Πέμπτη 16 Αυγούστου 2007

Εθνικό Κέντρο "Περιβάλλοντος" και "Αειφόρου Ανάπτυξης"

Εικόνα πλήρους διάλυσης επικρατεί στο Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) με τον πρόεδρο και τον αναπληρωτή του να τελούν υπό παραίτηση εδώ και μήνες, τη στιγμή που καταγγέλλονται ασυμβίβαστα, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο δεν συγκαλείται παρά τις εκκλήσεις μελών του.

Τα 30 δισ. δολάρια αγγίζει η παγκόσμια αγορά ρύπων. Μόνο η Κίνα πούλησε το 2006 το 61% των ρύπων που της... περίσσευαν. Στην Ελλάδα το ΕΚΠΑΑ (αρμόδιος φορέας) δεν μπορεί να συγκαλέσει ούτε καν το διοικητικό του συμβούλιοΤο ΕΚΠΑΑ, εκτός από τον ελπιδοφόρο τίτλο του και το θεωρητικό στόχο «να αποτελέσει το στρατηγικό σύμβουλο της Ελληνικής Πολιτείας σε θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της παροχής διαρκούς, αξιόπιστης και αντικειμενικής πληροφόρησης, γνώσης και τεκμηριωμένων απόψεων, εισηγήσεων και γνωμοδοτήσεων», επιτελεί -υποτίθεται- και συγκεκριμένες λειτουργίες.

Μία από αυτές είναι να τηρεί το Ελληνικό Μητρώο Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου. Δηλαδή ένα εργαλείο για τον περιορισμό των αέριων ρύπων που είναι ταυτοχρόνως κομμάτι αυτού που αποκαλείται διεθνώς «Χρηματιστήριο των Ρύπων».Οταν υπεγράφη το Πρωτόκολλο του Κιότο, κεντρικός στόχος ήταν ο περιορισμός των αέριων ρύπων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Κάθε κράτος πήρε συγκεκριμένα δικαιώματα ρύπων, τα οποία μοιράζει στις ρυπογόνες βιομηχανίες του. Δεν έχει δικαίωμα να τα ξεπεράσει, ενώ αντιθέτως οι βιομηχανίες που ρυπαίνουν υπέρμετρα είναι υποχρεωμένες να βρίσκουν και να αγοράζουν δικαιώματα από όσους τους περισσεύουν.

Εχει δημιουργηθεί έτσι μια παγκόσμια αγορά ρύπων με τζίρο που εκτιμάται ότι φθάνει τα 30 δισ. δολάρια! Βιομηχανίες που κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, πωλούν τα δικαιώματα που εξοικονόμησαν. Το ίδιο κάνουν και χώρες που είναι υπό ανάπτυξη και δεν έχουν πιάσει ακόμη τα όρια εκπομπής ρύπων που εξασφάλισαν αρχικώς (η Κίνα πούλησε το 2006 το 61% των πιστώσεων ρύπων της) και αποκομίζουν σημαντικά κεφάλαια.

Στη διεθνή αυτή σκακιέρα παίζει μεγάλο ρόλο η αξιοπιστία του συστήματος παρακολούθησης κάθε χώρας. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται αυστηρά η δημοσιοποίηση κάθε πληροφορίας για το πώς εξασφαλίζονται δικαιώματα, διότι θεωρείται βιομηχανική κατασκοπία μεγάλης αξίας.

Τι έχει συμβεί στην Ελλάδα;Πρόεδρος και αναπληρωτήςΤο Μητρώο δημιουργήθηκε από το ΕΚΠΑΑ και λειτουργεί σε απ' ευθείας σύνδεση με το διεθνές σύστημα από πέρυσι. Πρόεδρος του ΕΚΠΑΑ που στεγάζεται στη βίλα Καζούλη είναι ο καθηγητής του Αριστοτελείου Ευάγγελος Μπαλτάς από το Φεβρουάριο του 2006. Το Σεπτέμβριο, όμως, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς αποφάσισε να τον πάρει κοντά του ως γενικό γραμματέα στο υπουργείο. Λόγω των υποχρεώσεών του εκεί, ο υπουργός τοποθέτησε ως αναπληρωτή του τον καθηγητή Χημείας Παναγιώτη Σίσκο, άλλοτε πρόεδρο της Ενωσης Χημικών που χρίστηκε και αντιπρόεδρος του ΕΚΠΑΑ. Για να διαπιστωθεί όμως στη συνέχεια ότι:1 Ο γιος του Π. Σίσκου είναι μέτοχος σε μία από τις εταιρείες που επαληθεύουν τις μετρήσεις εκπομπής ρύπων.

Πρόκειται για την εταιρεία ECOCERT, που είναι διαπιστευμένη να συμβάλλεται με βιομηχανίες και όσους άλλους έχουν δικαιώματα εκπομπής ρύπων (βάσει απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ) και να επαληθεύει την τήρηση των «πιστώσεων». Κοντολογίς, ο γιος προσπαθεί να πάρει δουλειές σε μία αγορά την οποία επιτηρεί ο πατέρας...2 Ο κ. Σίσκος, ως καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει και ασυμβίβαστο, διότι το ίδιο το Πανεπιστήμιο είναι ένας από τους φορείς που ελέγχονται για τις εκπομπές των ρύπων του.Το πρόβλημα που δημιουργείται από τα παραπάνω ασυμβίβαστα εντοπίστηκε από πρόσωπα που λειτουργούν μέσα στο ΕΚΠΑΑ, τα οποία, ύστερα από προφορικές ενημερώσεις προς τους αρμοδίους, έστειλαν στις 22/6/07 και γραπτό υπόμνημα στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΠΑΑ.Ζήτησε έκτακτη σύγκλησηΑναστάτωση επικράτησε στο χώρο των μελών του Δ.Σ. και τουλάχιστον ένα από αυτά, ο διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Δημήτρης Καραβέλλας ζήτησε από τις 27 Ιουνίου έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου.

Ομως, ουδεμία αντίδραση φαίνεται πως υπήρξε τότε, με αποτέλεσμα ο κ. Καραβέλλας να επανέλθει στις 2 Αυγούστου και να υποβάλει παραίτηση δηλώνοντας θιγμένος ως μέλος του Δ.Σ. και μη διατεθειμένος «να δεχθεί μια καθυστέρηση 40 ημερών για τη διευθέτηση τέτοιων κρίσιμων ζητημάτων».Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε χθες, ο Π. Σίσκος μάς δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα ουσίας, ότι όλα είναι «αποτέλεσμα νοσηρής φαντασίας εκείνων που τον καταγγέλλουν» επειδή «προσπάθησε να βάλει μια τάξη».Μας δήλωσε επίσης ότι έχει υποβάλει παραίτηση από τις 17 Ιουλίου 2007 και είναι θέμα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ να τον αντικαταστήσει εάν επιθυμεί.

Οπως όμως μας ενημέρωσαν στη συνέχεια από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, η παραίτηση Σίσκου δεν υπεβλήθη αλλά ζητήθηκε από το γενικό γραμματέα Ευ. Μπαλτά όταν προέκυψε το θέμα, αν και δεν υπάρχει τυπικά νομικό κώλυμα.Η αντικατάσταση θα γίνει όταν συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο.

Υπό παραίτηση όμως τελεί, όπως μας είπαν, και ο ίδιος ο κ. Μπαλτάς από τη στιγμή που έγινε γενικός γραμματέας του υπουργείου, δηλαδή από τον περασμένο Σεπτέμβριο! Τέτοια ανησυχία για το περιβάλλον...

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/08/2007

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα καιγεται ότι απέμεινε από την Πεντέλη...
Τα τρανταχτά ονόματα μας μάραναν ενώ οδηγούμαστε στον αφανισμό...