Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

Ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών για τον Ασωπό ποταμό

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών για τον Ασωπό (κλικ).

Το κείμενο έχει ως εξής:

Συλλογή υπογραφών για την σωτηρία του Ασωπού ποταμού.

Ο Ασωπός ποταμός είναι ένα ποτάμι που πηγάζει στην Βοιωτία και εκβάλει στον Νότιο Ευβοϊκό, στην Ελλάδα, 60 περίπου χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Εδώ και 40 χρόνια, από το 1969, με ένα Προεδρικό Διάταγμα της στρατιωτικής χούντας που υπήρχε τότε στην Ελλάδα, ο Ασωπός χαρακτηρίστηκε αποδέκτης επεξεργασμένων βιομηχανικών λυμάτων. Το ποτάμι, που οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν ως θεό (Ασωπός, γιός του Ποσειδώνα), έχει την ατυχία να περνά μέσα από περιοχές που παράγουν το 20% περίπου της βιομηχανικής παραγωγής της Ελλάδας.
Σήμερα ο Ασωπός δέχεται στα νερά του τα λύματα από εκατοντάδες βιομηχανίες που βρίσκονται σε κοντινή Βιομηχανική περιοχή. Παρόλα αυτά, στις εκβολές του φτάνει ελάχιστο νερό. Η σύσταση του εδάφους, απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του νερού μαζί με όλα τα βιομηχανικά απόβλητα και το εξαπλώνει σε ολόκληρο τον υδροφόρο ορίζοντα. Αποτέλεσμα αυτού είναι μία τεράστια περιοχή, να έχει μολυνθεί ίσως ανεπανόρθωτα με διάφορα απόβλητα, μεταξύ των οποίων και βαρέα μέταλλα, μεταξύ των οποίων και το γνωστό λόγω της πρόσφατης δημοσιότητας εξασθενές χρώμιο που είναι ένα στοιχείο καρκινογόνο και μεταλλαξιογόνο. Πλέον, το νερό από τις πηγές και τις γεωτρήσεις όλης αυτής της περιοχής, δεν κάνει για καμία ανθρώπινη χρήση, ήτοι ούτε για πόση, ούτε για μαγείρεμα, ούτε για μπάνιο και πλύσιμο ρούχων, ούτε καν για πότισμα.

Στην περιοχή κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι, ειδικά το καλοκαίρι, οι οποίοι εδώ και χρόνια καταναλώνουν το νερό, χωρίς ποτέ κανείς να τους ενημερώσει για την επικινδυνότητά του, παρά μόλις φέτος το καλοκαίρι (2007).

Πρόσφατα, μετά από τρεις αναβολές και έξι χρόνια καθυστέρηση, έγινε μια δίκη. Από τους 18 κατηγορούμενους, οι 10 απαλλάχτηκαν λόγω λάθους καταγραφής στοιχείων! Από αυτούς που καταδικάστηκαν, η μεγαλύτερη ποινή ήταν πρόστιμο 5000 ευρώ μόλις!

Ρεπορτάζ έχουν ανακαλύψει ότι μερικές βιομηχανίες ανοίγουν γεωτρήσεις και χύνουν μέσα τους -κατευθείαν στον υδροφόρο ορίζοντα- τα απόβλητά τους!

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το blog Ασωπός SOS (http://asoposSOS.wordpress.com). Το site είναι στα Ελληνικά.

Ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ελληνική Βουλή, τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από κάθε αρμόδια υπηρεσία να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση του Ασωπού ποταμού και των προβλημάτων (υγείας, οικονομικά, περιβαλλοντικά) των κατοίκων των περιοχών που επηρεάζονται από το πρόβλημα.


http://www.petitiononline.com/asopoSOS/petition.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: