδρό φλοιό της είναι προσαρμοσμένη σε έρπουσες πυρκαγιές οι οποίες διευκολύνουν τη φυσική αναγέννησή της, αλλά δεν αντέχει σε επικόρυφες πυρκαγιές και δεν αναγεννάται φυσικά έπειτα από αυτές. Η ελάτη δεν είναι προσαρμοσμένη ούτε στις έρπουσες ούτε στις επικόρυφες πυρκαγιές. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να χρειαστεί να επέμβουμε τεχνητά με αναδασώσεις.
Για τη μαύρη πεύκη, το εγχείρημα είναι σχετικά εύκολο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σπορές
ή φυτεύσεις με μονοετή ή διετή φυτάρια, γυμνόρριζα ή βωλόφυτα (με ριζόχωμα). Εκεί που πρέπει να δοθεί προσοχή είναι στην επιλογή της περιοχής προέλευσης του υλικού σποράς που πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο κοντά προς τις καμένες επιφάνειες".
http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_10_07/10/2007_244075
ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΑΖΕΥΕΤΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ;
"ανώνυμος"

Ανώνυμος είπε...

Ξανά από τον κ. Ντάφη, ομότιμο καθηγητή Δασολογίας του ΑΠΘ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας:
"Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στην επιφάνεια του εδάφους και της τέφρας, δημιουργείται ένα υδρόφοβο στρώμα, μια κρούστα, πάχους 5 - 6 χιλιοστών, το οποίο εμποδίζει το νερό της βροχής να διηθηθεί μέσα στο έδαφος και το αναγκάζει να απορρέει επιφανειακά. Με αυτόν τον τρόπο, το ποσοστό της βροχής που απορρέει επιφανειακά, από 1,5 - 5% που ήταν πριν από την πυρκαγιά μπορεί να φθάσει στα 85 - 90% με ταυτόχρονη αύξηση της παρασυρτικής δύναμης του νερού, με αποτέλεσμα τη διάβρωση του εδάφους και την πρόκληση καταστροφικών πλημμυρών".
http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_10_07/10/2007
Ούτε και σ΄αυτόν καταδέχονται να απαντήσουν οι ανεύθυνα κατευθύνοντες τη μοιρολατρική αδράνεια.
Ο ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟ-ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ,
Ο ΑΛΤΡΟΥΪΣΜΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΙ !

Ανώνυμος είπε...

http://aftarkia.wordpress.com
Κι άλλος πανεπιστημιακός υπέρ των σπορών !
Ο επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Μπιλάλης, εξειδικευμένος στη βιολογική γεωργία, σε ημερίδα των Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών των πυρόπληκτων νομών που έγινε στην Καλαμάτα με τη σύμπραξη της Νομαρχίας Μεσσηνίας :
«Έπρεπε να είμαστε έτοιμοι για ψυχανθή στα καμένα». Στις πρώτες κύριες ενέργειες κατέταξε τη σπορά ψυχανθών, όπως ο βίκος, και σιτηρών, κυρίως κριθαριού στις καμένες εκτάσεις, που κάνουν και για ζωοτροφή. Τα φυτά αυτά θα συγκρατήσουν και το έδαφος προστατεύοντάς το από τη διάβρωση.
Μάλιστα, για μελλοντική προστασία από τις φωτιές πρότεινε τη δημιουργία γύρω από δάση ζωνών με λιβάδια ή χωράφια με κτηνοτροφικά φυτά, όπου αν μπει η φωτιά, μετά από 5-6 μέτρα σβήνει.

Σπορά με σβόλους
Προκειμένου να ξαναβλαστήσουν τα καμένα, ο βιοκαλλιεργητής από την Κεφαλλονιά Σπύρος Ρισιάνος πρότεινε τη μέθοδο Φουκουόκα (Ιάπωνας εισηγητής της φυσικής γεωργίας) που εφαρμόζει ο γεωπόνος Παναγιώτης Μανίκης, η οποία συνίσταται στη σπορά σβόλων από άργιλο, μέσα στους οποίους είναι προστατευμένοι οι σπόροι. Επίσης, ο γεωπόνος του Ινστιτούτου Ελαίας Καλαμάτας Παναγιώτης Κάτσαρης επεσήμανε πως η μέθοδος της αεροσποράς χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ ήδη από το 1948 για να ξαναβλαστήσουν καμένα εδάφη. Επίσης, έκανε γνωστό ότι στην Κύπρο ήδη ξεκίνησαν αεροσπορές στο όρος Τρόοδος λόγω της φωτιάς που ξέσπασε εκεί τον Ιούλιο.

Όχι στους «ευεργέτες»!
Βασικό πρόβλημα για την ανάπτυξη της βιοκαλλιέργειας είναι η κατάτμηση του κλήρου και η λειψανδρία στην ύπαιθρο, επεσήμανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, πυρηνικός μηχανολόγος μηχανικός στην ειδικότητα, Αλέξανδρος Καράμπελας, που είναι και πρόεδρος των βιοκαλλιεργητών της Ηλείας. Ανέφερε ακόμη ότι «ο κίνδυνος μετά τις πυρκαγιές είναι η εμφάνιση πολλών …ευεργετών. Έχουν πλακώσει όλοι οι πρακτορίσκοι για φτηνά λιπάσματα, φτηνά ζιζανιοκτόνα και γενετικώς τροποποιημένους σπόρους. Στο πνεύμα της επετείου, να πούμε ένα μεγάλο «Όχι» σ’ αυτές τις “ευεργεσίες”!».
Ο κ. Καράμπελας έκανε γνωστό και το γεγονός ότι διπλωματική εργασία που έχει αναλάβει φοιτητής του έχει ως θέμα τη μελέτη των ενεργειακών αναγκών στο πυρόπληκτο Καρβέλι, για εγκατάσταση ενεργειακής μονάδας ήπιων μορφών ενέργειας.
http://www.tharrosnews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=12763
6.2.3 Direct seeding – Απευθείας σπορές έλεγε το 2003 και το WWF μαζί με τη Διεθνή Ένωση για τη διατήρηση της φύσης (IUCN). “Περασμένα-ξεχασμένα;”
In many cases, the rate of natural succession is limited by the slow
dispersal of seed across degraded landscapes. An obvious way to
accelerate such successions is to deliberately reintroduce the seed.
Various forms of direct sowing have been used: in some cases the seed
has been broadcast or sown by hand; in others it has been sown from
aircraft. Usually the seed must be sown on bare soil so that it can
establish quickly in weed-free conditions.
It can be carried out after sites have been burned.
The advantage of direct seeding is its low cost.
Reference: Mergen et al. (1981); Allen (1997)
σελ. 36η στο αρχικό έγγραφο, 47η στο pdf, συνέκδοση το 2003 των WWF και International Union for Conservation of Nature and Natural Resources - IUCN
http://www.iucn.org/dbtw-wpd/edocs/FR-IS-005.pdf