Πέμπτη 5 Ιουλίου 2007

Μια πρώτη αναφορά απο τις αποφάσεις της συνάντησης

Μεταφέρω την αναφορά της group list,από coolplatanos, σχετικά με τις αποφάσεις της συνάντησης.

Παιδιά είναι η πρώτη καταγραφή και θα είναι συνοπτική - ενημερωτική.
Στη συνέχεια θα ανεβάσω και πιο αναλυτικό ποστ στη σελίδα μου και θα το ανεβάσω και εδώ.

ΤΑ ΑΜΕΣΑ
1. Συμμετείχαν περίπου 70 άτομα, ίσως και 100 (στις 8 είχα μετρήσει 40)

2. Αποφασίστηκε να συγκεντρωθούμε στο Σύνταγμα κοντά στο συντριβάνι στις 7 η ώρα την Κυριακή ως η ομάδα της πρώτης συνάντησης χωρίς κάποιο ιδιαίτερο διακριτικό, θα αναγνωριστούμε με βάση τη σημερινή συνάντηση.
Ισως να υπάρχει κάποιο πανό από όσο κατάλαβα.

3. ΠΡΟΕΧΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΣΒΗΣΙΜΟ
ΜΙΚΡΟΕΣΤΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΑΚΟΜΑ, διότι έτσι θα μείνουν κάποια κομμάτια που
δεν έχουν καεί πλήρως και θα υποβοηθηθεί η φυσική αναδάσωση.
Επικοινωνία για συντονισμό στα τηλέφωνα 6979 985913 Κωστόπουλος Νίκος
και 6974 032300 Μαστροθόδωρος Τάσος. Κάποιοι αναφέρθηκαν για επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη του καταφυγίου Φλαμπούρι, αλλά δεν κατάλαβα αν είναι ένας από τους δύο που δίνουν τα τηλέφωνά τους.
ΜΗΝ ΑΝΕΒΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΟΥΝ...ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ
ΑΣΚΟΠΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΑΚΟ.

4. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑΛΗΧΘΗΚΕ:
α. δημιουργία πορτάλ και φόρουμ
β. ταξινόμηση θεμάτων που θα επικεντρωθούμε και δημιουργία ομάδων που θα ασχοληθούν με το θέμα που τους ενδιαφέρει και έχουν σχετική γνώση.

ΣΤΟΧΟΙ (δεν τους βάζω με σειρά προταιρεότητας):
α. Πίεση για δημιουργία συνολικής περιβαλλοντικής πολιτικής (βουνό-γη- αέρα- θάλασσα) και ΔΑΣΟΛΟΓΙΟΥ - ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
β. Ενημέρωση του κοινού και ημών των ιδίων με διάφορους τρόπους για την καλύτερη δυνατή λύση ως προς την αναδάσωση (χάπενινγκ, ημερίδες με
επιστήμονες κλπ)
γ. να κρατηθεί το θέμα στην επικαιρότητα και να μην ξεχαστεί
δ. δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης
ε. πίεση περιβαλλοντικών οργανώσεων για συνεργασία
ζ. προβολή των δράσεων των περιβαλλοντικών οργανώσεων ώστε όσοι θέλουν να συμμετέχουν
η. επαγρύπνηση και έρευνα νομικού πλαισίου για παρεμβάσεις σε περιπτώσεις συμφερόντων που θέλουν να οικοπεδοποιήσουν την περιοχή, καθώς και νομικές προσφυγές για σχετικά θέματα (ίσως και σε Ευρωπαϊκή Ενωση)
θ. περιφρούρηση με διάφορους τρόπους της περιοχής για ενδείξεις οικοπεδοποίησης
ι. γενικότερα διάχυση της πληροφορίας και ενημέρωση

ΣΧΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
α. να παραμείνουμε ως ανοιχτή υπερκομματική ομάδα πολιτών και να μην δημιουργηθεί κάποιο ιδιαίτερο νομικό σχήμα με γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά να βασιστούμε σε ήδη υπάρχουσες δομές τις οποίες να κινητοποιήσουμε και να πιέσουμε
β. να παραμείνει σεβαστή η ανωνυμία για όσους την επιθυμούν

Αυτά πρόλαβα και κράτησα σαν σημειώσεις και τα συνόψισα. Δεν αναφέρομαι εδώ σε λεπτομέρειες συγκεκριμένων προτάσεων.
Αν παρέλειψα κάτι σημαντικό συμπληρώστε το όσοι το θυμάστε .
Ευχαριστώ και καλή αντάμωση την Κυριακή.

14 σχόλια:

iQfish είπε...

o BLOGGER Venizelos giati den hr8e extes???

o evais8htpoihmenos poliths ... to PARADEIGMA epikoinwniakou voulefth ... o "8a ferw allages" ....

tespa...

paides kala ta eipame exets , mhn 3exnae to rolo mas pou den mporei para na meinei epikoinwniakos toulaxiston sthn arxh ...
Vomvardiste to net me enhmerwsh .. As ginoume oi epomenoi "viagra spammers" ... as ginoume "enoxlhtikoi" mesa ston xwro pou droume... As prospa8hsoume na 3ypnhsoume ta provata ... ;)

kalhmera

Ανώνυμος είπε...

Ενός Λεπτού Σιγή Ιχθύος.

Γιατί μπαμπά πιάνει φωτιά το δάσος; Γιατί είναι εύφλεκτο παιδί μου. Γιατί πετάμε τα τσιγάρα μας έξω από το παράθυρο. Και πιάνει από τα τσιγάρα φωτιά. Όχι αλλά κάτι πρέπει να μας πουν για να το πιστέψουμε. Ε λοιπόν πρέπει να κόψουμε το κάπνισμα για να σωθούν τα δάση.
Τόσα χρόνια ακούμε για φωτιές στα δάση και το μεγαλύτερο έγκλημα δεν είναι η ίδια η φωτιά ή οι χειρισμοί που γίνονται μετά αλλά η άγνοια των πολιτικών γιατί πιάνει. Κανείς μέχρι σήμερα δεν κάθησε να δει το ΓΙΑΤΙ έχουμε φωτιές. Τα αποδίδουμε όλα σε εμπρησμό χωρίς όμως να το προχωράμε για να δούμε τα αίτια του εμπρησμού. Φυσικά οι αιτίες που κάνουν κάποιο εμπρηστή δεν είναι οι ίδιες. Για παράδειγμα όταν πιάνει φωτιά το δάσος στην Πεντέλη η αιτία είναι άλλη από μια φωτιά στο δάσος της Πέρα Μαγούλας Αιτωλοακαρνανίας. Στην μιά θα έχουμε οικόπεδα ενώ στην άλλη ???? Στην άλλη θα έχουμε βοσκοτόπια. Γιαυτό κύριοι πολιτικοί πρέπει να ξέρετε ποιοι είναι οι εμπρηστές και πως θα του σταματήσετε αντί να τρελαίνεστε εάν χάλασε το καναντέρ. Όταν με αποφάσεις σας αποχαρακτηρίζετε δασικές εκτάσεις τότε να ξέρετε ότι φτιάχνετε μια καινούργια γενιά εμπρηστών-οικοπεδοφάγων. Όταν κάποιος κτηνοτρόφος φτιάχνει το μαντρί σε δασική έκταση και εσείς με νόμο μετά από 20 χρόνια του παραχωρείτε την έκταση τότε φτιάχνετε κι'άλλους εμπρηστές. Καθήστε μια φορά και σκεφτείτε ΓΙΑΤΙ έχουμε ΦΩΤΙΕΣ ποιός τις βάζει τι θέλει να κάνει και με νόμους αποτρέψτε το.

Σπύρος

Γεωπόνος

Ανώνυμος είπε...

@iQfish
Γιατί δεν ήρθε επίσης ο blogger Χατζηδάκης της ΝΔ η ο Ανδρουλάκης;
Βρε πάτε καλά;;;;
Εμεις δεν φωνάζουμε για να μη καπελωθεί ο αγώνας από κόμματα;;
Τι χαζές απορίες είναι αυτές...

Ανώνυμος είπε...

ΕΡΗΜΟΣ… Ή
ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΜΕ ΣΒΩΛΟΥΣ ;
ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΗΣΟΥΜΕ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ !

Η διάβρωση και η απώλεια του εδάφους, οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις, η ταπείνωση του υδροφόρου ορίζοντα, η μείωση του οξυγόνου τής ατμόσφαιρας κι η μετατροπή των εύφορων εκτάσεων σε έρημους είναι οι εφιαλτικές συνέπειες του τραγικού αφανισμού των δασών...
Για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου για την ανθρωπότητα προβλήματος και στην προσπάθεια να ξαναπρασινίσουν οι έρημες περιοχές, ο εμπνευστής και συγγραφέας τής «Φυσικής Καλλιέργειας» (:αντί τής αδιέξοδης μονοκαλλιέργειας, απλές συγκαλλιέργειες, όπως στα περιβόλια, για αυτάρκεια - προϋπόθεση της ευημερίας σε μικρές, ανθρώπινες πόλεις 30-35.000 κατοίκων και κατά τον Αριστοτέλη - με άφθονες θρεπτικές τροφές χωρίς φυτοφάρμακα-λιπάσματα-βοτάνισμα) Μ. Φουκουόκα έχει αναπτύξει μια μέθοδο αναδάσωσης τις τελευταίες δεκαετίες με θαυμαστά αποτελέσματα, όπως στην περίπτωση της Ινδίας.
Λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά : «Όταν βρέθηκα στην έρημο των ΗΠΑ κατάλαβα ξαφνικά ότι η βροχή δεν "πέφτει" έτσι απλά από τον ουρανό, αλλά "πηγάζει" από αυτό το ίδιο το έδαφος : οι έρημοι δεν σχηματίζονται επειδή δεν υπάρχει βροχή˙ μάλλον η βροχή παύει να πέφτει όταν εξαφανιστεί η βλάστηση... Η κατασκευή ενός φράγματος στην έρημο είναι μια προσπάθεια να θεραπεύσουμε τα συμπτώματα της ασθενείας, αλλά δεν είναι η στρατηγική που θα αυξήσει τις βροχοπτώσεις. Πρώτα θα πρέπει να μάθουμε πώς ν' αποκαταστήσουμε τα παλιά δάση».
Η μέθοδος έγκειται όχι στο αναποτελεσματικό συνήθως φύτεμα δενδρυλλίων που έχουν προσαρμοστεί σε συνθήκες φυτωρίου, αλλά στην ταυτόχρονη σπορά σπόρων δασικών δένδρων, θάμνων, καρποφόρων δένδρων, φυτών χλωρής λίπανσης (όπως τριφυλλιού, βίκου, κ.τ.λ.), λαχανικών και δημητριακών πριν αρχίσει η περίοδος των βροχών. Για να προστατευθούν αυτοί οι σπόροι από τα τρωκτικά και τα πουλιά, τους κάνουμε σβώλους, ανακατεύοντάς τους με νερό και κοσκινισμένο χώμα καθώς τους περιστρέφουμε μέσα σε λεκάνες ή μπετονιέρες.
Σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία σπόρων μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι, όσο δυσμενείς συνθήκες κι αν τύχουν, αρκετοί θα βλαστήσουν, τα νέα φυτά θα συγκρατήσουν με το ριζικό τους σύστημα το χώμα και, ακόμα κι αν κάποια ξεραθούν στη συνέχεια, θα κρατήσουν θερμοκρασία και υγρασία στο έδαφος για τα επόμενα. Ένα χρόνο μετά τη σπορά τα φυτά που θα έχουν επιβιώσει είναι πια αυτά που ταιριάζουν στο συγκεκριμένο έδαφος και κλίμα.
Ο πιο γρήγορος, οικονομικός και αποτελεσματικός τρόπος για να ξαναπρασινίσει η χώρα κι ολόκληρος ο πλανήτης είναι να σπέρνουμε με αεροπλάνα (ή και με την εθελοντική - γιορτινή συμμετοχή μικρών και μεγάλων!) μια μεγάλη ποικιλία σπόρων σε χωμάτινους σβώλους. Γι' αυτό...
ΚΡΑΤΑΤΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΠΟΥ ΤΡΩΤΕ (σταφύλια, μήλα, κεράσια, βερίκοκα, εσπεριδοειδή, πεπόνια, καρπούζια, πιπεριές κλπ), ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΣΠΟΡΑ* Ή ΚΑΝΤΕ-ΤΟΥΣ ΣΒΩΛΟΥΣ. Επειδή χρειάζονται μεγάλες ποσότητες σπόρων, κάθε προσφορά, ακόμα και από σπόρους δένδρων των δρόμων (ακακίες, χαρουπιές κλπ) και των αλσυλλίων, βοηθά σημαντικά την προσπάθεια. Μπορείτε να οργανώσετε ΚΕΝΤΡΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ σε γειτονιές, συλλόγους, σχολεία. Ήδη έχουν σπαρθεί χιλιάδες στρέμματα γύρω από την λίμνη Βεγορίτιδα, στα Τζουμέρκα, το Ποικίλο Όρος στην Αττική και αλλού. Ας γίνουμε οι σπορείς που θα ξαναπρασινίσουν τη μονάκριβη Γη !

(άλλο έμπειροι ναυτικοί, βοσκοί, ψαράδες, αναδασωτές, ειρηνοποιοί, κι άλλο οι αυτοαποκαλούμενοι "εκλεκτοί", "ειδικοί", τα φαραωνικά ιερατεία που προκαλούν τους πολέμους, τις Χιροσίμες, τα μεταλλαγμένα, την ερημοποίηση, τη γενικευμένη εξουθένωση της σημερινής παγκόσμιας Πομπηίας...)

http://www.ekke.gr/estia/Cooper/Mathper.htm
http://gym-pteleou.mag.sch.gr/drasthriothtes/gewrgia.htm
http://www.helada.org/05%20Events/Anthousadetails.htm
http://www.geocities.com/ne3go/evdhiathesia.htm me fotoyrafies sto meson tis selidas

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ
Αγαπητοί φίλοι.

Όλοι μαζί και ο καθένας προσωπικά θρηνούμε για την καταστροφή στην Πάρνηθα.
Όλοι μαζί και ο καθένας προσωπικά θέλουμε εδώ και τώρα να κάνουμε κάτι για να ξαναδούμε τον Εθνικό Δρυμό υγιή και ζωντανό.
Όλοι μαζί και ο καθένας προσωπικά πρέπει με ψυχραιμία να κάνουμε ό,τι καλύτερο για να βοηθήσουμε.

Αυτή τη στιγμή, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι:
- Να μην ανέβουμε στην Πάρνηθα. Το οικοσύστημα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και η αυξημένη ανθρώπινη παρουσία στα καμένα θα το επιβαρύνει ακόμα περισσότερο, ενώ στις περιοχές που δεν έχουν καεί η ανθρώπινη παρουσία μπορεί να ενοχλήσει τα ζώα που έχουν συγκεντρωθεί εκεί.
- Να μην ταίζουμε τα ελάφια. Το Δασαρχείο έχει αναλάβει πλήρως τη σίτιση των ελαφιών, όπου αυτό απαιτείται και το WWF Ελλάς έχει ξεκινήσει πρόγραμμα περίθαλψης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το ανεξέλεγκτο τάισμα έλκει τα ελάφια στις καμένες περιοχές, από τις οποίες πρέπει να απομακρυνθούν προσωρινά, ενώ πιθανότατα μπορεί να τα βλάψει σοβαρά.
- Να μη φυτεύουμε δέντρα. Οι ανεξέλεγκτες φυτεύσεις δέντρων και θάμνων χωρίς κανένα σχέδιο μπορεί να προκαλέσουν πολύ μεγάλη επιβάρυνση, σχεδόν αντίστοιχου μεγέθους με αυτήν που προκάλεσε η πυρκαγιά, στο οικοσύστημα που προσπαθεί να ανακάμψει. Οι όποιες αναδασώσεις γίνουν θα πρέπει να γίνουν βάση μελέτης.

Μπορείτε να μείνετε κοντά μας για να ενημερώνεστε τις νέες εξελίξεις και να εγγραφείτε στο site μας (www.wwf.gr) για να προσφέρετε εθελοντική εργασία στις μελλοντικές εργασίες αποκατάστασης. Μπορείτε επίσης να υπογράψετε την έκκληση του WWF Ελλάς (www.politics.wwf.gr) προς τον Πρωθυπουργό για αποκατάσταση της Πάρνηθας και προστασία των δασών της χώρας.

------------------------------------------------------------
WWF Ελλάς
Φιλελλήνων 26 105 58 Αθήνα
Τηλ. 210-3314893
e-mail: c.liarikos@wwf.gr

ανεστης είπε...

Παιδιά ΜΠΡΑΒΟ!
Έχετε καταλάβει οτι γράφετε ιστορία;

Ανώνυμος είπε...

πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να κρατήσουμε το θέμα ψηλά!

exitmusician είπε...

Δυστυχώς δεν κατάφερα να παρευρεθώ. Η ώρα και η ημέρα κράτησε ορισμένους από εμάς στη δουλειά. Θα ήθελα όμως να συμμετέχω στην κίνηση, και ως δείγμα αυτής της θέλησής μου λαμβάνω το θάρρος να σας συναντήσω στο συντριβάνι την Κυριακή στις 7 το απόγευμα.

G. Tsolakis είπε...

Ενημερώνω, για κάτι που μπορει να φανεί χρήσιμο. Εχω αποτυπώσει τον εθνικό δρυμό της πάρνηθας ( τα όρια του δηλαδή) σε δορυφορικές εικόνες του google.

Μεχρι τώρα είχα στο site μου , μονο την νατουρα περιοχή της πάρνηθας, αλλα σκέφτηκα οτι θα ειναι βοηθεια να υπάρχει και ο δρυμος για να ξέρουμε γιατι πράμα μιλάμε.

το λινκ εδώ
http://www.mpe.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=477&Itemid=85
Φιλικά

Γ. Τσολάκης

Unknown είπε...

Oute egw parevrethika sth sinantisi.Tha eimai eilikrinhs tha mporousa na to eixa valei se proteraiothta. Thn Kiriaki tha eimia sigoura ekei. Elpizw na kataferw na peisw (gia to aftonoito) kai arketous filous kai na erthoume parea.Tha vrw to tharros na sas plhsiasw. Lew epishs na epikoinwnisw me ton Ko Kwstopoulo mipws mporesw na voithisw pio amesa. Alitheia epikoinwnise kaneis apo esas me ton Ko Kwstopoulo?

iQfish είπε...

@ markob ... apla eimouna sarkastikos ... sorry kiolas alla xestika gia tous politikatzes :P

apo kei8e kai pera ...
kapoios extes anafer8hke sto site tou drymou ths parnh8as ..
eidou ti emfanizei shmera to site tous...



Λόγω της μεγάλης καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 28-06-2007 στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας το οικοσύστημα υπέστη σοβαρές ζημίες, μ’ αποτέλεσμα να αλλάξει η μορφή του και ως εκ τούτου οι πολύτιμες πληροφορίες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα αυτή θα πρέπει να αλλάξουν.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας και σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας με νέες χρήσιμες πληροφορίες και με τα μέτρα που θα ληφθούν για την προστασία του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ

m13 είπε...

παιδιά αλλάξτε κάποιος το
"αφύπνηση" στον τίτλο

ας το κάνετε "αφύπνιση"
για όνομα του θεού και της παναγίας είναι ρήμα σε -ίζω

kwstask είπε...

Καλημερα σε ολους!εχω ενα καλο(ετσι πιστευω)νεο:ο τυπος σημερα γραφει για την κινιτοποιηση της Κυριακης!! ΥΣΤ:εγω εχθες τυπωσα και μοιρασα φυλλαδια στο συνταγμα.(τυπωσα το κειμενακι με τα αιτηματα,με μια μικρη προσθηκη:αφαιρεσα το ψηφιστε και προσθεσα:ολοι την Κυριακη 8/7/2007 και ωρα 19:00 στην συγκεντρωση διαμαρτυριας στη βουλη!!!

Unknown είπε...

Apla na enimerwsw oti polles MKO stelnoun enimerwtika mails stoys ypostiriktes toys sxetika me tin sygentrwsi tis kyriakis (bl. WWF, Fair Trade Hellas klp).. nexartitws skopimotitwn, leitoyrgei thetika.

8a ithela omws na parakalesw olous osous erthoun tin Kyriaki, me pano, me fylladia, me otidipote thelei na kanei o kathenas, na prosexoume tin poli mas..
Min minoun pisw xiliades skoupidia!! As min ginoume monoi mas antifatikoi.
As dwsoume to stigma oti eimaste pragmatika siniditopoiimenoi frontizontas kai tin poli mas... As mazepsoume oti broume katw kai as deixoume oti ta aitimata mas einai pera gia pera antiproswpeytika.

MFX