Πέμπτη 12 Ιουλίου 2007

Πρόταση αναδάσωσης

11/07/2007 Μοντρεάλ Καναδά


Η ανυπολόγιστη οικολογική κατααστροφή από τις πυρκαγιές της Πάρνηθας, όπως και του Πηλίου, μοναδικού βουνού για την ομορφιά του στη χώρα μας γέμισε θλίψη, όχι μόνο τους Έλληνες που διαμένουν στην πατρίδα αλλά και τους Έληνες της διασποράς.

Η πρότασή μας : Η αναδάσωση να γίνει υπόθεση όλων των Ελλήνων τόσο της Ελλάδας όσο και της διασποράς και να αναλάβει ο καθένας μας τα έξοδα για να φυτευτούν 1, 2, 3, 4 και περισσότερα δέντρα.

Νομίζω πως εκατομμύρια Έλληνες θα ανταποκριθούν, αρκεί η διαχείριση των χρημάτων από οργανισμό αναδάσωσης και τη διαχείρισή τους να αναλάβουν άτομα αναγνωρισμένα για την ανιδιοτέλεια και την εντιμότητά τους. Τέτοια άτομα υπάρχουν πάρα πολλά στην ελληνική κοινωνία.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Πολύβιος Τσακανίκας
Λουκία Τσακανίκα

16 σχόλια:

kalliopi είπε...

--Ως γνωστόν, είχαν θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Φορείς Διαχείρισης για 27 σημαντικές προστατευόμενες φυσικές περιοχές της χώρας και είχαν ορισθεί Διοικητικά Συμβούλια σε αυτές, στα οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Τα Διοικητικά Συμβούλια είχαν ήδη συντάξει τους κανονισμούς λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, που είχε ανεξάρτητα χρηματοδότηση 300,000 ευρώ ετησίως από το Καζίνο. Τα χρήματα δύο ετών ήταν ήδη κατατεθειμένα στον λογαριασμό του, αλλά δεν μπορούσαν να διατεθούν για απαραίτητα έργα, όπως π.χ. πυροπροστασία, καθαρισμό από σκουπίδια, έρευνα για τις αρρώστιες που πλήτουν τα δέντρα κλπ. Αν είχε συμβεί κάποια μεγάλη πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2004, για παράδειγμα, ποιος άραγε θα ήταν υπεύθυνος;--

Μακάρι να ήταν τα χρήματα μόνο το πρόβλημα..
Η οργάνωση και οι σωστές αποφάσεις όπως φαίνεται πάσχουν.
Τα χρήματα υπάρχουν, πού πάνε είναι το θέμα..

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Αγαπητοι μου φιλοι κοιταξτε να δειτε τι γινεται...
Οι εκδοτες οι οποιοι εκαψαν και εχτισαν πανω στη Πεντελη...τωρα μας καλουν να αναδασωσουμε τη Παρνηθα,μεσα απο τα εντυπα τους...

kalliopi είπε...

Έτσι, σωστά τα λες. Η οικολογική καταστροφή από μία γρήγορη και βιαστική αναδάσωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την πυρκαγιά και φυσικά αυτό προς όφελος πάλι των καταπατητών.

--ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ Ή ΑΠΟΔΑΣΩΣΗ;--

Διαβάσαμε στην τοπική εφημερίδα "Η Φωνή του Ωρωπού" το παρακάτω κείμενο, το οποίο και αναδημοδιεύουμε εν μέρει, για να δείξουμε την νοοτροπία που έχει επικρατήσει σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες.

"Η μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 2005, πανέμορφη και καταπράσινη, αναγεννημένη μετά τις πυρκαγιές του 2000 και 2001, βλάστηση με πεύκα, σχίνα, πουρνάρια, κλπ. που η φύση πρόσφερε απλόχερα, στα υψώματα του Καλάμου, στις θέσεις "Κουρίστιζα", "Λάκκα Λικένα", και "Αγ. Νικόλαος", σήμερα που τα γράφουμε αυτά (28,2,2005), παρουσιάζει εικόνα βομβαρδισμένης περιοχής του... Ιράκ.

Και αυτό, δυστυχώς γιατί η Πολιτεία, η οποία κίνησε τη διαδικασία αναδάσωσης της περιοχής μας με μελέτη του 2001 που τη θυμήθηκε τώρα, άφησε ανεξέλεγκτο τον εργολάβο του έργου, με αποτέλεσμα, αντί για καλό του τόπου, να τον ξεθεμελιώσει με τεράστια μηχανήματα, να ξεριζώσει στο μεγαλύτερο μέρος της την υπάρχουσα αναδημιουργηθείσα βλάστηση και να μετατρέψει το άλλοτε όμορφο και γαλήνιο τοπίο της Περιφέρειάς μας, σε ένα απέραντο (300 περίπου στρέμματα) νεκροταφείο της φύσης, με τους χιλιάδες τεράστιους λάκκους που άνοιξαν.

Και ας σημειωθεί ότι στους λάκκους αυτούς (1χ1) θα φύτευαν, όπως διαπιστώσαμε, μικρά φυτά (πικροδάφνες, σπάρτα, κλπ.) των 10 εκατοστών!

Πηγή: Περιοδικό "Η Φύση" Τεύχος 110

Unknown είπε...

Θα ήθελα να σας προτρέψω όλους να διαβάσετε τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ήδη το ΥΠΕΧΩΔΕ για την Πάρνηθα. Για όσους βέβαια δεν τα έχουν ήδη διαβάσει τουλάχιστον.

Διότι παρόλο που ο καθένας από μας λέει την γνώμη του, η οποία είναι σεβαστή, το ΥΠΕΧΩΔΕ ήδη έχει αναγγείλει τα μέτρα για την Πάρνηθα και κατά την γνώμη μου, θα πρέπει να μελετηθούν και ή δυνατόν να κριθούν τουλάχιστον από τους ειδικούς του είδους.

Διότι αναφερόμαστε σε τι θα έπρεπε σύμφωνα με αυτά που ξέρουμε ή δεν ξέρουμε να γίνει στην Πάρνηθα και ήδη το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει αναγγείλει μέτρα, τα οποία πρέπει να τα δούμε τουλάχιστον από κριτική άποψη και να συνεισφέρουμε καθένας όπως μπορεί έτσι ώστε:

1. Να μην γίνουν βιαστικά μέτρα
2. Να κρατήσουμε τα θετικά των μέτρων του ΥΠΕΧΩΔΕ
3. Να διορθώσουμε, η να προλάβουμε όπως μπορούμε τα κακώς κείμενα των μέτρων


Το αποθαρρυντικό της υπόθεσης είναι, ότι δυστυχώς αν δείτε μονό και μόνο την επιτροπή που συμμετείχε στην σύσκεψη, Υπουργοί, Περιφερειάρχης, Γενικοί Γραμματείς και ουσιαστικά μόνο ένας επιστήμονας ο οποίος είναι μηχανικός!!!, θα καταλάβετε ότι τα μέτρα ουσιαστικά δεν έχουν βάση τουλάχιστον επιστημονική αλλά μάλλον πολιτική.

Δεν συμμετείχαν όπως θα έπρεπε κατά την γνώμη μου φορείς μη κυβερνητικών οργανώσεων σχετικών με το περιβάλλον, την οικολογία και εν γενεί τις προστατευόμενες περιοχές, , όπως πχ WWF, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ κλπ, διακεκριμένοι επιστήμονες περιβαλλοντολόγοι, δασολόγοι, οικολόγοι, καθηγητές συναφών τμημάτων Πανεπιστήμιων (Γεωπονικό, Δασολογίας, Περιβάλλοντος) κλπ.

Ένα επίσης αρνητικό στοιχείο είναι ότι αφού ήδη καταστράφηκε ο εθνικός δρυμός αναφέρονται στα μέτρα που θα παρθούν για να λειτουργεί σωστά????

Μήπως αυτά τα μέτρα θα πρέπει να υιοθετηθούν και για τους εναπομείναντες εθνικούς δρυμούς και όχι μόνο για την Πάρνηθα (της οποίας ο εθνικός δρυμός σχεδόν έχει καταστραφεί)?? Και ας μην πάμε μακριά ας αρχίσουν από το ΣΟΥΝΙΟ, που είναι ένας ακόμα Εθνικός Δρυμός που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της ΑΤΤΙΚΗΣ.

Εν πάση περίπτωση τα μέτρα έχουν και αρκετά θετικά στοιχεία:
1. Άμεση κτηματογράφηση των όμορων δήμων
2. Κατεδάφιση αυθαιρέτων
3. Χαρτογράφηση από ΓΥΣ (Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού) κλπ

Ενώ αφήνουν ανοιχτό και το ενδεχόμενο συνεργασίας με NGO, πολίτες και άλλους φορείς. Παρακάτω σας επισυνάπτω την ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα μέτρα για την ΠΑΡΝΗΘΑ, τα οποία αναλυτικά μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα:

http://www.minenv.gr/download/2007-07-09.dilosis.soyflia.gia.metra.parnitha.doc

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Δηλώσεις Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΦΛΙΑ
σχετικά με τα μέτρα για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων του ορεινού όγκου της Πάρνηθας
Σήμερα στο ΥΠΕΧΩΔΕ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι Γενικοί Γραμματείς ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιφέρειας Αττικής, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, ο Δ/ντής Αναδασώσεων Αττικής, ο Δ/ντής Δασών Ανατολικής Αττικής, ο Δασάρχης Πάρνηθας και ο καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Κ. Κασσιός.
Στη σύσκεψη αυτή, που έγινε σε συνέχεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου 2007, αποφασίστηκαν τα μέτρα σχετικά με την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων του ορεινού όγκου της Πάρνηθας.
Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς μετά την σύσκεψη δήλωσε τα εξής:
«Καταρχήν θέλω να υπογραμμίσω ότι θέσαμε στόχους, χρονοδιαγράμματα, δύσκολα στην επίτευξή τους. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μια υπόθεση πολύ σημαντική για την Αττική και θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών γνωρίζοντας ότι η φύση στο θέμα της αναδάσωσης δεν εκβιάζεται.
Δεν περιοριζόμαστε στα συνηθισμένα, δηλαδή να κάνουμε μόνο ορισμένα έργα. Πάμε να οργανώσουμε πλέον την Πάρνηθα όπως χρειάζεται και πρέπει να είναι οργανωμένος ένας εθνικός δρυμός, με τα παρατηρητήριά του, με τους δρόμους του, με το ικανό προσωπικό, με τον αναγκαίο εξοπλισμό, με όλα τα μέσα ώστε να αντιμετωπιστούν είτε πυρκαγιές, είτε καταπατήσεις και να γίνει το συντομότερο δυνατόν η αναδάσωση της καμένης έκτασης. Και θωρακίζουμε την προσπάθεια αυτή και με νέα νομοθεσία. Όπως για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων.
Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν και για τις οποίες βέβαια θα κάνουμε ότι το δυνατόν να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα που θα αναφέρω είναι οι εξής :
Α. Κήρυξη αναδασωτέων των καμένων εκτάσεων σύμφωνα με το άρθρο 117 του Συντάγματος
1. Ολοκληρώθηκε ήδη η αεροφωτογράφιση της καμένης έκτασης από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (Γ.Υ.Σ.) σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία και παρήχθηκε η εικόνα σε κλίμακα 1:30000. Σε δέκα ημέρες από σήμερα προβλέπεται να αποδοθεί από τη ΓΥΣ όλη η καμένη έκταση σε ορθοφωτοχάρτες 1:5.000, ώστε να είναι λεπτομερής και ακριβής η αποτύπωση της καμένης έκτασης, στοιχείο απαραίτητο για τη σύνταξη των μελετών.
2. Σε μία εβδομάδα από την παράδοση των ορθοφωτοχαρτών θα γίνει η κήρυξη από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων.
3. Κήρυξη υπό κτηματογράφηση όλων των ΟΤΑ, στους οποίους ανήκει μέρος της καμένης έκτασης ή συνορεύουν με την Πάρνηθα. Ήδη έχουν κηρυχθεί οι ΟΤΑ Αχαρνών, Φυλής Ασπροπύργου, Θρακομακεδόνων, Αγ. Στεφάνου, Κρυονερίου, Νέας Ερυθραίας και Άνω Λιοσίων. Θα κηρυχθούν και οι ΟΤΑ Αφιδνών, Μαλακάσης, Αυλώνος, Αγίου Θωμά, Κλειδίου, Πύλης, Σκουρτών και Στεφάνης.
Β. Αντιδιαβρωτικά και Αντιπλημμυρικά έργα
Έχει ήδη αρχίσει η σύνταξη του Πίνακα Υλοτομίας των καμένων εκτάσεων από το Δασαρχείο Πάρνηθας για εκτίμηση του ξυλώδους όγκου. Ο πίνακας αυτός θα προσδιορίσει τον ξυλώδη όγκο για την κατασκευή κορμοδεμάτων, κλαδοπλεγμάτων και ξυλοφραγμάτων στα ρέματα, σύμφωνα με την υπό σύνταξη μελέτη. Για το ελατοδάσος ο πίνακας θα είναι έτοιμος σε μία εβδομάδα και για το σύνολο σε δεκαπέντε μέρες.
Σύνταξη Μελέτης αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πάρνηθας και το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και με τη συμβολή του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ). Η μελέτη αυτή υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμη στις αρχές Αυγούστου. Όμως η εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων θα ξεκινήσει νωρίτερα με βάση την τμηματική παράδοση της μελέτης.
Εκτέλεση Αντιδιαβρωτικών και Αντιπλημμυρικών Έργων από Δασικούς Συνεταιρισμούς με εμπειρία, με προτεραιότητα στα ρέματα Γιαννούλας, Αγίας Τριάδος, Χούνης, Μαυρόρεμα. Την επίβλεψη των έργων αυτών θα την έχει η Δ/νση Αναδασώσεων Αττικής σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πάρνηθας και το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων θα αρχίσει εντός 15 ημερών και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ άμεσα θα αναλάβει την εκτέλεση εργασιών καθαρισμού στα ρέματα που διατρέχουν αστικές η ημιαστικές περιοχές.
Γ. Αναδάσωση και Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
1. Σύνταξη Εδαφολογικής Μελέτης της καμένης έκτασης εντός 10ημέρου από τη Δ/νση Δασικών Χαρτών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνεπικουρούμενη από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ).
2. Σύνταξη Μελετών Αναδάσωσης από τη Δ/νση Αναδασώσεων Αττικής, συνεπικουρούμενη, από το Δασαρχείο Πάρνηθας. και με τη συμβολή καθηγητών της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Α.Π.Θ. και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η μελέτη αναδάσωσης θα ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.
3. Έναρξη Εργασιών Αναδάσωσης την 1η Νοεμβρίου (και μετά τις πρώτες βροχοπτώσεις), υπό την επίβλεψη της Δ/νσης Αναδασώσεων Αττικής, συνεπικουρούμενης από το Δασαρχείο Πάρνηθας.
4. Επαναλειτουργία εντός του Αυγούστου του κατεστραμένου από τη φωτιά Δασικού Φυτωρίου Αγ. Τριάδος Πάρνηθας για την παραγωγή δενδρυλίων ελάτης, μαύρης πεύκης κλπ., από τη Δ/νση Αναδασώσεων Αττικής.
5. Έκδοση Δασικών Απαγορευτικών Διατάξεων Βοσκής για τις καμένες εκτάσεις, ενημέρωση των Νομαρχιών και Δήμων και αυστηρή αστυνόμευση από τις Δασικές Υπηρεσίες και το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας που θα ενισχυθούν με αριθμό φυλάκων με ανάλογο εξοπλισμό και την κατασκευή παρατηρητηρίων σε επιλεγμένες θέσεις.
Για κάθε κτηνοτρόφο που παραβιάζει με το ποίμνιό του τις απαγορευτικές διατάξεις θα του αφαιρείται το δικαίωμα πρόσβασης στους κοινοτικούς πόρους.
Δ. Προστασία και Φύλαξη Πάρνηθας
1. Προστασία των καμένων εκτάσεων.
α. Αύξηση του προσωπικού φύλαξης και Εντατικοποίηση περιπολιών
Δασικών Υπαλλήλων συνεπικουρούμενων από εποχικούς φύλακες (Δασαρχείο Πάρνηθας, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Όμορους Δήμους, εθελοντές πολίτες).
β. Δορυφορική παρακολούθηση της περιοχής από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και
αεροφωτογράφιση αυτής περιοδικά.
γ. Κατασκευή των αναγκαίων παρατηρητηρίων στα οποία εκτός των
δασοφυλάκων μπορούν να είναι και εθελοντές πολίτες βάσει προγράμματος του ΔασαρχείουΠάρνηθας.
Στις αναδασωτέες εκτάσεις και τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων θα εφαρμοστεί η νομοθεσία για τις επικινδύνως ετοιμόρροπες κατασκευές. Δηλαδή δεν θα έχει το δικαίωμα αναστολής ο καταπατητής. Μόλις βγεί η απόφαση κατεδάφισης θα κατεδαφίζεται, χωρίς την χρονοβόρα σήμερα διαδικασία που ξεκινά από την αναστολή και διαρκεί χρόνια.
Μόλις διαπιστωθεί ότι αρχίζει εργασία για να γίνει κάτι παράνομο, πρώτον θα εμποδίζεται η ενέργεια αυτή. Και υπάρχουν τα μέσα να εμποδίζεται, με την αστυνομία, με την απαγόρευση από τους ίδιους τους φύλακες κλπ. Αν παρ΄ ελπίδα όμως αυτός αρχίσει κάτι να κατασκευάζει θα βγαίνει αμέσως η απόφαση κατεδάφισης και θα κατεδαφίζεται από το Δασαρχείο Πάρνηθας εφαρμόζοντας το νόμο περί επικινδύνως ετοιμόρροπων όπου δεν χωράει αναστολή. Μπορεί να ζητήσει την δικαστική συνδρομή αλλά δεν χωράει αναστολή.
δ. Απαγόρευση εισόδου οχημάτων στις καμένες περιοχές με τεχνητά εμπόδια (μπάρες) (αρμοδιότητα: Δασαρχείο Πάρνηθας, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Όμοροι Δήμοι, εθελοντές πολίτες).
ε. Απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων όλο το 24ωρο εκτός των οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Στρατού της Αστυνομίας και γενικώς δημοσίων υπηρεσιών στους εξής δασικούς δρόμους :
Δασικός δρόμος Ρετσινάδικά- Αγία Τριάδα, από την θέση Ρετσινάδικά εώς τη θέση Παλιοχώρι
Δασικός δρόμος Πηγή Φυλής- Βούτημα Αυλώνας, από την θέση Καστρίζα εώς την θέση Γέφυρα Μαυρορέματος.
Προστασία της πανίδας.
α. Με την αύξηση του προσωπικού φύλαξης και την εντατικοποίηση των περιπολιών από δασικούς υπαλλήλους συνεπικουρούμενοι από εποχικούς φύλακες (Δασαρχείο Πάρνηθας, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας). Για την ενίσχυση της φύλαξης θα χρησιμοποιηθούν εθελοντές πολίτες σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δασαρχείου Πάρνηθας.
β. Απαγόρευση εισόδου στην περιοχή της Μόλας, με τεχνητά εμπόδια (μπάρες), προκειμένου να προστατευτεί ο βιότοπος του ελαφιού.
γ. Παρακολούθηση εναπομείναντος πληθυσμού ελαφιών από το Δασαρχείο Πάρνηθας.
δ. Περίθαλψη τραυματισμένων ζώων, ενίσχυση της διατροφής τους και τοποθέτηση στις ενδεικνυόμενες θέσεις αναλόγου αριθμού φορητών ποτιστρών αποκλειστικά και μόνο από το Δασαρχείο Πάρνηθας. Για την περίθαλψη το Δασαρχείο θα συνεργάζεται με την κτηνιατρική υπηρεσία.
Απαγόρευση του ταίσματος ειδών άγριας πανίδας (ελάφια, αίγαγροι, πτηνά κ.λπ) από τους πολίτες καθώς και ανάπτυξης δραστηριοτήτων που αφορούν προσέλκυση, σύλληψη, μεταφορά ή μετατόπιση και κάθε άλλη επέμβαση και ενέργεια στα είδη της άγριας πανίδας. Η οποιαδήποτε διαχείρισή τους (χορήγηση τροφής, παροχή πρώτων βοηθειών, περίθαλψη τραυματισμένων, ορφανών ή ανήμπορων ατόμων κλπ) θα γίνεται αποκλειστικά από το Δασαρχείο Πάρνηθας και τον Φορέα Διαχείρισης σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία.
Για το καλύτερο χειρισμό της πανίδας απαγορεύεται η δραστηριότητα σχετικά με τα θέματα αυτά σε συλλόγους, ομάδες εθελοντών ή σε άλλους φορείς χωρίς την απαιτούμενη έγγραφη άδεια του Δασαρχείου Πάρνηθας.
Ε.1. Πρόσθετο προσωπικό
Α. Με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου 8-μηνα ή διαδοχικά 8-μηνα για ενίσχυση των υπηρεσιών, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. Οι προσλήψεις αυτές θα γίνουν σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 2190/1994.
Β. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, επιπλέον του υπάρχοντος για το Δασαρχείο, Δ/νση Αναδασώσεων και Φορέα Διαχείρισης, ως εξής: 5 Δασολόγοι, 1 Βιολόγος, 5 Τεχνολόγοι Δασοπονίας και 5 έως 10 Δασοφύλακες.
Πίνακας: Κατανομή προσωπικού που θα προσληφθεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου ανά ειδικότητα και ανά Υπηρεσία.
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΩΝ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
Δασολόγοι 5 3 2
Βιολόγοι - 2 -
Κτηνίατροι 1
Τεχνολόγοι Δασοπονίας 5 3 -
Διοικητικού – Λογιστικοί ΤΕ - - 1
Σχεδιαστές 1 - -
Ειδικοί Δασικής Προστασίας (Φύλακες) - 10 12
Διοικητικοί-Λογιστικοί ΔΕ 2 1 2
Οδηγοί 3 2 3
Εργάτες 20 10 -
Μερικό Σύνολο 36 31 21
Σύνολο 88
Ε.2. Απαιτούμενος εξοπλισμός
Προμήθεια 2 μικρών λεωφορείων (για την Διεύθυνση Αναδασώσεων και το Δασαρχείο Πάρνηθας), 3 μικρών φορτηγών (αγροτικών οχημάτων) και 2 Jeep για ενίσχυση της Δ/νσης Αναδασώσεων Αττικής, του Δασαρχείου Πάρνηθας και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.
Ε. 3. Απαιτούμενο φυτευτικό υλικό
α. Δέσμευση για τις αναδασωτικές ανάγκες των καμένων εκτάσεων του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας από τα ανάλογα Κρατικά Φυτώρια των κάτωθι δασοπονικών ειδών: 1) Ελάτης, 2) Μαύρης Πεύκης, 3) Αρκεύθου 4) Χαλεπίου Πεύκης και 4) Ψευδακακίας.
β. Θα ληφθεί ακόμη πρόνοια για συγκέντρωση σπόρων Κεφαλληνιακής Ελάτης περίπου 1 τόνου, καθώς και σπόρων Αειλάνθου οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για σπορά.
Ε.4. Χρηματοδότηση
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, μέσω του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.
Επίσης θα ανοιχθεί ειδικός λογαριασμός για την κατάθεση χρηματικών ποσών από φυσικά και νομικά πρόσωπα που επιθυμούν να συμβάλουν οικονομικά για την αναδάσωση του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.
Η πρώτη εκτίμηση του απαιτούμενου προϋπολογισμού είναι της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μπορεί να είναι μεταξύ των 30 και 35 εκατ. ευρώ ή να είναι κάτι λιγότερο από 30.
Ε.5. Θα ζητήσουμε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά και το από Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τις απόψεις τους για την αναδάσωση.
Και επίσης θα ζητούμε τις απόψεις των μη κυβερνητικών οργανώσεων και όπου δούμε, βάσει του προγράμματος, ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία μαζί τους, θα γίνει όπως θα γίνει και με όλους τους πολίτες.
Είναι μία υπόθεση όλων μας, πρέπει να υπάρξει μία στενή συνεργασία. Εμείς θέσαμε στόχους, σαφή χρονοδιαγράμματα και πρέπει να σας πω ότι η Πάρνηθα έχει πολύ δύσκολο έδαφος, όπως λένε οι ειδικοί.
Θα γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις όλων, να ανταποκριθούμε στο πρόβλημα, στην αντιμετώπιση του προβλήματος και να ανταποκριθούμε βέβαια σε αυτό το στενό, θα έλεγα, χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει οι ίδιοι και όπως σας το ανακοίνωσα προηγουμένως.
Θα κάνουμε λοιπόν ότι το καλύτερο, να είναι σίγουροι όλοι οι πολίτες και εξάλλου αυτά θα φανούν, το τι θα κάνουμε, με την πάροδο του χρόνου και θα είμαστε πάντα στη διάθεσή σας να σας ενημερώνουμε.

Unknown είπε...

Στην συνέχεια των παραπάνω σας αποστέλλω προς ενημέρωση σας και το δελτίο τύπου της ΕΠΠΕ Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας την 10/07/2007:

"ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

«ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ (ΚΑΜΕΝΟ) ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ»

Χαιρετίζουμε την εξαγγελία του κ. Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για την αποκατάσταση και προστασία της Πάρνηθας. Η ανησυχία μας από τη συνοπτική παρουσίαση των μέτρων, το γεγονός ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο και την ύπαρξη ενός σημαντικού κονδυλίου προς διάθεση, δε μειώνει σε τίποτα την ικανοποίηση για την άμεση ευαισθητοποίηση.

Όμως η Πάρνηθα είναι μόνο το προφανές κ. Υπουργέ! Προβληματιζόμαστε που σε μια τέτοια στιγμή δεν ανακοινώθηκαν παράλληλα μέτρα για:

Τις υπόλοιπες, καμένες και μη, δασικές περιοχές της χώρας
Τις προστατευόμενες περιοχές στο σύνολό τους
Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής με γενναία πριμοδότηση του πρασίνου και των ελεύθερων χώρων στη Μητροπολιτική Αθήνα
Το περιβάλλον υπάρχει και πριν τη φωτιά, πριν το πρόβλημα, πριν τις τύψεις. Ποια είναι η πολιτική λοιπόν για το περιβάλλον;

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το καμένο δέντρο γιατί φαινόμαστε…

Ο Πρόεδρος της ΕΠΠΕ
Ευάγγελος Κυρίτσης"

Ανώνυμος είπε...

Εγώ αγαπητοί μου πληρώνω φόρους στην Ελλάδα και απαιτώ από το κράτος να ΠΛΗΡΩΣΕΙ αυτό τα απαιτούμενα για την αναδάσωση. Επίσης απαιτώ από τον Δήμο να φυτεύσει δέντρα στη γειτονιά μου. Ο Αγραπίδης έφαγε από τον Πειραιά με 100 μασέλες, και μας κατάστρεψε.

iQfish είπε...

KAIGETAI H SKIA8OS ...

Krima ...

kalliopi είπε...

--Θα κάνουμε λοιπόν ότι το καλύτερο, να είναι σίγουροι όλοι οι πολίτες και εξάλλου αυτά θα φανούν, το τι θα κάνουμε, με την πάροδο του χρόνου και θα είμαστε πάντα στη διάθεσή σας να σας ενημερώνουμε.--

Ναι, είμαστε σίγουροι κ. Σουφλιά, σιγουρότατοι, σας έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη κ. Σουφλιά. Γιατί φάνηκαν ήδη. Τι να φανεί πλέον; Πάρτε την ευθύνη σας κ. Σουφλιά, δώστε το καλό παράδειγμα στον πιστό λαό σας. Γιατί τόσο καιρό κωφεύατε;, γιατί δεν έγινε καμία ενέργεια για την προστασία του περιβάλλοντος, και τώρα, μετά απο την καταστροφή - όχι μόνο της Πάρνηθας - και λίγο πριν τις εκλογές, ακούμε πάλι να μας χαϊδεύεται τ' αυτιά; Δεν φτάνουν οι δηλώσεις. Λόγια χωρίς έργα δεν μας αφορούν πια. Δεν κάηκε μόνο η Πάρνηθα. Και δεν θα νοιαστούμε μόνο για την Πάρνηθα.

Αυτή τη στιγμή οι 270 πιο σημαντικές φυσικές περιοχές της χώρας μας ΔΕΝ έχουν ολοκληρωθεί.

27 Εθνικά Πάρκα που είχαν ιδρυθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ ΔΕΝ λειτουργούν.

Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας απένταντι στην ΕΕ για το φυσικό περιβάλλον ΔΕΝ έχουν εκπληρωθεί.

Εγκεκριμένα Ευρωπαϊκά κονδύλια για το φυσικό περιβάλλον ΔΕΝ έχουν ακόμη εκταμιευθεί.
Φτάνει πια κ. Σουφλιά.

--Δεν περιοριζόμαστε στα συνηθισμένα, δηλαδή να κάνουμε μόνο ορισμένα έργα. Πάμε να οργανώσουμε πλέον την Πάρνηθα όπως χρειάζεται και πρέπει να είναι οργανωμένος ένας εθνικός δρυμός, με τα παρατηρητήριά του, με τους δρόμους του, με το ικανό προσωπικό, με τον αναγκαίο εξοπλισμό, με όλα τα μέσα ώστε να αντιμετωπιστούν είτε πυρκαγιές, είτε καταπατήσεις και να γίνει το συντομότερο δυνατόν η αναδάσωση της καμένης έκτασης. Και θωρακίζουμε την προσπάθεια αυτή και με νέα νομοθεσία. Όπως για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων.--

Τόσο καιρό κ. Σουφλιά τι κάνατε γι' αυτά λοιπόν;

Ανώνυμος είπε...

Ο κύριος υπουργός έκανε και κάνει αυτό που κάνουν οι περισσότεροι υπουργοί. ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ. Υποσχέσεις χωρίς νόημα, χωρίς αντίκρισμα. Η Ελληνική Ιστορία γράφεται και ξαναγράφεται με την ίδια φιλοσοφία. Λόγια, υποσχέσεις, φανφάρες, φρου-φρου κι’ αρώματα. Το κρίμα όμως είναι ότι δεν θα διαβάσει αυτό το blog. Έτσι θα ζει στον δικό του προστατευμένο και όμορφο κόσμο και θα πείθει τον εαυτό του ότι κάνει καλά τη δουλεία του.

Unknown είπε...

ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΟΥ BLOG:
ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΑΝ ΑΡΘΡΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ BLOG
ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΕΙ ΔΕΙ???

ΠΑΝΟΣ

Unknown είπε...

Προτείνω σε αυτούς που μπορούν να το κάνουν να βάλουν ως πρώτο θέμα σε αυτό το blog τα νέα μέτρα που έχει ανακοινώσει ήδη το ΥΠΕΧΩΔΕ για την Πάρνηθα και τα αναφέρει ο Panos πιο πάνω! Πρέπει να τα διαβάσουν όλοι ώστε να μπορούμε να πάρουμε θέση και να είμαστε ενήμεροι! Ωραία είναι τα λέμε τις απόψεις μας αλλά το θέμα της Πάρνηθας τρέχει και πρέπει να δράσουμε άμεσα αν θέλουμε να αποτρέψουμε την Κυβέρνηση να πάρει μέτρα που μπορεί να βλάψουν …

xasodikis είπε...

Να συμπληρώσω τα εξής: πέρα από τα όποια μέτρα αποκατάστασης, βασικότερο και πιο πρωτεύον είναι να μην επιτραπεί ανθρώπινη επέμβαση στο βουνό, και κυρίως δόμηση/βόσκηση, που θα αυξήσουν την πίεση στο διασωθέν κομμάτι του δρυμού, θα εμποδίσουν τη φυσική αναδάσωση και θα δημιουργήσουν αυξημένο κίνδυνο για το μέλλον.

Γι' αυτό, χρειάζεται επαγρύπνηση ειδικά μετά τις διακοπές, που (κακά τα ψέματα) το θέμα θα αρχίσει να ξεχνιέται κιόλας: συμμετοχή στις δραστηριότητες του ΕΔΑΣΑ (πυροφυλάκια -μία βραδιά ο καθένας αν αφιερώσουμε, καλύπτουμε τις ανάγκες μέχρι τον Σεπτέμβριο) και άμεση επικοινωνία με Δασαρχείο ή WWF Ελλάς, σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψή μας οποιαδήποτε περίεργη δραστηριότητα στα καμμένα.

Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι, όπου πέφτει τσιμέντο, δεν ξηλώνεται με τίποτα (συνήθως νομιμοποιείται), γι' αυτό χρειάζεται προληπτική δράση πριν από ο,τιδήποτε άλλο. Ο κίνδυνος ξεκινά από χαμηλά, όχι από την κορυφογραμμή. Το νου μας, λοιπόν...

Ανώνυμος είπε...

Εισακουστήκαμε για σπορά μόνο 1/1000, γιατί …είναι δωρεάν ! ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΟΥΜΕ !
http://www.minenv.gr/download/2007-07-09.dilosis.soyflia.gia.metra.parnitha.doc.
Θα ληφθεί ακόμη πρόνοια για συγκέντρωση σπόρων Κεφαλληνιακής Ελάτης περίπου 1 τόνου, καθώς και σπόρων Αειλάνθου οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για σπορά.
Ε.4. Χρηματοδότηση
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, μέσω του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.
Επίσης θα ανοιχθεί ειδικός λογαριασμός για την κατάθεση χρηματικών ποσών από φυσικά και νομικά πρόσωπα που επιθυμούν να συμβάλουν οικονομικά για την αναδάσωση του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.
Η πρώτη εκτίμηση του απαιτούμενου προϋπολογισμού είναι της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μπορεί να είναι μεταξύ των 30 και 35 εκατ. ευρώ ή να είναι κάτι λιγότερο από 30.
Ε.5. Θα ζητήσουμε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά και το από Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τις απόψεις τους για την αναδάσωση.
Και επίσης θα ζητούμε τις απόψεις των μη κυβερνητικών οργανώσεων και όπου δούμε, βάσει του προγράμματος, ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία μαζί τους, θα γίνει όπως θα γίνει και με όλους τους πολίτες. (εννοούν υπηκόους)
ΑΛΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ…
Την ενίσχυση της φυσικής αναδάσωσης δεν τη θέλουν όσοι σιχαίνονται να πιάσουν το χώμα με τα χέρια τους...
Αλίμονο σ΄ αυτούς που φοβούνται τέτοιους "εκλεκτούς"...
Ωραία προετοιμασία για τις κλιματικές αλλαγές βλέπουν τα παιδιά όλου του κόσμου: "Όλοι για λίγους κι οι λίγοι για την πάρτη τους"...
Μόνο που στο τέλος "οι ήρεμοι κυνηγοί είναι πιο αποτελεσματικοί από τους νευρικούς" !
(Atanarjuat, the fast runner - Ο παγωμένος δρομέας)

Unknown είπε...

Paidia sugxaritiria gia tin kinitopoiisi sas!! Einai suglonistiko to posoi pragmatika ponesame auti ti katastrofi. Egw ...dustuxws...imoun enas apo tous pollous pou den noiazotan kai to lew me megali pikra, alla pisteuw auto pou allakse mesa mou allakse se polu akoma kosmo. Pleon den eiste ligoi, eimaste sxedon OLOI.

Filika

apo kataprasini xwra kentrikis eurwpis

Ανώνυμος είπε...

Αϊλανθου!!!! (Ailanthus altissima) Όχι ρε παιδιά. Ποιος άσχετος πρότεινε αϊλανθο; Ο αϊλανθος, εκτός του ότι είναι εξαιρετικά εύθραυστος, είναι και από τα είδη τα οποία εξαπλώνονται τρελλά. Καταλαμβάνουν όλο το χώρο και επειδή είναι εξαιρετικά ταχυαυξής, εμποδίζει και την ανάπτυξη άλλων ειδών πολύ χρήσιμων. Προς Θεού! Φτάνει με τον Αϊλανθο. Δηλαδή, χάθηκε η ακακία, η ψευδακακία ή άλλα ψυχανθή που είναι και εδαφοβελτιωτικά είδη;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί, αγαπητές, επανέρχομαι με 2 πολύ απλές ερωτήσεις:
1. Tι να προτείνουν για το σώσιμο του χώματος από ξέπλυμα στα καμένα βουνά, όσοι ΟΥΤΕ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΘΕΛΟΥΝ Ν΄ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ στη δωρεάν σπορά σβώλων μίγματος δασικών-μονοετών σπόρων; Δεν έχουν ούτε το θάρρος να παραδεχτούν την απειρία και να δοκιμάσουν ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ σε λίγα στρέμματα, αυτό που κάνει η φύση ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, δηλ. τη μισοπροστατευμένη σπορά ανάμεσα σε πεσμένα φύλλα και ξερόκλαδα. Αντίθετα, πολλοί γνωρίζουν την από 50ετίας διεθνώς εφαρμοζόμενη μέθοδο, αλλά την αποσιωπούν γιατί είναι ΔΩΡΕΑΝ και κάνει συμμέτοχους τους πάντες,άρα θα ελέγχονται και τα λαμόγια.
2. Κατά τη γνώμη σας, ακόμα και στην έκτακτη αυτή κατάσταση, προτεραιότητα έχουν οι επιμέρους προτάσεις ή το κύριο πρόβλημα όλων των εκφοβισμένων ομάδων δηλ. ότι όσο δεν παίρνουν ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, τότε όλο και κάποιοι θα εκμεταλλεύονται το φόβο για να καταστρέφουν τα πάντα;
Μια αρκετά καλή περίληψη της ιστορίας τής ανθρωπότητας στο www.saharasia.org, και στα ελληνικά.
Ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας!
Χρήσιμες και οι ανταλλαγές διασωστικών μηνύματων, αλλά τα λαμόγια εκμεταλλεύονται ότι κατάφεραν να μη συζητάμε ζωντανά και συχνά. Είδατε πόσο λίγοι λένε "πότε να τα πούμε από κοντά";