Κυριακή 22 Ιουλίου 2007

ΑΙΟΛΙΚά ΠάΡΚΑ: ΕΝέΡΓΕΙΑ ΠΡάΣΙΝΗ ή ΜΑύΡΗ..?



Πράσινη σαν τα δέντρα ή μαύρη σαν τα αποκαΐδια, εννοείται. Αφού μελέτησα όσα βρήκα (ευχαριστώ αυτόν που ενημέρωσε) αναρωτιέμαι ποια είναι η σχέση των αιολικών πάρκων με τις πρόσφατες φωτιές. Πάλι "αναδιανομή πλούτου" προβλέπω, μερικοί θα γίνουν πλουσιότεροι, δλδ, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Θα μείνουμε απαθείς..?


http://www.green-planet.gr/articles_anemogenitries.htm

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=695753

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=693907

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=328436

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=685866

Video: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=689187

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=703873

13 σχόλια:

Γιάννης Αρ είπε...

Σε περιοχή που έχει κριθεί αναδασωτέα δεν παίρνουν άδεια αιολικά πάρκα

σε δασικές εκτάσεις και δάση πέρνουν

Rodia είπε...

:-(
Χάλια μαύρα...

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

η κινδυνολογία δεν ειναι εποικοδομητική. Και η ισοπέδωση των πάντων είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη επίσης.

Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας (ήτοι αιολικά θερμοηλεκτρικά , φωτοβολταίκά ) έιναι ότι καλύτερο έχει να μας προσφέρει η νεα τεχνολογία προκειμένου να βοηθήσουμε το περιβάλλον.

Σαφώς βέβαια σε όλα χρειάζεται σωστή παρακολούθηση και τήρηση προδιαγραφών.

Ανώνυμος είπε...

1960-70 τσιμεντάρισμα Αθήνας και αστικών κέντρων
1980-1990 τσιμεντάρισμα παραλιών και ακτων
2000-? τσιμεντάρισμα βουνοκορφών και ελαιώνων με "οικολογικά" αιολικά "πάρκα" και φωτοβολταϊκά.
Είναι προφανές λοιπόν ποιοί είναι οι νέοι εμπρηστές και που αποσκοπούν.
Εγώ θέλω να πάω βολτα στην εξοχή και να περπατώ ακούγοντας πουλιά και όχι να νομίζω πως πήγα σε εργοστάσιο της ΔΕΗ

Ανώνυμος είπε...

Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας είναι απολύτως εξαρτώμενες απο τις μετεωρολογικές συνθήκες, επικουρικού χαρακτήρα και αλλοιώνουν-καταστρέφουν αισθητικά τοπία σπάνιας ομορφιάς. Η χώρα μας βασίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της στον τουρισμό. Την ομορφιά του ελληνικού τοπίου έχουμε ως βασικό προϊόν, ας τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού!
Ξηλώστε τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά!

Ανώνυμος είπε...

Σαφώς και η χωρα μας βασίζεται στον τουρισμό σαν ενα απο τα κυριότερα εισοδήματα. Και βεβαίως οι εναλλακτικές μορφές ΔΕΝ μπορούν να παρέχουν τη μόνιμη και παγιωμένη πια αντίληψη αναβω το φως όποτε θέλω , δεν κλεινω ποτέ το θερμοσύφωνα κλπ κλπ διοτι δεν καινε λιγνίτη ή πετρέλαιο!!
Σαφώς επίσης πρέπει οι εταιρείες που στηνουν αιολικά ή φωτοβολταϊκά το περιβάλλον και τη φυση!!

Ομως για πες τε μου αν στο χωριό σας κοντά υπήρχε λιγνίτης θα θέλατε να στησει ένα εργοστάσιο η ΔΕΗ? Ρωτήστε στην Κοζάνη , στη Μεγαλόπολη , στο Αμύνταιο... τι λεν για τη ρυπανση και για τη μόλυνση?
Τα μόνα ίσως που δεν ενοχλούν κανέναν είναι τα υδροηλεκτρικά , ομως δυστυχώς η Ελλαδίτσα μας δεν έχει φοβερά ποτάμια ουτε νερά για να κανει περισσότερα φράγματα. Και αυτά λοιπον επικουρικά λειτουργουν.

Ας ειμαστε ρεαλιστες. Χρειαζομαστε ενέργεια σε κάθε φαση της ζωης μας και πολλές φορές την σπαταλάμε κιολας!! Ο μόνος τρόπος είναι όλοι να κανουμε λογική χρήση των οποιων δυνατοτήτων μας δινει η τεχνολογία, παλιά ή νέα και να συνδιάζουμε οσο περισσότερο γίνεται την ανάπτυξη με την οικολογική συνείδηση.

(συνήθως φωνάζουμε μονο όταν θίγονται προσωπικά μας οφέλη..αυτο απο προσωπική εμπειρία)

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά δεν θέλω άλλο λιγνίτη αυτό εννοείται. 3-4 πυρηνικούς αντιδραστήρες θέλω για άθφονη πεντακάθαρη ενέργεια.
Ας τους στήσουν και δίπλα στο σπίτι μου. Πρέπει να ζήσεις 2000 χρόνια δίπλα σε πυρηνικό εργοστάσιο για να πάρεις δόση ακτινοβολίας ίση με αυτή απο μια ακτινογραφία. Θα μου πεις και αν γίνει ατύχημα; Ε ναι παίρνω το ρίσκο (ποιο ρίσκο δηλαδή, ούτε μια στο δις δεν είναι αλλά τέσπα)προκειμένου να μην βρωμίζει την Ελλάδα ο λιγνίτης και να μην σκουπιδοποιούν την ύπαιθρο οι ανεμογεννήτριες. Το κακό όμως είναι πως θα πάμε αναγκαστικά στα πυρηνικά αφού έχει γίνει η καταστροφή μέσω της αρπαχτής των "ΑΠΕ". Ας πάμε λοιπόν κατευθείαν χωρίς να περιμένουμε να φυσήξει ο αέρας για να αναψουμε το φως.

Ανώνυμος είπε...

Κριμα που σε ενα μπλογκ σαν το δικό σας για την αναδάσωση κάθεστε και αντιγράφεται τόσο αστεία επιχειρήματα, ενώ πάτε να συνδέσετε τις πυρκαγιές με τα αιολικά πάρκα! Ελεος!

Οσο για τα λινκ που παραθέτετε, καλό θα ητνα να ψαξετε να βάλετε απο πιο σοβαρούς και επιστημονικούς οργανισμούς... τα εχωδιαβάσει και αλλού, και η ασχετοσυνη του κοσμου δεν μαζευεται... θα γινουν γκει και οι τραγοι και αλλα τραγελαφικα!

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά δεν πάω απλά να συνδέσω τις πυρκαγιές με τα αρπακτικά των ΑΠΕ αλλά το λέω ευθέως: Πιστεύω πως πολλοί εμπρησμοί έγιναν με σκοπό την αλλαγη της χωροταξίας και την υποτίμηση της αξίας της γής με σκοπο την εγκατάσταση των ΑΠΕ. Δηλ ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών.
Δεν συζητώ άλλο για τις ανεμογεννήτριες, τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση μικρή έως μηδαμινή απόδοση. Μόνο το πυρηνικό εργοστάσιο στο Palo Verde των ΗΠΑ παρήγαγε το 2005 περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από όλα τα αιολικά και ηλιακά πάρκα της χώρας...
Δεν ξέρω τι λένε οι υπόλοιποι αλλά στην ΜΑΦΙΑ των άχρηστων ΑΠΕ αντιπαραθέτω την αποφασιστική στροφή στην πυρηνική ενέργεια, εκτός και προτιμάμε να μας δίνει ρεύμα η Βουλγαρία και η Αλβανία.

Ανώνυμος είπε...

E tote, afou exeis tetoies apodeikseis, pigaine na kaneis epwnuma mia tetoia kataggel;ia... gia na gelasoume kai ligo..

Ανώνυμος είπε...

Η σύνδεση των αιολικών πάρκων με μερικές πυρκαγιές είναι πολλή σοβαρή υπόθεση για να απορρίπτεται αβασάνιστα με αναφωνήσεις τύπου "έλεος"! Αν κάποιοι από εσάς που έχετε καταπιεί αμάσητη την καραμέλα των ΑΠΕ κάνατε τον κόπο να ψάξετε, χωρίς προκαταλήψεις, και να δανειστείτε την γνώση και την εμπειρία επιστημόνων και τοπικών κοινοτήτων άλλων χωρών (παρακολουθήστε με επιμονή και υπομονή τον διάλογο που έχει ανοίξει στον κυβερνοχώρο), στις οποίες έχουν εγκατασταθεί εδώ και χρόνια τα αιολικά πάρκα, θα ανακαλύψετε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο θέλετε να νομίζετε. Τα νέα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τον χορό εκατομμυρίων που έχει στηθεί γύρω από τις ΑΠΕ δεν εκφράζονται από ευαισθητοποιημένες οικολογικά και κοινωνικά εταιρείες. Αντιθέτως! Μερικές είναι γεννήματα των ίδιων των πετρελαιάδων, που ψάχνονται τώρα στις νέες μορφές παραγωγής ενέργειας. Τοπικά κινήματα στην Αγγλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, στις ΗΠΑ και αλλού καταγγέλλουν επίσης σύνδεση πυρκαγιών, οι οποίες προηγήθηκαν στις επιλεγμένες περιοχές και τελικά διευκόλυναν (κυρίως οικονομικά) τη διάνοιξη των δρόμων και την εγκατάσταση των υποδομών που χρειάζονται για τη δημιουργία των αιολικών πάρκων. Δεν απορρίπτουμε τις ΑΠΕ αλλά τον χωροταξικό σχεδιασμό που κρύβει τις όποιες σκοπιμότητες. Τέλος, η πρόταση για την πυρηνική ενέργεια είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει. Ας μάθουμε λοιπόν περισσότερα για να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη και ας μην αρκούμαστε στα τηλεοπτικά σποτς και στις διαφημιστικές καμπάνιες που ξαφνικά υπερασπίζονται τις ΑΠΕ σε μια κρίση δήθεν οικολογικής ευαισθησίας. Ας μάθουμε περισσότερα από όλες τις πλευρές για να μην είμαστε οικολόγοι του...αέρα!

Unknown είπε...

Λοιπόν η λύση είναι απλή, αλλά οι κυβερνήσεις θέλουν τις συνεργασίες τους.

Δε βλέπουν πως μπορεί τώρα να σπάσουμε τα δεσμα με Αμερικάνους και δεν ξέρω γω πιους άλλους αλλά μακροχρόνια θα οφελήσει τον τόπο πάρα πολύ. Ίσως περισσότερο απ'όσο οφελείται τώρα με τις "συνεργασίες".

Μία σκέψη. Αν λέω άν γέμιζαν όλα τα νισάκια, βραχονισίδες, της Ελλάδας με ανεμογενήτριες, θα είχαν τα νησιά τσάμπα ρεύμα;

Η Πορτογαλία καλύπτει το 20% της ενέργειάς της από ανανεώσημες πηγές, γιατί; Βρίσκονται σε καλύτερη τοποθεσία αυτοί;

Εμείς δεν έχουμε αεράκι; Δεν έχουμε ήλιο. Δεν έχουμε κύμματα; Οι γάλλοι νομίζω φτιάχνουν ένα σύστημα το οποίο θα παράγει ρεύμα από τα κύμματα; Εμεις ...;

Αμα θες όλα γίνονται. Και θα αναγκάζαμε και τους ευρωπαίους να αγοράζουν από εμάς ρεύμα

Ανώνυμος είπε...

Τα φωτοβολταϊκά γενικά είναι μια καλή επένδυση τόσο για εμάς όσο και για το περιβάλλον. Αρκεί όμως να μην ξηλώνουμε τεράστιες εκτάσεις γης, προκειμένου να στηθεί κάποιο φωτοβολταικο παρκο.