Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007

η φόρμουλα Π.Ο.Τ.Α. και άλλες εφιαλτικές ιστορίες



Τι σημαίνουν τα αρχικά Π.Ο.Τ.Α.? Περιοχή Ολοκληρωµένης Τουριστικής Ανάπτυξης σημαίνουν, και αποτελεί αυτό το "εύρημα" μια κάλυψη, μια παραλλαγή δλδ του εγκλήματος που βρίσκεται προ των πυλών, έτοιμο να τελεστεί σε βάρος του περιβάλλοντος.

Πάμε στο δεύτερο μέρος τώρα. Τι σημαίνει "Ολοκληρωμένη" τουριστική ανάπτυξη; Η σκέτη ανάπτυξη είναι μισή; Βλέπω το φάντασμα της τουριστικής ανάπτυξης σαν μια υστερική ξανθιά (βαμμένη, ε) κυρία που ωρύεται στην τιβι «ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΩ» λέγοντας.

Τρίτο μέρος. Πώς η τουριστική ανάπτυξη ολοκληρώνεται; Με ένα δονητή, φυσικά, σε σχήμα μπαστουνιού γκολφ.

Τέταρτο μέρος. Η ολοκλήρωση έρχεται μετά την εισαγωγή του γκολφ και ο αναπτυξιακός αυτός οργασμός απαιτεί μπόλικα υγρά. Νερό, επι του προκειμένου. Το οποίον νερό θα βρεθεί από τα ποτάμια, τις λίμνες, τα πηγάδια.

Πέμπτο μέρος. Εχουμε άφθονα νερά στη χώρα μας; Οχι, κατηγορηματικά ΟΧΙ -σαν του 1940 περίπου σε μέγεθος.

Πού πας λοιπόν, ωρέ Καραμήτρο..? ε..? (σόρρυ, Κωνσταντακόπουλε, ήθελα να γράψω)

Αλλά... τι φταίει ο εν λόγω εφοπλιστής μεγαλοκτηματίας και εκκολαπτόμενος βιομήχανος τουρισμού; Αφού βρίσκει, τα κάνει τα θαύματά του! Γιατί είναι θαύμα να κάνει τη Μεσσηνία αγνώριστη. Να ξεράνει τον τόπο μαζεύοντας τα νερά για τα γήπεδα του γκολφ που θα ολοκληρώσουν την τουριστική ανάπτυξη και μετά, όταν ξεραθούν και αυτά, μη την είδατε την ανάπτυξη! Ούτε γκολφ, ούτε τουρίστες, ούτε νερό, πάπαλα! Οι τσέπες όμως του εν λόγω και μερικών ακόμα τσιρακιών (και ημετέρων) θα βρεθούν τίγκα και θα αδειάσουν σε καμιά τράπεζα του εξωτερικού για να ζήσουν καλά τα τρισέγγονά τους -κι εμείς με καλύτερη τύφλα...

-->> περισσότερα και αναλυτικά και επιστημονικά και τεκμηριωμένα, εδώ:
http://galera.gr/magazine/modules/articles/article.php?id=190

_________________
ΣΗΜ.1. Η λέξη "ολοκλήρωση" είναι καλά διαλεγμένη, όπως και τόσες άλλες λέξεις που ακούγονται ωραία και παραπλανούν, όπως λ.χ. "αειφορία" και άλλες όμορφες και πιασάρικες λέξεις -ψάξτε το λίγο και μόνοι σας.
ΣΗΜ.2. το ίδιο ποστ ανέβηκε και εδώ:
http://rodiat7.blogspot.com/2007/10/blog-post_13.html
http://otikatsi.blogspot.com/2007/10/blog-post_13.html

4 σχόλια:

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Γνωστά και στενάχωρα, όλα αυτά.
Διάβασε και αυτά, αν θές:
Ασύμμετρη...δημοπράτηση! (2)
Δεκαοκτώ τρύπες σε ένα δάσος

ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ & ανατίναξης πυρηνικών εργοστασίων είπε...

Επειδή, λοιπόν, τα λαμόγια χρησιμοποιούν "λέξεις που ακούγονται ωραία και παραπλανούν, όπως λ.χ. "αειφορία" και άλλες όμορφες και πιασάρικες - ψάξτε το λίγο και μόνοι σας", γιατί να μην επιμένουμε κι εμείς σε λέξεις και ενέργειες που ΑΔΙΚΑ τις φοβούνται, όπως ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ, ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΣΥΧΝΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ;

Unknown είπε...

Παιδιά τις προάλλες, βρήκα αυτό το άρθρο της Καθημερινής.Πρόκειται για μια ημερίδα τουρισμού στην Αρχαία Ολυμπία. Νομίζω ότι γίνεται καταφανές, ποιες είναι οι βλέψεις για την Ηλεία. Η τουριστική ανάπτυξη. Το παραθέτω. Ιδιαίτερης προσοχής είναι η τελευταία παράγραφος.

Εκδήλωση για τον τουρισμό στην Αρχαία Ολυμπία

ΕΚΔΗΛΩΣΗ για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ, από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο επίσης πραγματοποίησε εκεί, για συμβολικούς λόγους, τη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματιών του τουριστικού χώρου και άλλων ενδιαφερομένων φορέων. Στην εκδήλωση, η οποία είχε ειδικότερο αντικείμενο εργασίας τη συμβολή του τουρισμού στην ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, παρέστη και μίλησε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Σπύρος Σπυρίδων.
Στην ομιλία του, μεταξύ των άλλων, ο κ. Σπυρίδων ανέφερε τα εξής: «O τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας μας και, ως εκ τούτου, προτεραιότητα στο σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής.
Με την ίδρυση του Υπουργείου Τουρισμού το 2004, την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων, τη συντονισμένη διαφημιστική εκστρατεία που διεξάγουμε τα τρία τελευταία χρόνια και τις επενδύσεις που προσελκύουμε στον τουριστικό τομέα, κερδίζουμε, ως χώρα, το 18% του ετήσιου ΑΕΠ από τον τουρισμό. Ανεβήκαμε ήδη στην 15η θέση σε αφίξεις επισκεπτών και στη 10η σε εισροή τουριστικού συναλλάγματος παγκοσμίως, ενώ αναμένουμε περαιτέρω βελτίωση των δεικτών αυτών, καθώς εκτιμάται ότι η Ελλάδα σήμερα αξιοποιεί μόλις το 15% των τουριστικών δυνατοτήτων της.
Από τον τουρισμό, λοιπόν, έχουμε αυξημένες προσδοκίες όσον αφορά στην στήριξη των τοπικών κοινωνιών αυτές τις πρώτες και δύσκολες ώρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου. Η υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών προχωρά ήδη με γοργούς ρυθμούς και σύντομα θα έχουμε προσπεράσει τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση.
Τα μοναδικά πλεονεκτήματα της Ηλείας όπως η Αρχαία Ολυμπία, σε συνδυασμό με τα μεγάλα σύγχρονα έργα υποδομής, όπως η επέκταση του λιμανιού του Κατακώλου, η δημιουργία του πολιτικού αεροδρομίου στην Ανδραβίδα και η ταχύτατη σύνδεση της περιοχής με την υπόλοιπη Ελλάδα μέσω των νέων οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων που ήδη κατασκευάζονται, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ταχεία ανάπτυξη του Νομού», συμπλήρωσε ο κ. Σπυρίδων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ - ΜΠΕ

Unknown είπε...

Σύμφωνώ με τα κρίσιμα ερωτήματα που θέτετε αλλά επειδή μελετώ ερευνητικά το είδος της μονάδας έχω να σας πω οτι κατά το παρελθόν και ειδικά στην Ισπανία έγιναν εγκλήματα. Αλλά αυτό δε σημαίνει οτι κάθε integrated resort είναι κατά του οικοσυστήματος. Οι συγκεκριμένοι επενδυτές είναι Μεσσήνιοι αλλά έχουν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον (Πρόεδρος HELMEPA). Σας παραθέτω μερικές ενδιαφέρουσες ειδήσεις που βρήκα απο Μεσσηνιακές εφημερίδες.

Εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης επισκέφτηκαν την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου την “Costa Navarino”, προκειμένου να συζητηθούν πεδία συνεργασίας σε θέματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και διαχείρισης.Πρόκειται για μια σημαντική επίσκεψη τόσο για την “Costa Navarino” όσο και ευρύτερα για την περιοχή της Μεσσηνίας, καθώς το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης διακρίνεται παγκοσμίως για το επιστημονικό δυναμικό του και το ερευνητικό του έργο στον τομέα του περιβάλλοντος. Eίναι ένα από τα πρώτα ιδρύματα που εκπόνησε μελέτες για τις κλιματικές αλλαγές και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μάλιστα, ο καθηγητής Svante Arrhenius του Πανεπιστημίου της
Στοκχόλμης, που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ το 1903, ήταν εκείνος που ανακάλυψε το φαινόμενο του θερμοκηπίου. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Σίγουρα πρέπει να ενδιαφερόμαστε για την πορεία της επένδυσης και να την συνδιαμορφώσουμε. Έχω μελέτες απο αντίστοιχες περιπτώσεις (Inskeep E, M. Kallenberger, “An Integrated Approach to Resort Development-six case studies, World Tourism Organization, A Tourism and the Environment Publication, 1992) όπου φαίνετε οτι οι συγκεκριμένες μονάδες απορρόφησαν ανθρώπινο δυναμικό απο τις γύρω περιοχές , δεν μπορούν να κρατήσουν εντός τους πλούσιους πελάτες τους και σεβάστηκαν το περιβάλλον. Εως τώρα τα δείγματα γραφής της επένδυσης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση (βιοκλιματική αρχιτεκτονική, χαμηλά κτίρια εμπνευσμένα από τα παραδοσιακά Μεσσηνιακά χωριά, ελάχιστη κάλυψη, φωτοβολταϊκό πάρκο, χρήση γεωθερμίας, συνεργασία με Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και μελέτες για την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος) Είμαι στη διαθεσή σας να σας στείλω το άρθρο. Και να σκεφτήτε οτι στη περιοχή αυτή κάποιοι ήθελαν να φτιάξουν εργοστάσιο λιγνίτη και αυτό εμποδίστικε. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε οτι επενδύσει και πράσινη ανάπτυξη ακόμη και σε μεγάλες μονάδες είναι μονόδρομος.