Πέμπτη 12 Ιουλίου 2007

Μεγάλη συναυλία την Παρασκευή στο Σύνταγμα για την προστασία των δασών

Στη σημερινή συναυλία για την Πάρνηθα αρχίζουμε τη μαζική συλλογή υπογραφών για το περιβάλλον μας. Κατεβάστε το τελικό κείμενο συλλογής υπογραφών από εδώ και μαζέψτε όσες πιο πολλές υπογραφές μπορείτε.

Για όποιον θέλει υπάρχει προηγούμενη συνάντησή μας στην Κλαυθμώνος στις 19.00, για να συζητήσουμε και να πάμε μαζί στη συναυλία.

Τέλος ραντεβού όλοι το Σάββατο στις 11 το πρωί στη συμβολή Αιόλου και Σταδίου, για να οργανώσουμε την αντίδρασή μας (περισσότερα εδώ).

Από in.gr

Μια μεγάλη συναυλία για την προστασία των δασών και των ελεύθερων χώρων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (19:30) στο Σύνταγμα, με την υποστήριξη των εφημερίδων Τα Νέα, Ελευθεροτυπία και Αυγής, καθώς και ραδιοφωνικών σταθμών.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, σκοπός της συναυλίας, στην οποία θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς 24 Έλληνες καλλιτέχνες και συγκροτήματα, είναι να ασκηθούν στους αρμοδίους πιέσεις ώστε να αναδασωθούν άμεσα τα καμένα, καθώς και να αξιοποιηθούν οι τελευταίοι μεγάλοι χώροι που θα μπορούσαν να γίνουν υποδοχείς πρασίνου στην Αττική.

Με την κατάλληλη φύτευση πνοή ανάσας για την Αθήνα θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού έκτασης 5.300 στρεμμάτων, τα στρατόπεδα Χαϊδαρίου (πάνω από 3.000 στρέμμ.), ο Ελαιώνας (9.000 στρέμμ.), μεγάλοι και μικροί αδόμητοι χώροι στα Τουρκοβούνια (1.000 στρέμμ.) και το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» (1.000 στρέμμ.).

Επιπλέον ζητείται η άμεση ενιαιοποίηση του Πάρκου Γουδή ως χώρος υψηλού πρασίνου, η οικολογική αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου από τον Ιππόδρομο και το Μοσχάτο έως τη Βάρκιζα και η αποτελεσματική προστασία των ορεινών όγκων της Αττικής και των αδόμητων εκτάσεων στις παρυφές της πόλης από αυθαίρετες επεκτάσεις του αστικού ιστού.

Τη συναυλία διοργανώνει το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, η δημοτική κίνηση Αθήνα Ανοιχτή Πόλη, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, ενώ ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα δώσουν δυναμικό «παρών» είναι οι: Φοίβος Δεληβοριάς, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας, Σωκράτης Μάλαμας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μανώλης Μητσιάς, Θάνος Μικρούτσικος, Oρφέας Περίδης, Διονύσης Τσακνής, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Σπυριδούλα, Μανώλης Φάμελος και πολλοί άλλοι.

η φωτογραφία είναι από το Devianart

30 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εισακουστήκαμε για σπορά μόνο 1/1000, γιατί …είναι δωρεάν ! ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΟΥΜΕ !
http://www.minenv.gr/download/2007-07-09.dilosis.soyflia.gia.metra.parnitha.doc.
Θα ληφθεί ακόμη πρόνοια για συγκέντρωση σπόρων Κεφαλληνιακής Ελάτης περίπου 1 τόνου, καθώς και σπόρων Αειλάνθου οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για σπορά.
Ε.4. Χρηματοδότηση
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, μέσω του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.
Επίσης θα ανοιχθεί ειδικός λογαριασμός για την κατάθεση χρηματικών ποσών από φυσικά και νομικά πρόσωπα που επιθυμούν να συμβάλουν οικονομικά για την αναδάσωση του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.
Η πρώτη εκτίμηση του απαιτούμενου προϋπολογισμού είναι της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μπορεί να είναι μεταξύ των 30 και 35 εκατ. ευρώ ή να είναι κάτι λιγότερο από 30.
Ε.5. Θα ζητήσουμε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά και το από Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τις απόψεις τους για την αναδάσωση.
Και επίσης θα ζητούμε τις απόψεις των μη κυβερνητικών οργανώσεων και όπου δούμε, βάσει του προγράμματος, ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία μαζί τους, θα γίνει όπως θα γίνει και με όλους τους πολίτες. (εννοούν υπηκόους)
ΑΛΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ…
Την ενίσχυση της φυσικής αναδάσωσης δεν τη θέλουν όσοι σιχαίνονται να πιάσουν το χώμα με τα χέρια τους...
Αλίμονο σ΄ αυτούς που φοβούνται τέτοιους "εκλεκτούς"...
Ωραία προετοιμασία για τις κλιματικές αλλαγές βλέπουν τα παιδιά όλου του κόσμου: "Όλοι για λίγους κι οι λίγοι για την πάρτη τους"...
Μόνο που στο τέλος "οι ήρεμοι κυνηγοί είναι πιο αποτελεσματικοί από τους νευρικούς" !
(Atanarjuat, the fast runner - Ο παγωμένος δρομέας)

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Εκει θα ειμαστε!!!!Αφου παιζει και ο Αγγελακας!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ραντεβού στην πλ.Κλαυθμώνος στις 7 το απόγευμα για να συζητήσουμε και να πάμε όλοι μαζί στη συναυλία.

Ανώνυμος είπε...

Εκτός από τα δάση είναι και η προστασία της θάλασσάς και ειδικά της χελώνας caretta-caretta σείτε σχετικό άρθρο στο citypress http://www.cpress.gr/article.php?art=42173 με τίτλο "Ο Όμιλος LOUIS εναντίον... της Caretta Caretta"

kalliopi είπε...

Εγώ δεν θα μπορέσω να έρθω λόγω εργασίας, αλλά θα πρότεινα να οργανωθεί μια ομάδα να γυρνάει να μαζεύει υπογραφές.

iQfish είπε...

ΑΙΣΧΟΣ ....

Πρέπει δλδ να την οργανώσουνε φορείς για να πάει ο κόσμος ??

Πρέπει να είναι η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές ΜΑΛΑΚΙΕΣ για να έρ8ουνε οι καλιτέχνες ??

Που ήτανε ΟΟΟΟΟΟΛΟΙ αυτοί την προυγούμενη Κυριακή ??
Που ήτανε η υποστήριξη του Δήμου , των υπολοίπων φορέων ... ??

Μήπως έπρεπε να κερνάμε τσάμπα μουσικές και καρασί για να έρθουνε οι ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ μία εβδομάδα πρίν ???
Συγνώμη αλλά εμένα ΜΟΝΟ με απογοητεύει αυτή η κίνηση του free show ευαισθητοποίησης και μου δίνει την αίσθηση ότι οι πολοί θα πάνε για το show και όχι για τους σκοπούς που θέλει να υπηρετήσει ...

Ανώνυμος είπε...

Gia na katalabete poso mas koroideyoun kai pws yparxoun pragmata gia ta opoia mporoume na antidrasoume edw kai twra koita3te edw: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=734116

einai proklhtikotatoi!!Tetoies hmeres kai apoxarakthrizoun xwro prasinou sthn A8hna! Antidrash twra!

iQfish είπε...

Shmera to prwi esteila epistolh diamartyrias sthn "agaphmenh" free press tou Athnaikou KAI OXI MONO koinou ATHENS VOICE, me logo to periexomeno twn diafhmisewn.

Einai kairo twra poy exw sxhmatisei mia arnhtikh gnwmh gia tis free press ekdoseis poy drasthriopoioynte me tromerh epityxia ta teleytaia xronia .
An e3eresoume to oti bgazoune sthn epifaneia merika kala spots kai ta kanoune gnwsta sta probata poy mas peritrigyrizoune pragma pou me enoxlei , synhdhtopoihsa oti h busina tou free press kala kratei teleytaiws. Mia organwmenh DH8EN alternative epilogh enhmerwshs pou synthreitai apo tis diafhmiseis stis selides.

Katanow tos skopo ths diafhmishs gia logous synthrhshs alla otan ayto erxetai se anti8esh me to image toy THINKING kai twn "epanastatikwn" ar8rwn gia adikies kai to xali ths polhs mas, me to kerdos kai to promotarisma fouskwmenwn portofoliwn , me kanei na antidrasw.

H antidrash loipon hr8e otan sto editorial tou teleytaiou eyxous anaferonte sthn 'kinhsh" gia thn Parnh8a thn proygoumenh Kyriakh. Nai h efhmerida tax8hke yper toy YPRKOMMATIKOU aytou tropou antidrashs twn politwn , alla h koroidia pros emena toulaxiston hr8e liges selides meta, otan h efhmerida DIAFHMIZE ME OLOSELIDA, tis katapathmenes aktes ths etairias "AKTES ALIMOY AE" , kai tou YABANAKI .
KAi ola ayta thn stigmh poy ginonte megales prospa8eies gia to anoigma twn paraliwn aytwn sto a8hnaiko koino.

Telika oi Kyrioi pou tous voh8ame otan diavazoume ta 260000 fylla ka8e evdomada poioys KOroiDEVOYNE ???
Me poious einai ??

EMEIS ti kanoume gia ayto ??

Oso synthroume thn kalosthmenh epixeirhsh tous , TOSO aytoi 8a poulane oloselida se epixeirhmaties poy katapatoune ta dikaiwmata mas me thn synenesh kyvernhsewn kai paragontwn.

ANTIDRASTE ....

kalliopi είπε...

iQfish...
ψυχραιμία :)
Μία τέτοια συνάντηση δεν είναι απαραιτήτως άσκοπη αν πρόκειται να ευαισθητοποιήσει κόσμο.
Εντάξει και γω το βλέπω κάπως όπως εσύ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα κακό. Ας ευαισθητοποιηθεί και τώρα ο Έλληνας, πού είναι το κακό σ' αυτό. Τόσο καιρό δεν το έκανε, ας το κάνει τώρα, αυτό δεν θέλουμε;

Επίσης, για τις εφημερίδες, έχεις απόλυτο δίκιο, είναι το οξύμωρον της υπόθεσης, δηλ. όταν μία τέτοια εφημερίδα, επιλέγει να διαφημίζει θέματα τα οποία προσβάλλουν την νοημοσύνη μας, η μόνη αντίδραση που βλέπω εγώ είναι να σταματήσει ο κόσμος να την διαβάζει.

Ανώνυμε.. το θέμα που σε προβληματίζει βρίσκεται και εδώ:
http://anadasosi.blogspot.com/2007/07/blog-post_5456.html

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΛΕΙΩΣΗΣ είπε...

Παιδιά θα ήθελα να υποβάλλω στην κρίση σας μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση για τα δάση που έχουν καεί.

Δεν υποτιμώ τις προσπάθειες αφύπνισης και ότι έχει ακουστεί αλλα θα ήθελα να διαβάσετε την πρότασή μου, η οποία είναι λίγο πιο τεχνική,και να κρίνετε εσείς αν έχει νόημα:


Προτείνω να απευθυνθούμε στους φοιτητές που σπουδάζουν μηχανικοί τοπογράφοι καθώς και στους καθηγητές τους ώστε να καταγράψουν εθελοντικά (ενδεχομένως στο πρόγραμμα σπουδών τους)την καμμενη έκταση στην Πάρνηθα αλλά και αλλού.
Στην συνέχεια να γίνει μια ιστοσελίδα ή ένα μπλογκ οπου θα φυλάσσονται αυτά τα τοπογραφικά διαγράμματα, ώστε μόλις θα πάει κανένας εξυπνούλης ρωμιος να αρπάξει την γη για να κανει οικοπεδάκια και μαιζονετούλες, να έχει να αντιμετωπίσει ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ως μάρτυρες, όλους όσους θα έχουν συμπράξει στην προσπάθεια καθως και πιθανον μεγάλο μέρος της μπλογκόσφαιρας.

Πως σας φαινεται η ιδέα μου? (θα έγραφα παραπάνω αλλα δεν ξερω άν θα αφιέρωνε κανείς χρόνο)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΛΕΙΩΣΗΣ είπε...

Γιατι δεν ειμαι σίγουρος, αλλά εχω την υποψία ότι οι πυρκαγιές γίνονται σε περιοχες που δεν έχει περάσει ακόμα το κτηματολόγιο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΛΕΙΩΣΗΣ είπε...

Με άλλα λόγια, δεν είναι η αναδάσωση αλλά η δημιουργία τεκμηριων ότι εδω ήταν δάσος, που θα σταματήσει τους οικοπεδοφάγους.
Και επαναλαμβάνω, δεν υποτιμώ την αξία της αναδάσωσης, απλά δεν ξέρω αν απο μόνη της μπορεί να σταματήσει τους εξυπνάκηδες που έχουν "το μέσο".

kalliopi είπε...

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα Χρήστο. Και υπάρχει και συζήτηση γι' αυτό εδώ:
http://anadasosi.blogspot.com/2007/07/blog-post_9868.html

Πρώτ' απ' όλα πρέπει να προστατευθεί το δάσος.

KitsosMitsos είπε...

Διάβασα τις προάλλες ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με το πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε το μικροπεριβάλλον μας - βλέπε βεράντα - ώστε να μειώσουμε τη θερμότητα του σπιτιού. Πού θα μπορούσα να βρω πρακτικές συμβουλές σχετικά με τη διάταξη-τοποθέτηση, το είδος των φυτών, τη συνεισφορά του κάθε διαφορετικού φυτού, ώστε να έχω το μεγαλύτερο όφελος τόσο για το σπίτι όσο και για το περιβάλλον;
Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Περιπετών είπε...

Και οι τσιμεντοποιήσεις συνεχίζονται. Η εκκλησία,ένας από τους μεγαλύτερους καταπατητές και οικοπεδοφάγους στην χώρα μας σχεδιάζει κι άλλες οικοδομές αύτη την φορά στο δάσος της Καισαριανής. Οι προκλήσεις δεν έχουν όρια πλέον. Ούτε ένα δέντρο κομμένο δεν δεχόμαστε

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=735398

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΛΕΙΩΣΗΣ είπε...

To θεμα είναι να υπάρχει αρχειο με τοπογραφικά και άνθρωποι έτοιμοι να καταθέσουν στο δικαστήριο.

Μονο έτσι μπορούμε να σταματήσουμε τους οικοπεδοφάγους.

ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ. Τα διοικητικά μετρα δεν ξερεις ποτέ τι αποτέλεσμα θα έχουν.

Χρειάζεται να έχουμε αποδεικτικά μέσα για το που ξεκινά το δάσος και το που τελειώνει.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Αλήθεια, μια και μιλάμε για τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, ποιός από τους εκλεγμένους μας αντιπροσώπους στη Βουλή θα ζητήσει ΑΜΕΣΑ την από 8ετίας τροποποίηση της σύμβασης της Hyatt για το καζίνο Πάρνηθας που περιλαμβάνει έκταση πολλών στρεμμάτων του δάσους για άλλες "αναπτυξιακές" χρήσεις γύρω από την περιοχή Χρυσάνθεμα;;;;;;;;;;;Στα συρτάρια του Αλογοσκούφη και του Σουφλιά είναι ακόμα.

Schattentanz είπε...

symfwnw apolyta me ton iQfish kai tin epistoli pou esteile stin Athens Voice.
Edw de mporoume na ta valoume me ton megalytero katapatiti tis Elladas, thn ekklhsia. Kati prepei na kanoume k me auto...Ean exete paratirisei oti exei na kanei me katapatisi afora ligo i poly kai thn ekklhsia.

ΦΑΝΤΙ είπε...

Ρε παιδιά να παίζουν τις κουμπάρες μεταξύ τους στο Κοινοβούλιο αλλά όχι και εμείς....!

Τι να χαρτογραφήσουμε τα καμένα; Μιλάμε για τον ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ!!! Λες και δεν τον έχουν χαρτογραφημένο, λες και δεν ξέρουν τα όριά του. Φυσικά και είναι γνωστά. Το πρόβλημα είναι η νομοθεσία σχετικά με το τι είναι δάσος. Μην βλέπετε τώρα που είναι νωπή η μυρωδιά του καμένου. Μετά απο καμιά δεκαετία που θα έχει γίνει αναδάσωση και θα έχει φυτρώσει κάτι, θα βρουν την ευκαιρεία κάποιοι να "φυτέψουν" 1-2 μαιζονέτες...

Αφού ο νόμος το αφήνει στην κρίση του δασικού υπαλλήλου! Θα βρουν μια περιοχή μέσα στο δάσος που δεν θα είναι δάσος όπως έκαναν στην Πεντέλη και θα τις φυτέψουν. Τι θα κάνετε; Θα φυλάτε τσίλιες για τις επόμενες δεκαετίες; Ή θα τους πάτε στα δικαστήρια δείχνοντάς τους χάρτες με τα καμένα;

Ναι κάποτε ήταν δάσος θα σας πουν τώρα στο τάδε σημείο τα 3 στέμματα δεν είναι δάσος ... σύμφωνα με τον ορισμό του δάσους της ελληνικής (αλλά και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας).

Πρέπει να πολεμήσουμε να αλλάξει ο ορισμός του δάσους! Διάβασε εδω -> ΝΑΙ στον Τοπογραφικό Ορισμό του Δάσους!

Εαν συμβεί αυτό τελείωσαν οι ορέξεις των καταπατητών μια για ΠΑΝΤΑ! Το καταλαβαίνουμε;;;;

Είναι μοναδική ευκαιρεία τώρα με τις εκλογές να πιεστεί η κυβέρνηση να αλλάξει τον ορισμό του δάσους. Αλλά δυστυχώς η πολιτική δύναμη των Πολιτών - Οικολόγων είναι ελάχιστη! Αν είχαμε μεγαλύτερη δύναμη, αν τα "πρασινα" κόμματα κατέβαιναν με ενιαία ψηφοδέλτιο και συγκεκριμένο σύνθημα στις επόμενες Βουλευτικές εκλογές, "Για μια αληθινά Πράσινη Ελλάδα", εαν έπιαναν πάνω από 200.000 ψήφους και αν φυσικά η γιαγιά μου είχε ρόδες ... τότε ....

Μην μου αρχίσετε τώρα πως υπάρχει ο Συνασπισμός και ο αξιότιμος Κος Αλαβάνος γιατί ήτανε και αυτός στην συναυλία απόψε και μου ξύνισε λιγάκι τον εσωτερικό μου κόσμο. Ίσως είναι και προσωπικό, δεν τον χώνεψα απο τις Βρυξέλλες που είχα γνωρίσει τον γιό του με το "αφ΄υψηλού" ύφος, δεν τον χωνεύω ούτε τώρα όπως εκφράζεται, μου την δίνει και το μούσι του, οι "δικοί" μου οικολόγοι είναι καλοξυρισμένοι και περιποιημένοι όπως οι γατούλες, τρέφονται υγιεινά και γυμνάζονται ... αλλά που τέτοια τύχη!

ΦΑΝΤΙ είπε...

Schattentanz

μόλις είδα το σχόλιό σου. Γιατί απορείς για την Εκκλησία; Διάβασε ένα παλιό μου άρθρο ... είναι πολύ διαφωτιστικό ;)

ΦΑΝΤΙ είπε...

Και κάτι άσχετο προς την αγαπητή Anadasosi.

Απενεργοποίησε, please-please-please το Word Verification, μας έχει κάνει τα νεύρα τσατάλια!

Schattentanz είπε...

mirage poly kaloo to arthro sou :)

distyxws den aporw...apla thelw kapoia stigmi na ypar3ei kai antidrasi.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΛΕΙΩΣΗΣ είπε...

Φίλε Mirage λες:

"Τι να χαρτογραφήσουμε τα καμένα; Μιλάμε για τον ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ!!! Λες και δεν τον έχουν χαρτογραφημένο, λες και δεν ξέρουν τα όριά του. "

Και θέτω το ερώτημα: Αν είναι ήδη καταγεγραμμένα γιατι κανεις απο εμάς που "ενδιαφερόμαστε", δεν κατήγγειλε ή δεν θα καταγγειλει την καταπάτηση.

Η απάντηση είναι ότι ΄θα σου πει το δικαστήριο "δεν έχεις έννομο συμφερον φίλε", ή "δεν έχεις αποδείξεις".

Οπότε αποκαρδιωνόμαστε...

Εγω επαναλαμβάνω ότι χρειάζεται να προετειμαστει η δυνατότητα να τρεξει "η κοινωνια των πολιτών" στα δικαστήρια. Ειναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος κατα την γνώμη μου.

Περιπετών είπε...

mirage "φίλτατε" ή είσαι οικολόγος γιαλαντζί ή είσαι κομπλεξάρας. Λες είναι ευκαιρία με τις εκλογές να δείξουμε ότι ενδιαφερόμαστε από την μία αλλά το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που έχει έμπρακτα δείξει ότι ενδιαφέρεται για το περιβάλλον (κι όχι μόνο αλλά και για τα δικαιώματα των μειονοτήτων αλλά και όλης της κοινωνίας) δεν θα το ψήφιζες διότι σου την σπάει το μούσι του αρχηγού του και δεν είναι καλοξυρισμένοι. Είσαι γελοιότατος. Και ποτέ δεν έχω ψηφίσει ΣΥΝ αλλά αυτή την φορά δεν νομίζω πως υπάρχει καν συζήτηση.

Κι εγώ αξύριστος είμαι και ούτε περιποιούμαι αλλά έχω κάνει περισσότερα για το περιβάλλον και την κοινωνία απ'όλους τους γιαπιδοοικολόγους που είναι "ευαίσθητοι" μόνο όσο κρατάει η μόδα. Και τα λέω όλα αυτά λόγω ανωνυμίας κι όχι λόγω αλαζονίας. Αντε ξεκομπλαριστείτε και ίσως κάποτε τότε γίνει κάτι θετικό στην Ελλάδα. Όσο δεν ανεχόμαστε συμμαχίες και κοινές δράσεις και θέλουμε ο καθένας να έχει το τσιφλίκι του, τα ίδια μαύρα χάλια θα έχουμε κι εμείς και τα δάση μας.

ellinida είπε...

Συμφωνώ ότι η συναυλία όπως και τα πάντα που δυστυχώς πρέπει να έχουν την σφραγίδα φορέα για να κινηθεί ο κόσμος. Εστω κι'έτσι όμως κάτι γίνεται. Και ναι οι περισσότεροι πιθανότατα θα πήγαν για την μουσική , αλλά δεν μπορεί κάτι θα τους μείνει. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα προκειμένου να περάσει το μήνυμα. Και δυστυχώς τα πολύ μεγάλα καλλιτεχνικά ονόματα είναι απόντα.
Βρίσκω όμως ότι γενικά δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα. Ολα αυτά είναι πολύ μικρά χωρίς μεγάλη απήχηση.

"Όσο δεν ανεχόμαστε συμμαχίες και κοινές δράσεις και θέλουμε ο καθένας να έχει το τσιφλίκι του, τα ίδια μαύρα χάλια θα έχουμε κι εμείς και τα δάση μας."

Συμφωνώ απόλυτα.

paraxeno είπε...

kitsosmitsos υπάρχουν πολλές πληροφορίες σε περιοδικά για κατασκευές ή για το σπίτι σχετικά με το θέμα της μόνωσης του σπιτιού και της διαμόρφωσης του με πράσινο ώστε να μειωθεί και η θερμοκρασία και στο περιβάλλον να είναι πιο φιλικό...

εάν διατίθεσαι να επενδύσεις μερικά χρήματα στην εξοικονόμηση ενέργειας ψάξε για φωτοβολταικά συστήματα καθώς και υλικά εξωτερικών χώρων θερμομόνωσης και φιλικά προς το περιβάλλον δηλαδή υλικά που δεν κρατούν ή εκπέμπουν τη θερμότητα...

ο απλούστερος τρόπος πριν τις πρασινες ταράτσες ειναι το βάψιμο των εξωτερικών χώρων με χρώματα ψυχρά που δεν αντανακλούν θερμότητα και μπογιές νεας τεχνολογίας που θερμομονώνουν ταυτόχρονα...

αυτά ξερω για την ώρα αν βρω κατι πιο συγκεκριμένο θα σας το δώσω

kalliopi είπε...

Συμφωνώ με τον Mirage

--Απο το 1980 η Ινδική Νομοθεσία Προστασίας των Δασών υποστηρίζει πως οποιασδήποτε έκταση η οποία έχει καταγραφεί ως Δάσος σε οποιαδήποτε αρχείο (όσο παλιό και αν είνα) θεωρείται νομικά ως Δάσος ανεξάρτητα του εαν η έκταση αυτή διαθέτει καν κάποια μορφής βλάστησης (πηγή http://www.forestfacts.org/)

Δάσος είναι εκείνη η έκταση που θέλουμε να παραμένει απρόσβλητη στην γεωργική χρήση, το χτήσιμο και γενικά κάθε δραστηριότητα ανθρώπινης εκμετάλευσης. Δάσος δηλαδή είναι η περιοχή εκείνη που ορίζεται απο συγκεκριμένες ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ συντεταγμένες!--

Αν δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε σε αυτό και να κάνουμε κάτι για αυτό, οτιδήποτε άλλο θα είναι ανούσιο και συν τοις άλλοις όπως είπε και ο κ.Κωνσταντίδης

--Εκείνο όμως που μας στεναχωρεί ιδιαιτέρα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι η εξαγγελία και η διάθεση τόσων πολλών χρημάτων για να γίνουν έργα άχρηστα και επικίνδυνα, δημιουργεί κίνητρα για εμπρησμούς, από αυτούς που θα ωφεληθούν από αυτά τα κονδύλια. Όσο τα δάση που καίγονται είναι κοντύτερα στα αστικά κέντρα και όσο η βλάστηση είναι σημαντικότερη τόσο οι κυβερνήσεις θα είναι πιο γενναιόδωρες, άρα και το κέρδος μεγαλύτερο.--

Δηλαδή, δεν φτάνει που δουλεύουμε και πληρώνουμε τους φόρους μας, αυτοί οι φόροι μας γίνονται μία τρύπα στο νερό, που ευνοεί τα ατομικά συμφέροντα κάποιων και όχι της κοινωνίας μας.

Η πίεση που μπορούμε να ασκήσουμε θα είναι είτε ωφέλιμη είτε επιζήμια, κι αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα αιτήσουμε. Πριν λοιπόν αρχίζουμε να φωνάζουμε όλοι μαζί την φράση που τόσο καλά μάθαμε "Αναδάσωση τώρα", σκεπτόμενοι ότι με αυτή την φράση έχουμε ήδη λύσει τα προβλήματά μας, θέλουμε πράσινο, θέλουμε δάση, πώς θα αναδασώσουμε, έστω και αν το κάνουμε αυτό, αν δεν υπάρχει καν δάσος. Κι ας μην γελιόμαστε, αν συνεχίσουμε με την ίδια τακτική, θα δούμε κάποιες θετικές κινήσεις, οι οποίες, βέβαια, είναι σε λάθος βάση, οπότε σημαίνει ότι θα είναι φαινομενικά θετικές κινήσεις και ουσιαστικά αρνητικές, θα ξεχαστούμε οι περισσότεροι, και του χρόνου θα είμαστε πάλι αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα.

Περιπετών..

Ας αποφύγουμε τους χαρακτηρισμούς, δεν είναι δυνατόν να συμφωνούμε όλοι με όλους και με όλα, συμφωνούμε όμως όλοι στο ότι θέλουμε να κάνουμε κάτι, κι αυτό το κάτι να είναι καλό και να έχει νόημα.
Το περιβάλλον μας αφορά όλους, ανεξάρτητα από το χρώμα, από την κοινωνική τάξη κι από καθετί άλλο. Δεν αφορά φαίνεται αυτόν που διαχωρίζει τον εαυτό του από αυτό και προσπαθεί να βγάλει λεφτά από μια καμένη γη (και όχι μόνο).

--Είναι μοναδική ευκαιρεία τώρα με τις εκλογές να πιεστεί η κυβέρνηση να αλλάξει τον ορισμό του δάσους.--

Ας μείνουμε εδώ.. Εδώ θα έπρεπε να κατευθύνεται η πίεση, όχι σε αναδασώσεις. Θα έρθει και αυτή η ώρα, να καθορίσουμε τι είναι καλύτερο για το δάσος, αλλά δεν είναι τώρα !

Τώρα εξακολουθούμε να βλέπουμε τα δάση μας να καίγονται.

Ας μην επαναπαυόμαστε μόνον στην Πάρνηθα. Ζητάμε προστασία όχι μόνο για την Πάρνηθα, αλλά για όλες τις δασικές εκτάσεις.

kalliopi είπε...

Τι είναι δάσος;

Τη δεύτερη ελληνική πρωτοτυπία επεσήμανε στη συνέχεια ο κ. Καρκαγιάννης. «Εδώ δεν έχουμε καταλήξει ακόμα ποιο είναι το δάσος».

Σε αυτό το σημείο ο έτερος δασολόγος κ. Ηλίας Αποστολίδης αντέδρασε άμεσα: «3,5 χρόνια περιμένουμε να πάρει απόφαση το ΣτΕ για το αν μια περιοχή θα είναι δάσος εφόσον καλύπτεται από δέντρα κατά 15% ή 25%». Πρόκειται για τη γνωστή ιστορία του λεγόμενου δασονόμου, ο οποίος ψηφίστηκε λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά του 2004 και από τότε εκκρεμεί προσφυγή για την αντισυνταγματικότητά του. Στον συγκεκριμένο νόμο καθορίζεται πότε μια έκταση πρέπει να θεωρείται δάσος...

«Εχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε λογικό να αποφασίζουν τα δικαστήρια τι είναι δάσος και τι όχι» σχολιάζει ο κ. Νίκος Χαραλαμπίδης. Ο κ. Κώστας Καρράς αποδίδει την καθυστέρηση σε πιέσεις που δέχεται το ΣτΕ, δεδομένου ότι πρόσφατα υπήρξε πρόταση για την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Τι σχέση έχουν άραγε όλα αυτά με την πυρκαγιά της Πάρνηθας;

Μα πώς μπορείς να προστατεύσεις με επιτυχία κάτι το οποίο επιβουλεύονται πολλοί και που δεν είναι προσδιορισμένο; «Υπάρχει ένα βασικό τρίπτυχο που πρέπει να το δούμε συνολικά» πήρε τον λόγο ο κ. Δημήτρης Καραβέλλας. «Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση. Οσον αφορά την πρόληψη, η Πάρνηθα ήταν από τις λίγες περιοχές που υπάρχει δασαρχείο δυναμικό και αποτελεσματικό. Αυτό είναι το σκέλος της επιχειρησιακής πρόληψης. Υπάρχει όμως και το σκέλος της θεσμικής πρόληψης και σε αυτό υστερούμε σοβαρά. Οσο τα πράγματα δεν είναι ξεκαθαρισμένα, σε πολλές περιοχές είναι κίνητρο για τον επίδοξο εμπρηστή. Πολύ φοβάμαι ότι τα δάση θα συνεχίσουν να καίγονται. Το δασολόγιο και η σαφής οριοθέτηση των δασών θα βοηθήσουν να εκλείψουν τα κίνητρα για να καίγεται το δάσος και όχι το να πάρουμε περισσότερα αεροπλάνα» εξηγεί.

Από ό,τι φαίνεται τα αεροπλάνα και άλλα τεχνικά μέσα δεν μας λείπουν. «Εχουμε τον μεγαλύτερο και ακριβότερο στόλο κατάσβεσης πυρκαγιών από όλη την Ευρώπη. Ούτε η Αμερική δεν διαθέτει σε κλίμακα τα μέσα που έχουμε εμείς» παρεμβαίνει ο κ. Θανάσης Μπουζινέκης. Τότε τι φταίει;

«Το πρόβλημα της κατάσβεσης στην Ελλάδα είναι ότι άλλος κάνει τον σχεδιασμό και άλλος τη δουλειά. Τα σχέδια δασοπυρόσβεσης τα φτιάχνει η δασική υπηρεσία και η καταστολή γίνεται στη συνέχεια από ανθρώπους που δεν έχουν δει ποτέ στη ζωή τους αυτά τα σχέδια. Στην καταστολή δεν εφαρμόζεται η κοινή λογική» καταλήγει. Και μετά τη φωτιά, τι;

«Οχι βεβιασμένες κινήσεις, όχι δεσμεύσεις πυροτεχνήματα» λένε οι ειδικοί. Αρχικά δεν χρειάζονται έργα και μεγάλες παρεμβάσεις. Εξαιρετικά σημαντικό είναι, αυτοί που θα ασχοληθούν να ξέρουν τι θα κάνουν. «Ο δασάρχης Πάρνηθας είναι απολύτως υπεύθυνος και κανείς δεν έχει δικαίωμα να του πει τι θα κάνει» δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Μπουζινέκης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_08/07/2007_233656

Ανώνυμος είπε...

Για πρώτη φορά στην ιστορία των ανθρώπων υπάρχει τέτοια εξουθένωση, ανταγωνισμός (Raymond Kelly, Απόλεμες κοινωνίες και η αρχή τού πολέμου, Πανεπιστήμιο Μίτσιγκαν, Warless societies and the origin of war: http://www.press.umich.edu/titleDetailDesc.do?id=11589) και αδυναμία αντιμετώπισης και μικρών, σχετικά, κρίσεων.
Στην Ελβετία και τον Καναδά, όπου άντεξαν επιθέσεις, οι οποίες σε βάρος μας είναι αδιάκοπες επί 4.000 χρόνια, στις εκλογές ψηφίζουν ΜΕ ΕΝΙΑΙΑ ΛΙΣΤΑ (Ρήγας, 3 πρώτα ελλ. Συντάγματα-γι΄αυτό δολοφονήθηκαν Ανδρούτσος, Καραϊσκάκης, Καποδίστριας και τίποτα δε διδάσκεται…), γλιτώνοντας πολλές λαμογιές, προεκλογικές σπατάλες, διχόνοια. (www.res.org.uk/society/mediabriefings/ pdfs/2000/october/frey2.pdf) .
Οι "μεγάλες" επιθετικές δυνάμεις ετοιμάζονται για εισβολές νοτιότερα λόγω του άγνωστης έντασης επερχόμενου ψύχους σε 10 χρόνια (2η συνεχής βαρυχειμωνιά στη Β.Αμερική - http://www.nzclimatescience.org/images/PDFs/archibald2007.pdf), και πώς θα αμυνθούμε, σώζοντας τουλάχιστο όλα τα παιδιά, όταν φοβόμαστε να πούμε ότι ο κοινοβολευτικός εκφοβισμός δεν είναι απλά κακοποίηση, αλλά μια αυτοκαταστροφική μανία που μόλις που προλαβαίνουμε να θεραπεύσουμε; Οι αρχομανείς δεν μπορούν να σκεφτούν ότι σε περίπτωση παγετώνων δε θα υπάρχει η γεωργία που τους συντήρησε, επειδή είναι εθστικό-καταθλιπτικό το άμυλο, και συνεπώς πρέπει να υπάρξει διεθνής εκεχειρία για να επιβιώσουν οι άνθρωποι, ακόμα και στις ισημερινές περιοχές που δε θα πληγούν θερμοκρασιακά τόσο, γιατί κι αυτές θα δεχτούν αφόρητες πιέσεις, όταν δεν έχουν 6000 χρόνια συνέρθει από τις προηγούμενες (www.saharasia.org)

H ellikh fush prin kai meta thn katastrofh είπε...

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ «ΜΑΣ» ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ
Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την εικόνα παρακολουθήσαμε από κοντά την καταστροφή σε οικολογικό, ανθρώπινο, οικονομικό, πολιτιστικό επίπεδο. Την παρακολουθήσαμε αλλιώτικα από άλλες φορές γιατί συνέβη στο σπίτι μας, στα μέρη που γνωρίζαμε, εκεί που μεγαλώσαμε… Είναι σημαντικό να μην ξεχάσουμε μπαίνοντας στην καθημερινότητά μας αυτό που έγινε φέτος το καλοκαίρι. Για να το εμποδίσουμε να επαναληφθεί όσο περνάει από το χέρι μας.

Η ΙΔΕΑ
Η παραγωγή μιας διαδραστικής ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας. Οι επισκέπτες θα μπορούν να γράφουν τη γνώμη τους, τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους γύρω από τις φωτογραφίες. Η κάθε φωτογραφία δεν θα φέρει το όνομα του δημιουργού της, τα ονόματα των φωτογράφων θα αναγραφούν συγκεντρωτικά. ΤΟ

ΘΕΜΑ
Η ελληνική φύση, πριν και μετά την καταστροφή.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Στην έκθεση μπορεί κανείς να φέρει φωτογραφίες (ρεπορτάζ ή και τοπίου) από τις πυρκαγιές, από καμένα τοπία, από τα δάση όπως ήταν πριν την καταστροφή αλλά και φωτογραφίες αναμνηστικές που δείχνουν πως κάθε ένας από τους φωτογράφους έζησε τα μέρη αυτά σε προσωπικό χρόνο, σε ένα πικνικ, σε μια εκδρομή ή φτιάχνοντας τον πρώτο του χιονάνθρωπο στη Πάρνηθα. Οτιδήποτε θέλετε, αρκεί οι φωτογραφίες να αφορούν τα μέρη που κάηκαν το καλοκαίρι.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Η συμμετοχή είναι εθελοντική. Ο κάθε φωτογράφος επιλέγει τις φωτογραφίες του.

ΥΛΙΚΟ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ
Χαρτί αφίσας ή φωτοτυπίας. Οποιοδήποτε άλλο υλικό είναι δεκτό με δική σας ευθύνη μιάς και οι φωτογραφίες μπορεί να καταστραφούν από τις παρεμβάσεις των θεατών. Ο κάθε φωτογράφος επιβαρύνεται το κόστος της εκτύπωσης και τη φροντίδα για τη μεταφορά και τοποθέτησή τους. Αριθμός φωτογραφιών από 1 έως 5. Μέγεθος ελεύθερο.

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η έκθεση θα στεγαστεί στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης Φωκίωνος Νέγρη 42, από 10 μέχρι 17 Δεκεμβρίου 2007. (φωτογραφίες χώρου διαθέσιμες στα mail επικοινωνίας).

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
Ο κάθε φωτογράφος θα φέρει και θα τοποθετήσει ο ίδιος τις φωτογραφίες του, τη Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Δεκεμβρίου από 07:00 μέχρι 20:00.
(σημ. επιθυμώντας και έχοντας σχεδόν εξασφαλίσει τηλεοπτική κάλυψη της ανάρτησης των έργων, είναι σημαντικό να υπάρχει παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων συμμετεχόντων νωρίς το πρωί, για να κοινοποιηθεί η προσπάθεια μέσω πρωινών ενημερωτικών εκπομπών, του είδους «Πρώτη Γραμμής ΝΕΤ)
Προσοχή!!! Δεν θα υπάρξουν άλλες ημέρες για την τοποθέτηση των έργων.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα οργανωθούν συζητήσεις για τις πυρκαγιές, τα δάση και το περιβάλλον, με τη συμμετοχή περιβαλλοντολόγων και πολιτών. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση παρακαλώ επικοινωνήστε με τα παρακάτω emails:
Στεφανία Μιζάρα: mizar@otenet.gr
Αθηνά Καζολέα: akazolea@yahoo.co.uk
Ομάδα Διοργάνωσης Αθηνά Καζολέα Νικάνδρη Κουκουλιώτη Μαριλένα Σταφυλίδου Λουίζα Γκουλιαμάκη Στεφανία Μιζάρα