Τρίτη 3 Ιουλίου 2007

Οικολογικές κινητοποιήσεις

Κάνοντας μια βόλτα στο internet βρήκαμε κάποιες αναφορές για κινητοποιήσεις,από διάφορους φορείς.
Τις συγκεντρώνουμε σε αυτό το post.

* Θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι οι παρακάτω εκδηλώσεις δεν συσχετίζονται με το anadasosi blog και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερα για την εγκυρότητά τους, η την πηγή.

Οπου υπάρχει link για το περιεχόμενο τους, σας το παραθέτουμε.

Αν γνωρίζετε περισσότερα η κάτι άλλο που μας διέφυγε,παρακαλώ ενημερώστε τα σχόλια του post.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟΙ /ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΠΑΡΝΗΘΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007

Η πρόσφατη, ολική σχεδόν καταστροφή της Πάρνηθας, του τελευταίου εκτεταμένου πράσινου δασικού πνεύμονα της Αθήνας και οι ταυτόχρονες πυρκαγιές στο νότιο Πήλιο, στον Κίσσαβο και σε δεκάδες άλλες δασικές περιοχές, αποτελούν την τελευταία πράξη μιας τραγωδίας που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια από τις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες, αμέτοχοι οι περισσότεροι από μας. Πέρσι ήταν η Χαλκιδική, η Μάνη, πριν λίγα χρόνια η Πεντέλη ο Υμηττός , η Εύβοια , η Σάμος και όσα άλλα νησιά είχαν ακόμα διαφυλάξει τον δασικό τους πλούτο.
Το ερώτημα που τίθεται είναι: γιατί καίγονται τα δάση ;
Κατά τη γνώμη μας, πέραν των τυχαίων περιστατικών που οφείλονται στην αμέλεια κάποιων και στην αδράνεια και την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, το μεγαλύτερο μέρος των πυρκαγιών των τελευταίων δεκαετιών οφείλεται στην προσπάθεια ιδιοποίησης δημόσιας δασικής γης από ιδιώτες με στόχο την κερδοσκοπική εκμετάλλευσή της.
Των πυρκαγιών προηγείται συνήθως η διαδικασία καταπάτησης, εκχέρσωσης και εξαφάνισης των δασικών χαρακτηριστικών μιας δασικής περιοχής, η μετατροπή της σε δήθεν λειτουργικό «αγρόκτημα» μέσω της φύτευσης ελιών κ.λ.π., η οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίησή της με την κατασκευή κάθε είδους κτιριακών εγκαταστάσεων , αυθαίρετων και νομότυπων.
Τεράστια ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη έχουν οι πολιτικές όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων , οι οποίες με τη νομοθεσία που προωθούν καλύπτουν ουσιαστικά το συντελούμενο έγκλημα, διευκολύνοντας και επιβραβεύοντας τους αυθαιρετούντες και τους καταπατητές της δημόσιας δασικής γης. Μέρος της ευθύνης έχουν και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι κατά κανόνα ανέχονται ή στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές για ψηφοθηρικούς λόγους.
Απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα, ο μόνος δρόμος που απομένει σε όσους πολίτες δεν θέλουν να συναινέσουν στις κυρίαρχες πολιτικές και είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δασικό πλούτο της χώρας μας , είναι η αυτόνομη οργάνωση και αντίσταση.

• Για να μην ολοκληρωθούν τα σχέδια καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος
• Για να μην αλλάξουν χρήση τα δάση και οι δασικές εκτάσεις μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος
• Για να καταργηθεί ο νόμος 3208/2003
• Για να μην παραχωρηθεί σε ιδιώτες καταπατητές η δημόσια δασική γη και στις εκτός σχεδίου περιοχές κατά το πρότυπο των παραχωρήσεων που έγιναν το 2003 στις εντός σχεδίου
• Για να μην επανέλθουν από τη σημερινή κυβέρνηση οι τροπολογίες που απαλλάσσουν τους αυθαιρετούντες, παγώνοντας τα πρόστιμα, και ωθώντας στη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων
• Για να μην περάσει το «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό» που θα μετατρέψει τα βουνά και τις παραλίες όλης της χώρας σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα
• Για να γίνουν εκτεταμένες αναδασώσεις
• Για να ανασυγκροτηθούν, στελεχωθούν και συντονιστούν όλες οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στην προστασία του δάσους, στις προϋποθέσεις αποτροπής πυρκαγιών και στην καταστολή τους εφ’ όσον εκδηλωθούν
• Για να μην οικοδομηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο περιαστικού ή αστικού πράσινου χώρου
• Για να ενισχυθεί το εθελοντικό κίνημα ενεργών πολιτών που παίρνουν στα χέρια τους την προστασία του δάσους.
----------------------------------------------------------------------

Ξεκινάμε με πούλμαν απο την Ομόνοια (Hondos) στις 8 π.μ ακριβώς.
Στις 9 π.μ ξεκινάμε απο το τελεφερικ / Μον Παρνές
Στις 9.30 είμαστε –μετά απο πορεία 4 περίπου χλμ.- στην Αγία Τριάδα, οπου και ενημερωνόμαστε απο γνώστες του βουνού, συζητάμε, αποφασίζουμε.
Το μεσημέρι επιβιβαζόμαστε στα πούλμαν και επιστρέφουμε.
Κόστος μετάβασης με πούλμαν 5 Ευρώ. Απαραίτητο να κλείσετε θέσεις τηλεφωνικά μέχρι την Παρασκευή το πρωϊ.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974775279, 2109954362, 2103453877, 6932377721

Το «οδοιπορικό» οργανώνει το
Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης & Ενεργών Πολιτών

doctor είπε...

Λόγω φόρτου εργασίας δεν μπορώ να παραστώ σε αυτές τις πολύ σημαντικές εκδηλώσεις, θα είμαι όμως εκεί όταν αρχίσει η αναδάσωση το φθινόπωρο.

Ελπίζω να μην ξεθυμάνει αυτό το μίσος και αυτή η οργή.
Ελπίζω όλη αυτή η αηδία που όλοι νιώθουμε να δώσει την απαραίτητη ενέργεια για την αναδάσωση.

Μην περιμένετε από το διεφθαρμένο κράτος να κάνει τίποτα.

doctor

Κοινότητα Εκάλης είπε...

na eimaste oloi ekei ALLA...oxi kati kinimata, sindikalsites komata klp...hdh to koinoniko forum pige na ekmetalaytei thn katastasi..an doume tipota pano PAME k istories na ta katevasoume. kaneis na min ekmetaleytai thn katastasi gia to simferon tou.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

simeiwsh to "Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης & Ενεργών Πολιτών" mallon akougete gia akra aristera k KKE, afiste tous sthn ape3w! na ginei epitelous kati ay8ormito dixos politikous ntavades!

Ανώνυμος είπε...

Αν αρχίσουμε να σνομπάρουμε κάθε εκδήλωση που μας φαίνεται ύποπτη για πολιτικό καπέλωμα θα καταλήξουμε να κάνει ο καθένας τη δική του μόνος του. Στο κάτω-κάτω, δε γίνεται να αρνηθούμε το δικαίωμα σε καμία παράταξη ή οργάνωση να συμμετάσχει σε υπερκομματικές πορείες και δράσεις. Καλύτερα να υπάρξει μία μαζική συγκέντρωση όπου θα συμμετάσχουν ΟΛΟΙ (νεολαίες, κόμματα, ΜΚΟ, τοπικοί φορείς, ανεξάρτητοι πολίτες, κλπ) παρά να έχουμε κάθε τρεις και λίγο ξεχωριστές διαδηλώσεις των 50 ή 100 ατόμων, που θα δώσουν την εντύπωση ότι κανείς δε νοιάζεται πραγματικά για το ζήτημα.

Ας στηρίξουμε τη συγκέντρωση της Κυριακής, και αν συμφωνείτε ας παροτρύνουμε και τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις να συμπορευτούν μαζί μας. Κι όποιος θέλει να ενταχθεί στο "μπλοκ" του ΠΑΜΕ, του Φόρουμ ή του Κόμματος Ελλήνων Κυνηγών είναι ελεύθερος να το κάνει...

SilentSoul είπε...

Το οδοιπορικο ισχύει;
Αν ναι να το διαδώσουμε.και να μπει και στο μπλογκ μπροστα.
Εγω το εκανα ποστ στο δικο μου μην γνωριζοντας αν ειναι εγκυρο η οχι.Υπαρχει καποιος να απαντησει;.

Ανώνυμος είπε...

ποια "μπλοκ" ρε παιδιά? πάλι τα ίδια, φασαρίες και δακρυγόνα θα έχουμε? μπορούμε επιτέλους να κάνουμε κάτι σε αυτή τη χώρα ενωμένοι? χωρίς στρατόπεδα και παρατάξεις? σκοπός είναι να έρθουν γυναίκες, παιδιά, ΟΛΟΙ

Ανώνυμος είπε...

paidia kate blok k ante sto perisso na fonaxete oso 8elete, etsi k allios einai ena oikologiko ktirio me tzamia k mpeta pou osoi 3eroun ta vasika apo domika ilika 3eroun poso 8ermotita dimiourgoun.

oi politikoi na er8oun alla min ginoume pionia tou ka8e komatos.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ! Έξω τα κόμματα!!! ΑΡΚΕΤΑ, ΑΜΑΝ ΠΙΑ!!!

Unknown είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=PYxfPgcmmzQ

johnniebegood είπε...

χαιρομαι που τοσοι ανθρωποι ευαισθητοποιουνται με την Παρνηθα.

χαιρομαι που οι μπλογκερς συνεργαζονται, γιατι η δυναμη μας ειναι μεγαλη.

αλλά πρεπει να προσεξουμε να μην κανουμε κακο, προσπαθωντας να κανουμε καλο.

απλα σκεφθειτε ποσους σπορους ή ριζωματα θα πατησουν οι αναδασωτες για να βαλουν 50 δεντρα.

η μονη λυση ειναι η φυσικη αναδασωση!

και για να πετυχει, πρεπει να μεινει το βουνο ανενοχλητο απο κοπαδια και απο επισκεπτες.

κυριολεκτικα δεν ξερουμε ΤΙ παταμε.

οταν η φυσικη αναδασωση βρισκεται σε καποιο προχωρημενο σταδιο, τοτε μονο μπορουμε να φυτεψουμε και μονο στις περιοχες που εμειναν γυμνες γιατι δεν δουλεψε η φυσικη αναδασωση.

το καναμε σαν ομαδα φιλων στην Πεντελη.

ο στοχος της πιεσης μας λοιπον θα πρεπει οπωσδηποτε να επικεντρωθει στο να μεινει ησυχο το βουνο.

και δυστυχως ολη η διαδικασια που θα ακολουθησουν οι αρχες για να προστατευσουν τους ανεγκεφαλους που εχτισαν σπιτια ή εργοστασια διπλα (ή πανω) σε χειμαρους , απο τις πλημυρες, ειναι καταστροφικη για την φυσικη αναδασωση.

δευτερος στοχος μας πρεπει να ειναι η σωστη ενημερωση των πολιτων.

μπορουμε να αφησουμε τα pc, οχι για να αναδασωσουμε τωρα την Παρνηθα, αλλά για να προστατευσουμε τα υπολοιπα δαση μας, καθαριζοντας τα σκουπιδια που μαζευονται στους προποδες τους απο τους ανεγκεφαλους.


στην συγκεντρωση των 8 θα ερθω.

johnniebegood
Γιαννης Τριανταφυλλης

ριχτε μια ματια εδω: http://biostore-aloa.blogspot.com/2007/06/blog-post_29.html

Ανώνυμος είπε...

ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΜΙΑ ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΝΑ ΚΑΠΕΛΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ.

Ωστόσο, όσοι φωνάζετε δεν έχετε προφανώς καταλάβει ότι:

1) Αν στη συγκέντρωση της Κυριακής συμμετάσχουν ΚΑΙ τα κόμματα (όσο περισσότερα τόσο καλύτερο), ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος γιατί θα υπάρξει σημαντικό πλήθος ανθρώπων, που δε μπορεί να αγνοηθεί ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τα ΜΜΕ.

2) Οι ήδη υπάρχουσες οργανώσεις (κομματικές, οικολογικές, κ.α.) έχουν σοβαρότερη εμπειρία στη διοργάνωση κινητοποιήσεων από οποιονδήποτε από εμάς τους "απλούς πολίτες". Κανείς δε μας έχρισε υπερκομματικούς προστάτες των δασών και είναι αφελές να πιστεύουμε ότι μπορούμε να παίξουμε τέτοιο ρόλο.

3) Δικαίωμα στη διαμαρτυρία έχουν ΟΛΟΙ, ανεξάρτητα από το τι επιλέγουν να ψηφίσουν (ή να μην ψηφίσουν) στις εκλογές.
Κανείς δε μας υποχρεώνει να διαδηλώσουμε κάτω από πανό και σημαίες που δε μας εκφράζουν.

Προσωπικά, προτιμώ να δω 100.000 ανθρώπους στους δρόμους να διαδηλώνουν οργανωμένα, παρά 1.000 και ανοργάνωτα.

Ανώνυμος είπε...

+Πάρνηθα 28/06/07 => ACT NOW

Όσον αφορά την Ποδηλατοπορεία στο ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ 8/7 και ώρα 8 πμ, οι λεπτομέρειες είναι στην πρώτη σελίδα της παρακάτω συζήτησης:

http://www.cyclist-friends.gr/showthread.php?t=3213

Ανώνυμος είπε...

Θέλω να πω κι εγώ κάτι για όσα ακούγονται περί κομμάτων, δηλώνοντας εξαρχής πως τα έχω "σπασμένα" με τα κόμματα, είτε είναι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είτε το παλαιολιθικό ΚΚΕ ή ο απλώς ενοχλώ πού και πού ΣΥΝ.

Θέλω να πω λοιπόν, ότι δεν πρέπει να συγχέουμε τις οργανώσεις, τις κινήσεις, τους ανθρώπους που μαζεύονται σε ομάδες για να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο, με τα κόμματα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα κοινωνικό φόρουμ, με τις οργανώσεις που αγωνίζονται να μην γκρεμιστούν π.χ. τα προσφυγικά ή να μην παραχωρηθεί σε ιδιώτες (και να γεμίσει καφετέριες) η Πλατεία Πρωτομαγιάς (δείτε αυτό: http://indy.gr/other-press/proso3c7-poylane-se-idites-tin-plateia-protomagias/)
ή με εκείνες τις οργανώσεις που στήνουν το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ ή με τους ανθρώπους που κατεβαίνουν στο δρόμο ενάντια στην καταστολή, στις κάμερες παρακολούθησης που έχουν γεμίσει τ ην Αθήνα. Ας μην τα κάνουμε όλα ίσιωμα. Οι μπλόγκερς είμαστε (όχι όλοι, ε;) ένα πολύ ελπιδοφόρο πράγμα, αλλά ας μην ανακαλύπτουμε τον τροχό. Ευαίσθητοι άνθρωποι που κοίταζαν πέρα από τη δική τους, ατομική βολή, υπήρχαν πολύ πριν το Ιντερνετ και συνήθως οργανώνονταν σε ομάδες ή, με τον όρο που προτιμώ, συλλογικότητες.

Με μια λέξη: συλλογικά, χωρίς αποκλεισμούς!

Void Network είπε...

Κενό Δίκτυο
(Θεωρία, Ουτοπία, Συναίσθηση, Εφήμερες Τέχνες)
http://voidnetwork.blogspot.com

Η συμμετοχή μας στην διαδήλωση έξω από την Βουλή στις 8 Ιουλίου στις
8.00 το βράδυ ενάντια στον εμπρησμό της Πάρνηθας που καλούν οι
ευαίσθητοι πολίτες της Αθήνας δεν τρέφει αυταπάτες. Στεκόμαστε δίπλα
σε όλους τους ρομαντικούς οικολόγους, διαδηλώνουμε μαζί τους αλλά δεν
μοιραζόμαστε τις ίδιες ιδέες με αυτούς…..Δεν αιτούμαστε τίποτα από την
εξουσία…Δεν ελπίζουμε σε καμία αναδάσωση της Πάρνηθας…Δεν επιθυμούμε
έναν ευαίσθητο, ανθρώπινο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο
διακυβέρνησης της ζωής μας…Δεν ονειρευόμαστε την στιγμή που οι
κυβερνήτες μας θα καταλάβουν τα αυτονόητα και θα κυβερνήσουν σωστά και
τίμια αυτή τη χώρα…
Γνωρίζουμε ότι
ο πλανήτης Γη δεν πεθαίνει…Ο Πλανήτης Γη δολοφονείται
και αυτοί που τον σκοτώνουν έχουν ονόματα και διευθύνσεις…
Το να στέκεσαι με τα χέρια απλωμένα και τα μάτια δακρυσμένα απέναντι
σε αυτούς τους ανθρώπους ίσως είναι συμμετοχή στην δολοφονία της Γης
και όχι αγώνας για την σωτηρία της…Στην διαδήλωση για την Πάρνηθα
(όπως και σε όλες τις άλλες διαδηλώσεις) θα έπρεπε να κατεβαίνουμε
στον δρόμο με τις γροθιές μας σφιγμένες και τα μάτια γεμάτα οργή για
τους κυβερνήτες και τους πλούσιους αυτού του κόσμου…
Το πραξικόπημα της ελιτιστικής δημοκρατίας, ο εκβιασμός της εργασίας,
τα χονδροειδή στερεότυπα, η δουλική απάθεια απέναντι στο κράτος και
τους μηχανισμούς της οικονομίας, η εκμετάλλευση κάθε ανάγκης και κάθε
επιθυμίας και η αδηφαγία της εξουσίας για έλεγχο και γρήγορο
πλουτισμό θα έπρεπε να μας κάνουν να καταλαβαίνουμε ότι όχι μόνο
αναδάσωση ή προστασία της φύσης δεν θα συμβεί αλλά δεν θα μείνει ούτε
μια πτυχή της ζωής μας υγιείς όσο συνεχίζουμε να αποδεχόμαστε της
κυρίαρχη κουλτούρα και τον πολιτισμό της ασημαντότητας που την
συνοδεύει.
Το ζήτημα δεν είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες της αιχμαλωσίας μας
στην σημερινή κοινωνία…Δεν λυπούμαστε για τα δέντρα, λυπούμαστε για
την ζωή μας που χάθηκε όταν τα δέντρα χάθηκαν μαζί της…Δεν λυπούμαστε
για το δάσος που κάηκε, λυπούμαστε για την ζωή μας που κάηκε μαζί με
το δάσος…Δεν είναι άλλη η μοίρα μας από την μοίρα του δάσους…Αυτοί που
έκαψαν το δάσος για χάρη του πλουτισμού και της ανάπτυξης και αυτοί
που προστάτευσαν τα συμφέροντα των εμπρηστών, των καταπατητών και των
κατασκευαστικών εταιριών για έναν αιώνα είναι αυτοί που πυρπόλησαν και
την ζωή μας φυλακίζοντας μας στις σύγχρονες νεκροπόλεις της
απομόνωσης, της τηλεδημοκρατίας, του τραπεζικού δανεισμού, της
αστυνομοκρατίας και της αποβλακωμένης κατανάλωσης.
Αυτοί που σκότωσαν τα ποτάμια και έκαναν θάνατο το φως του Ήλιου
σύντομα θα ζητήσουν την ψήφο μας για να συνεχίσουν το έργο τους…Πρέπει
να βρούμε μέσα μας και μέσα στις σχέσεις μας την δύναμη να διακόψουμε
την ανάπτυξη του άρρωστου αυτού κόσμου.
Πρέπει να καταστρέψουμε την υπάρχουσα κατάσταση, να επιτεθούμε σε
κάθε καταναγκασμό και εκμετάλλευση, να αρνηθούμε τον υποβιβασμό της
ζωής σε μίζερη επιβίωση.
Αυτή είναι μια αφετηρία για να μιλήσουμε για την οικολογική ευαισθησία
και πως αυτή συναντιέται με την ανατροπή και την εξέγερση. Δεν
μπορούμε να στεκόμαστε σαν ζητιάνοι μπροστά στους βασανιστές και τους
δολοφόνους της Γης δίχως να πολεμάμε τις εξουσίες που δημιούργησαν
όλες αυτές τις καταστάσεις.
Θα ήταν τουλάχιστον αντιφατικό να μιλάμε για τον αγώνα σωτηρίας της
Γης, αν ταυτόχρονα δεν επιτεθόμασταν σε ό,τι ευθύνεται για την
καταστροφή της.
Θα συναντηθούμε σύντομα στους δρόμους.

Κενό Δίκτυο
(Θεωρία, Ουτοπία, Συναίσθηση, Εφήμερες Τέχνες)
http://voidnetwork.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=44941380,37059268,50604484

paraxeno είπε...

φοβάμαι πως το κενό δίκτυο έχει γεμάτο δίκαιο... θα βρούμε τρόπους όμως να ειστε σίγουροι να ξεπεράσουμε το ρομαντισμό μας... σταθηκα δίπλα σας μια στιγμή, και με πόνεσε το πανό σας... με σκουντηξε.... μη σταματήσετε να ειστε κάπου κοντά....