Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

.. μέτρα για το όζον στην Ελλάδα


Μέτρα για την προστασία της στιβάδας του όζοντος στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας θεσπίζονται επιτέλους και στη χώρα μας.

Οι επιχειρήσεις που παράγουν, χρησιμοποιούν ή και ανακυκλώνουν ουσίες, οι οποίες επηρεάζουν την προστατευτική ασπίδα της Γης από την ηλιακή ακτινοβολία, είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν κάθε χρόνο έκθεση στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία η Ελλάδα εντάσσει στο εθνικό της δίκαιο τη σχετική κοινοτική Οδηγία, οι επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, που χρησιμοποιούν συσκευές με τις επίμαχες ουσίες, υποχρεώνονται να υποβάλλουν ετήσιες εκθέσεις ώς τις 31 Ιανουαρίου. Σε περίπτωση καθυστέρησης προβλέπονται πρόστιμα από 300 έως 500 ευρώ, που αυξάνονται κατά 100-150 ευρώ για κάθε μήνα μετά την καθορισμένη ημερομηνία.

Η απόφαση, που ισχύει από τις 11 Σεπτεμβρίου 2007, προβλέπει κατ' αρχήν την καταγραφή των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων, που χρησιμοποιούν ουσίες , οι οποίες καταστρέφουν το όζον της ατμόσφαιρας. Οι έλεγχοι αφορούν τον ευρύτατα διαδεδομένο τομέα του κλιματισμού και της ψύξης, εφόσον όμως χρησιμοποιούν ψυκτικό φορτίο άνω των τριών κιλών ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μεγάλα ιδιωτικά κτίρια πρέπει να υποβάλουν την προβλεπόμενη έκθεση, ενώ είναι σαφές ότι στην ομάδα αυτή ανήκουν βιομηχανίες, αποθήκες συντήρησης ευπαθών προϊόντων, ξενοδοχεία, σχολικά κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, κ.λπ.
Στο μικροσκόπιο τίθενται και οι μόνιμες ή φορητές συσκευές πυρόσβεσης που περιέχουν halons ή άλλες ουσίες, οι οποίες βρίσκονται στη λίστα των στοιχείων, που προκαλούν βλάβες στη στιβάδα του όζοντος.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, 18-10-2007

2 σχόλια:

Unknown είπε...

lotto..

Ανώνυμος είπε...

Αν θες να κάνεις κάτι βγες από την χέστρα που κάθεσαι

http://s2.bitefight.gr/c.php?uid=34503