Κυριακή 8 Ιουλίου 2007

Κυριακάτικο Ξύπνημα

Ραντεβού απόψε λοιπόν. Στις 7 το απόγευμα, στο συντριβάνι της πλατείας Συντάγματος. Και μετά μπροστά στη Βουλή. Θα είμαστε όλοι εκεί. Κάποιοι θα φωνάξουν συνθήματα, άλλοι θα συμμετάσχουν σε happenings, μερικοί θα κρατάνε πανό. Αρκετοί μπορεί να προτιμήσουν να καθήσουν σε ένα πεζούλι και να χαζεύουν το πλήθος απολαμβάνοντας την ανωνυμία τους. Ελεύθερα και μαζικά – χωρίς καπελώματα και ντιρεκτίβες, αρχηγούς και εκπροσώπους.

Και μετά τι; Θα τρομάξει η εξουσία και θα σπεύσει να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας ή μήπως θα ξεκινήσουμε ανένδοτους αγώνες και επαναστάσεις μέχρι να την αναγκάσουμε να το κάνει; Μπορούμε άραγε να καταφέρουμε τίποτα διεκδικώντας τα αυτονόητα από ανθρώπους που έχουν εθιστεί στις πελατειακές σχέσεις και την προάσπιση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων; Ή θα εκτονώσουμε απλά την οργή μας με μία διαδήλωση και θα τα έχουμε ξεχάσει όλα μέχρι να επιστρέψουμε από τις διακοπές μας; Το μόνο σίγουρο είναι πως αν δε δοκιμάσουμε να αντιδράσουμε εγκαίρως δε θα μάθουμε ποτέ...

Μία πρόταση που νομίζω ότι οφείλουμε όλοι μας να στηρίξουμε αφορά τη δημιουργία ενός portal ειδικευμένου σε θέματα περιβάλλοντος. Ενός διαδικτυακού τόπου δηλαδή που θα ανήκει εξίσου σε όλους μας και θα έχει σκοπό να συγκεντρώνει αξιόπιστες πληροφορίες και να μας ενημερώνει υπεύθυνα για τους κινδύνους και τις πιθανές λύσεις των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Μέσω αυτού του portal θα μπορούν να οργανωθούν κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες εθελοντισμού, ώστε να καταφέρουμε μια μέρα όχι μόνο να προστατέψουμε τα εναπομείναντα δάση, αλλά και να κάνουμε τα πρώτα βήματα για να αντιστρέψουμε την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται σε βάρος όλων μας εδώ και δεκαετίες.

Μπορείτε να προτείνετε τις ιδέες σας και να δηλώσετε συμμετοχή σε ομάδες εργασίας που θα αναλάβουν να οργανώσουν συγκεκριμένους τομείς εδώ.

Επίσης, μπορείτε να ψηφίσετε για την ονομασία του portal εδώ.


Όσο για εμάς τους bloggers, δεν είμαστε ούτε κίνημα, ούτε συντεχνία, ούτε καν κοινότητα. Πολίτες αυτής της χώρας είμαστε. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Πιστεύω ότι αν αποπειραθούμε να ασκήσουμε πολιτική με τους όρους που μέχρι σήμερα ασκείται η πολιτική σ’ αυτόν τον τόπο, θα χάσουμε την ίδια την υπόσταση μας και η φωνή μας θα αποδυναμωθεί. Και μετά γρήγορα θα διχαστούμε και θα ξεχαστούμε. Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα είναι λάθος να μεταλλάξουμε μία αυθόρμητη πρωτοβουλία ετερόκλητων ανθρώπων σε σωματείο, μη κυβερνητική οργάνωση ή άλλου τύπου "επίσημο" και νομικά κατοχυρωμένο σύλλογο. Σαφώς και υπάρχει κάποια στοιχειώδης ανάγκη συντονισμού για να αποφευχθεί το χάος, από την άλλη όμως η όποια δομή της συλλογικότητας που θέλουμε να χτίσουμε πρέπει να είναι οριζόντια και όχι κάποιο είδος πυραμίδας με εκλεγμένους προέδρους και διοικητικά συμβούλια. Κάτι τέτοιο θα καλλιεργήσει δικαιολογημένες καχυποψίες ανάμεσα μας ότι επίκειται "καπέλωμα" (είτε από κόμματα και υπάρχουσες οικολογικές οργανώσεις είτε από μεμονωμένα πρόσωπα). Άλλωστε, η ίδια η φύση της διαδικτυακής κοινότητας είναι τέτοια που απαγορεύει ψηφίσματα και εκπροσώπους. Αποτελούμαστε από κάθε καρυδιάς καρύδι και καλύπτουμε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Αυτό που μας ενώνει είναι το γεγονός ότι νοιαζόμαστε για το περιβάλλον μας και δεν αρκούμαστε να μένουμε παθητικοί θεατές στα εγκλήματα που διαπράττονται από κυβερνήσεις και ιδιωτικά συμφέροντα.

18 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Πρτε ολοι μαζι και Φωτογραφικες Μηχανες.

diavatis είπε...

Της ζωής τον εμπρησμό
τον λένε καπιταλισμό

Ανώνυμος είπε...

Αφού το πολυδιαφημιζόμενο wwf κατάφερε να πείσει τους ποδηλάτες να μην ανέβουν να φωτογραφίσουν το πυρπολημένο βουνό, φαντάζεστε χωρίς ζωντανές, πρόσωπο με πρόσωπο συζητήσεις πόσο εύκολα μια άλλη αυτοκαταστροφική Πομπηία θα θρηνήσει αύριο πνιγμένους από τις πλημμύρες και τις λάσπες, περιμένοντας μοιρολατρικά τον αφανισμό;
Συμφιλίωση φέρνουν μόνο οι εκλογές με ενιαία λίστα , κι όσο περισσότεροι αρχίσουν να το σκέφτονται τόσο περισσότερα θα προλάβουν να σώσουν !

Ανώνυμος είπε...

Με το αναδασωθει το δασος της Παρνηθας, δεν λυθηκαν ολα ταπροβληματα μας, μας ειναι μια καλη αρχη για την μη εμπορευματοπποιηση των ελαχιστων εναπομειναντων χωρων πρασινου (Υμμητος, Αλσος Παπαγου κτλ)
Θελουμε πρασινο! Η Αθηνα αντι αν ακολουθησει τα προτυπα των Ευρωπαϊκών πόλεων, ακολουθει τα προτυπα παραγουπολεων (καρακας,Κων/λη, Ριο κτλ κτλ)

Ανώνυμος είπε...

Κλείνουμε τα PCια
Παίρνουμε τους δρόμους

Σήμερα θα είμαστε όλοι Βουλή. Χωρίς αρχηγούς και πολιτικά καπελώματα.

Αύριο συνεχίζουμε μέσα από αυτό που έχουμε φτιάξει εδώ πέρα με οριζόντιες συλλογικές δομές.

Από τις κινητοποιήσεις μας έχουμε μόνο να κερδίσουμε. Από παθητικότητα, ξάπλα και ωχαδερφισμό, που σίγουρα δεν αλλάζει τίποτα, έτσι κι αλλιώς χορτάσαμε.

Ανώνυμος είπε...

Και όμως ο Πρωθυπουργός είναι ΝΟΝΟΣ όπως και όλοι αυτοί που ασκούν εξουσία τα τελευταία 30 χρόνια.Νονός στους καταπατητές,Νονός στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα,Νονός στους Πυρομανείς,Νονός στην μιζέρια της Ελλάδας,Νονός της κακής μας τύχης...ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΣΕΙ 100 ΧΡΌΝΙΑ όσα χρειάζοντα για να δεί τα έλατα στην Πάρνηθα.
Και όλοι αυτοί του πολιτικού μας καθωσπρεπισμού ας ξεκουμπιστούν απο μπροστά μας.
Επιτέλους ας πάρουμε την τύχη στα χέρια,ας σωθούμε από την ασφυξία και την μπόχα.

Ανώνυμος είπε...

παίδες είμαι δασολόγος μένω όμως επαρχία,αν νομίζετε ότι κάπου μπορώ να σας βοηθήσω είμαι στην διάθεσή σας.
email επικοινωνίας : kapaforest@yahoo.gr
καλή επιτυχία στην αποψινή συγκέντρωση

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία η ιδέα για το Περιβαλλοντικό Portal αλλά νομίζω πως ο εθελοντισμός και μόνο δε φτανει στο συγκεκριμένο θέμα.. Θέλει και μια δόση ακτιβισμού. Δεν φτάνει μόνο να φυτευτούν δέντρα, χρειάζεται και να διεκδηκηθούν περισσότεροι ελέυθεροι χώροι για να φυτευτούν τα δέντρα αυτά, χώροι και μέσα στη πόλη όπως αυτός του Ελληνικού. Χρειαζόμαστε περισσότερα πάρκα και περισσότερο πράσινο στις γειτονιές!

M είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τα περί ακτιβισμού και ελεύθερων χώρων.

Και ελπίζω πραγματικά αυτή η προσπάθεια να έχει συνέχεια και να μην ξεφουσκώσει...

Τα λέμε στο Σύνταγμα

ημίφως είπε...

Συμφωνώ απόλυτα m, το παν είναι οι κινήσεις αυτές να συνεχιστούν και να ενταθούν, ας μην αρχίσουμε να ξεχνάμε μετά τις διακοπές... Φταίχτες για όσα γίνονται δεν είναι μόνο αυτοί που τα προκαλούν αλλά και αυτοί που τα ανέχονται!

Νικος Σιμος είπε...

Φονιάδες των δασών - πολιτικοί
Ναι, ήταν το πιο εύστοχο σύνθημα σήμερα. Βαριά η έλλειψη συνθημάτων αλλα τελικά δεν ήταν το ζητούμενο. Αρκεί να έχεις 6-7.000 κόσμο έξω από το μέγαρο της νομοθετικής εξουσίας, να της φωνάζουν ΑΙΣΧΟΣ. Όποιος έχει το στοιχειώδες μυαλό, καταλαβαίνει.

Οι πράξεις έπονται. Εκλογές έρχονται και έργα θα μας τάξουν. Αναδάσωση τώρα θα μας τάξουν μα είναι άτοπη. Δεν γίνεται γιατί έτσι είναι η φύση. Πρέπει να ξεκουραστεί από το σοκ και μετά θα αναγεννηθεί. Ας τη βοηθήσουμε προστατεύοντας την. Μόλις εντοπισθεί η πρώτη εξαίρεση από το καθεστώς προστασίας, ας κινητοποιηθούμε, ας μαζευτούμε πάλι εκεί στην πλατεία με τις παλάμες ορθάνοιχτες να τους τις επιδεικνύουμε. Όπως σήμερα.

Θα τάξουν επανίδρυση του δάσους αλλά θα εξαιρέσουν ότι ήταν "χορτολιβαδικό" και "ασκεπές" δηλαδή ότι διεκδικούν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί. Τότε πρέπει να είμαστε πάλι εκεί, περισσότεροι και με συμπαγή παλμό.

Θα μας τάξουν αναδάσωση. Τώρα. Δεν είμαστε κορόϊδα. Θα ξέρουμε πως το κάνουν για προεκλογικούς λόγους. Αλλά και όποιος το τάξει, θα είναι επίσης ύποπτος. Δε μασάμε. Προστατεύουμε τα καμένα, όχι από άλλους κινδύνους αλλά από τον ίδιο τον άνθρωπο. Αυτό είναι το μόνο που μπορεί να γίνει τώρα. Αυτό και να διατηρήσουμε τη συνείδηση μας αφυπνισμένη.

Ωραία ήταν όλα σήμερα. Για αρχή.

KitsosMitsos είπε...

Όμορφα ήταν. Αν και Κυριακή. Το ευχάριστο οι γονείς που φέρανε τα παιδιά της. Τι καλύτερο μάθημα από αυτό... Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ενεργειών αυτών.

KitsosMitsos είπε...

Μία σκέψη όχι πολιτικοποιημένη, απλή.Σήμερα είχαμε τη μαζική κινητοποίηση ανθρώπων που θυσίασαν μέρος της ξεκούρασής τους για να διαμαρτυρηθούν για κάτι.Έχει σημασία και η μέρα, καθότι έχουμε συνηθίσει οι κινητοποιήσεις, πορείες κτλ να γίνονται εργάσιμες μέρες και ώρες, όπου όλοι οι "καλοθελητές" συμμετέχουν.Τότε γίνεται πρώτο θέμα στις ειδήσεις.Η κρατική τηλεόραση, της οποίας ο από εμάς πληρωμένος ρόλος είναι η αναγωγή του πολιτισμού και ανάλογων αξιών, είχε τη σημερινή πορεία και τα θέματα που άπτονται αυτής, αρκετά χαμηλά σα θέμα.Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε περίπου στο μέσο του κεντρικού δελτίου του δεύτερου καναλιού.Πρώτα θέματα; Το συνέδριο της ΝΔ, τα σκάνδαλα και τα λοιπά.Αντίθετα, στον ιδιωτικό ΣΚΑΊ, με αρκετές εσχάτως περιβαλλοντικές ανησυχίες, ήτανε πρώτο και κυρίαρχο θέμα.Οποία διαφορά.Αυτό, όμως, που δε συνειδητοποιούν αρκετοί είναι ότι οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν.Ο κόσμος κινητοποιούμαστε।Κάποια Μέσα μπαίνουν μπροστά, συνειδητοποιούν και συνειδητοποιούνται - βλέπε ΣΚΑΊ, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία.Εν αναμονή, λοιπόν...
ΥΓ Η κρατική τηλεόραση μπορεί να φαίνεται το εύκολο θύμα, είναι όμως τυπικό δείγμα της συμπεριφοράς του κράτους αυτού απέναντι σε όλους μας

Void Network είπε...

Η συμμετοχή μας στην διαδήλωση έξω από την Βουλή στις 8 Ιουλίου στις 8.00 το βράδυ ενάντια στον εμπρησμό της Πάρνηθας που κάλεσαν οι ευαίσθητοι πολίτες της Αθήνας δεν τρέφει αυταπάτες. Στεκόμαστε δίπλα σε όλους τους ρομαντικούς οικολόγους, διαδηλώνουμε μαζί τους αλλά δεν μοιραζόμαστε τις ίδιες ιδέες με αυτούς…..Δεν αιτούμαστε τίποτα από την εξουσία…Δεν ελπίζουμε σε καμία αναδάσωση της Πάρνηθας…Δεν επιθυμούμε έναν ευαίσθητο, ανθρώπινο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο διακυβέρνησης της ζωής μας…Δεν ονειρευόμαστε την στιγμή που οι κυβερνήτες μας θα καταλάβουν τα αυτονόητα και θα κυβερνήσουν σωστά και τίμια αυτή τη χώρα…
Γνωρίζουμε ότι
O Πλανήτης Γη δεν πεθαίνει…

Ο Πλανήτης Γη δολοφονείται

και αυτοί που τον σκοτώνουν

έχουν ονόματα και διευθύνσεις…
Το να στέκεσαι με τα χέρια απλωμένα και τα μάτια δακρυσμένα απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους ίσως είναι συμμετοχή στην δολοφονία της Γης και όχι αγώνας για την σωτηρία της…Στην διαδήλωση για την Πάρνηθα (όπως και σε όλες τις άλλες διαδηλώσεις) θα έπρεπε να κατεβαίνουμε στον δρόμο με τις γροθιές μας σφιγμένες και τα μάτια γεμάτα οργή για τους κυβερνήτες και τους πλούσιους αυτού του κόσμου…
Το πραξικόπημα της ελιτιστικής δημοκρατίας, ο εκβιασμός της εργασίας, τα χονδροειδή στερεότυπα, η δουλική απάθεια απέναντι στο κράτος και τους μηχανισμούς της οικονομίας, η εκμετάλλευση κάθε ανάγκης και κάθε επιθυμίας και η αδηφαγία της εξουσίας για έλεγχο και γρήγορο πλουτισμό θα έπρεπε να μας κάνουν να καταλαβαίνουμε ότι όχι μόνο αναδάσωση ή προστασία της φύσης δεν θα συμβεί αλλά δεν θα μείνει ούτε μια πτυχή της ζωής μας υγιείς όσο συνεχίζουμε να αποδεχόμαστε της κυρίαρχη κουλτούρα και τον πολιτισμό της ασημαντότητας που την συνοδεύει.
Το ζήτημα δεν είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες της αιχμαλωσίας μας στην σημερινή κοινωνία…Δεν λυπούμαστε για τα δέντρα, λυπούμαστε για την ζωή μας που χάθηκε όταν τα δέντρα χάθηκαν μαζί της…Δεν λυπούμαστε για το δάσος που κάηκε, λυπούμαστε για την ζωή μας που κάηκε μαζί με το δάσος…Δεν είναι άλλη η μοίρα μας από την μοίρα του δάσους…Αυτοί που έκαψαν το δάσος για χάρη του πλουτισμού και της ανάπτυξης και αυτοί που προστάτευσαν τα συμφέροντα των εμπρηστών, των καταπατητών και των κατασκευαστικών εταιριών για έναν αιώνα είναι αυτοί που πυρπόλησαν και την ζωή μας φυλακίζοντας μας στις σύγχρονες νεκροπόλεις της απομόνωσης, της τηλεδημοκρατίας, του τραπεζικού δανεισμού, της αστυνομοκρατίας και της αποβλακωμένης κατανάλωσης.
Αυτοί που σκότωσαν τα ποτάμια και έκαναν θάνατο το φως του Ήλιου σύντομα θα ζητήσουν την ψήφο μας για να συνεχίσουν το έργο τους…Πρέπει να βρούμε μέσα μας και μέσα στις σχέσεις μας την δύναμη να διακόψουμε την ανάπτυξη του άρρωστου αυτού κόσμου.
Πρέπει να καταστρέψουμε την υπάρχουσα κατάσταση, να επιτεθούμε σε κάθε καταναγκασμό και εκμετάλλευση, να αρνηθούμε τον υποβιβασμό της ζωής σε μίζερη επιβίωση.
Αυτή είναι μια αφετηρία για να μιλήσουμε για την οικολογική ευαισθησία και πως αυτή συναντιέται με την ανατροπή και την εξέγερση. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε σαν ζητιάνοι μπροστά στους βασανιστές και τους δολοφόνους της Γης δίχως να πολεμάμε τις εξουσίες που δημιούργησαν όλες αυτές τις καταστάσεις.
Θα ήταν τουλάχιστον αντιφατικό να μιλάμε για τον αγώνα σωτηρίας της Γης, αν ταυτόχρονα δεν επιτεθόμασταν σε ό,τι ευθύνεται για την καταστροφή της.
Ελπίζουμε να συναντηθούμε Ξανά στους δρόμους σύντομα

Κοινότητα Εκάλης είπε...

@ void network, epeidh afisate k minima sto blog mou, to idio malista, an 8elete na kanete politiki na pate se politika forums k min kanete copy paste sta blog mas is anakoinwseis sas.

genika xtes perimena perisotero kosmo, kaname k emeis mia kinitopoihsh ws streetpanthers.gr. sta arnitika, an k eixame pei na einai mia koinoniki k oxi politiki sigentrwsh, h parousia komatwn opws to KOE pou oxi mono mas enoxlisan me thn ixoripansi tous me ta 'grafika' tous sin8imata alla afisan polla skoupidia opws xartia pou petagan ston aera k gemisan to kosmo afises, pou enoite den tis katevasan. malista gemisan tous kadous anakiklwseis me tis afises tous NTROPH!!! einai megali giftia ayto pou ekanan

Ανώνυμος είπε...

μια εναλλακτικη πρόταση:
βελανιδιά
προκειται για είδος άριστα προσαρμοσμένο στα ξηρα περιβάλλοντα και που είναι μια πολύ καλή λύση για ανόρθωση υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων
όσοι έχουν όρεξη για μελέτη μπορουν να δουν τα παρακάτω λινκ
http://peliti.gr/sporofiteusi.htm
http://www.karp.teilam.gr/Pages/diafora/BALANIDIA.pdf

κώστας δασολόγος

Ανώνυμος είπε...

kalispera, poli e3ipni i kinisi kai poli entipwsiaki i kinitopoiisi.. akousa poli kala logia apo pollous, kai irthan sti vouli kai polloi anthrwpoi pou "den ta sinithizoun kati tetoia".

ena euxaristw se autous pu to skeftikan kai kiriws pou to kanane pragmatikotita, giati kai alloi to skeftikame alla den eixame ta kotsia.

as prospathisoume gia allo ena, as to 3anakanoume alli mia. den tha einai i lisi , alla tha einai kati pou tha to niwsei o kosmos ,3ana, pera apo ta kanalia pou einai ston kosmo tous, opws panta.

marietta, f

Ανώνυμος είπε...

Sygxaritiria. Mazi sas.