Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

Αθήνα - Πράσινη Πόλη

Θέτω προς συζήτηση ένα κείμενο που μου έστειλε ένας φίλος γεωπόνος.


ΑΘΗΝΑ - ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Η Αθήνα είναι μια πόλη χωρίς πράσινο. Οι δείκτες που υπάρχουν για τους επιστήμονες του χώρου ,ως προς το κατά κεφαλήν πράσινο και το περαστικό πράσινο είναι τόσο δραματικοί που καλύτερα να μην τους αναφέρουμε. Θα γίνει προσπάθεια όμως να δούμε το πρόβλημα, και να βρεθούν λύσεις για να γίνει η Αθήνα μας μια πιο πράσινη πόλη.

Ο γραφών είχε την ευτυχία να γεννηθεί και να μεγαλώσει στο κέντρο της πόλης, λίγα μέτρα από την Ακρόπολη και του Φιλοπάππου. Το παιδικό παιχνίδι γινόταν μέσα στα με γνώση και σύνεση φυτεμένα μονοπάτια και συστάδες από τον μεγάλο μας αρχιτέκτονα Πικιώνη, στις φυτεύσεις της Αρχαίας Αγοράς από την Αμερικάνικη Αρχ. Σχολή και στις δασικές εκτάσεις φυτεμένες από την ΕΠΟΝ (Νοτιοδυτικό τμήμα Φιλοπάππου) και προσκόπους (Ανατολικό και Βόρειο τμήμα του λόφου).

Το παρόν κείμενο επιδιώκει να τονίσει την αλόγιστη και έξω από την λογική επιστημονική διαχείριση ενός τέτοιου φυσικού κάλους χώρο ,από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Αποψιλώθηκαν όλοι οι θάμνοι σχίνα, ιουστικιές ,άκανθες, μηδικές ,αγκάβες, μετέτρεψαν σε δέντρα όλες τις χαρουπιές και άκαρπες ελιές που χρησιμοποιούνταν ως οπτικούς βράχους ,για λόγους καθαριότητας. Άραγε γνωρίζουν ότι αυτά τα φυτά, όπως οι άκανθες, απεικονίζονται στις κολόνες Κορινθιακού ρυθμού;

Τι σημαίνει αυτό; Οι κάτοικοι της πόλης απόλυτα απομακρυσμένοι από την φύση όταν βρεθούν σε έναν τέτοιο χώρο , ξεχνούν την ύπαρξη του άστεως, και χαλαρώνουν. Μια μικρή βόλτα στα γειτονικά πάρκα φτάνει για να ηρεμίσουν και να γεμίσουν τις «δεξαμενές» για την συνέχιση της αφύσικης ημέρας τους στο άστυ. Η ύπαρξη χώρων πρασίνου είναι απόλυτα αναγκαία μέσα και γύρω από το άστυ για την φυσιολογική λειτουργία και ευεξία των πολιτών της Αθήνας μας.

Σημαντικότατη είναι και η πρόσφορα των χώρων πρασίνου στην ατμόσφαιρα. Με το πέρασμα των χρόνων νέες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πόσο ωφέλιμο είναι το δάσος στην ατμόσφαιρα. Η πρόσφορα σε Ο2 ,η δροσιά, η απορρόφηση ηλιακής ενέργειας ,η κατακράτηση μικροσωματίδιων –με την σημασία που έχουν στις καρκινοπάθειες- η απορρόφηση της ηχορύπανσης ,η συγκράτηση της βροχής-έχουν άραγε αναρωτηθεί οι αρχαιολόγοι που έδιναν τις εντολές που προαναφέρθηκαν γιατί γεμίζουν λάσπη μετά από κάθε βροχή οι ενεσκαμενοι χώροι γύρω από την Ακρόπολη μετά την αποψίλωση-τέλος την επίδραση των πράσινων στο κλίμα της πόλης.

Με το τελευταίο θα ασχοληθούμε λιγάκι παραπάνω, μια που είναι πρόσφατες ,τα τελευταία έτη, οι χιλιάδες των νεκρών -Παρίσι 2003-από τις ακραίες θερμοκρασίες των πόλεων. Είναι μελετημένη αυτή η λειτουργία (εργαστήρια Ανθοκομίας και Μετεωρολογίας καθ. Χρονοπουλος, Κα Σερέλη) και στην Αθήνα. Συγκεκριμένα ξέρουμε πόσο ενεργό ρόλο παίζει ο Εθνικός Κήπος στις γύρω περιοχές. Ξέρουμε επίσης ότι το Πεδίο του Άρεως χάνει σημαντικά, λόγο των πολύ πλατιών για πάρκο ασφαλτικών δρόμων που το διασχίζουν. Όλοι μας το βιώνουμε όταν κατεβαίνοντας τη Β. Κωνσταντίνου φτάνοντας στο Παναθηναϊκό Στάδιο η δροσιά είναι αισθητή και όταν κινούμαστε με μηχανή καταλαβαίνουμε την αναγκαιότητα του μπουφάν τα καλοκαιρινά βράδια.

Ποια είναι η λύση για τις υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας; Όλοι αγοράζοντας από ένα air condition θεωρούν πως λύνουν το πρόβλημα μέσα στο σπίτι τους μη γνωρίζοντας πως τελικά το πολλαπλασιάζουν έξω από την πόρτα τους. Σκεφτόμενος ότι όπου ήταν δυνατόν να υπήρχε ένα πλατάνι στην ανατολική αυλή ενός σπιτιού θα μείωνε την θερμοκρασία του μπετόν που ανάβει το καλοκαίρι κατά 5-6 βαθμούς όποτε το αποτέλεσμα θα ήταν ένα σπίτι ανεκτό-καλοκαιρινό διότι πρέπει να το βιώσουμε και αυτό-το μεσημέρι και το βράδυ ανοίγοντας τις μπαλκονόπορτες (να κάνει ρεύμα λέγανε παλιότερα). Με τον κατάλληλο βοικλιματικό σχεδιασμό τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Το αντίστοιχο σπίτι με Α.C έχει 22°C εντός και 6-8 πρόσθετους βαθμούς στην εξωτερική μονάδα. Εκτός αν καλοκαίρι για έναν εργαζόμενο σημαίνει σπίτι με air condition και κατευθείαν στο όχημα με Α.C.Από το πάρκινγκ της οικίας κατευθείαν στο πάρκινγκ της εργασίας και τέλος εργασία με A.C.Αυτό αφορά κάποιους , πέρα από αφύσικα, είναι ταξική λύση για τα στελέχη της κοινωνίας. Η πλέμπα θα εργάζεται εκτός, θα κινείται με ΜΜΜ εκτός ,θα περπατά εκτός και άντε θα έχει το διαμέρισμα με Α.C. με τοίχο θερμοκρασίας 50°C.Η βιώσιμη πόλη πρέπει να έχει για όλους και όχι μόνο για τους έχοντες την οικονομική δυνατότητα.

Τι πρόγραμμα μπορεί να γίνει από τις ηγεσίες των πόλεων για την βελτίωση των συνθηκών. Το γνωρίζουμε όλοι:αύξηση του ποσοστού πράσινου. Ο παραπάνω στόχος είναι στόχος κοινωνικός-στα λόγια-όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ως σκεπτόμενο ον. Θυμόνται οι παλαιότεροι την καταπολέμηση του νέφους από το 1979;Από τότε τι έγινε στην πραγματικότητα; Τα ελεύθερα οικόπεδα του κέντρου δεν τα αγόρασε ποτέ ο Δημος,οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου μειώθηκαν, όλες οι πλατείες-παρκάκια αναπλάστηκαν-δηλαδή ο χώρος με έδαφος μειώθηκε και κυριάρχησαν οι πλακοστρώσεις(βλέπε Ομόνοια, Κοτζιά και εκατοντάδες περιφερειακές πλατείες)

Ποιοι λόγοι οδηγούν εκεί;

Α)το κόστος κατασκευής:1τμ πράσινου κοστίζει τουλάχιστον 3-4 φορές λιγότερο από πλακόστρωση όποτε η επιλογή πράσινου σημαίνει μείωση κέρδους για κάποιους

Β)οι πλακοστρώσεις έχουν κέρδος για τους Δήμους αφού ενοικιάζονται για αναψυκτήρια, ταβέρνες κτλ

Γ)οι μελετητές και οι υπεύθυνοι της μελέτης όσο και καλή διάθεση να έχουν συνήθως είναι αρχιτέκτονες-πολιτικοί μηχανικοί που δεν ξέρουν το αντικείμενο και αυτοί που το γνωρίζουν (γεωπόνοι, αρχιτέκτονες τοπίου) σπάνια παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτές. Στους περισσότερους δήμους με βάση το σημερινό καθεστώς δεν έχουν καν δικαίωμα υπογραφής. Παράλληλα υπάρχει μια απαράδεκτη τακτική ώστε τα υλικά που χρησιμοποιούνται να είναι σκουρόχρωμα(κόκκινες πλακοστρώσεις/ γρανίτης Κοτζιά)όπου απορροφούν ακόμα περισσότερο την θερμοκρασία από τον ήλιο και την αποδίδουν το βράδυ.

Δ)Το περιαστικό πράσινο οικοδομείται με ταχύτατους ρυθμούς- θυμάμαι πως ήταν τα δάση στην Ν. Ερυθραία, Ντράφι, Γέρακα, Κηφισιά, Βριλήσσια, Μελίσσια, Πεντέλη και πως είναι σήμερα.

Ε)Οι ορεινές περιοχές που είχαν σημαντικές απώλειες φυτικού υλικού κυρίως λόγω πυρκαγιών

Στ)Τα μεγάλα έργα όπου χρησιμοποιήθηκαν μεγάλοι όγκοι μπετόν κλείνοντας και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους. Σημαντική υποβάθμιση υπήρξε με την κατασκευή του Κηφισού:από δίοδος ψυχρών ρευμάτων αέρα από την παράλια προς την Δ. Αθηνά με την κάλυψη του ,το κόψιμο όλων των μεγάλων δέντρων, το μπετόν και την άσφαλτο που κατασκευάσθηκε οι αέριες μάζες πλέον θερμαίνονται μεγαλώνοντας το πρόβλημα της θερμικής κηλίδας.

Το ερώτημα είναι πως μπροστά σε αυτό το πλέγμα ιδιοκτησιών, οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε την θλιβερή πορεία των πραγμάτων. Πρώτα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μητροπολιτικός οργανισμός διαχείρισης (βλέπε συντήρησης)και ανάπτυξης του πρασίνου της πόλης με λειτουργίες παρόμοιες (ΕΑΧΑ) ώστε να ενοποιήσει ενέργειες κάθε δήμου και οργανισμού. Αυτό θα βοηθήσει πρωτίστως στο κεντρικό σωστό σχεδιασμό. Η πολυδιάσπαση με τη σημερινή δομή των δήμων δεν βοηθά π.χ. ο Ελαιώνας ανήκει σε τέσσερις δήμους, το Γουδί σε τρεις, το πάρκο Πύργου Βασιλίσσης αντίστοιχα και δευτερευόντως θα μειώσει το τεράστιο κόστος διοίκησης που έχουν αθροιστικά όλες οι υπηρεσίες πρασίνου των δήμων και οργανισμών σήμερα. Τα οικονομικά μεγέθη που επενδύονται στο πράσινο από δημάρχους σήμερα είναι λίγα αλλά ακόμα πιο ελάχιστα έχουν αντίκρισμα, Ο μηχανισμός και οι μισθοδοσίες είναι τεράστιες και δεν ανταποκρίνονται στο σημερινό αποτέλεσμα.

2)Να υπάρξει δέσμευση όλων των σημαντικών ελεύθερων χώρων του αστικού ιστού και περιαστικού ιστού. Τέτοιοι χώροι υπάρχουν ακόμη και μπορούν να αλλάξουν σημαντικά όχι μόνο τα ποσοστά αλλά και την ουσία της ζωής στην πόλη. Ελληνικό, Γουδί, Δραπετσώνα, Ελαιώνας είναι οι πιο γνωστοί αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι μικρότεροι που παίζουν σημαντικό ρόλο στην κάθε γειτονιά. Ιδιόκτητοι χώροι μπορούν να δεσμευτούν με ανταλλαγή γης με το δημόσιο σε άλλη περιοχή και έκταση ίσης αξίας π.χ. χώρος πρασίνου στην Κυψέλη του Πατριαρχείου που θέλει να οικοδομήσει.

3)Να πραγματοποιηθεί πρόγραμμα πράσινων στεγών-ταρατσόκηπων σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Υπάρχουν σημαντικά προγράμματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, Ιαπωνία και τις Η.Π.Α.. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί με πιλοτικές κατασκευές και παρακολούθηση των κατασκευών που υπάρχουν από το Γ.Π.Α. όπου ήδη έχουν ξεκινήσει τέτοιες ενέργειες. Οι πράσινες στέγες έχουν σημαντικό ρόλο στα θερμικά δεδομένα και στη μόνωση των κτιρίων. Υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας έως και 30%. Έχει υπολογιστεί ότι ένας τάπητας γρασιδιού μειώνει την θερμοκρασία κατά 6-8Cστην επιφάνεια που βρίσκεται από κάτω. Το κόστος κατασκευής είναι σχετικά μικρό (περίπου 120€/m²) που αποσβένεται γρήγορα πέρα από την αισθητική βελτίωση και τη δυνατότητα χρήσης της ταράτσας που σήμερα ουσιαστικά δεν χρησιμοποιείται.

4)Η απελευθέρωση των πόρων για το πράσινο. Συγκεκριμένα με την αύξηση κατά 50 δρχ. της βενζίνης οι 5δρχ. έμπαιναν σε συγκεκριμένο κωδικό για την ανάπτυξη του πρασίνου. Ο πόρος αυτός ουδέποτε δόθηκε και χρησιμοποιείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ για άλλες χρήσεις. Η απόδοση αυτού του τεράστιου ποσού δίνει πόρους για όλη την παραπάνω ανάπλαση και προφανώς υπολογίζοντας τη βενζίνη που καταναλώνουμε φτάνει ώστε να μην πουληθεί το 1/5 του Ελληνικού-αν ξεπεραστούν βέβαια τα οικονομικά συμφέροντα. Ο υπογράφων θα ήθελε να σημειώσει ότι δόθηκαν τεράστια ποσά για όλα τα έργα αλλά για το μόνο που ζητείται χρηματοδότηση με πώληση δημόσιας έκτασης είναι το Ελληνικό και αυτό αφού έχει δεσμευθεί σημαντικό ποσοστό αυτών μέσω αμαξοστασίου τραμ, ολυμπιακών έργων.

5)Η δημιουργία ενός σημαντικού προγράμματος βελτίωσης και ανάπτυξης των περιαστικών λόφων. Ο Υμηττός, το Ποικίλο, το Αιγάλεω, τα Τουρκοβούνια είναι χώροι που μπορεί να φυτευτούν και να αναστραφεί η κατάσταση που έχει οδηγήσει σε ερημοποίηση κομματιών τους Η χρησιμοποίηση κομπόστας από βιολογικούς καθαρισμούς που σήμερα πετιέται στις χωματερές είναι λύση και πηγή εδαφικού μίγματος. Σήμερα όλο και πιο δύσκολα βρίσκουμε στην Αθήνα «χώμα» ώστε να γίνουν φυτεύσεις όχι μόνο στα ερημοποιημένα βουνά αλλά και σε κήπους, πάρκα κτλ

6)Η δημιουργία δικτύων νερού από βιολογικό καθαρισμό για άρδευση. Η χρήση νερών της ΕΥΔΑΠ για την άρδευση των σημερινών και μελλοντικών χώρων πρασίνου είναι παράλογη και δαπανηρή. Η διάθεση στην θάλασσα των μισών ποταμών της Ν.Ελλαδας από την Ψυτάλλεια είναι τρέλα .Ένα φθηνό δίκτυο από ΡΕ που υποθαλάσσιο θα μεταφέρει και θα αρδεύει όλο το παραλιακό πράσινο μέτωπο (Τζιτζιφιές, Φάληρο, ολυμπιακές εγκαταστάσεις, πλαζ, Ελληνικό έως και Βουλιαγμένη) και μέσω αντίστροφα του Κηφισού τον Ελαιώνα και τους δήμους που περνά ενώ από τον βιολογικό της Μεταμόρφωσης το βορρά της πόλης(Ολυμπιακό χωριό, πάρκο Πύργου Βασιλίσσης, δημοτικά πάρκα.)

7)Νέο πρόγραμμα δεντροστοιχίων ώστε να σπάει η διαδοχή σκληρών υλικών και να αυξηθεί η σκίαση στους δρόμους-πεζοδρομία. Αυτό απαιτεί α)επιλογή λίγων ειδών που θα επιλεγούν κεντρικά και αντί αυτής της ακαλαίσθητης ποικιλομορφίας που κυριαρχεί σήμερα. Αυτό διευκολύνει την συντήρηση, την επιλογή αυτών των ειδών. Τώρα κάθε ιδιοκτήτης φυτεύει ότι θέλει, αν φυτεύει και δεν ρίχνει χλωρίνη να ξεράνει αυτό που ηδη υπάρχει για να φαίνεται η ταμπέλα του μαγαζιού του ενώ δουλεύει συνεχώς το AC μέσα. Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες και προδιαγραφές

Παράλληλα να δημιουργηθούν οι πρασιές που θεωρητικά υπάρχουν στα πεζοδρόμια. Σήμερα είναι θέσεις παρκινγκ. Εκτός αν δεχτούμε ότι το Ι.Χ. είναι σημαντικότερο από τους πολίτες για να διευκολύνουμε τις μικροπελατιακές πολιτικές σχέσεις.

Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να καθοριστεί και το δίκτυο πεζόδρομων ή δρόμων ήπιας κυκλοφορίας. Έχει αποδειχθεί ότι αυτές οι λύσεις βελτιώνουν όχι μόνο την γειτονιά φτιάχνοντας χώρους συνάντησης αλλά και βελτιώνουν με την ύπαρξη δεντροστοιχίων-με υποόροφο πρασιές-το μικροκλίμα της γειτονιάς.

8)Για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα χώρων πρασίνου πρέπει να είναι ενοποιημένο. Δηλαδή από πάρκο σε πάρκο ή πλατεία οι δεντροστοιχίες να δημιουργούν μια ενότητα, να κινούνται τα ρεύματα του αέρα που θα εξομαλύνουν τις ακραίες θερμοκρασίες.

Όπως καταλαβαίνουμε οι παραπάνω προτάσεις αφορούν τους χώρους παρέμβασης ,τους πόρους που χρειαζόμαστε-νερό, χώμα, οικονομικούς-και τους θεσμούς που μπορούν να δημιουργηθούν για να υπάρξει η ανάπτυξη του πρασίνου. Έχει αποδειχθεί ότι όσο και να θέλει ένας δήμαρχος η παρέμβαση του και η αλλαγή στο σύνολο της πόλης δεν μπορεί να είναι τέτοια που να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων. Αν συνεχίσουμε έτσι θα μπορούμε να ζούμε στην πόλη μας σε λίγες δεκαετίες;

Τρίτη 24 Ιουλίου 2007

Παγκοσμιότητα των πυρκαγιών


Αναπόφευκτα η αγανάκτηση όταν «καίγεται το σπίτι σου» γίνεται κακός σύμβουλος για να αντιμετωπίσεις ψύχραιμα την καθημερινότητα και να δώσεις την αρμόζουσα βαρύτητα στα γεγονότα.

H ΝΑSA έχει ένα πρόγραμμα δορυφορικής φωτογράφησης των επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη. Ένα μέρος του προγράμματος είναι αφιερωμένο στις πυρκαγιές. Μελετώντας τις εικόνες διαπιστώνουμε την «οικολογική καταστροφή» κατά σειρά μεγέθους σε Β. Αμερική, Β. Αυστραλία, Β.Α. Ασία, Κ. Αφρική, Ν. Αμερική και Ν. Ευρώπη.

Εστιάζοντας στις καταστροφές της «δική μας περιοχής» ξεκάθαρα τα πρωτεία διατηρούν οι βορειότερες της Ελλάδας χώρες, με ψυχρότερο και υγρότερο κλίμα αλλά και ελλιπέστερα μέτρα πρόληψης και καταστολής. Εντυπωσιακή η εικόνα της Νότιας Ιταλίας με καμένη τη Σικελία αλλά και της Ουκρανίας. Η πρώτη διαπίστωση που μπορώ να κάνω είναι ότι η καταστροφή των δασών δε μπορεί να είναι συντονισμένο έργο εμπρηστών ταυτόχρονα σε όλη τη Νότια Ευρώπη

Η συγκυρία συντείνει στην εύκολη επέκταση και στη μεγιστοποίηση της καταστροφής από τις πυρκαγιές, η πρόκληση όμως στις περισσότερες περιπτώσεις είναι έργο των αυτοσχέδιων χωματερών και το δικτύου μεταφοράς της ΔΕΗ. Η ανικανότητα πρόληψης και καταστολής και η αποποίηση ευθυνών οδηγούν σε θεωρίες «εμπρηστών με αυτοσχέδιους αλλά μοντέρνους εμπρηστικούς μηχανισμούς» και άλλες θεωρίες πολιτικής συνομωσίας κατά του «έθνους και της πατρίδας».
Πρέπει να εστιάσουμε στην επόμενη της πυρκαγιάς μέρα και να αφήσουμε τη φύση να επέμβει στις καμένες εκτάσεις. Να αποφύγουμε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα με οικιστικές και αγροτοκτηνοτροφικές παρεμβάσεις.

΄Όλο το άρθρο στο Αθήνα – Οδηγός επιβίωσης

Πορεία αντίστασης από την πόλη στο βουνό...




Παρασκευή 27 Ιούλη 2007

Συγκέντρωση στο Μεσονύχι Αχαρνών 5.30μμ με την πορεία να ξεκινά στις 7.00μμ με προορισμό το τελεφερίκ...

Λεωφορεία Α10 & Β10 από πλατεία βάθης...
(κατεβαίνουμε στο τέρμα)

*Το Μεσονυχι Αχαρνών βρισκεται στην οδό Πάρνηθος, λίγο πριν τις Ταβέρνες
*Ευχαριστουμε Αλεξανδρε για το mail

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2007

ΤΟ ΠΡώΤΟ ΚΑΠέΛΟ ΚΑΙ ΦΑΡΔύ ΦΑΡΔύ

ΑΣ ΤΟΥΣ ΚΡΑΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ:

taparaponasas stoMIXER: ΤΟ ΠΡώΤΟ ΚΑΠέΛΟ ΚΑΙ ΦΑΡΔύ ΦΑΡΔύ

Τι είναι δάσος - Τοπογραφικός Ορισμός

Ενα θέμα από το μπλογκ Ζωοποιός ΓΗ & Ανθρωπογενής Υποβάθμιση: Τι είναι δάσος - Τοπογραφικός Ορισμός

Τί ΧΤίΣΜΑΤΑ ΕίΝΑΙ ΑΥΤά ΣΤΗ ΠάΡΝΗΘΑ..?



Ελαβα αυτές τις φωτογραφίες και το συνοδευτικό κείμενο και ρωτώ να μάθω τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Πάρνηθα. Εχουν απαγορευτεί οι προσβάσεις και ο απλός πολίτης δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ελεύθερα στο βουνό. Είναι για την προστασία του περιβάλλοντος ή για τη προστασία των οικοπεδοφάγων; Οποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο, ας ενημερώσει παρακαλώ.

Οι φωτογραφίες:




Το συνοδευτικό κείμενο:
Παράλληλα και μετά το ολοκαύτωμα, η καταστροφή της Πάρνηθας συνεχίζεται με τη μορφή της τουριστικής αξιοποίησης της.
Στις 20 Ιουνίου, λίγο πριν την πυρκαγιά είχε δημοσιευτεί ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη, με την οποία δίνεται άδεια ανοικοδόμησης κι επέκτασης στο καζίνο του «Μον Παρνές», μέσα στον πυρήνα του εθνικού δρυμού ενώ στη διαχείριση του Καζίνο έχουν παραχωρηθεί με σύμβαση 3.100 στρέμματα επίσης στον πυρήνα του Δρυμού, από το 2001.
Παρά τη θέση του Καζίνο στη κορυφή Μαυροβούνι, σε υψόμετρο 1100 μ. στον πυρήνα του εθνικού δρυμού, το όλο συγκρότημα δεν αναφέρεται καν στο πρόσφατο σχέδιο του προεδρικού διατάγματος της Πάρνηθας του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η συνολική επένδυση για την ανοικοδόμηση και την επέκταση του καζίνο φθάνει τα 140 εκατομμύρια ευρώ. Είναι πολλά τα λεφτά...
Το Καζίνο-Μοντ Παρνές ανήκει σε πολυεθνική που δραστηριοποιείται επίσης στη Θεσσαλονίκη με το Regency Casino Thessaloniki και το ξενοδοχείο Hyatt Regency Thessaloniki και στην Αθήνα με το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».
Aνεβαίνοντας προς την Πάρνηθα στα δεξιά του δρόμου -λεωφόρος Πάρνηθος- μια ακόμα οικοδομή, η πιο προωθημένη, που ξεφύτρωσε μέσα στο δάσος μόλις πρόσφατα. Για όποιον αμφιβάλει οι εργολάβοι έχουν αναρτήσει σε κάποιο πεύκο, πριν το κόψουν κι αυτό, την άδεια οικοδομήσεως μέσα στο δάσος! Στο βάθος, στην κορυφή, το Καζίνο! Νομιμότατο κι αυτό.
Στα αριστερά του δρόμου, στο Μετόχι, μέχρι το ρέμα του Αι Γιώργη γίνεται χαμός! Ανοίγονται δρόμοι, σηκώνονται οικοδομές, ξεφυτρώνουν περιφράξεις, ξεριζώνονται δέντρα και σχηματίζονται τεχνητά ξέφωτα που στρώνονται με χαλίκια για να μη ξαναφυτρώσει τίποτα! Στο εναπομείναν δάσος και μέσα στο ρέμα φορτηγά ξεφορτώνουν κάθε είδους μπάζα και σκουπίδια Μόνο τυφλός δεν τα βλέπει όλα αυτά αλλά συνεχίζονται ανεμπόδιστα μέχρι πλήρους καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος.


_______________
ΣΗΜ.1. οι φωτογραφίες δεν με πείθουν ότι πρόκειται για τουριστικά κτίρια, ίσως ο φωτογράφος να ήταν ανεπαρκής, αλλά καλό είναι να μπορέσει κάποιος να παει ίσαμε εκεί πέρα να δει τα υπόλοιπα που περιγράφονται στο κείμενο.
ΣΗΜ.2. to post ανέβασα και στο MIXER

Κυριακή 22 Ιουλίου 2007

ΑΙΟΛΙΚά ΠάΡΚΑ: ΕΝέΡΓΕΙΑ ΠΡάΣΙΝΗ ή ΜΑύΡΗ..?



Πράσινη σαν τα δέντρα ή μαύρη σαν τα αποκαΐδια, εννοείται. Αφού μελέτησα όσα βρήκα (ευχαριστώ αυτόν που ενημέρωσε) αναρωτιέμαι ποια είναι η σχέση των αιολικών πάρκων με τις πρόσφατες φωτιές. Πάλι "αναδιανομή πλούτου" προβλέπω, μερικοί θα γίνουν πλουσιότεροι, δλδ, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Θα μείνουμε απαθείς..?


http://www.green-planet.gr/articles_anemogenitries.htm

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=695753

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=693907

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=328436

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=685866

Video: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=689187

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=703873

Σάββατο 21 Ιουλίου 2007

Τιμά η Ελλάδα τις Διεθνείς Συμβάσεις που υπογράφει; (π.χ. τη Σύμβαση του Ρίο)



Μεταφέρω αυτούσιο το κείμενο που έστειλε ένα μέλος της λίστας συζητήσεων σήμερα:

Αρκετά έχουν ειπωθεί για τα ζώα της Πάρνηθας - αλλά πολύ λιγότερα για τα φυτά της. Ίσως είναι χρήσιμο να ξέρουμε ότι η Πάρνηθα ήταν το σπίτι 4 έλληνικών ενδημικών φυτών (ενδημικό σημαίνει ότι δεν βρίσκεται πουθενά αλλού στον κόσμο). Κατά τραγική ειρωνεία, μία σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στις 4 Ιουλίου 2007 στο περιοδικό Edinburgh Journal of Botany (λίγες μέρες μετά την φωτιά)... θυμίζοντας την φράση του Χέγκελ "η κουκουβάγια της Αθηνάς πετάει το σούρουπο" (με την οποία εννοούσε ότι κατανοούμε κάτι λιγο πριν εξαφανιστεί οριστικά....).

Συντάκτες ήταν μία ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας (E. Aplada, Th Georgiadis, A. Tiniakou, and M. Theocharopoulos), και ο τίτλος της ήταν "PHYTOGEOGRAPHY AND ECOLOGICAL EVALUATION OF THE FLORA AND VEGETATION OF MT PARNITHA (ATTICA, GREECE)".

Η σύνοψη έχει ως εξής:

Mt Parnitha is located in Sterea Ellas (Central Greece) and is the highest mountain in the vicinity of Athens. Its wild vascular flora comprises 1096 taxa belonging to 90 families, of which 122 taxa and four families are reported here for the first time. The endemic element comprises 92 Greek, 42 Balkan and 18 Italian–Balkan–Anatolian taxa. Four Greek and three Balkan endemics are new records for the mountain. The predominance of the Mediterranean element (63.6%) and the therophytes (37.6%) underlines the Mediterranean character of the mountain's flora. The endemic elements of Mt Parnitha are presented, their protection status is mentioned and the phytogeographical affinity with neighbouring mountains is examined. Three vegetation zones and 17 habitat types within them have been identified, and those facing threats are indicated. Although the mountain is a National Park, several factors influence its flora and vegetation, the most important being its proximity to Athens.

Abstract


Δεν ξέρω αν έχει σημασία να συνεχίσω να αναφέρω τους νόμους που αγνοεί, ποδοπατάει και εμπαίζει το ελληνικό κράτος. Αύριο, το ίδιο κράτος περιμένει την συνεργασία μας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, επειδή οι φόροι "αποδίδονται στο κοινωνικό σύνολο". Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλο παράδειγμα δυτικής χώρας που να χρησιμοποιεί τους νόμους για την φύση απλώς σαν μπροσούρες για marketing, για να δείξει στο εξωτερικό και το εσωτερικό ότι κάνει κάτι για την φύση. Θα αναφέρω απλώς ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει και κυρώσει με νόμο την "Σύμβαση για την βιολογική ποικιλότητα" (Ν. 2204/1994) (Σύμβαση του Ρίο). Μεταξύ άλλων, έχει υποχρέωση να γνωστοποιήσει σε άλλα κράτη μεγάλους κινδύνους ή ζημιές για την βιολογική της ποικιλία (άρθρο 14 παρ. 1 (δ)), να παρέχει χρηματοδοτική υποστήριξη για την διατήρηση της βιοποικιλότητας (άρθρο 20), να φροντίζει για την διατήρηση ενός αποθέματος σπάνιων μορφών ζωής "έξω από το περιβάλλον τους" (σαν ασφάλεια για καταστροφές) (αρθρο 9). Συνέβησαν όλα αυτά;

George Hassiotis "Αυτό που χάθηκε"

-->> UPDATE:
Μία μικρή προσθήκη, για το θέμα των σπάνιων ζώων και φυτών της Πάρνηθας: η "Διάσκεψη των Μερών" της Συνθήκης του Ρίο είχε ζητήσει από όλα τα μέρη να υποβάλλουν την τρίτης τους έκθεση για την βιοποικιλότητα πριν την 1η Σεπτεμβρίου 2006 (πρώτο link):

http://www.cbd.int/reports/default.asp

To Αφγανιστάν τα κατάφερε. Η Κολομβία και το Κογκό, ίσως με μεγαλύτερη βιοποικιλότητα από την Ελλάδα (και φυσικά, πολύ περισσότερα προβλήματα), τα κατάφεραν. Η ΕΕ, φυσικά, τα κατάφερε. Πηγαίνοντας στην σελίδα της Ελλάδας, βλέπουμε ότι η Γουατεμάλα και η Γκάνα, επίσης, τα κατάφεραν:

http://www.cbd.int/reports/list.shtml?type=all&alpha=G

Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΩΣ ΟΧΙ. Μάλλον θέλαν πρώτα να "κλειδώσουν" το νέο χωροταξικό, που επιτρέπει το κτίσιμο μέσα στις περιοχές ΝΑΤURA. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ κ. ΣΟΥΦΛΙΑ.

George Hassiotis



_____________________
ΣΗΜ.1. Το κείμενο έστειλε σήμερα o George Hassiotis στη λίστα συζητήσεων
http://groups.google.com/group/anadasosi?hl=el

ΣΗΜ.2. αν δεν ανοίγει ο σύνδεσμος για το άρθρο στο περιοδικό, διαλέξτε:
http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract;jsessionid=2E8887C6EFF36C577CE80A8177A0C14D.tomcat1?fromPage=online&aid=1183140

ΣΗΜ.3. ανέβασα το ίδιο ποστ και στο μπλογκ taparaponasas stoMIXER. Eπίσης, ενημέρωσα το μπλογκ whispering planet

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2007

ανταπόκριση από τον Ε-ΤΥΠΟ:
περί Πεντέλης



Στο σφυρί η Πεντέλη

Πέμπτη, 19.07.07

Σκονισμένα και σκοροφαγωμένα χαρτιά-«έγγραφα» του 1829 από το σουλτάνο, του 1836 από τον επαρχιακό διευθυντή, του 1837 από το Ηγουμενοσυμβούλιο και του 1909 από το υπουργείο Εκκλησιαστικών επικαλούνται ιδιώτες, για να αποκτήσουν τη νομή και κατοχή δασικών εκτάσεων. Και βρέθηκαν δικαστές που τα υιοθέτησαν στις αρχές του 21ου αιώνα, «χαρίζοντας» δασικές εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο! Απόφαση του Εφετείου Αθηνών, δίνει σε ιδιώτες δασική έκταση εννέα στρεμμάτων στην περιοχή Βριλησσίων, όπου πριν από μερικά εικοσιτετράωρα ξέσπασε πυρκαγιά, καίγοντας περίπου 6-7 στρέμματα. Η έκταση είχε αγοραστεί από τη Μονή Πεντέλης το 1972.

Η υπόθεση αυτή δεν είναι η μόνη. Ο ΕΤ έχει στη διάθεσή του αριθμούς συμβολαίων και ονόματα ιδιωτών και οικοδομικών συνεταιρισμών, που φέρονται ως ιδιοκτήτες χιλιάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης στη νοτιοανατολική πλευρά του Πεντελικού.

Ενδεικτικά έχουν πουληθεί εκτάσεις ως και 1.200 στρέμματα κατά περίπτωση. Μεταξύ αυτών, 220 στρέμματα κοντά στην Πλατεία Αγ. Τριάδος στην Πεντέλη σε οικοδομικό συνεταιρισμό, έναντι 12,5 εκατ. δραχμών, 474 στρέμματα στην περιοχή «Λυκόρεμα» (πρώην κτήμα Λυράκου), 4 στρέμματα δασικής έκτασης σε ιδιώτη στη Νέα Πεντέλη έναντι 19.975 δραχμών. Διεκδικήσεις δε προβάλλουν οικοδομικοί συνεταιρισμοί και σύλλογοι εργαζομένων στις περιοχές Κατσουλιέρη και Λυκόρεμα.


Η απόφαση για το «Πάτημα»

Χαρακτηριστική είναι δικαστική απόφαση του Εφετείου Αθηνών με ημερομηνία δημοσίευσης πριν από τρεις εβδομάδες, η οποία κατακυρώνει 9 στρέμματα δασικής έκτασης στη θέση Πάτημα Βριλησσίων -εκεί δηλαδή όπου ξέσπασε η προχθεσινή πυρκαγιά- σε κληρονόμους του ιδιώτη που την είχε αγοράσει από τη Μονή Πεντέλης το 1972. Μάλιστα η απόφαση αυτή επιβάλλει στο ελληνικό Δημόσιο και το δήμο Βριλησσίων, που αμφισβήτησαν την ιδιοκτησία στη δασική περιοχή, πρόστιμα 400 και 250 ευρώ για τα έξοδα της δίκης. Οσον αφορά το δικαίωμα κυριότητας της Μονής Πεντέλης και του συγκεκριμένου ιδιώτη, παραπέμπει σε θέσπισμα του σουλτάνου με ημερομηνία 1829! Οπως δε τόνισε στον ΕΤ και ο νομαρχιακός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Βριλησσίων Α. Ντινόπουλος, «σύμφωνα με την απόφαση, η Μονή Πεντέλης ενέμετο την έκταση, καλή τη πίστει, από το 1570».

Κατά πληροφορίες, έχει εκδοθεί και άλλη εφετειακή απόφαση για παρεμφερή υπόθεση, η οποία αναμένεται να καθαρογραφεί και για το λόγο αυτό δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί. Με αφορμή την ετυμηγορία για την περιοχή Πάτημα, που είδε το φως της δημοσιότητας, νομικοί αλλά και δικαστικοί κύκλοι θέτουν πολλά ερωτήματα για το πώς μία δασική έκταση περιήλθε με δικαστική ετυμηγορία σε ιδιώτη, αφήνοντας υπονοούμενα ότι ενδεχομένως αυτή η απόφαση «θα πρέπει να ελεγχθεί εις βάθος».

«Η Ιερά Μονή Πεντέλης, από το 1970 ως το 1976 πούλησε σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς και σε ιδιώτες δασικές εκτάσεις που αγγίζουν τα δέκα χιλιάδες στρέμματα στη νοτιοανατολική πλευρά του Πεντελικού» καταγγέλλει ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου. «Οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες άρχισαν σταδιακά και κυρίως μετά τη φωτιά του ’98, να εμφανίζουν τίτλους ιδιοκτησίας, να διεκδικούν τις εκτάσεις και, σε πολλές περιπτώσεις, να προσπαθούν να απαγορεύσουν τη δενδροφύτευση των καμένων εκτάσεων που ήδη είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες».

Ερωτηθείς σχετικά με τις αγοραπωλησίες δασικών εκτάσεων στις οποίες προέβη κατά το παρελθόν η Μονή Πεντέλης, ο επίσκοπος Θερμοπυλών και ηγούμενος της Μονής Ιωάννης λέει στον «ΕΤ»: «Από την αρχή της θητείας μου, το Μάιο του 1994, έως σήμερα δεν έχει πουληθεί τίποτα απολύτως. Αντιθέτως», συμπληρώνει, «έχω επανειλημμένως υποστηρίξει τα δίκαια της Μονής έναντι των καταπατητών, ξοδεύοντας αρκετά εκατομμύρια σε δικαστικές διαμάχες», αναφερόμενος στη διεκδίκηση 1.200 στρεμμάτων δασικής έκτασης από τον οικοδομικό συνεταιρισμό «Μεγαλόχαρη», έναντι του οποίου το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας ήταν πλαστοί.

ΜΑΡΙΑ ΒΑΘΗ, ΜΥΡΤΩ ΜΠΟΥΤΣΗ

Ελεύθερος Τύπος


http://www.e-tipos.com/newsitem?id=4757

_______________________

-->> Ανακτείστε από:
DOWNLOADS (pdf)
Δικαστική απόφαση με βάση το φιρμάνι

-->> Διαβάστε και:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα 25.000 στρέμματα καμένου δάσους και οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί



Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

Ανοιχτή Συνέλευση



Την παρασκευή 20 Ιουλίου θα γίνει ανοικτή για όλους συνέλευση στο θεατράκι στο λόφο του στρέφη με σκοπό να αναλάβουμε δράση για το θέμα της Πάρνηθας.
Ανακοίνωση υπάρχει και εδώ

Ευχαριστούμε Αλεξανδρε :)

Τρίτη 17 Ιουλίου 2007

Κίνηση πολιτών για τον Υμηττό

Αναδημοσιεύω την παρακάτω ανακοίνωση από το blog "σκουπίζοντας την έρημο":

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Τον Μάρτιο του 2007 εμείς οι πολίτες του Βύρωνα αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε για την προστασία του Υμηττού, συνειδητοποιώντας το πλήθος και το μέγεθος των προβλημάτων που τον απειλούν.

Δυστυχώς, με τον εμπρησμό της 16ης Ιούλη αποδειχθήκαμε τραγικά καίριοι στο πώς πιθανόν αυτός σχετίζεται με τα κάτωθι σοβαρότατα ζητήματα που είχαμε εξ αρχής επισημάνει:
  1. Η χάραξη της νέας περιφερειακής Υμηττού, μέσα από την κύρια δασική περιοχή με συνέπεια την καταστροφή μεγάλου μέρους του εναπομείναντος δάσους.
  2. Η δημοπράτηση για την κατασκευή πτέρυγας της μητρόπολης Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού στο μοναστήρι του Άη-Γιάννη και η απειλή ανέγερσης από την Ιερά Σύνοδο συνοδικού μεγάρου στην ευρύτερη περιοχή του Καρέα.
  3. Η απειλή μεταφοράς όλων των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου Βύρωνα, μέσα στο δάσος του Υμηττού και ειδικότερα στην περιοχή του υπό αναχώρηση στρατοπέδου Σακκέτα.
  4. Η απειλή κατασκευής παιδικού σταθμού στην δασική περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής (Αναπηρικά).
  5. Η καταπάτηση δασικών εκτάσεων από ιδιωτικές εταιρείες (π.χ. χωματουργικές εργασίες της εταιρείας «Λιοσάτος», αυθαίρετη χρήση της περιοχής «πικ-νικ» από την εταιρεία πώλησης αυτοκινήτων «Φιλοσίδης»).
Με τα νέα τραγικά δεδομένα (σε συνέχεια και των πρόσφατων της Πάρνηθας), επιβάλλονται πλέον άμεσα:
  • η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της βλάβης με επιστημονικό τρόπο
  • η θωράκιση εναντίον κάθε οικιστικής επέκτασης (παιδικός σταθμός και νέα πτέρυγα μητρόπολης)
  • η εύρεση όσων έχουν συμφέροντα από την καταστροφή και την καταπάτηση του δάσους και η παραδειγματική δίωξη τους
  • η μη αναθεώρηση του άρθρου 24 και η κατάρτιση εθνικού δασολογίου
  • η απομάκρυνση από τον Υμηττό όλων των χρήσεων-καταπατήσεων από ιδιώτες
  • η ματαίωση του σχεδιασμού της νέας περιφερειακής Υμηττού και του νέου Διοικητικού Κέντρου Βύρωνα
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Ας αντιδράσουμε όλοι μαζί, φορείς και κάτοικοι!
  • Τετάρτη 18 Ιούλη στις 7.30 μ.μ. στο μοναστήρι του Άη-Γιάννη στο νεκροταφείοτης Καισαριανής
  • Πέμπτη 19 Ιούλη στις 6.30 μ.μ. στα φανάρια στην είσοδο του Κουταλά (στρατόπεδα Σακκέτα στο Βύρωνα)
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6972616773, 6972414920, 6937954916

Μ'αρέσει που μιλάμε για αναδάσωση...

Ενώ άλλοι μεθοδεύουν αποχαρακτηρισμό δασών. Διαβάστε αυτό.


Μεθόδευση στα κρυφά για αποχαρακτηρισμό

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ

Δάσος 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, σύμφωνα με τον κτηματολογικό πίνακα του 1971, αποχαρακτηρίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δόθηκε προς «αγροτική εκμετάλλευση» με το ευτελές τίμημα των 1.107.000 ευρώ, στη Μονή Βατοπεδίου.

Είναι το δάσος που εμπίπτει στις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας, όπως αποκαλύφθηκε στην «Κ.Ε.», και είναι αυτό που το μοναστήρι δεν δέχθηκε να ανταλλάξει, σε δεύτερο βαθμό, με ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας, μια ανταλλαγή που έγινε για άλλα ακίνητα.

Κυβερνητικό το δώρο στη Μονή Βατοπεδίου
Το νέο «χρυσόβουλλο» Καραμανλή στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους είναι μέσα στα ανταλλάγματα της Βιστονίδας λίμνης και της παραλίμνιας περιοχής 25.000 στρεμμάτων. Η ανταλλαγή με συμβολαιογράφο την Αικατερίνη Διονυσίου Πελέκη-Βουλγαράκη έγινε στην Αθήνα στις 22 Μαΐου του 2007. Το τίμημά του, όπως το όρισαν οι ορκωτοί εκτιμητές, είναι 1.107.044 ευρώ. Η εκτίμηση της Εφορίας ήταν 8.470.695 ευρώ.

«Το ανταλλασσόμενο ακίνητο, όπως αναφέρεται στη σελίδα 21 του 2.823 συμβολαίου της προαναφερθείσης συμβολαιογράφου, δίδεται σε αγροτική εκμετάλλευση και υπάγεται στην αγροτική και όχι στη δασική νομοθεσία».

Η συμβολαιογράφος καταλήγει σε αυτόν τον χαρακτηρισμό του δάσους -το συμβόλαιο έχει και την υπογραφή της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, η οποία για λογαριασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης χειρίστηκε την ανταλλαγή- αναφέρεται σε γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η γνωμοδότηση προκλήθηκε από ερώτημα της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έγγραφο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο εντέλλεται ο νομικός σύμβουλος να γνωμοδοτήσει για το 1.193 «δάσος κοινόχρηστο».

Στη γνωμοδότησή του ο Χριστόδουλος Μπότσιος, νομικός σύμβουλος του κράτους, καταλήγει: «Η ανωτέρω έκταση, σύμφωνα με το ως άνω αναφερθέν γνωμοδοτικό μου έγγραφο, υπάγεται στη ρύθμιση της παρ. 2 άρθρ. 75 του Ν.998/79». Το άρθρο αυτό αναφέρει: «Κοινόχρησται δασικαί εκτάσεις ως και διαθέσιμαι τοιαύται του αγροτικού κώδικος δύνανται να αποδοθούν εις την αγροτικήν εκμετάλλευσιν».

Η μεθόδευση

Η μεθόδευση είναι προφανής:

1 Η γνωμοδότηση στηρίζεται στην προσωρινή διανομή του 1934, όταν το 1.193 ακίνητο 12.665 στρεμμάτων τότε, χαρακτηρίστηκε «δάσος χθαμαλόν» (χαμηλό, έως 2 μέτρα), με τη διευκρίνιση ότι μόνον 400 στρέμματα ήταν πεύκα. Η οριστική διανομή του 1971, η οποία είναι αυτή που ισχύει στις δασικές υπηρεσίες και ενώ είχαν απομείνει από τις καταπατήσεις και τις παράνομες παραχωρήσεις 10.809 στρέμματα, το αναφέρει ως «δάσος κοινόχρηστο». Ο κτηματολογικός αυτός πίνακας δεν αναφέρεται στη γνωμοδότηση.

2 Το δασαρχείο της περιοχής δεν κλήθηκε να γνωμοδοτήσει. Του κοινοποιήθηκε, μόνον, απευθείας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δίχως να λάβουν υπόψη την ιεραρχία και τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου. Το δασαρχείο υπέβαλε ερωτήματα, ζήτησε διευκρινίσεις, αλλά το υπουργείο παρ' ότι πέρασαν 2 μήνες ακόμη... απαντά.

3 Ο πρόσφατος δασικός νόμος αναφέρει ότι δεν επιδέχεται μεταβολής χαρακτηρισμός δασικής έκτασης, αλλά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη σημερινή του σύνθεση αποφάσισε διαφορετικά και επομένως παρά τον νόμο.

4 Την περασμένη Παρασκευή, όπως έγραψε η «Ε», το μοναστήρι, μπροστά στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στις τοπικές κοινωνίες και το πολιτικό κόστος που ήδη μετρούσε η κυβέρνηση, δέχθηκε την ανταλλαγή οικοπέδων της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των Τρικάλων με ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας, που του πρότεινε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Το δάσος, που ονομάστηκε «γεωργική εκτετάλλευσις» και μπορεί σε αυτό να αναπτυχθούν όλα τα... επενδυτικά σχέδια της μονής, δεν το πρότεινε η κυβέρνηση ούτε το περιέλαβε η Μονή Βατοπεδίου στην ανταλλαγή.

Εμεινε στην κυριότητα της μονής. Εκτός της νέας ανταλλαγής έμειναν και τα παραλιακά ακίνητα της Καβάλας 1.240 στρεμμάτων.

Οι αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις ήρθαν άμεσα από την τοπική κοινωνία:

- Ο δήμαρχος Ακάνθου - Σταγείρων Μιχάλης Βλαχόπουλος προανήγγειλε συνάντησή του με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και υποβολή μηνύσεων προς κάθε κατεύθυνση.

- Το τοπικό συμβούλιο της Ουρανούπολης με ευρεία συμμετοχή κατοίκων της περιοχής μίλησε για «σκάνδαλο που δεν έχει το προηγούμενό του», ανέθεσε ήδη σε ομάδα νομικών προσφυγές στα ποινικά και στα αστικά δικαστήρια και δεν αποκλείει και δυναμικές κινητοποιήσεις κατά της συγκεκριμένης μονής, αλλά και κάθε τοπικής εξουσίας που απουσιάζει. Η απουσία αυτή αφορά κυρίως τη Νομαρχία Χαλκιδικής.

Δήμαρχος και τοπικό συμβούλιο με τις ενέργειές τους στοχεύουν στην άμεση επιστροφή του δάσους, με τον χαρακτήρα που έχει από το '71 και απόδοσή του στην τοπική κοινωνία. Θυμίζουν και τα δύο μέρη ότι οι παρανομίες στην επίμαχη έκταση έχουν ως εξής:

Οι παρανομίες

1 Οτι συντάχθηκε ένα συμβόλαιο χωρίς να ζητηθεί η γνωμάτευση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ήδη προκύπτει ότι το δάσος είναι χαρακτηρισμένο και αρχαιολογικός χώρος και καμία παραχώρησή του από το Δημόσιο δεν μπορεί να γίνει, και

2 Οτι είναι πρωτοφανές, δεν υπάρχει προηγούμενό του στη σύγχρονη Ελληνική Ιστορία, να παραχωρείται από το Δημόσιο δάσος σε ιδιώτη και ούτε υπήρξε ποτέ τέτοια μεθόδευση απόπειρας αποχαρακτηρισμού του δάσους.

Το συγκεκριμένο ακίνητο ξεκίνησε, όπως ήδη είδαμε, από τους σχετικούς πίνακες 12.665 στρέμματα το '34. Σύμφωνα με την καταμέτρηση του '71 ήταν 10.809 στρέμματα και η πρόσφατη καταμέτρηση «μιλάει» για 8.600 στρέμματα. Στα μεσοδιαστήματα έγιναν καταπατήσεις και παράνομες παραχωρήσεις, ιδιαίτερα σε ξενοδοχεία της περιοχής. Μια σειρά τέτοιων παραχωρήσεων, το 2002 από τη νομαρχία και την τότε διοίκησή της, έφερε τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης στη Χαλκιδική και στο εδώλιο πολλές από τις υποθέσεις αυτές, όταν με ευτελές τίμημα εκτάσεις από το δάσος περνούσαν σε ιδιώτες.


ΑΠΟΨΕΙΣ

Διπλό σκάνδαλο

ΣΥΝΙΣΤΑ σκάνδαλο η παραχώρηση από το κράτος στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους, δασικής έκτασης 8.600 στρεμμάτων στη Χαλκιδική, που έχει κηρυχθεί και αρχαιολογικός χώρος, την ώρα που γίνεται αγώνας για τη σωτηρία των δασών του τόπου.

ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΟ το σκάνδαλο, διότι η δασική έκταση-φιλέτο (βρίσκεται σε μία από τις ωραιότερες περιοχές της χώρας), αποχαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με συνοπτικές διαδικασίες για να δοθεί προς «αγροτική ανάπτυξη», που όλοι γνωρίζουν ότι είναι το προτελευταίο στάδιο για την οικοπεδοποίηση.

ΤΑ ΔΑΣΗ και οι δασικές εκτάσεις δεν αποχαρακτηρίζονται «εκτός αν προέχει για την εθνική οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον», όπως ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 24 παράγρ. 1).

ΓΙΑ ΤΗΝ έκταση των 8.600 στρεμμάτων υπάρχει και πρόσθετος λόγος που αποκλείει την παραχώρηση και τον αποχαρακτηρισμό: είναι αρχαιολογικός χώρος και το Σύνταγμα ορίζει ότι «τα μνημεία, οι παραδοσιακές περιοχές και τα παραδοσιακά στοιχεία προστατεύονται από το κράτος. Νόμος θα ορίσει τα αναγκαία για την πραγματοποίηση της προστασίας αυτής περιοριστικά μέτρα της ιδιοκτησίας, καθώς και τον τρόπο και το είδος της αποζημίωσης των ιδιοκτητών» (άρθρο 24 παράγρ. 6).

ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ και αποχαρακτηρίστηκε η έκταση των 8.600 στρεμμάτων ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση από τη Μονή Βατοπεδίου 25.000 στρεμμάτων στην παραλίμνια περιοχή της Βιστονίδας, προκειμένου να δοθεί σε αγρότες.

ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΕΡΗ από κάθε άποψη η ανταλλαγή των δύο εκτάσεων, διότι ούτε καν ίσης αξίας είναι, αλλά ούτε και νομιμοποιείται, ακόμη και με πλάγια και αυθαίρετα μέσα, όπως ήδη αποκαλύφθηκε από τα ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης "Ε"» και από τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η «Ε» σε άλλες σελίδες.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ αποκάλυψη της ανίερης συμφωνίας, ξεσηκώθηκαν αντιδράσεις στη Χαλκιδική κατά της κυβέρνησης. Η Μονή Βατοπεδίου δέχθηκε αζημίως και μάλλον επωφελώς γι' αυτήν να ανταλλάξει οικόπεδα που έχει στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική και στα Τρίκαλα με ακίνητο του Δημοσίου στο κέντρο της Αθήνας.

ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΕ όμως η Μονή, αλλά και δεν το πρότεινε η κυβέρνηση, αντί του δάσους και του αρχαιολογικού χώρου των 8.600 στρεμμάτων, να πάρει ως αντάλλαγμα άλλα ακίνητα, ώστε να αποφευχθεί το σκάνδαλο. Λέγεται, μάλιστα, ότι η Μονή Βατοπεδίου έχει ήδη δρομολογήσει επενδυτικά σχέδια.

ΜΠΟΡΕΙ κάποιοι ιερωμένοι να θέλουν την Εκκλησία «οίκον εμπορίου». Δεν μπορεί όμως το κράτος να ενθαρρύνει αυτές τις βλέψεις και να συνεργεί εκχωρώντας δημόσια αγαθά, να συμπράττει δηλαδή σε ιεροσυλία.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/07/2007

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2007

Η Καισαριανή μάνα καίγεται...

Ακόμα δεν έχουν «κάτσει» τα αποκαΐδια από την καταστροφή της Πάρνηθας και προς δόξα του Ελληναραδισμού - σταρχιδισμού ξέσπασε πυρκαγιά στο δάσος της Καισαριανής.

Το ίδιο δάσος στο οποίο ο οικείος μητροπολίτης πήρε άδεια οικοδόμησης για το μοναστήρι του Αη Γιάννη.

(Τώρα εγώ γίνομαι κακός και συνομωσιολόγος όταν παρατηρώ κάποιες τέτοιες περίεργες συμπτώσεις;)

Εν τω μεταξύ το τραγικό είναι ότι υπάρχει κινητοποίηση - πρωτοβουλία την Τετάρτη για το δάσος της Καισαριανής, (Ναι αυτό που έγινε στάχτη και μπούρπμερη).

Έχουμε λοιπόν την ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ:

Συμμετοχή στη διαμαρτυρία των κατοίκων της Καισαριανής και συλλογή
υπογραφών,

ΩΡΑ 19.30
ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ
ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ



Επίσης την ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ:

Στον πρώην Κατράντζο, Σταδίου και Αιόλου στις 5 το απόγευμα
συγκέντρωση - διαμαρτυρίας και συλλογή υπογραφών. Βλέπετε
σχετικά κ
αι εδώ αναφορικά με τις προτάσεις που υπάρχουν για την
χρήση του οικοπέδου.


Άντε να δούμε...

Πάντως αναρωτιέται κανείς με όλα αυτά που συμβαίνουν, μήπως ο "Κυρίαρχος Λαός" θέλει την Πάρνηθα Χαλάνδρι και τον Υμηττό Ζωγράφου μετά μοναστηρίου και Συνεδριακού Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ας αποδείξουμε το αντίθετο με την συμμετοχή μας.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ kalliopi

Υμμητός


ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΓΙΑ ΠΕΖΗ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

210-7244042

Υμμητός

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΓΙΑ ΠΕΖΗ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

210-7244042

Αγνόησαν πρόγραμμα πρόβλεψης πυρκαγιών

Αλήθεια, τι δικαιολογία θα βρεθεί για να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο ένα πρωτοποριακό Σύστημα Προσδιορισμού Κινδύνου Δασικών Πυρκαγιών, προϊόν πολυετούς έρευνας των ειδικών επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παραμένει στα συρτάρια των αρμόδιων φορέων;

Το εν λόγω πρόγραμμα εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Δασικής Πολιτικής της Σχολής Δασολογίας του ΑΠΘ (επιστημονικός υπεύθυνος καθηγητής Αναστάσιος Παπασταύρου) και χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με το ποσό των 60.000 ευρώ. Το έργο ολοκληρώθηκε στις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού και στις 3 Αυγούστου 2006 παραδόθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την απάντηση προς τον κ. Παπασταύρου με ημερομηνία 21/8/2006, «η αξιόλογη επιστημονική σας έρευνα μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην εξεύρευση της καλύτερης δυνατής λύσης για την πρόληψη και τη διαχείριση του συγκεκριμένου προβλήματος και για τον λόγο αυτό έχει ήδη διαβιβασθεί από το γραφείο μας στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Παναγιώτη Φούρλα για περαιτέρω μελέτη».

«Εκτοτε, ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί», λέει στην «Κ» ο επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου και πρώην πρόεδρος των Ελλήνων Δασοπόνων κ. Δημήτρης Κανελλόπουλος.


Περισσότερα



FOMFIS - Συστημα Διαχειρισης και Προληψης των Δασικων Πυρκαγιων

Μικρή συμβολή στην περιβαλλοντική εκπαίδευση

Yμμητός


ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ τέθηκε η πυρκαγιά στον Καρέα, ενώ από τις 6 το απόγευμα δόθηκε στην κυκλοφορία και η περιφερειακή λεωφόρος. Ωστόσο, παραμένουν στην περιοχή όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τα εναέρια μέσα που προσπαθούν να σβήσουν τις μικροεστίες που έχουν απομείνει.

Σε ό,τι αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς θα ερευνηθούν από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού η οποία ερευνά και το ενδεχόμενο του εμπρησμού. Η εκδοχή αυτή ενισχύεται από μαρτυρίες που αναφέρουν ότι εκδηλώθηκαν τρεις εστίες ταυτόχρονα, οι οποίες πήραν γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων.

Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς απειλήθηκαν τρία στρατόπεδα, ενώ κάποια στιγμή οι φλόγες κατευθύνθηκαν προς τα σπίτια του Καρέα, χωρίς όμως τελικά να υπάρξει πρόβλημα.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, σε αυτό συνέβαλε και το ότι κόπασαν κάπως οι ισχυροί άνεμοι, γεγονός που βοηθάει στην αντιμετώπιση των εστιών οι οποίες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Το πύρινο μέτωπο ξέσπασε γύρω στις 3 μ.μ. σε δασική έκταση, κοντά στα φανάρια της Καισαριανής, κάτω από την περιφερειακή οδό του Υμηττού, αλλά πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων. Μέχρι στιγμής τα αιτία είναι άγνωστα.

Άμεση είναι η κινητοποίηση της πυροσβεστικής, όπου στο σημείο έχουν καταφτάσει 6 αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα20 πυροσβεστικά οχήματα και 30 πυροσβέστες.

Καθημερινή

Κυριακή 15 Ιουλίου 2007

ΠΡόΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚόΠΕΔΟ ΣΤΑΔίΟΥ + ΑΙόΛΟΥ





Σημειώνω με πράσινο το οικόπεδο για το οποίο συζητούμε. Προτείνω, μετά την απαλλοτρίωσή* του από το Δήμο Αθηναίων, να διαμορφωθεί μετά από αφιλοκερδή** διαγωνισμό σε χώρο Ελεύθερης Γνώμης του Πολίτη. Να γίνει δηλαδή ένας χώρος όπου καθένας θα μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα και να ενημερώνει για τα κακώς κείμενα στη χώρα μας χωρίς να κινδυνεύει να συλληφθεί ούτε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αλλά ούτε και μετά την απομάκρυνσή του από το χώρο αυτό.

Προαπαιτούμενα του διαγωνισμού:

1. Η φύτευση ενός μεγάλου δέντρου, πιθανότατα πλάτανου, καθώς το δέντρο αυτό έχει δώσει καλά δείγματα ανοχής στο βεβαρυμένο περιβάλλον της Αθηνας. Παράδειγμα τα πλατάνια της οδού Διον. Αρεοπαγίτου στην Ακρόπολη και εκείνα της οδού Σκουφά, δίπλα στον Αγ. Διονύσιο, που αναπτύχθηκαν σύντομα και αντέχουν στο καυσαέριο.
2. Η διαμόρφωση των δευτερευουσών όψεων των όμορων κτιρίων με πανώ ή/και γκραφίτις.
3. Η απουσία οποιουδήποτε μόνιμου κατασκευάσματος, εκτός από πάγκους και εγκαταστάσεις ήχου και φωτισμού.

_______________
ΣΗΜ.1. * εκτός αν το ίδρυμα στο οποίο ανήκει αποφασίσει να δωρήσει το κληροδότημα στους πολίτες της Αθήνας και να γίνει Μεγάλος Ευεργέτης της πόλης, σύμφωνα με τη ρήση του εξέχαστου Γιάννη Τσαρούχη.
ΣΗΜ.2. ** με τον όρο «αφιλοκερδή» εννοώ το διαγωνισμό που δεν θα έχει οικονομικό αντάλλαγμα, αλλά δεν θα παραλείπει την αυστηρή κατά το Νόμο περί Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών διοργάνωσή του. Εχω τη βεβαιότητα ότι υπάρχουν πολλοί νέοι ή/και παλαιότεροι αρχιτέκτονες, των οποίων το ενδιαφέρον για την πόλη μας είναι εντονότερο κίνητρο από ένα οικονομικό έπαθλο. Εάν η απουσία οικονομικού βραβείου δεν είναι συμβατή με το Νόμο, ας είναι αυτό εντελώς συμβολικό ως προς το ύψος του ποσού.

Σάββατο 14 Ιουλίου 2007

Είμαστε Τελικά Παραλίες
















Παρ' όλο που βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού και μας έχει βαρέσει η ζέστη για τα καλά, αυτό το διήμερο δεν καθήσαμε άπραγοι. Έχουμε και λέμε λοιπόν.

Παρασκευή Απόγευμα :
Συναντηθήκαμε στην πλατεία Κλαυθμώνος γύρω στις 19.30 και πήγαμε όλοι μαζί παρέα στη συναυλία του Συντάγματος. Εκεί μαζεύτηκαν περίπου 1.000 υπογραφές από τον κόσμο αλλά και από πολλούς καλλιτέχνες, που τραγουδούσαν στη συναυλία. Καλή αρχή.

Σάββατο πρωί :

Σε μία κρίση δημιουργικότητας και ακτιβισμού στη συμβολή Αιόλου - Σταδίου στήσαμε πανώ και τραπεζάκι υπογραφών, ενώ μοιράστηκαν περί τα 2.000 τρικάκια με κείμενο της ομάδας. Η ανταπόκριση του κόσμου πάρα πολύ θετική.

Απολογισμός :

Η φράση "κλείνουμε τα PCια, τραβάμε στα βουνά (ή μάλλον στους δρόμους)" πιάνει. Οι αυθόρμητες ιδέες και πρωτοβουλίες που δημιουργούνται μέσα από τη λίστα αλλά και το wiki μας γίνονται τελικά αφορμή για κάτι που ξεπερνά το μικρόκοσμο του PC μας και γίνεται σιγά σιγά συλλογικό.

Επόμενες κινήσεις :

Η ψηφοφορία για το νέο όνομα του portal "έκλεισε" και βαφτίσαμε αυτό oikologio.gr . Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που κατάφερα να αποσπάσω από μέλος του web team, το νέο site θα "ανέβει" μέσα στην επόμενη βδομάδα και θα έχει όλα αυτά που χρειαζόμαστε και δεν έχουμε (φόρουμ κτλ).

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται, σύντομα και ηλεκτρονικά. Εκτυπώστε το κείμενο και μαζέψτε όσες υπογραφές μπορείτε. Εντός ολίγου θα υπάρξει ταχυδρομική διεύθυνση για την αποστολή υπογεγραμμένων κειμένων από όσες/ους δε μπορούν να έρθουν στις συναντήσεις και στις δράσεις μας.

Αν και καλοκαίρι, για όσους μένουμε εδώ, συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε στη λίστα και στο wiki με ιδέες και δράσεις και να συμμετέχουμε στις ομάδες εργασίας.

ΥΓ. Δημήτρη, στείλε τις φώτο από τη δράση να τις ανεβάσουμε.

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2007

Μεγάλη συναυλία την Παρασκευή στο Σύνταγμα για την προστασία των δασών

Στη σημερινή συναυλία για την Πάρνηθα αρχίζουμε τη μαζική συλλογή υπογραφών για το περιβάλλον μας. Κατεβάστε το τελικό κείμενο συλλογής υπογραφών από εδώ και μαζέψτε όσες πιο πολλές υπογραφές μπορείτε.

Για όποιον θέλει υπάρχει προηγούμενη συνάντησή μας στην Κλαυθμώνος στις 19.00, για να συζητήσουμε και να πάμε μαζί στη συναυλία.

Τέλος ραντεβού όλοι το Σάββατο στις 11 το πρωί στη συμβολή Αιόλου και Σταδίου, για να οργανώσουμε την αντίδρασή μας (περισσότερα εδώ).

Από in.gr

Μια μεγάλη συναυλία για την προστασία των δασών και των ελεύθερων χώρων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (19:30) στο Σύνταγμα, με την υποστήριξη των εφημερίδων Τα Νέα, Ελευθεροτυπία και Αυγής, καθώς και ραδιοφωνικών σταθμών.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, σκοπός της συναυλίας, στην οποία θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς 24 Έλληνες καλλιτέχνες και συγκροτήματα, είναι να ασκηθούν στους αρμοδίους πιέσεις ώστε να αναδασωθούν άμεσα τα καμένα, καθώς και να αξιοποιηθούν οι τελευταίοι μεγάλοι χώροι που θα μπορούσαν να γίνουν υποδοχείς πρασίνου στην Αττική.

Με την κατάλληλη φύτευση πνοή ανάσας για την Αθήνα θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού έκτασης 5.300 στρεμμάτων, τα στρατόπεδα Χαϊδαρίου (πάνω από 3.000 στρέμμ.), ο Ελαιώνας (9.000 στρέμμ.), μεγάλοι και μικροί αδόμητοι χώροι στα Τουρκοβούνια (1.000 στρέμμ.) και το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» (1.000 στρέμμ.).

Επιπλέον ζητείται η άμεση ενιαιοποίηση του Πάρκου Γουδή ως χώρος υψηλού πρασίνου, η οικολογική αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου από τον Ιππόδρομο και το Μοσχάτο έως τη Βάρκιζα και η αποτελεσματική προστασία των ορεινών όγκων της Αττικής και των αδόμητων εκτάσεων στις παρυφές της πόλης από αυθαίρετες επεκτάσεις του αστικού ιστού.

Τη συναυλία διοργανώνει το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, η δημοτική κίνηση Αθήνα Ανοιχτή Πόλη, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, ενώ ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα δώσουν δυναμικό «παρών» είναι οι: Φοίβος Δεληβοριάς, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας, Σωκράτης Μάλαμας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μανώλης Μητσιάς, Θάνος Μικρούτσικος, Oρφέας Περίδης, Διονύσης Τσακνής, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Σπυριδούλα, Μανώλης Φάμελος και πολλοί άλλοι.

η φωτογραφία είναι από το Devianart

Σχετικά με τα μέτρα για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων του ορεινού όγκου της Πάρνηθας

Αθήνα, 9 Ιουλίου 2007


ΠΡΟΣ
ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΥΠΕΧΩΔΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Δηλώσεις Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΦΛΙΑ
σχετικά με τα μέτρα για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων του ορεινού όγκου της Πάρνηθας


Σήμερα στο ΥΠΕΧΩΔΕ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι Γενικοί Γραμματείς ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιφέρειας Αττικής, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, ο Δ/ντής Αναδασώσεων Αττικής, ο Δ/ντής Δασών Ανατολικής Αττικής, ο Δασάρχης Πάρνηθας και ο καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Κ. Κασσιός.

Στη σύσκεψη αυτή, που έγινε σε συνέχεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου 2007, αποφασίστηκαν τα μέτρα σχετικά με την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων του ορεινού όγκου της Πάρνηθας.

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς μετά την σύσκεψη δήλωσε τα εξής:

«Καταρχήν θέλω να υπογραμμίσω ότι θέσαμε στόχους, χρονοδιαγράμματα, δύσκολα στην επίτευξή τους. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μια υπόθεση πολύ σημαντική για την Αττική και θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών γνωρίζοντας ότι η φύση στο θέμα της αναδάσωσης δεν εκβιάζεται.
Δεν περιοριζόμαστε στα συνηθισμένα, δηλαδή να κάνουμε μόνο ορισμένα έργα. Πάμε να οργανώσουμε πλέον την Πάρνηθα όπως χρειάζεται και πρέπει να είναι οργανωμένος ένας εθνικός δρυμός, με τα παρατηρητήριά του, με τους δρόμους του, με το ικανό προσωπικό, με τον αναγκαίο εξοπλισμό, με όλα τα μέσα ώστε να αντιμετωπιστούν είτε πυρκαγιές, είτε καταπατήσεις και να γίνει το συντομότερο δυνατόν η αναδάσωση της καμένης έκτασης. Και θωρακίζουμε την προσπάθεια αυτή και με νέα νομοθεσία. Όπως για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων.

Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν και για τις οποίες βέβαια θα κάνουμε ότι το δυνατόν να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα που θα αναφέρω είναι οι εξής :

Α. Κήρυξη αναδασωτέων των καμένων εκτάσεων σύμφωνα με το άρθρο 117 του Συντάγματος
Ολοκληρώθηκε ήδη η αεροφωτογράφιση της καμένης έκτασης από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (Γ.Υ.Σ.) σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία και παρήχθηκε η εικόνα σε κλίμακα 1:30000. Σε δέκα ημέρες από σήμερα προβλέπεται να αποδοθεί από τη ΓΥΣ όλη η καμένη έκταση σε ορθοφωτοχάρτες 1:5.000, ώστε να είναι λεπτομερής και ακριβής η αποτύπωση της καμένης έκτασης, στοιχείο απαραίτητο για τη σύνταξη των μελετών.
Σε μία εβδομάδα από την παράδοση των ορθοφωτοχαρτών θα γίνει η κήρυξη από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων.
Κήρυξη υπό κτηματογράφηση όλων των ΟΤΑ, στους οποίους ανήκει μέρος της καμένης έκτασης ή συνορεύουν με την Πάρνηθα. Ήδη έχουν κηρυχθεί οι ΟΤΑ Αχαρνών, Φυλής Ασπροπύργου, Θρακομακεδόνων, Αγ. Στεφάνου, Κρυονερίου, Νέας Ερυθραίας και Άνω Λιοσίων. Θα κηρυχθούν και οι ΟΤΑ Αφιδνών, Μαλακάσης, Αυλώνος, Αγίου Θωμά, Κλειδίου, Πύλης, Σκουρτών και Στεφάνης.


Β. Αντιδιαβρωτικά και Αντιπλημμυρικά έργα
Έχει ήδη αρχίσει η σύνταξη του Πίνακα Υλοτομίας των καμένων εκτάσεων από το Δασαρχείο Πάρνηθας για εκτίμηση του ξυλώδους όγκου. Ο πίνακας αυτός θα προσδιορίσει τον ξυλώδη όγκο για την κατασκευή κορμοδεμάτων, κλαδοπλεγμάτων και ξυλοφραγμάτων στα ρέματα, σύμφωνα με την υπό σύνταξη μελέτη. Για το ελατοδάσος ο πίνακας θα είναι έτοιμος σε μία εβδομάδα και για το σύνολο σε δεκαπέντε μέρες.
Σύνταξη Μελέτης αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πάρνηθας και το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και με τη συμβολή του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ). Η μελέτη αυτή υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμη στις αρχές Αυγούστου. Όμως η εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων θα ξεκινήσει νωρίτερα με βάση την τμηματική παράδοση της μελέτης.
Εκτέλεση Αντιδιαβρωτικών και Αντιπλημμυρικών Έργων από Δασικούς Συνεταιρισμούς με εμπειρία, με προτεραιότητα στα ρέματα Γιαννούλας, Αγίας Τριάδος, Χούνης, Μαυρόρεμα. Την επίβλεψη των έργων αυτών θα την έχει η Δ/νση Αναδασώσεων Αττικής σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πάρνηθας και το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων θα αρχίσει εντός 15 ημερών και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ άμεσα θα αναλάβει την εκτέλεση εργασιών καθαρισμού στα ρέματα που διατρέχουν αστικές η ημιαστικές περιοχές.

Γ. Αναδάσωση και Αποκατάσταση Περιβάλλοντος
Σύνταξη Εδαφολογικής Μελέτης της καμένης έκτασης εντός 10ημέρου από τη Δ/νση Δασικών Χαρτών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνεπικουρούμενη από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ).
Σύνταξη Μελετών Αναδάσωσης από τη Δ/νση Αναδασώσεων Αττικής, συνεπικουρούμενη, από το Δασαρχείο Πάρνηθας. και με τη συμβολή καθηγητών της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Α.Π.Θ. και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η μελέτη αναδάσωσης θα ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Έναρξη Εργασιών Αναδάσωσης την 1η Νοεμβρίου (και μετά τις πρώτες βροχοπτώσεις), υπό την επίβλεψη της Δ/νσης Αναδασώσεων Αττικής, συνεπικουρούμενης από το Δασαρχείο Πάρνηθας.
Επαναλειτουργία εντός του Αυγούστου του κατεστραμένου από τη φωτιά Δασικού Φυτωρίου Αγ. Τριάδος Πάρνηθας για την παραγωγή δενδρυλίων ελάτης, μαύρης πεύκης κλπ., από τη Δ/νση Αναδασώσεων Αττικής.
Έκδοση Δασικών Απαγορευτικών Διατάξεων Βοσκής για τις καμένες εκτάσεις, ενημέρωση των Νομαρχιών και Δήμων και αυστηρή αστυνόμευση από τις Δασικές Υπηρεσίες και το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας που θα ενισχυθούν με αριθμό φυλάκων με ανάλογο εξοπλισμό και την κατασκευή παρατηρητηρίων σε επιλεγμένες θέσεις.
Για κάθε κτηνοτρόφο που παραβιάζει με το ποίμνιό του τις απαγορευτικές διατάξεις θα του αφαιρείται το δικαίωμα πρόσβασης στους κοινοτικούς πόρους.

Δ. Προστασία και Φύλαξη Πάρνηθας
Προστασία των καμένων εκτάσεων.
α. Αύξηση του προσωπικού φύλαξης και Εντατικοποίηση περιπολιών
Δασικών Υπαλλήλων συνεπικουρούμενων από εποχικούς φύλακες (Δασαρχείο Πάρνηθας, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Όμορους Δήμους, εθελοντές πολίτες).
β. Δορυφορική παρακολούθηση της περιοχής από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και
αεροφωτογράφιση αυτής περιοδικά.
γ. Κατασκευή των αναγκαίων παρατηρητηρίων στα οποία εκτός των
δασοφυλάκων μπορούν να είναι και εθελοντές πολίτες βάσει προγράμματος του ΔασαρχείουΠάρνηθας.
Στις αναδασωτέες εκτάσεις και τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων θα εφαρμοστεί η νομοθεσία για τις επικινδύνως ετοιμόρροπες κατασκευές. Δηλαδή δεν θα έχει το δικαίωμα αναστολής ο καταπατητής. Μόλις βγεί η απόφαση κατεδάφισης θα κατεδαφίζεται, χωρίς την χρονοβόρα σήμερα διαδικασία που ξεκινά από την αναστολή και διαρκεί χρόνια.
Μόλις διαπιστωθεί ότι αρχίζει εργασία για να γίνει κάτι παράνομο, πρώτον θα εμποδίζεται η ενέργεια αυτή. Και υπάρχουν τα μέσα να εμποδίζεται, με την αστυνομία, με την απαγόρευση από τους ίδιους τους φύλακες κλπ. Αν παρ΄ ελπίδα όμως αυτός αρχίσει κάτι να κατασκευάζει θα βγαίνει αμέσως η απόφαση κατεδάφισης και θα κατεδαφίζεται από το Δασαρχείο Πάρνηθας εφαρμόζοντας το νόμο περί επικινδύνως ετοιμόρροπων όπου δεν χωράει αναστολή. Μπορεί να ζητήσει την δικαστική συνδρομή αλλά δεν χωράει αναστολή.

δ. Απαγόρευση εισόδου οχημάτων στις καμένες περιοχές με τεχνητά εμπόδια (μπάρες) (αρμοδιότητα: Δασαρχείο Πάρνηθας, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Όμοροι Δήμοι, εθελοντές πολίτες).

ε. Απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων όλο το 24ωρο εκτός των οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Στρατού της Αστυνομίας και γενικώς δημοσίων υπηρεσιών στους εξής δασικούς δρόμους :

- Δασικός δρόμος Ρετσινάδικά- Αγία Τριάδα, από την θέση Ρετσινάδικά εώς τη θέση Παλιοχώρι
- Δασικός δρόμος Πηγή Φυλής- Βούτημα Αυλώνας, από την θέση Καστρίζα εώς την θέση Γέφυρα Μαυρορέματος.

Προστασία της πανίδας.
α. Με την αύξηση του προσωπικού φύλαξης και την εντατικοποίηση των περιπολιών από δασικούς υπαλλήλους συνεπικουρούμενοι από εποχικούς φύλακες (Δασαρχείο Πάρνηθας, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας). Για την ενίσχυση της φύλαξης θα χρησιμοποιηθούν εθελοντές πολίτες σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δασαρχείου Πάρνηθας.
β. Απαγόρευση εισόδου στην περιοχή της Μόλας, με τεχνητά εμπόδια (μπάρες), προκειμένου να προστατευτεί ο βιότοπος του ελαφιού.
γ. Παρακολούθηση εναπομείναντος πληθυσμού ελαφιών από το Δασαρχείο Πάρνηθας.
δ. Περίθαλψη τραυματισμένων ζώων, ενίσχυση της διατροφής τους και τοποθέτηση στις ενδεικνυόμενες θέσεις αναλόγου αριθμού φορητών ποτιστρών αποκλειστικά και μόνο από το Δασαρχείο Πάρνηθας. Για την περίθαλψη το Δασαρχείο θα συνεργάζεται με την κτηνιατρική υπηρεσία.
Απαγόρευση του ταίσματος ειδών άγριας πανίδας (ελάφια, αίγαγροι, πτηνά κ.λπ) από τους πολίτες καθώς και ανάπτυξης δραστηριοτήτων που αφορούν προσέλκυση, σύλληψη, μεταφορά ή μετατόπιση και κάθε άλλη επέμβαση και ενέργεια στα είδη της άγριας πανίδας. Η οποιαδήποτε διαχείρισή τους (χορήγηση τροφής, παροχή πρώτων βοηθειών, περίθαλψη τραυματισμένων, ορφανών ή ανήμπορων ατόμων κλπ) θα γίνεται αποκλειστικά από το Δασαρχείο Πάρνηθας και τον Φορέα Διαχείρισης σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία.
Για το καλύτερο χειρισμό της πανίδας απαγορεύεται η δραστηριότητα σχετικά με τα θέματα αυτά σε συλλόγους, ομάδες εθελοντών ή σε άλλους φορείς χωρίς την απαιτούμενη έγγραφη άδεια του Δασαρχείου Πάρνηθας.

Ε.1. Πρόσθετο προσωπικό
Α. Με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου 8-μηνα ή διαδοχικά 8-μηνα για ενίσχυση των υπηρεσιών, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. Οι προσλήψεις αυτές θα γίνουν σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 2190/1994.
Β. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, επιπλέον του υπάρχοντος για το Δασαρχείο, Δ/νση Αναδασώσεων και Φορέα Διαχείρισης, ως εξής: 5 Δασολόγοι, 1 Βιολόγος, 5 Τεχνολόγοι Δασοπονίας και 5 έως 10 Δασοφύλακες.

Πίνακας: Κατανομή προσωπικού που θα προσληφθεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου ανά ειδικότητα και ανά Υπηρεσία.
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΩΝ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
Δασολόγοι 5 3 2
Βιολόγοι - 2 -
Κτηνίατροι 1
Τεχνολόγοι Δασοπονίας 5 3 -
Διοικητικού - Λογιστικοί ΤΕ - - 1
Σχεδιαστές 1 - -
Ειδικοί Δασικής Προστασίας (Φύλακες) - 10 12
Διοικητικοί-Λογιστικοί ΔΕ 2 1 2
Οδηγοί 3 2 3
Εργάτες 20 10 -
Μερικό Σύνολο 36 31 21
Σύνολο 88


Ε.2. Απαιτούμενος εξοπλισμός
Προμήθεια 2 μικρών λεωφορείων (για την Διεύθυνση Αναδασώσεων και το Δασαρχείο Πάρνηθας), 3 μικρών φορτηγών (αγροτικών οχημάτων) και 2 Jeep για ενίσχυση της Δ/νσης Αναδασώσεων Αττικής, του Δασαρχείου Πάρνηθας και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.

Ε. 3. Απαιτούμενο φυτευτικό υλικό
α. Δέσμευση για τις αναδασωτικές ανάγκες των καμένων εκτάσεων του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας από τα ανάλογα Κρατικά Φυτώρια των κάτωθι δασοπονικών ειδών: 1) Ελάτης, 2) Μαύρης Πεύκης, 3) Αρκεύθου 4) Χαλεπίου Πεύκης και 4) Ψευδακακίας.
β. Θα ληφθεί ακόμη πρόνοια για συγκέντρωση σπόρων Κεφαλληνιακής Ελάτης περίπου 1 τόνου, καθώς και σπόρων Αειλάνθου οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για σπορά.

Ε.4. Χρηματοδότηση
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, μέσω του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.
Επίσης θα ανοιχθεί ειδικός λογαριασμός για την κατάθεση χρηματικών ποσών από φυσικά και νομικά πρόσωπα που επιθυμούν να συμβάλουν οικονομικά για την αναδάσωση του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.
Η πρώτη εκτίμηση του απαιτούμενου προϋπολογισμού είναι της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μπορεί να είναι μεταξύ των 30 και 35 εκατ. ευρώ ή να είναι κάτι λιγότερο από 30.

Ε.5. Θα ζητήσουμε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά και το από Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τις απόψεις τους για την αναδάσωση.
Και επίσης θα ζητούμε τις απόψεις των μη κυβερνητικών οργανώσεων και όπου δούμε, βάσει του προγράμματος, ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία μαζί τους, θα γίνει όπως θα γίνει και με όλους τους πολίτες.

Είναι μία υπόθεση όλων μας, πρέπει να υπάρξει μία στενή συνεργασία. Εμείς θέσαμε στόχους, σαφή χρονοδιαγράμματα και πρέπει να σας πω ότι η Πάρνηθα έχει πολύ δύσκολο έδαφος, όπως λένε οι ειδικοί.
Θα γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις όλων, να ανταποκριθούμε στο πρόβλημα, στην αντιμετώπιση του προβλήματος και να ανταποκριθούμε βέβαια σε αυτό το στενό, θα έλεγα, χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει οι ίδιοι και όπως σας το ανακοίνωσα προηγουμένως.

Θα κάνουμε λοιπόν ότι το καλύτερο, να είναι σίγουροι όλοι οι πολίτες και εξάλλου αυτά θα φανούν, το τι θα κάνουμε, με την πάροδο του χρόνου και θα είμαστε πάντα στη διάθεσή σας να σας ενημερώνουμε.

Δράσεις για την προστασία του πράσινου στην Αθήνα και παντού

Ήρθε η ώρα να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Αν εμείς οι κάτοικοι αυτής της χώρας δεν παλέψουμε για την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής μας, δεν πρόκειται να το κάνει κανείς για εμάς. Γι αυτό:
  • Πήραμε την πρωτουβουλία να συντάξουμε ένα λιτό αλλά απαιτητικό κείμενο συλλογής υπογραφών με στόχο να πιέσουμε για την προστασία του πράσινου που έχει απομείνει και την δημιουργία νέων "πράσινων" χώρων. Κατεβάστε το κείμενο από εδώ και διαδώστε το στη γειτονία σας, στους χώρους εργασίας σας, στα blogs σας κτλ.
  • Ο δήμος Αθηναίων συμφώνησε να αποχαρακτηριστεί από χώρο κοινόχρηστου πρασίνου, το κομμάτι στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου, προκειμένου να χτιστεί κτίριο 2430 τετραγωνικών!! Δε σκοπεύουμε να το αφήσουμε και αυτό να γίνει τσιμέντο.
    Ραντεβού όλοι το Σάββατο στις 11 το πρωί στο χώρο για να οργανώσουμε την αντίδρασή μας.
  • Αύριο, όσοι βρεθούμε στη συναυλία για την Πάρνηθα, να μαζέψουμε υπογραφές και να συναντηθούμε στην Κλαυθμώνος στις 7.00μ.μ. να βρεθούμε και να οργανωθούμε για τοη συναυλία αλλά και το Σάββατο.
Να μην αφήσουμε άλλον ένα χώρο στο κέντρο της Αθήνας να γίνει τσιμέντο. Να προστατέψουμε τα δάση και τους χώρους πρασίνου σε όλη την ελλάδα.

Πρόταση αναδάσωσης

11/07/2007 Μοντρεάλ Καναδά


Η ανυπολόγιστη οικολογική κατααστροφή από τις πυρκαγιές της Πάρνηθας, όπως και του Πηλίου, μοναδικού βουνού για την ομορφιά του στη χώρα μας γέμισε θλίψη, όχι μόνο τους Έλληνες που διαμένουν στην πατρίδα αλλά και τους Έληνες της διασποράς.

Η πρότασή μας : Η αναδάσωση να γίνει υπόθεση όλων των Ελλήνων τόσο της Ελλάδας όσο και της διασποράς και να αναλάβει ο καθένας μας τα έξοδα για να φυτευτούν 1, 2, 3, 4 και περισσότερα δέντρα.

Νομίζω πως εκατομμύρια Έλληνες θα ανταποκριθούν, αρκεί η διαχείριση των χρημάτων από οργανισμό αναδάσωσης και τη διαχείρισή τους να αναλάβουν άτομα αναγνωρισμένα για την ανιδιοτέλεια και την εντιμότητά τους. Τέτοια άτομα υπάρχουν πάρα πολλά στην ελληνική κοινωνία.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Πολύβιος Τσακανίκας
Λουκία Τσακανίκα

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2007

Επιλογή Δασικών Ειδών για Αναδασώσεις σε Πυρόπληκτες Περιοχές

Τα είδη της μεσογειακής βλάστησης, λόγω της άριστης προσαρμογής τους στις ιδιαιτερότητες του μεσογειακού κλίματος, είναι αναντικατάστατα. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εισαγωγής νέων ειδών που δεν διαθέτουν τους μηχανισμούς επιβίωσης απέναντι στη φωτιά πρέπει να θεωρείται εκ προοιμίου ως αποτυχημένη, δεδομένου ότι η φωτιά είναι ένα ενδεχόμενο που στις ξηροθερμικές κλιματικές συνθήκες, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί. Και τότε, δηλαδή στην περίπτωση αλλαγής του είδους, οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς είναι πολύ μεγαλύτερες και συχνά μη αναστρέψιμες. Αντίθετα, οι πυρκαγιές στη μεσογειακή ζώνη αλλά και οι αναδασώσεις με είδη της μεσογειακής βλάστησης, δεν συνδέονται κατ’ ανάγκη με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, εκτός αν εξωγενείς παράγοντες (υπερβόσκηση, οικοπεδοποίηση κ.ά.) διαταράξουν τη φυσική πορεία των πραγμάτων ή η συχνότητα των πυρκαγιών στην ίδια περιοχή είναι τέτοια, που δε δίνει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των αυστηρών φυσικών κύκλων και διεργασιών που προσδιόρισε η φύση για τα μεσογειακά δασικά οικοσυστήματα.

Είναι γεγονός ότι η Δασική Υπηρεσία, πιεζόμενη από την κοινή γνώμη για "σωτηρία" και άμεση αναδημιουργία ενός καμένου δάσους, ιδιαίτερα όταν αφορά τα περιαστικά δάση, προβαίνει σε ταχύτατες παρεμβάσεις στα καμένα δάση. Η λογική του επείγοντος, δηλαδή της άμεσης παρέμβασης, αφαιρεί τη νηφάλια και ολοκληρωμένη προσέγγιση του προβλήματος, όπου μπορούν να εξεταστούν διεξοδικότερα τα συν και τα πλην κάθε απόφασης. Αντίστροφα, τα δάση που καίγονται και βρίσκονται μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα συχνά "εγκαταλλείπονται" αφήνοντας το έργο της αναδάσωσης αποκλειστικά και μόνο στη φύση.

Η αντικατάσταση των αυτοχθόνων δασικών ειδών της μεσογειακής ζώνης, όπου αυτή εφαρμόσθηκε με στόχο την αύξηση της αντίστασης του νεοδημιουργούμενου δάσους απέναντι στη φωτιά με λιγότερο εύφλεκτα είδη, με είδη δηλαδή άλλων ζωνών που δεν διαθέτουν τις οικολογικές προσαρμογές των ειδών της μεσογειακής ζώνης είναι ένα ενδεχόμενο (για τα περιαστικά δάση), το οποίο όμως οδηγεί με τρόπο βέβαιο σε αποτυχίες και συνδέεται συχνά με σοβαρές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις.


Επιλογή Δασικών Ειδών για Αναδασώσεις σε Πυρόπληκτες Περιοχές (Μέρος Ι)



Επιλογή Δασικών Ειδών για Αναδασώσεις σε Πυρόπληκτες Περιοχές (Μέρος IΙ)

Τρίτη 10 Ιουλίου 2007

Βάλε ένα χεράκι!


Στήριξε τη μεγαλύτερη αυθόρμητη προσπάθεια χιλιάδων πολιτών για ένα υγιές περιβάλλον, μια πράσινη πόλη, μια καλύτερη ζωή!

Το δάσος είναι κομμάτι του εαυτού μας.. Τρέχει στις φλέβες μας.

Δήλωσε συμμετοχή στις Ομάδες Εργασίας του anadasosi και κάνε αυτό που ξέρεις καλύτερα: Κλικ!


http://www.indy.gr/community/anadasosi/project-home

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2007

Μηνυμα εληφθη άραγε;



Ευχαριστουμε vrypan για το βιντεακι σου :)
ΟΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΨΥΧΕΣ ΟΜΟΡΦΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ

Άλλοι λένε 3.000, άλλοι 5.000, άλλοι 10.000. Έχει σημασία? Eίμασταν όλοι εκεί! Απλός κόσμος, χωρίς πολιτικούς χρωματισμούς, χωρίς σημαίες, ντουντούκες, παλμό, οργάνωση...Απλά και μόνο με μοναδικό κοινό την αγάπη για το περιβάλλον, για το πράσινο...για τη ζώη ρε αδερφέ!! Φωνάξαμε, δακρύσαμε, μουντζώσαμε, ανάψαμε και εμείς με τη σειρά μας μια σπίθα, μια σπίθα που πήραμε από τη φωτιά που καίει μέσα μας! Μακάρι όλες αυτές οι σπίθες να γίνουν φωτιά που θα κάψει κάθε σκέψη για συγκάληψη, οικοπεδοποίηση....λήθη!Τα παράθυρα της Βουλής κλειστά, τα στελέχη των κομμάτων σε περιοδείες, φεστιβάλ ε και κάποια σε παραλίες. Ούτε τα κανάλια εκεί. Κύριοι δημοσιογράφοι συγχωρείστε μας! Δεν δώσαμε τροφή για συνδέσεις. Ούτε συναυλία είχαμε, ούτε κάποιος πολιτικός μίλησε, ούτε επεισόδια γίνανε! Οπότε γιατί να διαδοθεί η χτεσινή εκδήλωση? Μα δε θέλαμε να διαδοθεί έτσι και αλλίως. Άνθρωποι που χτες το απόγευμα προτίμησαν τον καναπέ, το air-condition και το χαζοκούτι, δε χωράνε στα όνειρα μας, όχι απλά επειδή δεν τους θέλουμε, αλλά επειδή οι ίδιοι δεν έχουν όνειρα.Είμαι συγκινημένος με τη χτεσινή γιορτή. Δεν νομίζω να έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο στη σύγχρονη Ελλάδα. Τόσο ανώνυμο, τόσο αυθόρμητο, τόσο ζεστό! Μπράβο σε όλους σας!! Και επίσης μπράβο

1. στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Το μόνο κανάλι που ασχολήθηκε!

2. στην Προεδρική Φρουρά για την ανοχή της! Τόσο οι Εύζωνοι, όσο και οι βαθμοφόροι ήταν υπομονετικοί και στα μάτια τους φαινόταν πως ήταν μαζί μας! Άλλωστε αυτοί είναι που προσέχουν την Πατρίδα και όχι οι 300 από πάνω τους! Άκουσα για κάποιον Τσολιά που δάκρυσε στη σκοπιά του από συγκίνηση.
ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΟΜΟΡΦΑ...ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΕΤΣΙ!

Χαίρομαι που δεν παίρνουμε Γραψαρχιδίνη


Όταν ο πολίτης περνάει από την e-δράση στην Δράση με "Δ" κεφαλαίο και αφήνει το παραπάνω εικονιζόμενο φάρμακο για τους πολιτικούς του τόπου μας.



15.000+ άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, αναφορές διάβασα και στις Κυριακάτικες εφημερίδες με την Καθημερινή να έχει μια ανατριχιαστική δορυφορική φωτογραφία του τι απέμεινε από τον βράχο της Πάρνηθας.


την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ως τα Ίμια της Πάρνηθας. Ο ένας να ρίχνει ευθύνες στον άλλον. Η πυροσβεστική να μην ακούει τις οδηγίες του Δασαρχείου γιατί οι ελιτιστές πυροσβέστες δεν παίρνουν εντολές από τους δασοφύλακες που δεν ξέρουν τι τους γίνεται Κατά τα άλλα τα πυροσβεστικά αεροπλάνα να μην μπορούν να κάνουν ρίψεις νερού εξαιτίας των πυλώνων υψηλής τάσης. Η ΔΕΗ από την άλλη να έχει κατεβάσει τους διακόπτες άρα να είναι εφικτή η ρίψη νερού αλλά να μην έχει ενημερώσει κανέναν. Ελλάδα έχεις ταλέντο!

Διάβασα το εξής ανατριχιαστικό στην Καθημερινή της Κυριακής:





«Η πόλη της Αθήνας είχε δύο μηχανισμούς με τους οποίους ψυχόταν. Ο
ένας είναι η θαλάσσια αύρα και ο άλλος ήταν ο αέρας που έρχεται από τον
βορρά στην Αθήνα, ο οποίος ήταν ήδη ψυχρός γιατί περνούσε πάνω από το
Αιγαίο, έβρισκε την Πάρνηθα όπου υπήρχε το δάσος και γινόταν ψυχρότερος. Οταν ψύχεται ο αέρας γίνεται βαρύτερος. Κατέβαινε λοιπόν προς τα κάτω και διείσδυε στα βόρεια και βορειοανατολικά προάστια, ανακούφιζε αυτές τις περιοχές. Ο ένας μηχανισμός όχι μόνο χάθηκε αλλά επιδεινώθηκε. Γιατί ο αέρας που περνάει πάνω από την Πάρνηθα όχι μόνο δεν ψύχεται αλλά αντιθέτως θερμαίνεται, και μάλιστα πολύ.
Γιατί αυτήν τη στιγμή στην Πάρνηθα υπάρχει ένα μαύρο πράγμα με τρομερή
απορροφητικότητα, που πρακτικά δημιουργεί πολύ μεγάλη θέρμανση. Η διαφορά
θερμοκρασίας του εδάφους που μετρήσαμε ανάμεσα στην περιοχή που έχει καεί και στην περιοχή που έχει βλάστηση ήταν έως και 35 βαθμοί. Ετσι λοιπόν ο αέρας αντί να ψύχεται, θερμαίνεται και ανεβαίνει προς τα επάνω. Φτάνει λοιπόν πάνω από τη θάλασσα και μπλοκάρει τη θαλάσσια αύρα»


Το μήνυμα είναι ένα. Οι πολίτες δεν κοιμούνται. Δεν κάθονται πίσω από τις οθόνες των πι-σι τους και αποξενώνονται. Χρησιμοποιούν την δύναμη της πληροφόρησης και της επικοινωνίας και δρουν. Είναι ένα σαφές μήνυμα που πήραν πριν μερικούς μήνες με αφορμή την την γλυκιά μας Αμαλία και ακόμα παλιότερα για όσους θυμούνται με την προσπάθεια να χαρακτηρίσει το κράτος παράνομα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ξεσηκώνοντας χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου.

Κυριακή 8 Ιουλίου 2007

Κυριακάτικο Ξύπνημα

Ραντεβού απόψε λοιπόν. Στις 7 το απόγευμα, στο συντριβάνι της πλατείας Συντάγματος. Και μετά μπροστά στη Βουλή. Θα είμαστε όλοι εκεί. Κάποιοι θα φωνάξουν συνθήματα, άλλοι θα συμμετάσχουν σε happenings, μερικοί θα κρατάνε πανό. Αρκετοί μπορεί να προτιμήσουν να καθήσουν σε ένα πεζούλι και να χαζεύουν το πλήθος απολαμβάνοντας την ανωνυμία τους. Ελεύθερα και μαζικά – χωρίς καπελώματα και ντιρεκτίβες, αρχηγούς και εκπροσώπους.

Και μετά τι; Θα τρομάξει η εξουσία και θα σπεύσει να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας ή μήπως θα ξεκινήσουμε ανένδοτους αγώνες και επαναστάσεις μέχρι να την αναγκάσουμε να το κάνει; Μπορούμε άραγε να καταφέρουμε τίποτα διεκδικώντας τα αυτονόητα από ανθρώπους που έχουν εθιστεί στις πελατειακές σχέσεις και την προάσπιση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων; Ή θα εκτονώσουμε απλά την οργή μας με μία διαδήλωση και θα τα έχουμε ξεχάσει όλα μέχρι να επιστρέψουμε από τις διακοπές μας; Το μόνο σίγουρο είναι πως αν δε δοκιμάσουμε να αντιδράσουμε εγκαίρως δε θα μάθουμε ποτέ...

Μία πρόταση που νομίζω ότι οφείλουμε όλοι μας να στηρίξουμε αφορά τη δημιουργία ενός portal ειδικευμένου σε θέματα περιβάλλοντος. Ενός διαδικτυακού τόπου δηλαδή που θα ανήκει εξίσου σε όλους μας και θα έχει σκοπό να συγκεντρώνει αξιόπιστες πληροφορίες και να μας ενημερώνει υπεύθυνα για τους κινδύνους και τις πιθανές λύσεις των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Μέσω αυτού του portal θα μπορούν να οργανωθούν κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες εθελοντισμού, ώστε να καταφέρουμε μια μέρα όχι μόνο να προστατέψουμε τα εναπομείναντα δάση, αλλά και να κάνουμε τα πρώτα βήματα για να αντιστρέψουμε την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται σε βάρος όλων μας εδώ και δεκαετίες.

Μπορείτε να προτείνετε τις ιδέες σας και να δηλώσετε συμμετοχή σε ομάδες εργασίας που θα αναλάβουν να οργανώσουν συγκεκριμένους τομείς εδώ.

Επίσης, μπορείτε να ψηφίσετε για την ονομασία του portal εδώ.


Όσο για εμάς τους bloggers, δεν είμαστε ούτε κίνημα, ούτε συντεχνία, ούτε καν κοινότητα. Πολίτες αυτής της χώρας είμαστε. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Πιστεύω ότι αν αποπειραθούμε να ασκήσουμε πολιτική με τους όρους που μέχρι σήμερα ασκείται η πολιτική σ’ αυτόν τον τόπο, θα χάσουμε την ίδια την υπόσταση μας και η φωνή μας θα αποδυναμωθεί. Και μετά γρήγορα θα διχαστούμε και θα ξεχαστούμε. Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα είναι λάθος να μεταλλάξουμε μία αυθόρμητη πρωτοβουλία ετερόκλητων ανθρώπων σε σωματείο, μη κυβερνητική οργάνωση ή άλλου τύπου "επίσημο" και νομικά κατοχυρωμένο σύλλογο. Σαφώς και υπάρχει κάποια στοιχειώδης ανάγκη συντονισμού για να αποφευχθεί το χάος, από την άλλη όμως η όποια δομή της συλλογικότητας που θέλουμε να χτίσουμε πρέπει να είναι οριζόντια και όχι κάποιο είδος πυραμίδας με εκλεγμένους προέδρους και διοικητικά συμβούλια. Κάτι τέτοιο θα καλλιεργήσει δικαιολογημένες καχυποψίες ανάμεσα μας ότι επίκειται "καπέλωμα" (είτε από κόμματα και υπάρχουσες οικολογικές οργανώσεις είτε από μεμονωμένα πρόσωπα). Άλλωστε, η ίδια η φύση της διαδικτυακής κοινότητας είναι τέτοια που απαγορεύει ψηφίσματα και εκπροσώπους. Αποτελούμαστε από κάθε καρυδιάς καρύδι και καλύπτουμε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Αυτό που μας ενώνει είναι το γεγονός ότι νοιαζόμαστε για το περιβάλλον μας και δεν αρκούμαστε να μένουμε παθητικοί θεατές στα εγκλήματα που διαπράττονται από κυβερνήσεις και ιδιωτικά συμφέροντα.