Πέμπτη 19 Ιουλίου 2007

ανταπόκριση από τον Ε-ΤΥΠΟ:
περί Πεντέλης



Στο σφυρί η Πεντέλη

Πέμπτη, 19.07.07

Σκονισμένα και σκοροφαγωμένα χαρτιά-«έγγραφα» του 1829 από το σουλτάνο, του 1836 από τον επαρχιακό διευθυντή, του 1837 από το Ηγουμενοσυμβούλιο και του 1909 από το υπουργείο Εκκλησιαστικών επικαλούνται ιδιώτες, για να αποκτήσουν τη νομή και κατοχή δασικών εκτάσεων. Και βρέθηκαν δικαστές που τα υιοθέτησαν στις αρχές του 21ου αιώνα, «χαρίζοντας» δασικές εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο! Απόφαση του Εφετείου Αθηνών, δίνει σε ιδιώτες δασική έκταση εννέα στρεμμάτων στην περιοχή Βριλησσίων, όπου πριν από μερικά εικοσιτετράωρα ξέσπασε πυρκαγιά, καίγοντας περίπου 6-7 στρέμματα. Η έκταση είχε αγοραστεί από τη Μονή Πεντέλης το 1972.

Η υπόθεση αυτή δεν είναι η μόνη. Ο ΕΤ έχει στη διάθεσή του αριθμούς συμβολαίων και ονόματα ιδιωτών και οικοδομικών συνεταιρισμών, που φέρονται ως ιδιοκτήτες χιλιάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης στη νοτιοανατολική πλευρά του Πεντελικού.

Ενδεικτικά έχουν πουληθεί εκτάσεις ως και 1.200 στρέμματα κατά περίπτωση. Μεταξύ αυτών, 220 στρέμματα κοντά στην Πλατεία Αγ. Τριάδος στην Πεντέλη σε οικοδομικό συνεταιρισμό, έναντι 12,5 εκατ. δραχμών, 474 στρέμματα στην περιοχή «Λυκόρεμα» (πρώην κτήμα Λυράκου), 4 στρέμματα δασικής έκτασης σε ιδιώτη στη Νέα Πεντέλη έναντι 19.975 δραχμών. Διεκδικήσεις δε προβάλλουν οικοδομικοί συνεταιρισμοί και σύλλογοι εργαζομένων στις περιοχές Κατσουλιέρη και Λυκόρεμα.


Η απόφαση για το «Πάτημα»

Χαρακτηριστική είναι δικαστική απόφαση του Εφετείου Αθηνών με ημερομηνία δημοσίευσης πριν από τρεις εβδομάδες, η οποία κατακυρώνει 9 στρέμματα δασικής έκτασης στη θέση Πάτημα Βριλησσίων -εκεί δηλαδή όπου ξέσπασε η προχθεσινή πυρκαγιά- σε κληρονόμους του ιδιώτη που την είχε αγοράσει από τη Μονή Πεντέλης το 1972. Μάλιστα η απόφαση αυτή επιβάλλει στο ελληνικό Δημόσιο και το δήμο Βριλησσίων, που αμφισβήτησαν την ιδιοκτησία στη δασική περιοχή, πρόστιμα 400 και 250 ευρώ για τα έξοδα της δίκης. Οσον αφορά το δικαίωμα κυριότητας της Μονής Πεντέλης και του συγκεκριμένου ιδιώτη, παραπέμπει σε θέσπισμα του σουλτάνου με ημερομηνία 1829! Οπως δε τόνισε στον ΕΤ και ο νομαρχιακός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Βριλησσίων Α. Ντινόπουλος, «σύμφωνα με την απόφαση, η Μονή Πεντέλης ενέμετο την έκταση, καλή τη πίστει, από το 1570».

Κατά πληροφορίες, έχει εκδοθεί και άλλη εφετειακή απόφαση για παρεμφερή υπόθεση, η οποία αναμένεται να καθαρογραφεί και για το λόγο αυτό δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί. Με αφορμή την ετυμηγορία για την περιοχή Πάτημα, που είδε το φως της δημοσιότητας, νομικοί αλλά και δικαστικοί κύκλοι θέτουν πολλά ερωτήματα για το πώς μία δασική έκταση περιήλθε με δικαστική ετυμηγορία σε ιδιώτη, αφήνοντας υπονοούμενα ότι ενδεχομένως αυτή η απόφαση «θα πρέπει να ελεγχθεί εις βάθος».

«Η Ιερά Μονή Πεντέλης, από το 1970 ως το 1976 πούλησε σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς και σε ιδιώτες δασικές εκτάσεις που αγγίζουν τα δέκα χιλιάδες στρέμματα στη νοτιοανατολική πλευρά του Πεντελικού» καταγγέλλει ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου. «Οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες άρχισαν σταδιακά και κυρίως μετά τη φωτιά του ’98, να εμφανίζουν τίτλους ιδιοκτησίας, να διεκδικούν τις εκτάσεις και, σε πολλές περιπτώσεις, να προσπαθούν να απαγορεύσουν τη δενδροφύτευση των καμένων εκτάσεων που ήδη είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες».

Ερωτηθείς σχετικά με τις αγοραπωλησίες δασικών εκτάσεων στις οποίες προέβη κατά το παρελθόν η Μονή Πεντέλης, ο επίσκοπος Θερμοπυλών και ηγούμενος της Μονής Ιωάννης λέει στον «ΕΤ»: «Από την αρχή της θητείας μου, το Μάιο του 1994, έως σήμερα δεν έχει πουληθεί τίποτα απολύτως. Αντιθέτως», συμπληρώνει, «έχω επανειλημμένως υποστηρίξει τα δίκαια της Μονής έναντι των καταπατητών, ξοδεύοντας αρκετά εκατομμύρια σε δικαστικές διαμάχες», αναφερόμενος στη διεκδίκηση 1.200 στρεμμάτων δασικής έκτασης από τον οικοδομικό συνεταιρισμό «Μεγαλόχαρη», έναντι του οποίου το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας ήταν πλαστοί.

ΜΑΡΙΑ ΒΑΘΗ, ΜΥΡΤΩ ΜΠΟΥΤΣΗ

Ελεύθερος Τύπος


http://www.e-tipos.com/newsitem?id=4757

_______________________

-->> Ανακτείστε από:
DOWNLOADS (pdf)
Δικαστική απόφαση με βάση το φιρμάνι

-->> Διαβάστε και:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα 25.000 στρέμματα καμένου δάσους και οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί



3 σχόλια:

Christos είπε...

Kai meta psaxnoume na vroume pioi einai oi katapathtes ... ti na po ... to xali mas to mavro!

To kratos to idio einai o katapathths! Akou ekei firmani apo to 1829 ... na rotisoume tous Tourkous ean einai gnhsio toulaxiston!

Giannis123 είπε...

Μια πρόταση.
Να περάση υπερκομματικός νόμος στη βουλή:

Στα καμένα απαγορεύεται να χτιστεί οτιδήποτε για πάντα. Είτε υπάρχει δικαστική απόφαση είτε όχι.

Ίσως έτσι κάποιοι ελάχιστοι να αδικιθούν αλλά τουλάχιστον θα σταματήσει να υφίσταται κίνητρο για εμπρησμούς προς οικοπεδοποίηση.

paraxeno είπε...

σας αφήνω εδώ μερικά λίνκς από τη λίστα που φαινονται ενδιαφέρονται

http://www.egreen.gr/

χρήσιμη νομική πληροφορία