Τρίτη 24 Ιουλίου 2007

Παγκοσμιότητα των πυρκαγιών


Αναπόφευκτα η αγανάκτηση όταν «καίγεται το σπίτι σου» γίνεται κακός σύμβουλος για να αντιμετωπίσεις ψύχραιμα την καθημερινότητα και να δώσεις την αρμόζουσα βαρύτητα στα γεγονότα.

H ΝΑSA έχει ένα πρόγραμμα δορυφορικής φωτογράφησης των επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη. Ένα μέρος του προγράμματος είναι αφιερωμένο στις πυρκαγιές. Μελετώντας τις εικόνες διαπιστώνουμε την «οικολογική καταστροφή» κατά σειρά μεγέθους σε Β. Αμερική, Β. Αυστραλία, Β.Α. Ασία, Κ. Αφρική, Ν. Αμερική και Ν. Ευρώπη.

Εστιάζοντας στις καταστροφές της «δική μας περιοχής» ξεκάθαρα τα πρωτεία διατηρούν οι βορειότερες της Ελλάδας χώρες, με ψυχρότερο και υγρότερο κλίμα αλλά και ελλιπέστερα μέτρα πρόληψης και καταστολής. Εντυπωσιακή η εικόνα της Νότιας Ιταλίας με καμένη τη Σικελία αλλά και της Ουκρανίας. Η πρώτη διαπίστωση που μπορώ να κάνω είναι ότι η καταστροφή των δασών δε μπορεί να είναι συντονισμένο έργο εμπρηστών ταυτόχρονα σε όλη τη Νότια Ευρώπη

Η συγκυρία συντείνει στην εύκολη επέκταση και στη μεγιστοποίηση της καταστροφής από τις πυρκαγιές, η πρόκληση όμως στις περισσότερες περιπτώσεις είναι έργο των αυτοσχέδιων χωματερών και το δικτύου μεταφοράς της ΔΕΗ. Η ανικανότητα πρόληψης και καταστολής και η αποποίηση ευθυνών οδηγούν σε θεωρίες «εμπρηστών με αυτοσχέδιους αλλά μοντέρνους εμπρηστικούς μηχανισμούς» και άλλες θεωρίες πολιτικής συνομωσίας κατά του «έθνους και της πατρίδας».
Πρέπει να εστιάσουμε στην επόμενη της πυρκαγιάς μέρα και να αφήσουμε τη φύση να επέμβει στις καμένες εκτάσεις. Να αποφύγουμε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα με οικιστικές και αγροτοκτηνοτροφικές παρεμβάσεις.

΄Όλο το άρθρο στο Αθήνα – Οδηγός επιβίωσης

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Exeis dikio Mano ti emprhstes kai koyrafexala. Prepei na doume to pragmatiko problhma kai na palpsoume gia thn epomenh mera

Ανώνυμος είπε...

Ναι βρε.
Και ο Ιρανός που πιάσανε με την εφημερίδα στο χέρι να βάζει φωτιά στο πεδίο του Άρεως είναι αθώος. Είναι ένα ακόμα θύμα του αστυνομικού τμήματος ομονοίας που θέλανε να δείρουν και είπαν να βρουν μια καλή δικαιολογία.

Ας σοβαρευτούμε κάποια στιγμή σε αυτή την χώρα. Με το να εθελοτυφλούμε και να συγχωρούμε απαράδεκτες συμπεριφορές δεν θα λυθούν τα προβλήματα.

Ας μην ξεχνάμε ότι πέρα από τα συμφέροντα μερικών οικοπεδοφάγων, διανύουμε και μια προεκλογική περίοδο. Είναι τυχαίο το γεγονός ότι φέτος έχουμε πλέον των 100 πυρκαγιών ανά ημέρα ενώ το 2004 ενόψει των ολυμπιακών αγώνων δεν είχαμε σχεδόν τίποτα;

Rodia είπε...

~~ Ανώνυμο, από τη μια, η προεκλογική περίοδος είναι ο παράδεισος των οικοπεδοφάγων που περιμένουν νομιμοποιήσεις μετά, κι από την άλλη, δεν είχαν κανένα συμφέρον οι κ.κ. αυτοί να διαταράξουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οπότε, μπορώ να εξάγω διαφορετικό συμπέρασμα από σένα για την ταυτότητά τους... ή όχι;

..κατά την Ολυμπιάδα, μήπως ήταν και τα πόστα των δασοπυροσβεστών και παρατηρητών γεμάτα; μήπως τους είχαν πληρώσει τα δεδουλευμένα; μήπως υπήρχαν και οι εθελοντές; ερωτήματα βάζω..

Rodia είπε...

Προς "Ανώνυμο β' το σχόλιό μου. Βάζετε ένα ονοματάκι οι ανώνυμοι πληζζζ.. θα μπλέξουμε.

Manos είπε...

Έχει δίκιο η rodia εάν υπήρχε αποτελεσματικό κ΄ρατος τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταστολή, και έχει αποδείξει ότι όταν θέλει το επιτυγχάνει, δεν θα είχαμε φαινόμενα Πεντέλης κλπ. Σίγουρα το πρόβλημα δεν είναι μόνο της χώρας μας είναι παγκόσμιο άρα και η δράση μας πρέπει να συνυπολογίζει αυτόν τον παράγοντα αλλά και να εστιάζεται στα τοπικά που ουσιαστικά είναι η εφαρμογή του νόμου. Πρέπει με κάθε θυσία και αγώνα να αποφευχθούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στα καμμένα δάση

Ανώνυμος είπε...

@rodia
Σωστά τα ερωτήματά σου αλλά θα σου επισημάνω ότι όλα αυτά που λες δεν αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για κάποιον οικοπεδοφάγο. Ενδεχομένως αν άναβαν τόσες φωτιές να είχαμε καλύτερη ανταπόκριση το 2004 από ότι σήμερα πράγμα που αμφιβάλω. Το θέμα είναι ότι τότε δεν είχαμε κρούσματα και αυτή είναι η διαφορά.

Θα διαφωνήσω στο ότι η προεκλογική περίοδος είναι παράδεισος για τους οικοπεδοφάγους. Το αντίθετο πιστεύω. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υπόσχονται ότι «Τα καμένα θα ξαναγίνουν Δάσος». Ακούσατε κανέναν να λέει το αντίθετο; Ας μην ξεχνάμε ότι οι εξαγριωμένοι πολίτες έχουν περισσότερους ψήφους από τους οικοπεδοφάγους. Οι οικοπεδοφάγοι βασίζονται σε αμφιλεγόμενους τίτλους ιδιοκτησίας και κινούνται νομικά. Η οικοπεδοφαγία είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνια.

@Manos
Θα συμφωνήσω ότι η πολιτεία οφείλει να είναι οργανωμένη και έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε κίνδυνο. Ποια χώρα πιστεύεις όμως ότι θα μπορούσε με τα σημερινά δεδομένα να αντιμετωπίσει 100 πυρκαγιές ανά ημέρα και ειδικά σε έδαφος σαν το ελληνικό. Τι προσωπικό θα έπρεπε να απασχολεί και τι ύψους επενδύσεις θα έπρεπε να έχει κάνει; Από την στιγμή που δεν επαρκούν τα όσα έχουν γίνει σίγουρα θα πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Όσον αφορά τους οικοπεδοφάγους δεν χρειάζονται πυροσβέστες και αεροπλάνα. Νομοθετικό πλαίσιο χρειάζεται που να αποτρέπει την εμφάνιση τίτλων ιδιοκτησίας για καμένα δάση.